myfootprints camper routes en tips

Hoeveel water heb je nodig voor je campertrip?

Water lekker helder water, zonder water gaat het allemaal mis..... Zomaar een liedje dat ik vroeger met mijn schoolklas zong. Hoe belangrijk water is daar zijn we ons de laatste jaren steeds meer van bewust en ook dat we er zuinig mee om moeten gaan. De droge zomers van de laatste tijd hebben veel mensen aan het denken gezet over hun waterverbruik. Maar hoe veel water gebruik je nu eigenlijk?

Op pad met de camper

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat wij een campertje hebben en dat we er graag mee wildkamperen. Het is bijna een sport geworden om de leukste wildkampeerplekjes te vinden en we vinden ze regelmatig leuker dan de camperplekken waar we staan. Lekker in de natuur, aan de rand van een meer of op een mooie wandelparkeerplaats in het bos in plaats van in een rij op het asfalt of grind.

Tijdens onze camperreizen zijn we ons heel bewust van onze ecologische footprint. Van de hoeveelheid diesel die we verbruiken, het afval dat we produceren maar ook van ons watergebruik. In de camper hebben we twee kleine watertanks en een vuilwatertank. In totaal hebben we een kleine 30 liter water bij ons en ruimte voor 15 liter vuil water (afwas, tanden poetsen, handen wassen en dergelijke). Genoeg om een paar dagen of-grid te gaan met ons campertje zonder de natuur ermee te belasten.

Zonder water

Gelukkig is het ons slechts twee keer gebeurd dat we zonder water kwamen te zitten. De eerste keer was dat tijdens een lange etappe van de Walk of Wisdom op een bloedhete dag. Ik had me vergist in de afstand waardoor we veel langer moesten wandelen dan we dachten. Wat waren we bij dat we ergens konden aanbellen en onze flessen weer konden bijtappen. Wat een dorst!

De tweede keer dat we zonder water kwamen te zitten was met het campertje. We troffen een vulstation dat niet in werking was en moesten een paar uur verder rijden. Een bijzonderheid, want in Europa kun je op veel plekken prima water tappen maar een wijze les. Zonder water zitten dat wil je echt niet.

Servicestations

Sinds die ene keer geven we het bijvullen van ons water voor de camper een hogere prioriteit. Dankzij fijne apps als Park4Night en Google vinden we makkelijk de plekken waar je water kunt tappen en je vuilwatertank en toilet kunt legen. Vaak staan op deze serviceplekken ook afvalcontainers, soms zijn er toiletten of een douche en een andere keer elektra.

De ene keer zijn de voorzieningen gratis, een andere keer betaal je ervoor. Het aanbod van deze servicestations in veel Europese landen is behoorlijk groot, een feit waar wij en veel andere camperaars enorm blij mee zijn. Soms mag je er zelfs overnachten. Handig als je onderweg bent.

Wildkamperen en ons waterverbruik

Na 3 jaar camperen weten we inmiddels prima in te schatten hoe veel water we gebruiken. Om te koken, te drinken, een klein wasje te doen en om ons te wassen, de basics zijn gedekt. Een douche hebben we niet daar zijn onze watertanks te klein voor maar dat doen we op de camping. En als het warm weer is duiken we af en toe lekker een meertje in of spoelen we ons na het zwemmen even af met een stranddouche aan zee.

Met de 30 liter water en onze gevulde waterflesjes kunnen we ongeveer 3 a 4 dagen vooruit. Als we de reservetank aangesproken hebben gaan we op zoek naar een plek waar we water kunnen tappen. Bij een servicestation, of natuurlijk gewoon bij een camping of camperplaats met goede voorzieningen.

Watertanks kopen

Toen wij ons campertje kochten was hij volledig uitgerust, inclusief porta potti (kleine wc) en watertanks. Voor de kleinere kampeerartikelen gingen we zelf op pad. Wij hebben twee verticale watertanks die niet al te groot zijn. In grotere campers en caravans vind je vaak enkele grotere tanks die ook genoeg water bevatten om mee te douchen.

Wil je zelf een watertank kopen dan kan dat bij veel kampeerwinkels maar ook gewoon online bij bijvoorbeeld Rotterdam Plastics. Er is een enorm aanbod aan watertanks in allerlei vormen en maten voor de camper zowel als de caravan. We zijn enorm blij met onze camper en hopen er nog lang plezier van te hebben.

watertank voor in de camper

 

 

Hoe veel water gebruik jij op een dag? Heb je het zelf al eens gemeten?

 

Ook leuk om te lezen:

Route des Grandes Alpes, met de camper dwars door de Franse Alpen.

Roadtrip Bretagne, route van 2 weken.

Rondje Friesland, met de camper of auto door Friesland.

Dit zijn de leukste campings van West Amerika.

Geplaatst in reis inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *