Exploradores gletsjer Chili

Reisdagboek Chili en Argentinië #2

Time flies when you´re having fun zeggen ze altijd. En inderdaad, de tijd vliegt voorbij. Inmiddels zijn we alweer een kleine 6 weken op pad in Chili en Argentinië. Tijd voor een eerste update. Een beetje later dan ik bedacht had, maar vanwege het gebrek aan goed internet en tijd " kon" het niet anders.

Cultuur en Street Art in Santiago en Valparaiso.

We begonnen onze reis in de hoofdstad van Chili, Santiago, waar we een paar dagen een kleine studio hadden gehuurd. De eerste dagen slenterden we door de straatjes, bezochten een paar kleine musea (o.a. het Memorya Y Los Derechos Humanos, over de mensenrechten, indrukwekkend). Rustig aan bijkomen van de vlucht, sfeer proeven, hapje eten buiten in het zonnetje en genieten van enorm veel gave Street Art.

We maakten een uitstapje naar Valparaiso. Een stad met een wat rauwer randje, straathonden (en poep) maar wow, wat een gave Street Art. Praktisch elke muur en veel trappen staan er vol mee. Ben je fan, dan MOET je die Street Art in Valparaiso echt gezien hebben!

Lees hier alles over de beste plekken voor Street Art in Valparaiso en hoe je er komt vanuit Santiago.

Street Art Santiago Chili

 

Street Art Valparaiso Chili

Streetart Valparaiso

 

 

Start van de geweldige roadtrip. 

Daarna was het tijd om ons camperbusje op te halen. We huren hem via Pedro en Suzanna, een Chileens/Spaans koppel dat gek is op reizen en inmiddels 4 verschillende busjes en auto met daktent verhuurt via Vanlife Chili. Pedro heeft het busje zelf ingericht en echt overal aan gedacht. Zelfs nu, na een maand in de bus, missen we niets.

We spraken af in Chillán waar Pedro ons alles vertelde over campervan "Bicha". Daarna doken we de supermarkt in en reden we voor een paar dagen richting de kust. De eerste nacht kookten we ons potje aan een rivierbedding, de volgende 2 nachten aan het strand. Het leuke van Chili en Argentinië is dat je op heel veel plekken mag wildkamperen. Home is where you park it, hoe tof is dat!

Een reis dwars door de meest prachtig natuurgebieden. Vol stille, koude nachten onder heldere sterrenhemels met niemand anders om ons heen. De deur van het busje opengooien en zien dat er een vosje om ons heen scharrelt, of een groepje Guanaco's. Water drinken, zo uit de rivier, en ons er soms ook in wassen. Een geweldige ervaring die we nooit meer zullen vergeten!

Campings vinden we via de gratis (en offline te gebruiken app I Overlander, heel handig!)

wildcamping at the beach Chili myfootprints.nl

 

 

Wrong place wrong time.....

Via de Ruta 7 reden we richting het zuiden. Bij een stop voor wat boodschappen werd er helaas ingebroken in het busje (en nog meer auto´s, gevalletje wrong place wrong time). Uiteindelijk bleek alleen onze internetrouter gestolen en deed ik aangifte bij de lokale politie. Het duurde alleen al een kwartier voordat ze überhaupt begrepen wat ik kwam doen en daarna was het nog ruim 2 uur zitten en vragen beantwoorden. Een hele ervaring rijker en vooral schik, in ieder geval bij mij, Frank was er wat nuchterder onder.

NP Conquille en het merengebied.

Onze eerste langere hike was in het Conquille NP, aan de rand van de Sierra Nevada. Eén van de vele vulkaangebieden die de regio rijk is. Bijzondere bomen, uitgestrekte vlaktes vol lava, blauwe meren en een besneeuwde vulkaantop. Op de eerste dag schoten we vlakbij de uitgekozen slaapplek van de rand van de weg af en zakten in de dikke modder. Gelukkig waren we die nacht niet alleen en was er een andere camper met een lier. Met vereende krachten trokken we Bicha weer op het verharde deel.

Na twee dagen in Conquille reden we door richting Pucon. Hier maakten een kortere hike op vulkaan Villarica en spoelden het stof van ons af in de prachtig gelegen Termas Géomatricas.

Via natuurreservaat Huilo Huilo, waar we volop wandelden, reden we naar de ferry bij Puerto Fuy waar we voor het eerst de grens met Argentinië passeerden. Al het papierwerk voor de auto was prima geregeld dus we konden vlot door. Een lange hobbelweg (Ripio; geen asfalt maar zand, stenen en ribbels) bracht ons in San Martin en Bariloche.

Hoewel het gebied erg mooi is was het vooral ook erg vol met Chilenen en Argentijnen die er hun zomervakantie vierden. Aangevuld met de nodige buitenlandse toeristen is dit echt koppen lopen. We stonden (te) veel in de file om ergens te komen en het voelde als het Gardameer in onze hoogzomer.

Tip. Mocht je kunnen, doe deze regio dan niet in februari aan!

Conquille Chili

Conquille Chili

roadtrip chili en argentinië

Termas Geómatricas

 

De Carretera Austral

Een epische route van ruim 1000 kilometer die ik al een tijd op de bucketlist had staan. Deels over asfalt, deels over ripio. Door prachtige ongerepte natuurgebieden, langs uitgestrekte akkers, wilde rivieren, steppe, meren, gletsjers en watervallen. Helaas konden we er slechts een deel van meepikken want alleen over deze trip kun je al gerust een maand doen. We begonnen in het kleine Villa Santa Lucia en eindigden in Cochrane. Daarna reden we weer iets naar het noorden en staken er de grens weer over.

Het meest bijzondere was onze dagtrip naar de gletsjer Exploradores waar we via een pittige hike kwamen. Heel bijzonder om zo op- en in een gletsjer te kunnen staan. Het trieste is dat de gletsjer hard smelt en 7 meter minder dik is dan in 2018. Nog 40 jaar denken ze hier en dan is hij volledig weg.

Carretera Austral Chili

Guanacos Chili

Exploradores glacier

Be still my beating heart....

We passeerden wederom de grens tussen Chili en Argentinië en reden via de beroemde Ruta 40 richting het zuiden. De wind waaide bij vlagen behoorlijk maar al met al was het redelijk windstil. Zoals ik al hoopte blijkt maart een prima maand om hier op pad te gaan.

Een aantal dagen lang wandelden we vanuit de plaats El Chalten in het Glaciares NP. Een geweldig ruig gebied vol bergen, meren en heel veel gletsjers! Daarna reden we nog iets zuidelijker, richting El Calefate. Aan de voet van de machtige Perite Moreno gletsjer waten we getuige van het afbrokkelen van enorme stukken ijs die met donderend geraas in het water stortten. Hoe nietig is een mens.....

Lees hier meer over onze ervaring bij de Perito Moreno gletsjer.

Ruta 40 Argentinië

vosje vind je veel in het zuiden vanChili en Argentinië

Parque Nacional Los Claciares

Parque Nacional Los Claciares

Perite Moreno Glacier

 

Tierra del Fuego en "the end of the world".

Het zuidelijkste punt van onze reis door Chili en Argentinië is Ushuaia, op Vuureiland. Hier eindigt de beroemde Pan American Highway en kun je alleen nog per boot verder. Waar het enorm kan spoken maar het nu bijna windstil is, én warm. Een bizarre ervaring zeker als we horen dat het in Nederland stormt.

Na 2 dagen in Tierra del Fuego NP zitten we nu in een hotel. We laven ons  aan internet, warme douches, wifi en ontbijtbuffetjes. Even relaxen en dan weer op pad voor nog veel meer avonturen.

Lees hier meer over onze ervaringen op Tierra del Fuego, inclusief prachtige wandelingen en wildlife spotten.

Ushuaia

roofvogel Tierra del Fuego

Tierra del Fuego Argentinië

 

Geplaatst in Argentinië, Chili, reisdagboek Chili en Argentinië, Zuid-Amerika.

6 reacties

  1. Wauw! Wauw! Wauw! Wat zijn jullie weer een fantastische reis aan het maken! (Wel balen van de inbraak, maar niet meer aan denken 😉 ) De Perito Moreno is zo’n bijzondere gletsjer en El Chalten is fantastisch. Ik kan niet wachten om weer eens terug te gaan nu ik je foto’s zie. Have fun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *