Rostkust Algarve Portugal tussen Sagres en Salema

De zwaarste etappe van de Fishermen’s Trail: Sagres naar Salema

Wandelen over de Fishermen's Trail van Sagres naar Salema. Een mooie, maar pittige etappe met diverse stevige klimmetjes en steile afdalingen. In dit wandelblog lees je mijn verslag van de elfde etappe van de Fishermen's Trail in de Portugese Algarve. Wandel je met me mee?

De Fishermen's Trail in de Portugese Algarve

De Fishermen's Trail (Trilho dos Pescadores) is een voormalig visserspad en langeafstandswandeling in het zuidwesten van Portugal. Deze 226 kilometer lange wandelroute volgt de kust van São Torpes in de Alentejo naar Lagos in de Algarve. De trail wordt gezien als één van de mooiste kustwandelingen ter wereld en kan soms zwaar zijn door wind, hoogteverschil en mul zand.

De Fishermen's Trail wandelroute is onderdeel van de Rota Vicentina en opgedeeld in 13 verschillende etappes van tussen de 10 en 23 kilometer.

In dit wandelverslag lees je mijn ervaring op de elfde etappe van de Fishermen's Trail van Sagres naar Salema. Een stevige etappe waarin je veel stijgt en daalt en de zwaarste etappe die ik wandelde. Na een rondwandeling bij Vila do Bispo (ook onderdeel van de Rota Vicentina) en het wandelen van de etappe van Lagos naar Luz en van Vila do Bispo naar Sagres is dit de vierde etappe die ik wandel.

Fishermen's Trail Sagres Salema

  • Aantal kilometers: 19,5.
  • Moeilijkheidsgraad: zwaar.
  • Horeca: In Sagres, strandtent op Praia Ingrina en Praia do Zavial, en in Salema.
  • Overnachten: Casa Azul Sagres en Salema Beach Apartment.
  • Wandelen met GPS, wandelboekje of te volgen via blauw/groene markering.

Tip: fijne wandelgids van de Rota Vicentina:

Een vroege start in Sagres

Vanochtend zit ik als één van de eersten aan het ontbijt want vandaag staat de zwaarste etappe van de Fishermen's Trail op het programma. De 11e etappe gaat van Sagres naar Salema en zal diverse keren naar het strand afdalen en weer omhoog klimmen. De weersvoorspellingen beloven een redelijk zonnige ochtend die steeds bewolkter wordt en regen in de middag. Daarom heb ik gisteren al besloten op tijd met wandelen te beginnen.

Na het ontbijt pak ik de laatste dingen in de tas en pik ik de route weer op aan het eind van de straat. Al snel wandel ik Sagres uit, en het eerste van vele strandjes op. De eerste surfers maken zich al klaar voor een dag op het water maar ik wandel verder en ga via de smalle duinen de klif op. Het eerste klimmetje van vandaag!

kleuurijke Street Art langs Fishermen's Trail Sagres Salema

Kleurrijke Street Art langs de Fishermen's Trail Sagres Salema

duinen en strand Sagres Portugal

Smalle duinenrij langs Praia do Martinhal Sagres

What goes up, must go down.....

Eenmaal boven op de klif krijg ik een prachtig uitzicht op Sagres en het volgende strand van deze etappe van de Fishermen's Trail. Terwijl ik met de afdaling bezig ben snap ik gelijk wat deze etappe zo zwaar maakt want de afdalingen zijn behoorlijk steil.

Beneden aangekomen wacht mij een fraai grindstrand en een grote waterpartij. De kikkers hebben het voorjaar in de bol want er wordt volop gekwaakt. Gek, ik zou denken dat het een zilte plas is en ik had niet verwacht er kikkers aan te treffen. Een leuke verrassing.

Afdaling Fishermen's Trail Sagres Salema

Wandelen Fishermen's Trail Portugal

Hoor je de kikkers kwaken?

Grindstrand Fishermen's Trail Sagres Salema

Rode rotsen en herinneringen

De kliffen op het volgende deel van de wandeling zijn rood en weer totaal anders dan wat ik tot nu toe gezien heb. Het doet me denken aan de rotsformaties in de woestijn van Australië en de imposante Hoodoos van Bryce Canyon in het westen van Amerika. De kust van de Portugese Algarve doet niet onder voor haar internationale concurrenten. Jammer dat de zon het al een beetje laat afweten want met de volle zon erop zou alles nóg mooier zijn.

Rode rotskust aan de Portugese Algarve Fishermen's Trail Sagres Salema

Een stukje platteland langs de Fishermen's Trail

Niet veel later gaat de route wat meer landinwaarts en wandel ik over een breed pad tussen de akkers. Het pad gaat langs een verlaten boerderij en nét als ik me af begin te vragen of er wel leven is op dit deel van de route staart een koppeltje koeien me rustig herkauwend aan.

Na een paar vlakke kilometers is het weer tijd voor een afdaling richting het strand van Praia do Barranco. De Fishermen's Trail slingert zich hier via een breed pad door een grote inham naar het strand. Ik ben op ongeveer een derde deel van mijn wandeling. Tijd om even te gaan zitten en de golven op het strand te zien rollen.

Akkerland op de Fishermen's Trail Sagres Salema

Herkauwende koe langs Fishermen's Trail Portugal

Goedemorgen!

Afdaling op Fishermen's Trail Sagres Salema Praia do Barranco

Prachtige afdaling naar het strand van Praia do Barranco

Stranden en rotskusten langs de Fishermen's Trail

De Fishermen's Trail volgt de kustlijn en is daarom mijn favoriete onderdeel van de Rota Vicentina. Tijdens het wandelen geniet ik van de vergezichten vanaf de kliffen, de imposante rotskust, de zeewind en het ruisen van de golven, heerlijk! Dit is naast de zwaarste etappe aan de zuidkust ook wel de mooiste etappe van de Fishermen's Trail die ik wandel deze vakantie. Af en toe zou je bijna vergeten waar je was, zo imposant zijn die rotsen hier!

Het enige wat een beetje afbreuk doet aan de vreugde is het ontbreken van de echte warmte van de zon. Na twee droge en zonnige wintermaanden laat het weer in Portugal het deze week wat afweten. Om te wandelen is dat prima maar ik had me ook verheugd om onderweg een keer het water in te gaan. Jammer, volgende keer beter.

Imposante rotskust langs Fishermen's Trail wandelroute Portugal

Rostkust Algarve Portugal tussen Sagres en Salema

Liefde voor de rotskust van de Portugese Algarve!

Lunch aan het strand

Na wederom een pittige afdaling bereik ik een klein strand. Zittend op een groot rotsblok eet ik mijn boterham en kijk naar de surfers die de zee trotseren.

Ik raak aan de klets met een andere wandelaar, we zagen elkaar al meermaals van een afstand maar nu van dichtbij. Ze komt uit Litouwen en wandelt de complete Fishermen's Trail in één vakantie. "Wat een prachtige route, maar vandaag is wel een stevige etappe. Ik hoop dat we het droog houden want ik heb al een paar behoorlijke hoosbuien gehad tijdens het wandelen".

Waar ik in Salema stop wandelt zij nog een stuk verder richting Burgau en na een kwartiertje nemen we afscheid. "Ik zie je vast nog wel" roept ze me na wanneer ik weer verder wandel.

Strand langs de Fishermen's Trail Portugal

De zwaarste etappe van de Fishermen's Trail

Nadat ik een behoorlijke klim heb gemaakt wandel ik een kort stuk bovenop de rotsen. Op het strand beneden me zie ik de Litouwse als een miniatuur poppetje op de rotsen zitten.

Daarna wacht mij wederom een afdaling, een echte steile deze keer. Terwijl het strand beneden me lonkt moet ik me me regelmatig aan een dikke tak vasthouden. Ogen op het pad en niet om me heen kijken wanneer ik wandel. Langzaam aan kom ik beneden. Hoe zou het hier zijn als het druk met wandelaars is? Veel ruimte om elkaar te laten passeren is er niet als je eenmaal aan de afdaling begonnen bent.

Eenmaal op het strand gaat de wandeling aan de andere kant direct weer omhoog. Ik puf wat af maar het is lekker om zo bezig te zijn. Goed voor de conditie! Op het hoogste punt wacht mij de beloning in de vorm van een prachtig panorama over de kustlijn.

Zwaarste etappe Fishermen's Trail Portugal

Steile afdeling op de zwaarste etappe van de Fishermen's Trail

vergezicht op de Fishermen's Trail Portugal

Aan mooie vergezichten geen gebrek vandaag
Markeringen op de Fishermen's Trail

Op het volgend deel van de route wandel ik regelmatig een klein stukje van de kust af. Door een inham of er omheen met elke keer weer een andere kijk op het omringende landschap. Ook passeer ik één van de oude verdedigingswerken van deze kustlijn, het Forte de Vera Cruz. Hoog op deze strategische plek werd het fort gebruikt om de kust van de Algarve te verdedigen tegen zeepiraten maar inmiddels zijn er slechts een paar vervallen muren van over. Het idee is mooier dan wat je ziet.

Ik krijg het zelfs nog voor elkaar om een markering te missen en een behoorlijk stuk te ver landinwaarts te wandelen. De markeringen van de Fishermen's Trail zijn niet altijd even goed te vinden en ik ben blij dat ik de track op de telefoon heb staan. Inmiddels dienen de eerste regendruppels zich aan dus zin om echt te dwalen heb ik niet.

Achterland van de Fishermen's Trail wandelroute Fishermen's Trail Sagres Salema

Het achterland van de Fishermen's Trail wandelroute

markering op deFishermen's Trail

Deze is duidelijk, maar dat is niet altijd zo

In de stromende regen naar Salema

Gelukkig is het niet echt ver meer naar Salema want de druppels worden in rap tempo groter. Al snel gaat de regenhoes over de rugzak, de regenjas aan en het tempo een stuk omhoog. Na ruim een half uur bereik ik Salema waar ik mijn intrek neem in het door mij geboekte appartementje. Tijd voor een warme douche en een lekkere pasta. Daarna gaan de voetjes omhoog want na een dikke 20 kilometer is het genoeg geweest voor vandaag. Morgen is er weer een dag.

Praktische informatie over etappe 11 van de Fishermen's Trail

Etappe 11 van de Fisherman's Trail is 19,5 km lang en wordt geclassificeerd als zwaar. Je wandelt deze etappe in ongeveer 8 uur, ik wandelde er ruim een uur minder over. De beste wandeltijd is september t/m juni. In de zomermaanden kan het erg heet worden en er is weinig schaduw langs de route.

Overnachten langs de route

In Sagres kun je kiezen uit meerdere hotels, in Salema is er wat minder aanbod, zeker in de winter, en ook wat duurder. Sommige wandelaars besluiten daarom verder te lopen tot Burgau. Dit verlengt de route met een behoorlijk stuk. Ik boekte mijn overnachtingen in de Algarve via Booking.com.

In Sagres overnachtte ik in Casa Azul Sagres. Een gezellige plek met een goede (surf en beach) vibe pal langs de Fisherman's Trail en niet ver van een bushalte en de Spar. In Salema sliep ik in Salema Beach Apartment. Een tof appartement aan het strand met alles erop en eraan en een super balkon met uitzicht op zee.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Je bereikt Salema én Sagres makkelijk met het openbaar vervoer vanuit Lagos (bus 47, stopt ook in Vila do Bispo). Meer informatie over de bus vind je op de pagina van Eva Transportes (ook in het Engels). Houd er rekening mee dat er in het weekend minder bussen rijden.

Eten en drinken

Zowel in Salema als in Sagres vind je meerdere restaurants. In de wintermaanden moet je rekening houden met beperkte openingstijden of zijn restaurants soms gesloten. Onderweg zijn er enkele strandtentjes.

In Sagres zijn er meerdere kleine supermarkten vlakbij de route, in Salema is er een minimarkt bij het appartement aan het strand.

Bewegwijzering van de Fisherman's Trail

Je volgt de Fisherman's Trail via bewegwijzering met blauw- groene tekens. Daarnaast kun je de etappes wandelen via GPS of KMZ routes op je telefoon. Meer informatie en het GPX bestand van deze wandeling vind je op deze pagina.

Zelf de Fishermen's trail wandelen tussen Sagres en Salema?

Alle plaatsen langs deze etappe van de Fishermen's Trail zijn bereikbaar met bus nr 47. Deze bus rijdt meerdere keren per dag, in het weekend minder.

Dit is de zwaarste etappe die ik liep want er zitten diverse stevige stijgingen en afdalingen in. Een wandelstok kan handig zijn bij het afdalen, anders zijn er wel wat bomen en struiken om je aan vast te houden :).

Zomers weer? Neem je zwemkleding mee want tijdens deze etappe wandel je pal langs diverse leuke strandjes.

Heb ik jou al kunnen inspireren om de Fishermen's Trail te gaan wandelen? Je vind al mijn wandelverslagen en handige tips op deze overzichtspagina van de Rota Vicentina.

Geplaatst in Europa, meerdaagse wandelroute, Portugal, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *