getest Eden Verrekijker XP 10×56

Getest: de Eden Verrekijker XP 10×56

Wie net als wij veel de natuur in trekt en gek is op het spotten van wildlife kan bijna niet zonder. Hoewel ik een aardig eind kom met mijn telelens is het nog niets vergeleken met een goede verrekijker. Toen ik daarom gevraagd werd of ik een verrekijker van Knivesandtools wilde testen was ik gelijk enthousiast.

Een verrekijker uitkiezen

Een goede verrekijker uitkiezen is nog niet zo makkelijk. In de loop der jaren heb ik diverse verrekijkers gehad. Kleine, niet al te dure verrekijkers die makkelijk in de rugzak pasten. Hoewel een kleine verrekijker makkelijk mee te nemen is kon ik er lang niet zo ver mee kijken als ik had gehoopt. Handig in gebruik waren ze ook niet echt. Vaak was ik best een tijd bezig om ze goed in te stellen en ook keek ik vaak met één oog omdat ik anders mijn eigen oogwimpers in beeld kreeg. Daarnaast was het beeld trillerig en moest ik de verrekijker regelmatig ergens op laten steunen voor het beste resultaat. Niet ideaal dus. Met mijn fotocamera en telelens was het resultaat eigenlijk net zo goed, misschien zelfs wel beter en dus ging ik steeds vaker zonder verrekijker op pad.

Tijd voor een nieuwe poging

Nu we een eigen campertje hebben is het de juiste tijd voor een nieuwe poging. Het aanbod van Eden komt dus precies op het juiste moment! Gewicht en maat zijn minder bepalend geworden voor de aanschaf en goede kwaliteit meer. Natuurlijk moet de nieuwe verrekijker niet zo zwaar zijn dat hij niet meer in de rugzak past zodat ik hem met het wandelen ook makkelijk mee kan nemen.

De Eden Verrekijker XP 10x56

Wanneer ik op de site van Knivesandtools kijk gaat het me bijna duizelen. Er is namelijk een enorm aanbod in verrekijkers in alle soorten, maten én prijsklassen. Omdat ik zeker wil zijn dat ik deze keer wel echt blij word van de verrekijker lees ik goed wat de verschillen zijn. Uiteindelijk valt mijn oog op de Eden Verrekijker XP 10×56. Met een ruime kilo is het niet echt een lichtgewicht maar nog goed te doen. Qua prijs is het één van de duurdere exemplaren van Eden maar daar krijg je wel wat voor!

Waar ik vooral blij van word is de belofte dat de verrekijker heel snel en makkelijk scherp stelt op onderwerpen vanaf 2,5 meter, ideaal is voor brildragers (handig voor als ik op reis mijn lenzen niet in heb) en een grote scherpte heeft tot aan de rand van het beeld. Daarnaast is hij met stikstof gevuld waardoor hij tot temperaturen van -20 graden helder blijft zonder condensvorming. Ideaal voor onze aanstaande reizen naar het noorden van Europa. Laat die papegaaiduikers maar komen!

review verrekijker Eden

In de praktijk

De eerste keer dat ik de verrekijker meeneem is tijdens een uitstapje naar Limburg. We gaan wandelen rond de ENCI-groeve bij Maastricht en daar hopen we de oehoe te kunnen spotten. We nestelen ons bij de speciale uitkijkplek. Terwijl ik door mijn telelens kijk gaat Frank met de verrekijker aan de slag. Binnen no time turen we allebei de groeve in, hopend op een glimp van de oehoe. Na een tijd is het mijn beurt. Omdat Frank een wat breder hoofd heeft dan ik moet ik alles opnieuw instellen maar dat is zo gedaan. De kijker is snel en soepel te verstellen om de juiste afstand die nodig is tussen de ogen te krijgen.

Na al die jaren van kleine verrekijkers is het een enorme verademing. Niet alleen kan ik enorm ver kijken ook het beeld is stabiel en scherp vanuit de hand. Hoopvol speur ik de groeve en de richels van het kalksteen af maar de oehoe laat zich helaas niet zien. Scherpstellen op verschillende afstanden is zo gedaan. Nadat ik met de twee kleine draaiwieltjes mijn linker en rechteroog heb scherpgesteld hoef ik daarna alleen nog maar aan de middelste ring te draaien. De bediening is makkelijk, zelfs zonder de handleiding erbij te moeten pakken.

test Eden verrekijker

getest Eden Verrekijker XP 10×56

Oehoes spotten bij de ENCI-groeve

Uitwaaien in Zeeland

Ook tijdens ons volgende uitstapje naar Zeeland gaat de verrekijker mee. Hij past makkelijk in mijn dagrugzak en als ik er mee ga wandelen kan hij ook om de nek. Tijdens onze fietstocht en wandelingen komen we op diverse plekken waar we goed vogels kunnen spotten. We kijken naar de biddende valk boven de polder, volgen een weg huppelend konijntje in de duinen en ook de kleine, snelle strandpleviertjes krijgen en houden we goed scherp in beeld.

In de schemer bekijken we vanaf ons huisje de ganzen in de naastgelegen polder. Al gakkend vliegen ze over onze hoofden en ik heb geen moeite ze te volgen. Ik ben om. De kwaliteit en het gemak van de Eden XP 10x56 wegen ruimschoots op tegen de grootte en het gewicht.

strandplevier Zeeland

Snelle strandpleviertjes zijn geen probleem voor de Eden Verrekijker XP 10x56

Gebruik van de Eden verrekijker XP 10×56 met koud weer

Eén van de dingen die ik nog niet uit heb kunnen proberen is het gebruik van de verrekijker met koud en vochtiger weer. De verrekijker is namelijk zelfs met temperaturen van -20 graden nog prima te gebruiken en er komt geen condens op de lenzen. Min 20 hopen we natuurlijk niet te gaan halen. Wel duimen we hard dat we dit jaar onze bucketlist reis met de camper in Noorwegen en Zweden kunnen gaan rijden. Daarna vul ik mijn review zeker aan met de ervaringen die ik tijdens deze reis opdoe.

Eindconclusie van de Eden Verrekijker XP 10x56

  • De Eden Verrekijker XP 10x56 is makkelijk in het gebruik
  • Is snel in te stellen waardoor je hem ook met meerdere mensen kunt gebruiken
  • De verrekijker stelt snel en goed scherp, ook aan de randen waardoor je een breed gezichtsveld hebt
  • Door het weide blikveld zijn bewegende vogels goed te volgen
  • Het beeld trilt niet zodat je rustig kunt rondkijken en je ogen niet snel moe worden
  • Ook bij wat minder licht levert de verrekijker prima werk
  • Past prima in een dagrugzak
  • Wat mij betreft met vlag en wimpel geslaagd voor de test!
Geplaatst in reviews, wandeluitrusting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *