strand Tangalle Sri Lanka

Waarom overwinteren in een warm land een goed idee is

Nu de dagen weer korter worden en het weer guur denken veel mensen er over om even te ontsnappen aan de Nederlandse winter. Lekker op vakantie of misschien zelfs wel echt overwinteren. Wij doen het al jaren en kunnen het iedereen aanbevelen. In de winter naar een warm land afreizen is namelijk een heel goed idee en een paar weken in een warm en zonnig klimaat doet wonderen voor je fysieke én mentale gezondheid

Overwinteren in het zuiden van Europa

Denk je aan overwinteren dan  kom je al snel bij Spanje en Portugal terecht. Twee fijne landen om even aan de winterse koude te ontsnappen, lekker buiten te zijn en de zon op je lijf te voelen. Wij zijn inmiddels twee keer met onze camper een paar maanden naar het zuiden van Europa geweest en het is heerlijk. Het is dé remedie tegen mijn winterdip en ik kom er een stuk energieker en uitgerust van thuis en met de hoge gasprijzen van dit jaar is het misschien ook niet verkeerd om een tijd van huis te zijn.

Naast Spanje en Portugal is ook Italië en dan met name Sicilië geliefd onder overwinteraars. Ook overwinteren in de tropen wordt steeds populairder. Zon, strandwandelingen, palmbomen, hapje eten, snorkelen.... Klinkt als muziek in de oren toch?

→Ga je overwinteren in de omgeving van Benidorm? Dan is deze roadtrip aan de Spaanse Costa Blanca echt leuk om te rijden.

Een paar weken is al genoeg

Natuurlijk is het heerlijk om een groot deel van de winter weg te zijn maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Of misschien wil je helemaal niet de hele winter van huis zijn maar wel graag even aan de donkere dagen ontsnappen. Even lekker de zon opzoeken in februari of maart om er dan weer helemaal tegen te kunnen tot de lente.

Als zelfstandige kan ik overal werken waar er goed internet is dus combineer ik reizen met werken waardoor we langer weg kunnen blijven. Kun je zelf niet zo lang weg dan is dat ook prima want het is namelijk helemaal niet nodig om lang weg te gaan. Ook een kortere vakantie op een zonnige bestemming doet wonderen en geeft je veel van de voordelen van het overwinteren. Een vakantie op de Nederlandse Antillen, snorkelen en duiken in Egypte, Turkije, 2 weken Florida of een paar weken backpacken. Mogelijkheden genoeg.

Ontloop de winterdip

Heb jij er ook zo veel moeite mee dat de dagen zo kort zijn? Dat je in het donker naar je werk gaat en ook in het donker weer naar huis gaat met slechts een korte pauze in het daglicht? In de wintermaanden hebben meer mensen last van een somber gevoel en lusteloosheid en soms zelfs van een winterdepressie en dat kan veroorzaakt worden door een gebrek aan zonlicht. De zon doet namelijk veel meer voor je dan je denkt.

Zelf knap ik enorm op van een aantal weken in een omgeving waar ik lekker naar buiten kan en de zon op mijn lijf kan voelen. Daarom zoeken wij inmiddels al jaren in de winter een zonnige bestemming op en trekken met onze backpacks naar de tropen of met de camper naar het zuiden van Europa. Ik word er een stuk vrolijker van en krijg weer nieuwe energie. Genoeg om de rest van de winter te kunnen overbruggen.

Meer bewegen, minder stress

In de wintermaanden zit je vaak een stuk meer binnen dan tijdens de andere jaargetijden en dat terwijl buiten zijn juist zo goed voor je is. Wie er veel tijd in de buitenlucht doorbrengt gaat vanzelf meer bewegen en dit verlaagt de stress. Je hartslag daalt, je lichaam ontspant en je komt tot rust en juist daardoor krijg je weer meer energie en word je weer scherper en creatiever. En terwijl jij geniet zorgt de zon op je huid voor de aanmaak van vitamine D. Twee vliegen in één klap dus.

vergezicht op kustwandelpad Portugese Algarve

Wandelen op de Fishermen's Trail in de Portugese Algarve, maart 2022

Een lekkere vitamine D boost

Vitamine D is een belangrijke vitamine die onder andere je immuunsysteem versterkt, botontkalking beperkt en je spieren sterk houdt. Eén van de belangrijkste bronnen van Vitamine D is zonlicht en dat is nu net waar het in het noorden van Europa aan ontbreekt tijdens de wintermaanden. Je kunt er wat aan doen en vitamine D tabletten slikken maar het is natuurlijk een stuk leuker om het via de natuurlijke weg naar binnen krijgen. Een goede reden om tijdens de wintermaanden een mooie, zonnige bestemming op te zoeken.

Ook mensen met reuma kunnen baat hebben bij een warmere temperatuur van minimaal 10 graden. Ik hoor regelmatig dat mensen een stuk minder pijn hebben als de temperatuur beter is.

Heb je inmiddels ook zo'n zin gekregen om te gaan overwinteren en wil je weten wat het beste land is om te gaan genieten van het zonnetje en het buitenleven? De meest gekozen landen om te overwinteren in Europa zijn Turkije en Spanje maar ook andere Zuid-Europese landen als Portugal en Italië trekken veel overwinteraars.
Vind je het prima om iets langer te reizen? Wat dacht je dan van Gambia, Zuid-Afrika, Egypte of de Nederlandse Antillen en ontdek zelf waarom overwinteren in een warm land zo goed voor je is. Heb je nog geen leuke bestemming gevonden neem dan eens een kijkje op deze pagina vol fijne last minute vakanties en wie weet ga je binnenkort zelf van het winterzonnetje genieten.
Geplaatst in reis inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *