geld verdienen met je blog

Geld verdienen met je blog

De meeste bloggers hebben zich het wel een keer afgevraagd. Is geld verdienen met je blog iets dat ik zou willen en hoe doe ik dat dan? Vragen die ik mezelf de laatste tijd ook regelmatig stel, zeker nu het bereik van mijn blog steeds groter wordt. Het werken aan mijn blog is gebaseerd op de passie om te schrijven en fotograferen en de mooie dingen die ik zie met anderen te delen. Maar deze passie kost ook tijd, zelfs best wel veel tijd, veel meer dan ik ooit gedacht had.

 

Waarom geld verdienen met je blog?

Geld verdienen met je blog is niet voor iedereen. Er zijn mensen die het bloggen puur als hobby zien en schrijven omdat ze het leuk vinden. Het maakt je blog niet beter of slechter als je er wel of niet een verdienmodel achter hebt zitten. Ik schreef in de intro al dat ik zelf puur uit passie schrijf maar dat ik zo stiekem aan ook best veel tijd aan mijn blog besteed. Frank roept weleens dat ik een strenge baas voor mezelf ben en meer uren voor mezelf werk dan voor welke andere baas dan ook.

Er is altijd wel wat leuks om over te schrijven of te verbeteren aan de eigen site. De to do list raakt nooit leeg. Vraag het een willekeurige blogger maar eens, zij geven je allemaal hetzelfde antwoord. Een blogger werkt (elke dag) keihard aan "de eigen winkel". Ook het gebruik van Social Media slokt zo ongemerkt aardig wat tijd op. En dat geeft niets, want het is leuk, maar stiekem droom ik er zelf regelmatig van om er meer mee te kunnen. Niet meer naar die baas, maar altijd eigen baas. En dan is het fijn als er toch wat geld op de plank komt. Een blog kán een (fulltime) baan worden en dat is toch een droom voor veel bloggers.

 

Geld verdienen met je blog; op welke manier kan dat?

Er zijn meerdere manieren om geld te verdienen met je blog. De meeste bloggers die ik ken maken op kleine of grote schaal gebruik van één van de drie onderstaande methodes.

1- Het plaatsen van banners

Het plaatsen van banners op je blog is één van de makkelijkste manieren om iets te verdienen met je blog. Een banner is een plaatje waarachter een link naar een site verstopt zit. Als je op de banner klikt wordt een pagina geopend waar meer informatie te vinden is over het onderwerp van de reclame. Je kunt afspreken om een bedrag per klik te verdienen dit is vaak een paar cent. Wat je ook kunt doen is een éénmalig bedrag te vragen voor plaatsing van de banner. Het eerste is gunstig als je een groter blog hebt, of een pagina die veel gelezen wordt, het tweede is ook geschikt voor een kleiner blog. Daarna hoef je verder niets meer te doen, de banner doet zijn werk terwijl jij je weer op iets anders kunt concentreren.

2-Affiliate marketing.

Een andere manier van reclame maken waarbij je een meer directe advertentie naar een pagina, meestal een webwinkel, plaatst. De adverteerder bepaalt vooraf wat voor vergoeding er wordt uitgekeerd. Als een lezer van je blog op de link klikt en wat koopt via de link dan krijg jij een percentage van de opbrengst (pay per sale).  Soms wordt er ook afgesproken dat er een betaling is per klik en bezoek van de webwinkel, ongeacht of er iets gekocht wordt (pay per click) of als er naar de advertentie gekeken wordt (pay per view).

Er zijn steeds meer webwinkels die op deze manier adverteren. Een paar bekende namen waar veel bloggers meer werken zijn Booking.com en Bol.com. Op deze manier kun je dus geld verdienen met je blog maar alleen als er interactie is en mensen op de links klikken! Verwacht niet dat je er rijk van wordt, maar alle beetjes helpen toch?

3- Het schrijven van Advertorials

Een advertorial is een geschreven artikel waarbij je niet direct ziet dat het om een advertentie gaat. Waar er vroeger een advertentie in de krant of tijdschrift kwam staat er nu een stuk op jouw blog. Je spreekt met de adverteerder een eenmalig bedrag af voor dit stuk. Meestal wordt er gevraagd om minimaal 1, maar soms ook om meer links naar een webpagina in het verhaal te zetten. Er zijn ook bedrijven die zelf aanbieden om een artikel aan te leveren waar de link al in staat. Het blog maak je verder op dezelfde manier als je altijd doet. Met een intro, kopteksten,afbeelding(en) en dergelijke. Als je net begint met bloggen zul je nog niet (vaak) benaderd worden maar dat verandert als je groter wordt en meer lezers hebt. Logisch natuurlijk, want hoe groter je bent als blogger, hoe meer mensen de advertentie zullen zien.

 

Social Media

Naast geld verdienen met je blog kun je tegenwoordig ook geld verdienen met je Social Media. Je hebt vast wel gehoord van grotere Vloggers die adverteren in hun producten en daar flink mee verdienen. Ook grotere Instagrammers  en mensen met een goede Facebook account worden ingezet om reclame te maken voor producten of bestemmingen. De laatste jaren wordt deze manier van adverteren ook steeds meer gebruikt en worden er steeds meer campagnes via deze weg opgezet.

 

De Digital Nomad

Een Digital Nomad is iemand die geld verdient zonder zich daarbij op een vaste locatie te vestigen, vaak door werk uit te voeren op een laptop. Op onze reizen komen we ze regelmatig tegen en ook in de Nederlandse bloggers wereld zijn er enkele Digital Nomads. Als Digital Nomad heb je dus geen vast adres, maar verhuis je regelmatig naar een nieuwe plek. Soms voor een specifieke klus, soms omdat je een plek leuk vindt en daar dan zelf werk zoekt of klussen regelt die je ter plekke kunt uitvoeren. Digital Nomad worden is een keuze, maar zeker niet voor iedereen geschikt.

Er zijn tegenwoordig steeds meer speciale werkplekken ingericht waar je andere Digital Nomads kunt ontmoeten, maar werken op je eigen hotelkamer is natuurlijk ook prima. Het fijne is dat je zelf bepaalt waar je gaat zitten, als het internet maar goed is! Ben je op zoek naar een leuke werkplek? Lees dan zeker dit handige overzicht met de fijnste bestemmingen om als Digital Nomad aan de slag te gaan. Mij zou het wel wat lijken maar niet op dit moment omdat wij graag regelmatig thuis willen zijn bij onze ouders.

geld verdienen met je blog, hangmat, Costa Rica

Zo kan het dus ook, hoe productief het is weet ik niet maar het is wel erg fijn 😉

 

Schoenmaker blijf bij je leest

Geld verdienen met je blog kan heel fijn zijn maar je ook voor het blok zetten. Normaal gesproken ben je niet met bloggen gestart om geld te verdienen maar er komt een moment dat iedere blogger er over na gaat denken. Zoals ik in het begin al schreef zijn er mensen die beslissen dat ze absoluut niet mee willen doen aan betaalde inhoud en reclame op hun blog en dat snap ik helemaal.

Wil je wel één of meerdere van de bovenstaande manieren uitproberen vraag jezelf dan af wat dat doet met je blog. Ik kreeg bijvoorbeeld weleens een vraag voor een advertorial over luxe cruises, iets dat absoluut niet bij mijn blog past. Zo'n vraag sla ik dan af, ondanks het feit dat ik er wat mee kan verdienen, omdat ik als blogger wel geloofwaardig wil blijven.

Persoonlijk zou ik er ook niet voor kiezen om in bijna ieder blog dat ik schrijf betaalde inhoud te zetten. Ik denk dat je lezers snel zullen afhaken als je een overduidelijk commercieel blog wordt. Wil je dat je blog grotendeels onafhankelijk blijft, of dat je een plek voor advertenties wordt?

Als je een vraag of opdracht krijgt bedenk dan ook heel goed hoe veel tijd je ermee kwijt bent en wat je er voor krijgt. Heb vertrouwen in jezelf en onderhandel over een goede prijs. Als de prijs je niet zint dan kun je ook gewoon nee zeggen.

 

Het testen van producten

De laatste tijd krijg ik ook regelmatig de vraag of ik producten wil uitproberen in ruil voor een artikel met een link naar een webwinkel. Als het een product is waar ik achter sta en/of dat ik zelf gebruik dan ga ik daar op in, anders niet. Als je een kleine blogger bent is het heel verleidelijk om op ieder aanbod in te gaan, zelfs al je een product helemaal niet nodig hebt. Ik denk dat iedereen dat weleens gedaan heeft, ik in ieder geval wel, en dat je dan achteraf denk wat doe ik eigenlijk met product X? Het is natuurlijk heel verleidelijk als je iets "gratis" kunt krijgen, maar als je het zelf nooit zou aanschaffen is het dan wel de moeite waard?

Als je een product krijgt aangeboden dat je zelf goed kunt gebruiken is het een indirecte manier van geld verdienen met je blog. Je krijgt immers een product dat je zelf anders gaat kopen in ruil voor een verhaal. Zo schreef ik recent een blog over de Osprey Tempest 20 rugzak voor dames. In deze blogs laat ik altijd duidelijk weten dat ik het product gekregen heb, wel zo netjes vind ik zelf. Er bestaat ook nog zoiets als een reclame code, hoewel dit voor blogs en vooral voor vloggers nog een proces in wording is. Laten we zeggen dat je nu nog met veel weg komt, maar of je het wilt is wat anders.

Osprey Tempest 20 rugzak

 

Ik hoop dat ik je zo wat meer inzicht hebt kunnen geven over geld verdienen met je blog. Mocht je nog tips hebben of aanvullingen op dit verhaal óf je hebt een vraag reageer dan zeker even onderaan dit blog.

 

 

Geplaatst in Nederland, persoonlijk, reis inspiratie.

3 reacties

  1. Rijk worden van je blog, dat lukt niet veel mensen. Ik vind het wel gaaf om te zien dat steeds meer bloggers kunnen rondkomen van hun blog en soms zelfs full-time op reis kunnen zijn. Van je hobby je werk maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *