Goed voorbereid op reis

Goed voorbereid op reis, waar moet je op letten

Woohoo, we gaan binnenkort een paar maanden backpacken door Midden-Amerika.  Een reis waar ik erg naar uitkijk en waar we weer heerlijk gaan rondzwerven. Voor mij zijn de leukste reizen die waar we gewapend met alleen een vliegticket, grof plan en eerste overnachting op pad gaan en alles ter plekke regelen. Natuurlijk zijn er een aantal zaken waar je thuis al over na moet denken zodat je goed voorbereid op reis gaat.  Zo kun je eenmaal ter plekke alleen nog maar genieten. Ik deel graag een aantal van mijn tips met je. 

Ik heb via een reisbureau of een groepsreis geboekt

Natuurlijk is alles qua organisatie al heel anders voor deze reizen dan wanneer je, net als wij, meestal alles zelf regelt. Waarschijnlijk zijn niet alle onderstaande punten voor jou van toepassing maar toch.... Zelfs al reis je georganiseerd dan is er ook nog het e.e.a. om over na te denken. De reisorganisatie of het reisbureau probeert zoveel mogelijk voor je te regelen en denkt met je mee, maar er blijft zoiets als eigen verantwoording. Het kan nooit kwaad een paar dingen even zelf te controleren toch? Better safe then sorry!

Goed voorbereid op reis; de reisdocumenten.

Het klinkt zo simpel, maar dit is een punt waar het nog regelmatig misgaat. Tijdens mijn werk bij de gemeente kreeg ik regelmatig klanten aan de balie die een verkeerd of verlopen reisdocument hadden en daar te laat achter kwamen. Gelukkig kun je bij je gemeente met spoed een reisdocument aanvragen dat de volgende dag klaar is maar daar zit een aardig kostenplaatje aan. In het slechtste geval, en ja ook dat komt meer voor dan je denkt, moet je op het vliegveld een nooddocument aanvragen bij de Marechaussee.

Stress alom die je kunt voorkomen door goed te kijken wat je nodig hebt (Paspoort of ID-kaart) en hoe lang documenten geldig moeten zijn bij terugkomst. Dit verschilt per land en kan ook wijzigen nadat je geboekt hebt. Houdt de vinger aan de pols. Een handige site om dit te controleren is die van onze Rijksoverheid. Hier vind je per land advies over diverse zaken en zo ga je goed voorbereid op reis.

 

Een visum

Reis je buiten Europa dan heb je voor heel veel landen een visum nodig. Soms kun je dat online regelen maar voor andere landen moet je langsgaan bij een ambassade of je paspoort opsturen. Informeer ruim van te voren zodat je tijd hebt om alles te regelen. Ook hier kan de bovengenoemde site uitkomst bieden. Reisorganisaties en een reisbureau kunnen je normaal gesproken ook helpen met deze vraag. Vind je het lastig om een visum aan te vragen dan zijn er diverse organisaties die je daar graag bij helpen. Wel tegen een betaling natuurlijk.

De reis en/of annuleringsverzekering

Weer zo'n open deur, maar ook hier zijn nog wel wat dingen over te vertellen. Als je regelmatig op pad gaat kan het al snel lonen om een doorlopende reis en annuleringsverzekering af te sluiten. Wij hebben er al jaren één en hebben zo al veel bespaard vergeleken met losse verzekeringen. Bovendien hoef je het niet elke keer weer te regelen als je weg gaat.

Er zijn ook verzekeraars waarbij je losse elementen aan of uit kunt zetten als je dat wiltDenk hierbij aan wintersport dekking en een verzekering voor de auto. (Let natuurlijk wel op onnodige dubbele dekking met gewone verzekeringen). In ons geval hebben wij ook een werelddekking afgesloten voor 180 dagen, zo zijn wij ook tijdens langere reizen goed verzekerd. Is 180 dagen nog niet genoeg? Kijk dan eens even bij de de Centraal Beheer reisverzekering. Hier kun je zelfs een verzekering voor 365 dagen afsluiten!

Bij de annuleringsverzekering hoor je vaak zeggen dat alleen pakketreizen verzekerd zijn. Bij ons is dat niet zo en is alles wat je thuis al geboekt hebt verzekerd , maar dit is niet bij iedere verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Infomeer dus goed bij je eigen maatschappij wat er wel en niet in de dekking zit!

Voldoende budget

Natuurlijk heb je als je op pad gaat geld genoeg voor een ticket en overnachtingen. Wat wij zelf nog regelmatig zien is dat mensen te weinig geld gespaard hebben om ter plekke veel leuke dingen te doen. Of dat ze na een maand in Zuid Amerika of na 3 maanden in Australië er achter komen dat hun budget (bijna) op is en daardoor eerder naar huis gaan. Dat vind ik zo ontzettend jammer.

Kijk voor je op reis gaat goed hoe het kostenplaatje zo ongeveer gaat uitpakken. Zorg als het lukt voor een kleine reserve. Ook de waarde van de munt kan heel veel bepalen. Wij hadden 2 keer pech. Zowel tijdens onze reis door Amerika en de tweede keer Australië stond de Euro laag. Daardoor kostte onze reis wel zo'n 20 % meer dan eerdere reizen. Shit happens, maar wij gingen gelukkig financieel goed voorbereid op reis. Als je wat minder budget hebt en je wilt toch langer op pad, kies dan een bestemming die past. Zo kun je in bijvoorbeeld Azië geweldig reizen voor een prima budget!

Ook ter plekke kun je goed budgetteren. Zo gaan wij regelmatig kamperen waarbij we ook zelf koken. Kamperen is leuk én goedkoop, zeker in het hoogseizoen en tijdens feestdagen. In veel landen is het ook een prima optie om met het O.V. te reizen, dit gaan wij straks op onze trip in Midden-Amerika ook weer doen.

Reizen en werken is in diverse landen ook een optie. Wij kiezen liever voor thuis werken en op reis alle vrijheid, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Goed voorbereid op reis

Met de bus door Myanmar, prima geregeld!

Inentingen en malariatabletten

Je gezondheid is super belangrijk. Als je op reis gaat, en zeker als je naar landen buiten Europa gaat, is het belangrijk om je goed te informeren over ziektes en de eventueel benodigde inentingen. Dit kun je doen bij je huisarts, bij de GGD of bijvoorbeeld de Travelclinic van het Havenziekenhuis Rotterdam.

Wil je liever eerst even zelf kijken voordat je een afspraak maakt dan is de site van de LCR (Landelijke reizigers coördinatie) een hele fijne. Hier vind je per land advies over aanbevolen inentingen, malaria, bijzondere ziektes en actueel nieuws. Zeker als je vaker reist is het niet altijd nodig om een afspraak te maken omdat je bijvoorbeeld al goed ingeënt blijkt te zijn. Toch kun je juist dan ook dan nog veel handige tips krijgen om goed voorbereid op reis te kunnen gaan.

Over malariatabletten zijn de meningen verdeeld, De één slikt ze wel, de ander vind het troep of wordt er ziek van en slikt ze niet. Als je langer in een malariagebied bent kun je er eventueel voor kiezen alleen pillen mee te nemen voor als je echt ziek wordt. Let op; dit is geen advies van mij, je moet dit zelf beslissen. Overleg met een deskundige wat in jouw geval wijsheid is!

Last but not least, begin op tijd.

Misschien functioneer jij het best als je last minute alles bij elkaar raapt? Voor mij werkt het niet zo. Ik begin al een tijd van te voren met het regelen van dingen en heb ook een lijstje met spullen die ik niet wil vergeten. Besef je dat er bijvoorbeeld tussen bepaalde inentingen een tijd moet zitten waardoor het een paar weken kan duren voor een schema klaar is.

Als het lukt neem dan, zeker voor een verre of langere reis, een paar dagen tijd om te ontspannen na het werken. Dus niet op zaterdagochtend al vliegen als je vrijdag nog gewerkt hebt maar op zondag of maandag. Vertrek op tijd naar het vliegveld, neem wat speling voor als er dingen tegen zitten. Beter een uur te vroeg dan te laat. Mij overkwam het weleens dat de treinen niet verder reden dan Den Bosch en dat ik na een tijd wachten geadviseerd werd om via Rotterdam te reizen.  Gelukkig had ik speling maar het had niet veel later moeten worden.

Wat je ook doet ga goed voorbereid op reis en vooral geniet! Van je voorbereiding, maar ook ter plekke. Ik wens je vast een hele fijne reis.

Dit zijn een aantal handige dingen die mij helpen om goed voorbereid op reis kunt gaan. Mocht je nog aanvullingen hebben of een onderwerp missen dan hoor ik het graag onderaan het blog!

Heb je behoefte aan meer handige tips? Lees dan eerst het blog Wat moet je regelen voor een wereldreis.

Geplaatst in Azie, backpacken, Mexico, Midden-Amerika, Myanmar, reis voorbereidingen, Thailand, Vietnam, visum en reisbenodigheden.

6 reacties

  1. Hoi Ivonne,
    Goede tips en leuk geschreven! Ik ben het helemaal met je eens! Goed voorbereid op reis zodat je ultiem kan genieten!
    ik zou er alleen nog aan toevoegen om ook meer onderzoek te doen naar de (sociaal)culturele kant van het reizen, wat zijn de locale gewoontes. Zodat je niet de eerste dag al blunders maakt. En het woord “Dankjeswel” in de locale taal leren, vooraf of a.s.a.p. wanneer je aan het reizen bent.

    • Ik leer altijd een paar (of meer) woorden in de lokale taal. Vaak is het best jammer dat we niet meer van de taal spreken dat zou het reizen nog fijner maken. Je verdiepen in de gewoontes en gebruiken is voor mij blijkbaar zo vanzelfsprekend dat ik er niet eens over nadenk. Goede tip!

  2. Voorbereiding van reis geeft mij altijd al veel voorpret. Zeker als ik al een tijd weet dat ik ergens naar toe ga. Je tips zijn handig. Zo ga ik eens checken of mijn doorlopende annuleringsverzekering eigenlijk alles dekt. Ik kwam er voor New York achter dat mijn werelddekking permanent aan had gestaan sinds het vorige bezoek.. oeps

    • Zonde om te veel te betalen voor je verzekering, maar nog erger als je niet goed verzekert blijkt te zijn. Ik kwam er achter dat wij allebei voor Midden-Amerika een DTP inenting nodig hebben. Blijkbaar is het alweer meer dan 10 jaar geleden dat we die kregen en de laatste 2 jaar was hij niet nodig. Time flies….

  3. Wat een handige tips! Ik kan mij helemaal vinden in de mening dat een goede voorbereiding de basis is voor een ultieme vakantie. Toch merk ik persoonlijk dat ik altijd stress ervaar voordat ik op vakantie ga. Hopelijk helpen jouw tips mij deze zomer.

    Met vriendelijke groet,

    Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *