kamperen campings camperroutes en kampeerartikelen

Ga je op reis? Controleer dan nog even je verzekeringen!

We kijken er vaak al lang naar uit, lekker op vakantie en even ontsnappen aan die dagelijkse sleur. Je bestemming is uitgezocht, de reis geboekt en de voorpret begonnen. Wanneer je op reis gaat is het een goed plan nog eens goed naar je verzekeringen te kijken. Het uitzoeken van een goede verzekering voor je reis of weekendje weg is niet echt leuk maar kan je wel een hele hoop narigheid én extra kosten besparen.

Een annuleringsverzekering afsluiten

Je moet er niet aan denken maar er zijn tal van redenen waardoor je een reis zal moeten onderbreken of, erger nog, zelfs moet annuleren.

De annuleringsverzekering is vooral een goed idee wanneer er veel tijd zit tussen het moment van boeken en het moment waarop je daadwerkelijk op vakantie gaat. Immers, hoe meer tijd er zit tussen boeken en vertrekdatum hoe groter de kans dat er wat tussenkomt. Maar de laatste jaren is er nog een extra onzekerheidsfactor bijgekomen. Door de komst van COVID is het boeken van reizen tegenwoordig een stuk spannender geworden en omstandigheden kunnen snel veranderen.

Het onderbreken van je reis

Een annuleringsverzekering dekt ook de gemaakte kosten als je een reis moet onderbreken. Denk bijvoorbeeld aan het overlijden van een familielid waardoor je eerder naar huis gaat, ernstige ziekte of een ongeval. In dat geval dekt de verzekering bijvoorbeeld je geboekte, maar niet verbleven overnachtingen en maaltijden, of excursies die je niet meer kunt afzeggen.

NB: let goed op het maximum verzekerde bedrag (per persoon of per polis) of een eventueel eigen risico. Deze kunnen per verzekeringsmaatschappij of pakket verschillen en daarom is goed vergelijken noodzakelijk.

De reisverzekering

Een reisverzekering is er voor de risico's die je op reis loopt. Voor het verzekeren van je eigen spullen en die van anderen maar ook voor hulp en extra kosten die je maakt als je in de problemen komt door ziekte of een ongeval. Een deel van die kosten is gedekt door je (basis of aanvullende) ziektekostenverzekering maar dat geldt niet voor alles. Als het echt mis gaat op reis kan het al snel aardig in de papieren lopen. En dan ben je blij dat je een goede verzekering hebt afgesloten!

Wat kun je zoal verzekeren?

In een reisverzekering valt er, naast ziekte en ongeval, nog enorm veel meer te verzekeren. Wordt je bijvoorbeeld bestolen, gaat er iets kapot of maak je zelf schade bij je accommodatie? Ook contant geld, een dure fotocamera, je drone of sieraden kun je verzekeren. En wat dacht je bijvoorbeeld van je skipas en gehuurde ski- of duikspullen als je door een ongeval of ziekte niet meer verder kunt skiën of duiken? Wij hebben onze werelddekking de afgelopen jaren omgezet naar reizen in Europa. En als we straks weer gaan backpacken dan zetten we die gewoon weer terug.

Denk goed na wat voor jouw verzekering van toepassing is. Veel dingen zijn via extra modules aan of uit te zetten afhankelijk van wat jij voor die specifieke reis nodig hebt.

 

Een doorlopende reis en annuleringsverzekering.

Omdat wij regelmatig op reis zijn hebben wij  gekozen voor een doorlopende reis én annuleringsverzekering. Als je vaker dan één keer per jaar op reis gaat is het namelijk al snel voordeliger dan voor elke reis een losse verzekering af te sluiten. Bijkomend voordeel is dat je ook gelijk verzekerd bent voor weekendjes weg, last minute boekingen en kortere uitstapjes. (Let op, vaak is minimaal één overnachting verplicht, dus niet voor dagjes weg).

Een goede autoverzekering afsluiten

Wij zijn gek op het maken van mooie roadtrips. Ga je met de auto naar het buitenland dan is de juiste autoverzekering afsluiten één van die dingen die je veel zorgen kunnen ontnemen.

Een goede autoverzekering dekt de kosten die je maakt mocht je onverwacht stranden tijdens je reis (zoals extra overnachtingen terwijl je op reparatie wacht of een vervangende auto). Maar ook de kosten die je hebt bij een ongeval met de auto of de eventuele rechtsbijstand. Of de kosten die je maakt bij terugkeer naar Nederland in het geval van een defecte auto.

Wij hebben het zelf gelukkig nog niet ondervonden maar ik sprak diverse mensen die autoschade/pech hadden en blij waren dat alles goed geregeld was. Leuk is het niet wel een stuk relaxter.

Verzeker je niet dubbel!

Nederlanders zijn graag goed verzekerd maar er is ook iets als té goed verzekerd. Het komt regelmatig voor dat je dezelfde dingen via diverse verzekeringen kunt regelen dat is natuurlijk zonde. Wil je dubbel verzekeren voorkomen dan zit er niets anders op dan je goed voor te bereiden en ook de kleine lettertjes te lezen.

Blijf vergelijken

Verzekeringen blijven veranderen. Er gaan dingen uit een pakket of er komt juist wat bij. Er wijzigt iets in de voorwaarden of je krijgt ineens te maken met eigen risico. Normaal gesproken stellen verzekeraars je daarvan op de hoogte maar het is verstandig om je verzekeringen zelf ook regelmatig onder de loep te nemen. Bekijk of je alles nog nodig hebt en of de dekking voor jou toereikend is. Zo voorkom je verrassingen en kun je met een gerust gevoel op reis.

Fijne vakantie!

Geplaatst in reis voorbereidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *