wandelen op Madeira fris maar zonnig op het plateau van Paúl da Serra

Wandelen op Madeira; ruige natuur en vergezichten

Hoewel veel mensen naar Madeira reizen voor het heerlijke klimaat, het lekkere eten en de stranden heeft het eiland zo veel meer te bieden. Wandelen op Madeira is een bijzondere ervaring. De ruige kustlijn, hoogteverschillen en uitbundige natuur maken het eiland tot één groot wandelparadijs waar al je zintuigen geprikkeld worden.

wandelen op Madeira Levada do rei waterval

Op de Levada do Rei (PR 18)

Wandelen op Madeira: een overvloed aan mooie routes

Wie er gaat wandelen op Madeira kan kiezen aan een overvloed aan mooie, goed uitgezette, routes. Er zijn al wandelingen van een paar kilometer maar ook langere routes tot een kilometer of 16. Van vlakke paden tot uitdagende tochten met veel stijgen en dalen, van beginnersniveau tot wandelen voor gevorderden. De meerderheid van de routes is alleen per auto te bereiken of, als je dat niet wilt of kunt, door deel te nemen aan een georganiseerde wandeling. De meeste hotels kunnen deze trips voor je boeken.

wandelen op Madeira aanduiding bordje route PR8 bij ponta de Sao Lourenco

Route bordje PR8 bij ponta de Sao Lourenco

Het weer op Madeira

Madeira is ruig en groen en dat is niet voor niets. Het eiland ligt in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marrakesh (Marokko). Er heerst een subtropisch klimaat dat bij tijden heel erg nat kan zijn. De grote hoogteverschillen zorgen voor meerdere microklimaten. Op de toppen van de bergen kun je in de winter soms lichte vorst of sneeuw verwachten maar niet aan de kust.

Het beste weer en de meeste zonne-uren tref je in Funchal, aan de zuidkant van het eiland. Zelfs tijdens de koudste wintermaanden komt het kwik er overdag normaal gesproken niet onder de 15 graden en schijnt de zon volop. Het weer in het noorden van het eiland is natter en wisselvalliger.

Voor het hele eiland geldt dat het weer snel kan wisselen. Ga je op pad dan is het goed om daar rekening mee te houden en zo verrassingen te voorkomen.

wandelen op Madeira bergmeer

 

wandelen op Madeira fris maar zonnig op het plateau van Paúl da Serra

Op het plateau van Paúl da Serra

De beste tijd om te wandelen op Madeira

Zoals je net las is Madeira het hele jaar door geschikt voor het maken van een mooie wandeling. In de winter wordt het niet te koud en in de zomer niet zo heet. Bovendien kun je vanwege al die verschillen kiezen op welke plek je wandelt, rekening houdend met het weer van dat moment.

Ik was zelf in november op Madeira en we troffen er wisselvallig weer. Toch was het prima om op pad te gaan, maar wel fris en soms wat mistig in de hoger gelegen gebieden. De regenjas en dikke trui gingen beiden in de rugzak, maar ik liep ook regelmatig in mijn T-shirt.

De beste, en mooiste, tijd om te gaan wandelen op Madeira is eind mei/begin juni wanneer alle bloemen bloeien. Dan laat het bloemeneiland zich van haar beste kant zien, is er weinig kans op neerslag en een fijne temperatuur.

wandelen op Madeira mistige wereld op de hoogste toppen

Wat moet ik meenemen naar Madeira?

Goede wandelschoenen, liefst waterafstotend of waterdicht, zijn een aanrader. Verder is het handig om laagjeskleding te dragen zodat je snel iets aan of uit kunt trekken. Een regenjas mag niet ontbreken in de bagage. Op veel routes kom je onderweg geen horeca tegen. Neem dus voldoende drinken mee en ook wat te eten bij het maken van langere tochten.

Diverse tochten gaan over bergruggen, smallere paden en langs afgronden. Ook stijg en daal je soms behoorlijk wat. Wandel je graag met wandelstokken vergeet die dan zeker niet mee te nemen.

Als het echt hard regent of veel geregend heeft of bij sneeuw kun je beter even informeren of de route die je hebt gekozen goed te bewandelen is. Op het eiland zijn meerdere toeristenbureaus (o.a. op het vliegveld en in Funchal) maar je hotel helpt je ook graag aan info.

wandelen op Madeira waterval langs Levada do rei

 

wandelen op Madeira natte boel op de Levada do rei

Natte boel op de Levada do Rei  (Foto gemaakt door Stefan Maas van Hicle.nl)

Trek aan die wandelschoenen en gaan.....

Madeira is echt top voor de wandelliefhebbers. Ik bezocht het eiland op uitnodiging van Visit Madeira en kreeg in een paar dagen tijd veel moois te zien. Wandelen deden we ook, maar niet zo veel als ik zelf zou doen. We liepen de Levada Do Rei (10 kilometer, retour) en korte stukjes van andere routes. Over ruige kliffen, door uitgestrekte landschappen en overal die geweldige vergezichten.

Vanaf het moment dat ik vanuit het vliegtuig het eiland zag liggen wist ik al dat Madeira mooi is, maar hoe mooi besefte ik pas tijdens mijn reis. De ruige natuur doet denken aan IJsland, Schotland, Ierland met een vleugje Noorwegen. Ik ga absoluut nog een keer terug om meer van het eiland te voet te verkennen!

Wil je meer informatie over het eiland kijk dan zeker even op de pagina van Visit Madeira. Hier vind je alles wat je nodig hebt om je trip te plannen. Bij deze alvast de link naar de pagina met de mooiste wandelingen op het eiland.

wandelen op Madeira eindeloze vlaktes en kliffen

 

wandelen op Madeira bij ponta de Sao Lourenco

Neem je tijd en geniet!

 

Wil je meer weten over wandelen langs de levadas? Klik dan hier door naar mijn blog over de Levada do Rei

Heb je zin gekregen om te wandelen? Lees dan hier al mijn tips voor Europese wandelroutes en bestemmingen.

Wist je dat je ook waanzinnig mooi kunt wandelen op het eiland Santa Maria op de Azoren?

Ben jij al eens wezen wandelen op Madeira? Wat is jouw favoriete wandelroute?

Geplaatst in Portugal, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

9 reacties

  1. Madeira lijkt mij geweldig. Een vriendin van mij is er ook net geweest en was super enthousiast. De wandelingen klinken super en nu na Nieuw-Zeeland zijn wij best wat gewend qua stijgen en dalen, wat daar dus ook best goed van pas kan komen :p Wat een heerlijk groen eiland. Het seizoen met de bloemen lijkt mij helemaal prachtig

  2. Ik wil zéker eind mei / begin juni eens genieten van dit geweldig mooie eiland en er urenlang hiken. Volgend jaar gaat het niet lukken vanwege andere plannen, maar ik hoop dat ‘t zeker lukt in 2020!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *