Traditionele hoornblazers op de Schynige Platte in Zwitserland

Goed voorbereid op pad: het e tol vignet Zwitserland

Ga je binnenkort naar Zwitserland of rijd je via Zwitserland naar een andere bestemming? Houd er dan rekening mee dat je voor de autosnelwegen in Zwitserland een tolvignet nodig hebt. In dit artikel lees je alles over het e-vignet voor Zwitserland.

Tolwegen in Zwitserland

Ga je met de camper, auto of motor naar Zwitserland? Wie in Zwitserland over de autosnelwegen rijdt heeft daarvoor een tolvignet nodig. Het tol vignet voor Zwitserland is 14 maanden geldig, dat is een kalenderjaar plús de voorafgaande maand december en januari van het jaar erop.

Er bestaan in Zwitserland geen maand of weekvignetten. Hierdoor heeft iedereen hetzelfde tolvignet nodig, of je nu je hele vakantie in Zwitserland doorbrengt of slechts op doorreis bent ( heen- en terugreis naar een ander vakantieland). Voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel betaal je ook tol maar dit zit niet bij het tolvignet inbegrepen.

→Tip: in dit blog vind je onze route van 2 a 3 weken langs de mooiste bezienswaardigheden in Zwitserland.

Het Zwitserse e-vignet

Sinds 1 augustus 2023 is naast de bekende sticker (die je op de ruit plakt) voor Zwitserland ook een e-vignet te koop. Deze is gekoppeld aan je kenteken en daardoor hoef je niets meer op je voorruit te plakken. Het tolvignet voor Zwitserland is makkelijk aan te vragen en je hebt hem snel binnen. Bewaar voor alle zekerheid je aanschafbewijs zodat je altijd kunt aantonen dat je een e-vignet gekocht hebt. Controleer goed of je het juiste kenteken invult om een eventuele boete te voorkomen.

Wil je een Auto huren in Zwitserland? Dan zit hier normaal gesproken al een vignet bij maar controleer dat nog wel voor alle zekerheid. De boete voor rijden op een Zwitserse snelweg zonder geldig tolvignet bedraagt CHF 200 plus de kosten van een vignet. Zonde van je geld en makkelijk te voorkomen!

De prijs van een tolvignet is gelijk voor een auto en camper onder de 3,5 ton. In 2023 was dat 40 Zwitserse frank, ruim 41 euro. Reis je met een aanhanger, caravan of zwaardere auto dan gelden er andere tarieven.

Waar kan ik het e tol vignet voor Zwitserland krijgen?

Wil je goed voorbereid op pad? Schaf dan het vignet thuis al aan, de aanvraag is zo gepiept. Het digitaal aanschaffen van het Zwitsers e-vignet kost je slechts enkele minuten tijd. De aanvraag doe je bij het Federaal Bureau voor Douane en Grensbeveiliging. Heb je geen zin in deze rompslomp dan neemt deze service je het werk graag uit handen en doet namens jou de aanvraag bij het Federaal Bureau.

Eenmaal op de website wordt je in een paar stappen door de aanvraag heengeleid. Je geeft het kenteken van je auto, motor of camper door en daarna ga gelijk door naar de betaling. Die doe je o.a. via iDEAL, Visa of PayPal. Na het afronden van de aanvraag heb je het e-vignet binnen 5 minuten in je mailbox.

Fijne vakantie!

Geplaatst in reis voorbereidingen, visum en reisbenodigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *