Vakantie in Thailand, de mooiste eilanden van Thailand

Een goede reisverzekering kiezen? Hier moet je op letten.

Een goede reisverzekering afsluiten is dat wel nodig? Wat wil ik precies verzekeren? Waar moet ik op letten bij het kiezen van een reisverzekering? Is een Annuleringsverzekering nodig? Wat dekt de reisverzekering? Vragen waar elke reiziger over na moet denken en waar wij ook tegenaan liepen.

Heb ik een reisverzekering nodig?

Wie op reis gaat loopt er al snel tegenaan: heb ik eigenlijk wel een reisverzekering en/of een annuleringsverzekering nodig? Een reisverzekering kan een aardige kostenpost zijn en het lijkt een mooie manier om op je budget te besparen.

Zelf hebben wij altijd een reisverzekering gehad, de laatste jaren is dat een doorlopende reisverzekering. Een goede reisverzekering geeft je rust en zekerheid en dat is veel waard. Gelukkig hebben wij er in het verleden nooit echt gebruik van hoeven maken. Mijn paspoort is weleens doorweekt en onbruikbaar geworden en ik viel van een afstapje bovenop mijn dure telelens. Materiële dingen die we uiteindelijk konden declareren.

Een doorlopende reisverzekering afsluiten (is goedkoper)

Wie er meerdere keren per jaar op reis gaat is al snel gebaat bij een doorlopende reisverzekering. Deze verzekering biedt dekking voor al je vakanties. Bijkomend voordeel is dat je ook gelijk verzekerd bent voor weekendjes weg, last minute boekingen en kortere uitstapjes. (Let op, vaak is minimaal één overnachting verplicht, dus niet voor dagjes weg).

Een doorlopende reisverzekering is al snel goedkoper dan elke keer een losse reisverzekering afsluiten. Ga je 1 keer per jaar op vakantie dan is het normaal gesproken voordeliger om een verzekering af te sluiten die specifiek voor deze ene reis is.

Verschillende modules

Wij reizen regelmatig. De laatste jaren is dat steeds meer met de camper maar we gaan ook nog op vakantie met het vliegtuig. Afhankelijk van het soort vakantie kun je bij je verzekering kiezen uit verschillende modules. Bij het afsluiten van de reisverzekering kun je bijvoorbeeld kiezen voor wintersportdekking, kostbaarheden en geld of een annuleringsverzekering.

Bij veel reisverzekeringen kun je deze modules aan- en uitzetten wanneer je wilt, iets waar wij graag gebruik van maken. Zo kiezen wij tijdens onze langere backpack reizen bijvoorbeeld voor een werelddekking van 60 dagen of een half jaar. Gaan we met de camper op reis dan is een Europa dekking voldoende. Door goed op te letten wat we nodig hebben besparen we ook op de kosten van de verzekering.

Een annuleringsverzekering afsluiten ja of nee?

De annuleringsverzekering is vooral een goed idee wanneer er veel tijd zit tussen het moment van boeken en het moment waarop je daadwerkelijk op vakantie gaat. De verzekering dekt bijvoorbeeld je geboekte vluchten voor als je onverwacht toch niet op reis kunt. Daarnaast dekt een annuleringsverzekering ook de gemaakte kosten als je een reis moet onderbreken. Denk hierbij aan dingen als je geboekte, maar niet verbleven overnachtingen en maaltijden, of excursies die je niet meer kunt afzeggen.

Let op: vaak zit er wel een maximum bedrag aan de vergoeding per persoon, lees altijd goed de voorwaarden en kleine lettertjes. Soms kan vergelijke van verschillende verzekeringsmaatschappijen ook handig zijn.

Overlijden of ernstige ziekte tijdens je vakantie

Natuurlijk hoop je dat er nooit iets gebeuren zal tijdens je vakantie maar als het écht mis gaat is het fijn om een goed vangnet te hebben. En een alarmcentrale die met je meedenkt en je kan helpen om snel dingen te regelen. Voor ons is dat één van de belangrijkste redenen om een reisverzekering te hebben.

Tijdens onze vakantie in Thailand begin 2023 ging het echt mis en moesten we met spoed naar huis i.v.m. het overlijden van mijn schoonmoeder. Onze verzekeringsmaatschappij nam ons veel regelwerk uit handen. Terwijl wij ons concentreerden op het inpakken en het contact met de familie boekten zij onze tickets en verder vervoer naar huis.

Wat dekt de verzekering als je naar huis moet tijdens je vakantie?

Een reisverzekering is belangrijk maar pas bij echte problemen merk je hoe belangrijk die goede reisverzekering is. Naast de mentale support kregen we ook de kosten van de vliegtickets, vervoer naar en van het vliegveld en dergelijke vergoed vanuit de reisverzekering. Fijn dat we dat goed geregeld hadden want daar zat een behoorlijk kostenplaatje aan.

Naast vanwege het overlijden of ernstige ziekte van jezelf of een familielid (in 1e, 2e of 3e graad) kun je (o.a.) ook terugreizen bij bijvoorbeeld brand in je woning of serieuze problemen op de eigen zaak. Lees goed alle voorwaarden en regels van je verzekering door om zeker te weten wat wel en niet gedekt is.

Weer terug naar je vakantieadres? Ook dat kan!

Had je een lange reis geboekt en wil je graag na een tijd de draad weer oppakken? Naast de reis naar huis kan de reisverzekering ook (binnen een vooraf gestelde tijd en je originele vakantie) je terugreis naar je vakantieadres weer regelen.

Blijf vergelijken en kijk wat jij nodig hebt

(Reis) verzekeringen én situaties veranderen. Daardoor is het raadzaam om regelmatig de laatste voorwaarden van je reisverzekering nog even door te nemen en te kijken of het nog passend is. Zo zetten wij regelmatig modules aan- of uit om zo de beste reisverzekering voor onze situatie te kiezen.

De laatste jaren hebben wij geen annuleringsverzekering meer. Niet alleen boeken we veel dingen ter plekke of last minute maar we willen ons ook voornamelijk verzekeren voor als het echt mis gaat. En dat wordt allemaal gedekt door onze reisverzekering. Zo zijn we niet dubbel verzekerd, zonde van het geld!

Ook interessant om te lezen:

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Zwerfafval. Dit kun je er aan doen.

Is Noorwegen duur? Kosten en budget tips voor je vakantie in Noorwegen.

Wandelen in de Algarve. Dit zijn de mooiste wandelroutes in Zuid Portugal.

Goed voorbereid op reis. Dit is waar je op moet letten.

 

Geplaatst in reis voorbereidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *