Begraafplaats Waverly Sydney

Indrukwekkende begraafplaatsen waar je stil van wordt

Begraafplaatsen.....het klinkt misschien een beetje luguber maar ik ben er door gefascineerd en bezoek ze regelmatig tijdens mijn reizen. Een begraafplaats vertelt je namelijk meer over de geschiedenis van een land of regio waar je je in bevindt. Daarnaast zijn het vaak nog eens hele sfeervolle, natuurlijke plekken met fraaie tempels of gebouwen. In dit blog krijg je mijn tips voor bijzondere begraafplaatsen waar je stil van wordt.

De Airborne begraafplaats, Oosterbeek (Gelderland)

De regio rond Arnhem was het strijdtoneel van de slotfase van de Tweede Wereldoorlog. De zogenoemde "Slag om Arnhem" is onlosmakelijk verbonden met de regio en wordt elk jaar herdacht. Met parachute landingen op de Ginkelse heide én met de Airborne wandeltocht en herdenking op de Airborne begraafplaats.

Wandelen rond de Airborne begraafplaats

"Om nooit te vergeten" staat er op de grote steen aan de ingang van de begraafplaats. Hier vind je meer dan 1600 oorlogsgraven van alle soldaten die stierven tijdens operatie Market Garden in september 1944. Een plek waar je stil van wordt.

Wil je zelf het kerkhof bezoeken? De wandelroutes Klompenpad Rosandepad en de Trage Tocht Oosterbeek komen pal langs deze bijzondere begraafplaats die midden in de bossen ligt.

Airborne Begraafplaats Oosterbeek Arnhem

De vallei der koningen, Egypte

De vallei der Koningen is één van de meest bijzondere historische bezienswaardigheden van Egypte. Deze uitgestrekte vallei ligt aan de westelijke oever van de Nijl, tegenover Luxor, en in de vallei zijn meer dan 60 koningsgraven te vinden van farao’s als Toetanchamon en Ramses II.

Het bouwen van deze graven was nog een hele klus want naast het kiezen van de juiste plek werden de wanden van de graven versierd met schilderingen. Daarnaast gingen er ook veel schatten mee om de Faro op zijn reis te vergezellen. Ik bezocht meerdere van de graven en vond het heel indrukwekkend. De schatten zijn te bewonderen in diverse musea waaronder het Egyptisch museum.

Het Egyptisch museum in Caïro

Tijdens je reis door Egypte moet je zeker het het Egyptisch museum in Caïro bezoeken. Hier kun je schatten als het beroemde gouden masker van Toetanchamon (en nog veel meer) met eigen ogen zien. Het museum is elke dag open van 9 tot 5 en kost je 200 Egyptische ponden (Kinderen tot 6 jaar gratis).

Cimetière du Père-Lachaise, Parijs

Het Cimetière du Père-Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs en ook de meest bezochte begraafplaats ter wereld. Op deze enorme begraafplaats, die zich sinds begin 1800 op de heuvels Montmartre en Montparnasse bevindt, liggen beroemdheden als Frédéric Chopin en Oscar Wilde begraven.

Een bezoek aan Parijs is niet compleet zonder een relaxte wandeling over de lommerrijke paden van deze begraafplaats.

Natuurbegraafplaatsen

Heb je al eens gehoord van een natuurbegraafplaats? Ik kende ze wel maar kwam er voor het eerst serieus mee in aanraking toen mijn ouders hadden aangegeven dat ze daar begraven wilden worden.

Het bijzondere van de natuurbegraafplaats is dat de graven schijnbaar willekeurig op de begraafplaats geplaatst zijn en niet voorzien van een traditionele grafsteen. Het terrein is zo natuurlijk mogelijk en gaat weer over tot natuur. De laatste jaren komen er in Nederland steeds meer natuurbegraafplaatsen bij en de meeste zijn opengesteld voor wandelaars. Een heel bijzonder concept dat mij enorm aanspreekt.

Wil je zelf begraven worden op een natuurbegraafplaats? Kijk dan goed of nog iets bijzonders moet afspreken met de organisatie waar je de begrafenisverzekering geregeld hebt.

De killing Fields en Choeung Ek in Cambodja

Cambodja staat vooral bekend om de prachtige tempels van Angkor maar het land kent ook een ander gezicht. Pol Pot was de leider van de communistische Rode Khmer en premier van Cambodja tussen 1975 en 1979. Één van de meest wrede leiders die een land ooit heeft gekend die verantwoordelijk is voor de dood van ruim 1,5 miljoen Cambodjanen

De huiveringwekkende geschiedenis van Cambodja dringt diep tot je door wanneer je de indrukwekkende Choeung Ek of Killing Fields en de voormalige gevangenis van Tuol Sleng bij Phnomh Penh bezoekt. Officiëel zijn de "velden des doods" geen begraafplaats maar je vind er meerdere massagraven. Een bezoek aan deze beide plekken is niet makkelijk maar mag wat mij betreft niet ontbreken op een (backpack) reis door Cambodja.

killing fields Phnom Penh

Hier wordt je stil van.....

 

De Amerikaanse begraafplaats in Normandië

De kust van Normandië is één van de heftigste strijdtonelen van de Tweede Wereldoorlog. Begin juni 1944 vond D-Day plaats. Met deze grootschalige landing op het strand van Normandië begon de bevrijding van West-Europa. In de hele regio vind je herinneringen aan deze strijd waaronder diverse musea maar ook de enorme Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer.

Saving Private Ryan

De film Saving Private Ryan vertelt het verhaal achter deze bijzondere begraafplaats. Zelf zag ik de film in de bioscoop en nog nooit heeft de beginfase van een film zo'n grote indruk op mij gemaakt, en niet alleen op mij. Het verhaal begint en eindigt op het oorlogskerkhof en mede daardoor was het extra bijzonder om zelf op deze bijzondere plek te lopen.

Wij bezochten eerst de D-Day stranden van Omaha Beach en wandelden daarna via een kustpad door de duinen naar de begraafplaats. Een bijzondere dag om niet te vergeten.

Amerikaanse begraafplaats Normandië

 De Amerikaanse begraafplaats in Normandië ligt op een hoge plek aan de kust

Begraafplaatsen in Midden en Zuid Amerika

Wanneer je een reis maakt door landen als Chili, Mexico en Guatemala kun je ze niet missen. Begraafplaatsen in Midden en Zuid Amerika kun je namelijk al van verre zien. Dit komt doordat een graf vaak in de lievelingskleur van de overledene wordt geschilderd waardoor de begraafplaatsen een heel vrolijk tintje krijgen.

Dia de Los Muertos

Op 31 oktober is het Dia de Los Muertos, de dag van de doden. Elk jaar worden op deze dag de graven nog meer versierd door de nabestaanden en er wordt uitgebreid gegeten en gefeest. Een bijzondere dag om mee te maken en wellicht een begraafplaats te bezoeken als je in de regio bent.

Bijzondere plaatsen om te bezoeken op de Dia de Los Muerto zijn Oaxaca en Panteon De Janitzio. Deze begraafplaats ligt ten westen van Mexico Stad op een eiland. In Mexico wordt het feest van de doden gevierd van 31 oktober tot en met 2 november. Wil je er zelf bij zijn? Boek dan ruim van te voren je accommodatie want het kan behoorlijk druk zijn met lokalen én toeristen.

kerkhof Mexico

 

Waverley Cemetery, Sydney

Tijdens een kustwandeling van Coogee naar Bondi Beach kwamen we langs Waverley Cemetery. Op deze begraafplaats vind je meer dan 50.000 graven en er worden nog altijd mensen begraven.

Wat de begraafplaats vooral zo indrukwekkend maakt is de plek waar hij zich bevindt. Vanaf hier heb je namelijk een fantastisch uitzicht op de mooiste kliffen en rotskust van Sydney. Hoe bijzonder is dat?

Begraafplaats Waverly Sydney

Wat is de meest bijzondere begraafplaats die jij ooit bezocht hebt?

Geplaatst in reis inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *