Zo begin je uitgerust aan je vliegvakantie

Zo begin je uitgerust aan je vliegvakantie

Kun jij niet wachten tot je weer eens lekker met het vliegtuig op vakantie kunt? Lekker chillen op een tropisch eiland, op citytrip of met je backpack op de rug een land ontdekken. Omdat je aan een bepaalde vertrektijd vastzit zorgt vliegen voor extra stress die je vast wel kunt missen. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om dit probleem aan te pakken want een goede vliegvakantie begint namelijk al thuis.

Begin uitgerust aan je vliegvakantie

Je kent het vast wel. Op vrijdagmiddag werk je nog en zaterdagochtend vroeg stap je al in het vliegtuig. Je koffer pakte je gisterenavond nog even in en geweldig slapen deed je ook niet echt.......

Hoewel het heel aanlokkelijk is om zo snel mogelijk aan je vakantie te beginnen, is dat niet altijd een goed idee. Het lijkt zonde, maar het is een goed plan om een paar dagen voor of na je vakantie vrij te zijn. Een vliegreis, zeker als deze wat verder weg gaat, is al best pittig voor je lichaam. Daarnaast is het goed om je werkritme ook echt even af te kunnen sluiten.

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich aan het begin van de vakantie moe of gestrest voelen. Zelf had ik jarenlang migraine op de eerste dag na aankomst, doodzonde. Sinds we iets meer tijd nemen voor we vertrekken, voelen we ons allebei een stuk relaxter en genieten we vanaf de eerste dag van onze vakantie.

Handige tips voor vertrek:

 • Vertrek op maandag of dinsdag zodat je even rustig kunt terugschakelen.
 • Leg je bagage al ruim van te voren klaar en pak alles de avond voor vertrek definitief in.
 • Gebruik een checklist voor de belangrijkste spullen. Ons helpt het enorm en zo vergeten we niets.
 • Besteed de extra tijd die je hebt aan een lekkere work-out.
 • Laat de social media eens voor wat het is en voorkom onnodige prikkels vlak voor je vertrek
 • Regel vast een luchthaven taxi of reserveer je parkeerplek op het vliegveld.
 • Lees hier meer tips om zo ontspannen mogelijk van je vakantie te genieten.

Een rustige start van je vliegvakantie

Als wij vliegen doen we dat het liefst aan het eind van de ochtend of in de middag. Vliegen we richting Azië dan pakken we graag een nachtvlucht. Zo hoeven we ons in de ochtend niet te haasten en hebben we de mogelijkheid om met het openbaar vervoer of buiten de spitsuren naar het vliegveld te reizen.

Helaas kun je niet altijd kiezen op welke tijd je vliegt of zijn de gunstige tijden een heel pak duurder. Daarom hebben wij in de loop der jaren al meerdere opties uitgeprobeerd. Van parkeren op het vliegveld tot een luchthaven taxi. Van wegbrengen en ophalen door familie en overnachten met of zonder parkeren in de buurt van het vliegveld. Elk van deze opties heeft haar eigen voor- en nadelen

De auto op het vliegveld parkeren

Persoonlijk vinden wij het heerlijk om met onze eigen auto naar het vliegveld te rijden. Zo houden we de regie compleet in eigen handen en kunnen we eventueel ook nog even ergens stoppen. De laatste jaren zijn er steeds meer parkeerplaatsen en parkeeraanbieders in de nabijheid van- of direct op het vliegveld. Je parkeerplaats reserveer je online, je betaalt en op de dag zelf is het nog een kwestie van aanrijden en je auto neerzetten. Ideaal en geen stress meer op de dag van vertrek.

Op de website van ParkCare.nl kun je makkelijk de parkeeraanbieders op diverse vliegvelden in België, Duitsland en Nederland met elkaar vergelijken. Je voert je vertrek en aankomstdatum in en binnen een minuut zie je wat er vrij is en wat de kosten zijn.

Een luchthaven taxi nemen

De luchthaven taxi haalt je thuis op en brengt je naar de juiste terminal op het vliegveld, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Je boekt de taxi van te voren en daarna krijg je een tijdstip door waarop je opgehaald wordt. Anders dan bij een gewone taxi is de prijs van te voren duidelijk en een stuk voordeliger.

In het verleden boekten wij regelmatig een luchthaven taxi maar uiteindelijk vonden we vooral het wachten een echt minpunt. Doordat je een taxi deelt ben je bij de luchthaven taxi vaak afhankelijk van meerdere vluchttijden en dat resulteert regelmatig in extra wachttijd. Iets waar je niet echt vrolijk van wordt.

 • Voordelen: Geen zorgen, van deur tot deur, goedkoper dan een gewone taxi, geen gesjouw met koffers
 • Nadelen: lange wachttijd voor of na je vlucht

Wegbrengen of ophalen door familie of vrienden

Het is heerlijk als iemand je naar het vliegveld kan brengen of op komt halen na een lange vlucht. Toch is dit een optie waar we niet vaak gebruik van hebben gemaakt. Omdat we zelf een auto hebben en mobiel zijn kunnen we prima zelf naar het vliegveld reizen en hoeven we niemand "lastig te vallen".

Overnachten in de buurt van het vliegveld

Voor onze langere reizen kiezen we er regelmatig voor om met het openbaar vervoer naar het vliegveld te reizen en daar te overnachten. Zo begin je de dag van vertrek uitgeslapen en zonder die stress of je wel op tijd op het vliegveld aankomt. Voor een korte reis of als je minder tijd hebt is dit een minder gunstige optie.

 • Voordelen: een relaxte start van je vakantie
 • Nadelen: de kosten van een hotelovernachting, tijdrovend

Overnachten bij het vliegveld en daarna je auto parkeren

Is het vliegveld lastiger met het openbaar vervoer te bereiken of je reis wat korter? Denk er dan eens over om eerst te overnachten en daarna bij het vliegveld te parkeren.

Zo sliepen wij een nachtje op korte afstand van Rotterdam Airport voordat we naar Fins Lapland vlogen. Voor ons was dat een stuk makkelijker en sneller dan met het openbaar vervoer. Bovendien konden we de dag voor vertrek nog even met de auto naar het strand, ook niet verkeerd! Reserveer hier voor parking op Rotterdam The Hague Airport

kanotocht in Nationaal Parl Oulanka

Kanovaren in Nationaal Park Oulanka tijdens onze reis in Fins Lapland

Laat die vakantie maar beginnen!

Zorg tijdens je vlucht voor voldoende beweging, drink regelmatig en probeer je te ontspannen. Probeer als het lukt wat te slapen en als dat niet lukt zoveel mogelijk te relaxen. Lees een boek, doe een spelletje of kijk een film. Zelf vind ik het heerlijk om met een koptelefoon op te genieten van een lekker muziekje en tegelijkertijd de geluiden om me heen wat weg te filteren.

 

Wat is jouw tip om zo uitgerust mogelijk aan je vakantie te beginnen?

Geplaatst in reis voorbereidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *