Nog een paar weken en dan is het zover, we gaan op roadtrip door de Balkan en Oost Europa! Een voor ons nog vrijwel onbekende regio vol mooie natuur, historie en cultuur. Maar ook met veel verschillende landen die niet allemaal in de Europese Unie liggen. De reisvoorbereidingen voor onze reis door de Balkan en Oost Europa zijn daardoor wat anders dan die van bijvoorbeeld onze lange reis door Denemarken, Noorwegen en Zweden. In dit blog deel ik tips en adviezen voor pinnen, munteenheid, visum, tol, de beste reistijd, telefoon en simkaart per land.
* De foto boven het artikel van het Gospa od škrpjela kerkje mocht ik gebruiken van Pixelraw via Pixabay en vervang ik later door een eigen foto!
Roadtrip Balkan en Oost Europa, onze route.
Omdat we met de camper reizen, staat onze exacte route door de Balkan en Oost Europa nog niet vast. We beginnen in Duitsland waar we via de Romantische Strasse naar Füssen rijden. Vanaf daar gaan we via de Deutsche Alpenstrasse naar het oosten. Via de kleinere wegen rijden we door Oostenrijk naar Slovenië waarna Kroatië, Montenegro en Albanië op de planning staan. Waarschijnlijk rijden we daarna via de noordkant van Griekenland of door Noord Macedonië naar Bulgarije waarna we Roemenië gaan verkennen.
Hoe we precies terug gaan rijden staat nog open en zal afhangen van de tijd die we nog hebben als we eenmaal in Roemenië zijn. Het meest waarschijnlijk is een route door Hongarije, Oostenrijk of Tsjechië en Duitsland. Een aardige rit met een eindeloze mogelijkheid aan routes, mooie natuurgebieden en sfeervolle steden en bezienswaardigheden. We komen nu al tijd tekort 🙂
Op de kaart ziet onze route er ongeveer zo uit:
Geldzaken, bellen en internet in de Balkan en Oost Europa
De belangrijkste dingen waar je tegenaan loopt bij een reis door de Balkan en Oost Europa zijn de munteenheid van de verschillende landen en de kosten voor bellen en internet. Omdat niet alle landen binnen de Europese Unie vallen kun je te maken krijgen met kosten voor pinnen en roaming kosten voor je mobiel.
Vooral de kosten van je mobiel kunnen behoorlijk oplopen. Let daarbij ook op als je in het grensgebied van twee landen reist. Zo had Frank pech toen we in de buurt van Tarifa (Spanje) een wandeling maakten. Zijn telefoon pikte daar een Marokkaanse provider op en omdat hij de roaming aan had staan zat daar een aardig kostenplaatje aan. Om dit probleem op te lossen kun je een lokale simkaart kopen en/of je roaming op tijd uitzetten. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van wifi van hotels, campings en dergelijke.
Onze provider is Simyo. Bij Simyo vallen de volgende landen in de Balkan en Oost Europa buiten je bundel: Albanië, Montenegro, Macedonië, Bosnië, Kosovo en Servië. De kosten zijn extreem hoog dus let op!
Leestip: The Wild Wild East:
Het roaming beleid van de EU en de impact op deze roadtrip
Nog een keer voor alle duidelijkheid.
Gebruik je in het buitenland je telefoon of internet dan kan dat via roaming. Wanneer je belt, een sms verstuurt of data verbruikt in een ander EU-land wordt dat sinds enige jaren op je bundel in mindering gebracht, net alsof je thuis bent. Dit geldt voor alle landen die binnen de EU vallen. Welke landen dat zijn? Dit is de lijst met alle landen die binnen de EU vallen en waar je de roaming dus aan kunt laten staan:
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije.
Let op: Voor deze reis door de Balkan en Oost Europa zet je anno 2024 je roaming uit in: Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië en Bosnië Herzegovina. In deze landen kun je een lokale simkaart aanschaffen. Of informeer bij je telefoon provider naar een speciaal buitenlandpakket. |
Beste reistijd voor je roadtrip Balkan en Oost Europa
Grofweg is de beste reistijd voor een roadtrip door de Balkan en Oost Europa van mei t/m oktober. In de zomermaanden kan het in meerdere landen best wel warm worden maar er is altijd wel een meer of zee in de buurt waar je lekker kunt zwemmen of watersport kunt beoefenen.
Houdt er rekening mee dat het in het voor en najaar in de berggebieden in de Balkan en Oost Europa nog koud(er) is er er soms nog sneeuw kan liggen. In de zomermaanden is het in de bergstreken juist aangenaam koel. Denk er dan wel aan dat het in de avond snel kan afkoelen.
De wintermaanden zijn koud en vaak ligt er sneeuw. Daardoor kun je in diverse landen prima op wintersport gaan.
Welke landen horen bij de Balkan?
- Albanië
- Bosnië-Herzegovina
- Bulgarije
- Kosovo
- Kroatië
- Montenegro
- Noord-Macedonië
- Servië
Leestip: Bloed en Honing, ontmoetingen op de grenzen van de Balkan:
Praktische zaken voor reis door de Balkan en Oost Europa.
Zoals ik al eerder schreef zijn er voor een vakantie of langere reis door de Balkan en Oost Europa verschillende dingen anders dan je gewend bent. Ook is dit per land verschillend.
In onderstaand overzicht vind je de belangrijkste onderwerpen per land uitgesplitst. Denk daarbij aan; wel of niet in de EU/EER, munteenheid, veiligheid, visum, reisdocumenten en telefoon en internet. Dingen die ik toch moest uitzoeken voor onze lange roadtrip met de camper door het oosten van Europa.
NB: ik heb deze praktische zaken voor de Balkan en Oost Europa begin 2024 uitgezocht. Bronnen zijn o.a. de ANWB en de websites van onze overheid zoals Nederland Wereldwijd. |
Duitsland
Duitsland is één van de favoriete landen voor een vakantie in de buurt van Nederland. Ook wij komen er graag om de mooie steden te bekijken of te wandelen. Ga je op reis naar de Balkan en Oost Europa dan is Duitsland normaal gesproken het eerste land waar je doorheen reist.
- In de EU: Ja.
- In de EER: Ja.
- Munteenheid: de Euro.
- Pinnen met pinpas of creditcard: pinpassen en creditcards worden in Duitsland vrijwel overal geaccepteerd.
- Visum? Voor Duitsland is er voor Nederlanders en Belgen geen visum nodig.
- Taal: Duits, vaak ook Engels.
- Bijzonderheden: in Duitsland mag je op veel plekken wildkamperen. In en rond veel steden is een milieuvignet verplicht.
- Veiligheid: vergelijkbaar met Nederland.
- Verplicht in de auto: een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos.
- Handige nummers: Algemeen alarmnummer 110, brandweer en ongevallen 112 en in Beieren, Badem-Würrtemberg, Rheinland Pfalz en Saarland 19222.
Op onze aanrijroute passeren we ook de prachtige Eibsee
Oostenrijk
Met mijn ouders kwam ik in mijn jeugd al in Oostenrijk om te wandelen in de bergen van Tirol. De liefde voor Oostenrijk is gebleven. In de zomerperiode kom ik er graag om te wandelen en te genieten van het mooie landschap en de frisse buitenlucht.
- In de EU: Ja.
- In de EER: Ja.
- Munteenheid: Euro.
- Pinnen met pinpas of creditcard: Pinpassen en creditcards worden in Oostenrijk vrijwel overal geaccepteerd.
- Visum? In Oostenrijk is er voor Nederlanders en Belgen geen visum nodig. Een geldig paspoort of ID-kaart is voldoende.
- Taal: Duits, vaak wordt er in Oostenrijk ook Engels gesproken.
- Bijzonderheden: In Oostenrijk betaal je tol op de snelwegen. Het vignet koop je aan de grens of online.
- Veiligheid: vergelijkbaar met Nederland.
- Verplicht in de auto: een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos. Winterbanden zijn alleen in de winter verplicht.
- Handige nummers: Algemeen alarmnummer 112, politie 133, ambulance 144, brandweer 122.
Slovenië
Slovenië is één van de meest waterrijke landen van Europa en heeft een overvloed aan mooie rivieren en meren waaronder het meer van Bled. Ook kun je in Slovenië prachtig wandelen, iets waar wij erg naar uit kijken op deze roadtrip door de Balkan en Oost Europa.
- In de EU: Ja.
- In de EER: Ja.
- Munteenheid: Euro.
- Pinnen met pinpas of creditcard: Zowel pinpassen als creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd in Slovenië.
- Visum? Voor Slovenië hebben Nederlanders en Belgen geen visum nodig.
- Taal: Sloveens. Ook Duits en Engels wordt vaak goed gesproken in Slovenië.
- Bijzonderheden: Voor motoren, auto's en campers <3.500 kg is een elektronisch-vignet (e-vinjeta) verplicht (Ook te koop bij tol- en tankstations).
- Veiligheid: Slovenië is een veilig vakantieland.
- Verplicht in de auto: Een veiligheidsvest en gevarendriehoek.
- Handige nummers: Algemeen alarmnummer 112, politie 113.
Kroatië
Wij combineerden een bezoek aan Kroatië met het Gardameer. Hierbij bezochten we mooie bezienswaardigheden als de Plitvicemeren, Nationaal Park Krka en schiereiland Istrië. Tijdens deze roadtrip Balkan en Oost-Europa hopen we wat meer te gaan wandelen en Dubrovnik te gaan bekijken.
- In de EU: Ja.
- In de EER: Ja.
- Munteenheid: Euro.
- Pinnen met pinpas of creditcard: pinpassen en creditcards worden overal geaccepteerd.
- Visum? In Kroatië heb je met de Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig.
- Taal: Kroatisch. In Kroatië wordt vaak goed Duits en Engels gesproken.
- Bijzonderheden: De meeste autosnelwegen zijn tolwegen. Tol betaal je bij de tolpoortjes.
- Veiligheid: Kroatië is een veilig reisland.
- Verplicht in de auto: Gevarendriehoek, veiligheidsvest, verbanddoos, reservelampen en reservewiel.
- Handige nummers: Algemeen alarmnummer 112, politie 192, ambulance 193, brandweer 194.
In Kroatië kun je fantastisch wandelen, dit is Paklenica National Park
Montenegro
Montenegro is het eerste land op onze roadtrip Balkan en Oost Europa dat niet in de EU of EER zit. Een land waar ik veel van gehoord heb en erg nieuwsgierig naar ben.
- In de EU: nee
- In de EER: nee.
- Munteenheid: Euro.
- Pinnen met pinpas of creditcard kan bij veel pinautomaten, hotels, restaurants en winkels. Voor geld opnemen zijn er extra kosten.
- Visum? Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig voor Montenegro. Met een paspoort mag je 90 dagen en met een id kaart 30 dagen in Montenegro verblijven.
- Taal: Montenegrijns. In toeristische gebieden ook Engels.
- Bijzonderheden: roaming van de telefoon uit! Voor internet/telefonie schaf je een databundel aan. Fysieke groene kaart verplicht. Tol op de A1 tussen Smokovac en Mateševo en in de Sozinatunnel tussen Podgorica en Bar.
- Veiligheid: vergelijkbaar met Nederland.
- Verplicht in de auto: een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en reservelampen.
- Het Nederlands rijbewijs is geldig in Montenegro.
- Handige nummers: Het Europese noodnummer 112, politie 122, brandweer 123, ambulance 124.
Albanië
Albanië heeft mooie en gevarieerde natuur en een rijke cultuur. Naast kuststreken vind je er ook uitgestrekte bossen en ruige berglandschappen waar je goed kunt wandelen. Een mooie mix en een land dat nog niet door het massatoerisme overspoeld wordt. We zijn er heel nieuwsgierig naar!
- In de EU: Nee.
- In de EER: Nee.
- Munteenheid: Lek (ALL)
- Pinnen met pinpas of creditcard: Je kunt in Albanië vrijwel overal pinnen met je Cirrus/Maestro pinpas en ook creditcards worden geaccepteerd. Bij banken en grote hotels kun je Euro's wisselen.
- Visum? Voor een reis naar Albanië heb je geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Een geldig (Nederlands) paspoort of ID-kaart is vereist en moet bij aankomst in Albanië nog ten minste 3 maanden geldig zijn.
- Taal: Albanees. Engels wordt mondjesmaat gesproken buiten de toeristische gebieden.
- Bijzonderheden: Roaming van de telefoon uit! Voor internet/telefonie schaf je een databundel aan. Op de A1 betaal je tol in beide richtingen tussen Morinë en Milot. Kraanwater is niet altijd betrouwbaar (Kook het of koop flessen).
- Veiligheid: Albanië is een veilig land om doorheen te reizen.
- Verplicht in de auto: Veiligheidsvest, gevarendriehoek, verbanddoos, reservelampen.
- Handige nummers: Noodnummer 112, politie 129, ambulance 127, brandweer 128.
Noord-Macedonië
Noord-Macedonië staat bekend om de gastvrijheid en de mooie landschappen. Door de centrale ligging in de Balkan reis je er vrijwel altijd door of kom je in de buurt tijdens je roadtrip Balkan en Oost Europa.
- In de EU: Nee.
- In de EER: Nee.
- Munteenheid: Denar (MKD)
- Pinnen met pinpas of creditcard: Pinpassen worden vrijwel overal geaccepteerd maar creditcards slechts in beperkte mate. Geld wisselen kan bij banken en wisselkantoren.
- Visum? Visumvrij verblijf voor maximaal 90 dagen per 6 maanden.
- Taal: De officiële talen in Noord-Macedonië zijn Macedonisch en Albanees. Engels wordt mondjesmaat gesproken.
- Bijzonderheden: Roaming uit! Buiten bewoond gebied is er vaak nauwelijks internet. In Noord-Macedonië betaal je tol op alle autosnelwegen. Je paspoort of id kaart moet 90 dagen geldig zijn na vertrek.
- Veiligheid: In 2024 is reizen in Macedonië veilig
- Verplicht in de auto: Gevarendriehoek, verbanddoos, veiligheidsvest, sleepkabel of sleepstang en groene kaart.
- Handige nummers: Alarmnummer 112, politie 192, ambulance 194, brandweer 193.
Griekenland
Griekenland is een heerlijk vakantieland met diverse fijne eilanden, mooie natuur en bezienswaardigheden. Je vliegt makkelijk op Athene om vanuit daar je rondreis te beginnen maar Griekenland is ook uitermate geschikt om het de auto of camper te verkennen.
- In de EU: Ja.
- In de EER: Ja.
- Munteenheid: Euro.
- Pinnen met pinpas of creditcard: Pinpassen en creditcards worden in Griekenland algemeen geaccepteerd.
- Visum? Voor Griekenland heb je geen visum nodig. Een geldig paspoort of Id kaart is voldoende.
- Taal: Grieks. Grieken spreken over het algemeen goed Engels.
- Bijzonderheden: Op de meeste snelwegen in Griekenland betaal je tol.(Contant of met pin) In Athene is er een milieuzone.
- Veiligheid: Reizen in Griekenland is veilig.
- Verplicht in de auto: Gevarendriehoek, brandblusser en verbanddoos.
- Handige nummers: Algemeen alarmnummer 112, politie 100, ambulance 166, brandweer 199, toeristenpolitie (Engels) 171.
Enorm indrukwekkend; de kloosters van Meteora
Bulgarije
Bulgarije is nog redelijk onontdekt en de prijzen goedkoop. Naast mooie natuur vind je er veel cultuur én stranden aan de Zwarte Zee. Een bijzonder land dat nog niet door veel Nederlanders ontdekt is en het verst gelegen land op deze roadtrip door de Balkan en Oost Europa.
- In de EU: Ja.
- In de EER: Ja.
- Munteenheid: Bulgaarse lev (BGN).
- Pinnen met pinpas of creditcard: Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd.
- Visum? Voor een reis naar Bulgarije is geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitskaart is voldoende
- Taal: Bulgaars. In Bulgarije spreken veel mensen Engels maar soms ook Duits.
- Bijzonderheden: Op alle nationale wegen in Bulgarije betaal je tol met een e-vignet. Kraanwater in Bulgarije is niet altijd veilig te drinken. Drinken na koken kan wel.
- Veiligheid: Een reis naar Bulgarije is veilig.
- Verplicht in de auto: Gevarendriehoek, verbanddoos, veiligheidsvest, brandblusser.
- Handige nummers: Algemeen alarmnummer 112.
Roemenië
Vanaf het moment dat ik het emigratieverhaal van Marjolijn las over haar emigratie naar Roemenië ben ik nieuwsgierig. Naar het pure leven in een land waar de tijd nog vaak stil lijkt te hebben gestaan..... Een bijzondere bestemming die zeker niet mag ontbreken op onze roadtrip door de Balkan en Oost Europa.
- In de EU: Ja.
- In de EER: Ja.
- Munteenheid: Roemeense Leu (RON). De Euro wordt vaak ook geaccepteerd.
- Pinnen met pinpas of creditcard: Pinpassen en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.
- Visum? Voor een reis naar Roemenië is geen visum verplicht. Een geldig paspoort of ID-kaart is voldoende.
- Taal: Roemeens en Hongaars. Ook het Duits wordt regelmatig gesproken.
- Bijzonderheden: In Roemenië betaal je tol op alle doorgaande wegen en een enkele brug. Het tolvignet koop je online of bij een grenskantoor, tankstations en postkantoren.
- Veiligheid: Reis (liever) niet in het grensgebied van Roemenië met Oekraïne!
- Verplicht in de auto: Gevarendriehoek, brandblusser, veiligheidsvest, verbanddoos.
- Handige nummers: Algemeen alarmnummer 112.
Het platteland rond Breb (Fotocredits: Marjolein)
Hongarije
Van Hongarije zag ik alleen nog maar de prachtige stad Boedapest. Of we tijdens deze reis nog veel tijd hebben om meer van het land te bekijken weten we nog niet. In 3 maanden door de Balkan en Oost Europa reizen is eigenlijk veel te kort dus we zullen keuzes moeten maken. De tijd zal het leren :).
- In de EU: Ja.
- In de EER: Ja.
- Munteenheid: Hongaarse forint (HUF).
- Pinnen met pinpas of creditcard: Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Soms kun je in Euro's betalen maar het wisselgeld is in forint.
- Visum? Voor een reis naar Hongarije is geen visum verplicht. Een geldig paspoort of ID-kaart is voldoende.
- Taal: Hongaars. Engels of Duits wordt soms gesproken.
- Bijzonderheden: Alle snelwegen (M-wegen) zijn tolwegen. Er zijn geen tolpoortjes en het tolvignet koop je online of bij grensovergangen en tankstations.
- Veiligheid: Hongarije is een veilig land om door te reizen.
- Verplicht in de auto: Gevarendriehoek, veiligheidsvest, verbanddoos.
- Handige nummers: Algemeen alarmnummer 112, politie 107, ambulance 104, brandweer 105.
Tsjechië
Met Frank maakte ik lang geleden een stedentrip naar Praag en verder is Tsjechië voor ons nog blanco. En dat terwijl je er prachtig kunt wandelen en kamperen en er diverse mooie steden te bezoeken zijn..... Het is één van de laatste landen van de roadtrip Balkan en Oost Europa dus of we er nog veel tijd gaan hebben? Gelukkig ligt Tsjechië niet te ver van Nederland zodat we er makkelijk tijdens een volgende vakantie naartoe kunnen.
- In de EU: Ja.
- In de EER: Ja.
- Munteenheid: Tsjechische kroon (CZK). Betalen met de Euro kan maar wisselgeld is nog vaak in Kronen.
- Pinnen met pinpas of creditcard: Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd.
- Visum? Voor Tsjechië is geen visum nodig. Een geldig paspoort of ID kaart is voldoende.
- Taal: Tsjechisch. Veel mensen in Tsjechië spreken Engels en/of Duits.
- Bijzonderheden: Voor Tsjechië is een tolvignet nodig voor de auto- en snelwegen. Deze koop je online of bij de grens in speciale kiosken.
- Veiligheid: reizen in Tsjechië is veilig.
- Verplicht in de auto: Gevarendriehoek, verbanddoos, veiligheidsvest, reservewiel.
- Handige nummers: Algemeen alarmnummer 112, politie 158, ambulance 155, brandweer 150.
Checklist voor je roadtrip door de Balkan en Oost Europa:
- Staat je reisverzekering op de juiste dekking? Afhankelijk van het land is dat Europa of werelddekking.
- Vraag een fysieke groene kaart aan. Dit is nodig voor: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro
- Is je paspoort of identiteitskaart nog geldig en hoe lang mag je er in elk land mee verblijven?
- Wil ik Euro's in contanten meenemen? Zo ja, wat dekt mijn reisverzekering.
- Is mijn rijbewijs nog geldig?
- Heb ik pechhulp nodig/afgesloten?
- Heb ik een tolvignet nodig en waar vraag ik die aan?
- Welke spullen zijn verplicht in de auto of camper wanneer ik een roadtrip Balkan en Oost Europa ga maken?
- Schaf ik lokale kaarten aan voor internet en telefoon? Roaming uit in: Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië, Bosnië Herzegovina en Kosovo.
Heel nuttig om te lezen, enkel spijtig dat er geen uitleg gegeven wordt als je met dieren reist
Jullie hebben al heel veel uitgezocht 👌hulde. Ik hoop er gebruik van te mogen maken 🙏
Ook een mooie reis voor de boeg dus? Veel plezier in de Balkan en Oost Europa Ard.
Hoi Cynthia. Dank je wel. Ik reis zelf niet met een huisdier maar ik zie andere camperaars vaak met een hond en ik snap je vraag. Mocht ik nog een keer tijd hebben dan kan ik het misschien toevoegen, maar als je het zelf ontdekt dan mag je ook altijd een nieuwe reactie achterlaten met daarin jouw bevindingen.Dan helpen we elkaar. Alvast bedankt!
@Cynthia van Dael: zoveel info gekregen hier, zoek zelf even verder of je je dier mee mag nemen. Sorry hoor maar dit is geen reisbureau. Zoek t zelf even uit.
Dag Ivonne
Ik vond jouw website footprints in de voorbereiding van onze reis naar Albanië. Wat een erg interessante en fijne website, dankjewel!
Wij vertrekken zaterdag 13 juli voor een rondreis door Albanië, vanuit België. We zijn volop met de voorbereidingen bezig en stuiten op een praktisch probleem … onze gsm’s. We vonden op jouw site dat we voor Bosnië/Herzegovina, Montenegro en Albanië een andere SIM nodig hebben. We vragen ons af of we aan de grens bij B/H een SIM kunnen aanschaffen die ook werkt in Montengro en in Albanië? Ik doorzocht het internet al wat, maar ik vind niet meteen een juist antwoord. Mss kan jij ons wel verder helpen.
Bedankt alvast!
Groetjes
Luc & San
Goedemorgen Sandra,
Wij kochten onze simkaart in Bosnië. Het kon direct over de grens al bij een benzinestation maar dat was een kaart die slechts een week geldig was. Omdat wij vrij snel naar Mostar gingen hebben we nog even gewacht. Uiteindelijk kochten we een kaart voor 30 dagen met 30 MB in een klein kioskje bij het busstation in het plaatsje Čapljina. We hebben gewoon in het dorp wat rondgevraagd en kwamen hier terecht. Toen we in Montenegro kwamen deed hij het niet meer maar het bleek dat we nog een soort ok moesten geven voor Montenegro. Mijn man heeft een code ingetypt en alles was weer ok. Normaal gesproken kun je de kaartjes ook bij bijv. benzinestations kopen.
Let op: Nadat we in Kroatië geweest waren deed hij het weer niet en kregen we hem niet meer aan de praat maar als je naar Albanië gaat zal er waarschijnlijk geen probleem zijn. Wij hebben uiteindelijk een nieuwe kaart voor Albanië gekocht bij Vodafone. Werkt perfect.
Wat meer uitleg en de code vind je in mijn reisverslag:
https://www.myfootprints.nl/camper/camper-route-oost-europa-en-de-balkan-reisverslag/
Fijne vakantie!
Ivonne