Somoto Canyon, Nicaragua van het gebaande pad

Reisdagboek Midden-Amerika #3; Nicaragua van het gebaande pad

Het derde reisdagboek neemt je mee naar een Nicaragua van het gebaande pad. Na een lange rit met de chickenbus en een paar uur op de boot arriveerden we bij de San Juan rivier, een bijzondere plek vlakbij de grens met Costa Rica. Daarna was het weer een lange rit naar Matagalpa waar we een paar dagen wandelden maar helaas ook veel regen hadden. Een korte busrit naar Esteli, land van de cowboys en boeren en uitvalsbasis voor een bezoek aan de Somoto Canyon. Daarna zochten we de meer toeristische drukte van Leon en de kust weer op.

Nicaragua van het gebaande pad. San Juan River

Het noordwesten van Nicaragua: Rio San Juan.

Vanaf Ometepe ging er jarenlang een veerboot rechtstreeks naar dit waterrijke gebied net ten noordoosten van het meer. Helaas is deze al een tijd uit de roulatie en is de enige weg om er te komen via een lange omweg. Het kostte ons diverse keren navragen en we kregen elke keer een ander antwoord. Uiteindelijk stonden we om 9 uur vlakbij de oude pier in Granada. Na een lange rit met de bus,  een nacht in San Carlos en de boot kwamen we  de volgende middag in het kleine El Castillo aan.

We vonden een super hotel aan de waterrand en genoten van de rust en natuur. In het totale dorp waren ongeveer 25 toeristen. Wat bijzonder om in Nicaragua van het gebaande pad te komen, ik kan het je echt aanbevelen. Onze dag wandelen in het Indio Maiz reservaat moesten we inkorten omdat Frank ziek werd, maar een betere plek om uit te zieken hadden we niet kunnen treffen.

De volgende avond maakten we een nachttour. We gleden fluisterstil door het water onder een heldere sterrenhemel, op zoek naar wildlife als kaaimannen, vogels en bijzondere hagedissen. Een mooie afsluiter van onze tijd aan de rivier.

→Lees hier onze tips voor toffe hotels en hostels in Nicaragua

Nicaragua van het gebaande pad El Castillo Rio San Juan

El Castillo, Rio San Juan Nicaragua van het gebaande pad

Indio Maiz, monkey

De bergen rondom Matagalpa.

Na een lange rit met overstap van bus 1 naar bus 2 kwamen we aan in Matagalpa. Matagalpa is de derde stad van Nicaragua, maar wordt weinig bezocht. Als je net als wij een liefhebber van bergen en wandelen bent dan is deze regio een must see. We maakten 2 prachtige wandelingen naar de nevelwouden van Selva Negra en naar het grote kruis met beeld van Maria in het Reserva Natural Apante.

→Een handige site voor het plannen van je busritten vind je hier. Ook de hotels in Nicaragua helpen je graag aan informatie. Tickets koop je op het busstation of in de bus.

mosses in trees hiking Apante Matagalpa

Selva Negra Matagalpa Nicaragua

Tussen de buien door.....

Beide keren wandelden we tussen de buien door en was het glibberen naar beneden, maar wat was het mooi. Spannende mistflarden, bomen vol met mos en een waterval. Bij het kruis mochten we schuilen in een kleine keet van de bewaker, lunchten samen en communiceerden met handen en voeten, een beetje Engels en een beetje Spaans. En ook hier troffen we weer een mooi mens, een beetje verlegen en nuchter zoals we al vaker hebben ervaren tijdens onze reis. Zeker in die stukken Nicaragua van het gebaande pad, waar je als toerist nog een bezienswaardigheid bent.

Helaas bleef het weer nat en koud en daarom besloten we niet meer te wandelen maar door te reizen naar Esteli dat vlakbij de grens met Honduras ligt.

Natural Reserva Apante Matagalpa

Van het gebaande pad in Nicaragua, de grens met Honduras

Street Art in Esteli

Op ongeveer 2 uur van Matagalpa vind je Esteli. De voornaamste reden waarom wij deze plek bezochten was de nog iets verder gelegen Somoto Canyon. Esteli zelf ziet nóg minder toeristen en is een beetje een gekke plek. We wandelen een paar uur langs diverse van de muurschilderingen die de stad rijk is en op Valentijnsdag zaten we in een propvol restaurant midden tussen de verliefde stelletjes en families.

Nicaragua van het gebaande pad streetart Esteli

De Somoto Canyon

De dag erop maakten we een trip naar de Somoto Canyon. We wandelden door de kloof, zwommen en dobberden in het water, klommen op rotsen en sprongen er weer vanaf. Aan het eind hadden we het behoorlijk koud, maar het was bijzonder (mooi)  om te doen. Wil je verder reizen naar Honduras dan is dit de plek om het te doen!

Lees hier meer over Esteli en de Somoto Canyon.

Nicaragua van het gebaande pad Somoto Canyon Nicaragua

Somoto Canyon

Somoto Canyon

León.

Het was even puzzelen hoe we van Esteli in León moesten komen. Ook dat is onderdeel van het bezoek aan Nicaragua van het gebaande pad, zeker als je zoals wij met het O.V. reist. Niet alles is duidelijk of handig en lange dagen in de chickenbus zijn best pittig, maar daarover vertel ik je later nog wel meer.Na de frisse dagen in de bergen was het weer wennen en zweten in een León van ongeveer 35 graden. We vonden een plekje met een fijne schaduwrijke tuin waar we ook nog eens zelf konden koken. Op naar de laatste dagen in Nicaragua.León Nicaragua

 

Las je onze vorige reisdagboeken al? In deel 2 vind je nog veel meer moois van onze reis door Nicaragua.

Tot een volgende keer, waarschijnlijk dan live vanuit Guatemala!

Geplaatst in Midden-Amerika, Nicaragua, reisdagboek Midden-Amerika.

5 reacties

  1. Wat is het iedere keer heerlijk om meegenomen te worden op jullie avontuur. Ben heel benieuwd naar je bevindingen met de chickenbus. Geniet nog lekker en ik zie uit naar het volgende verslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *