Vissersboorjes bij Olhos de Água Albufeira Algarve

Wandelen in de Algarve: de mooiste wandelroutes van Zuid Portugal

Wandelen in de Algarve kan ik iedere wandelaar aanbevelen. Zuid Portugal is een prachtige regio met sfeervolle vissersdorpjes en een uitgestrekte kust waar je eindeloos veel mooie wandelingen kunt maken. Hier wandel je langs kleine rotsbaaitjes, indrukwekkende rotskusten met hoge kliffen en over met pijnbomen omzoomde stranden. En heb je zin in een echte uitdaging? Kies dan voor wandelen op de Fishermen's Trail, dé ultieme wandelroute in het zuiden van Portugal.

Wandelen in de Algarve: de mooiste wandelroutes van Zuid Portugal

Zelf bezocht ik de Algarve al diverse keren en wandelde er meerdere mooie routes. Van korte wandelingen naar een mooi uitkijkpunt of strand tot een meerdaagse wandelroute in één wandelvakantie. En ik ben nog altijd niet uitgekeken want er zijn echt eindeloos veel mooie routes om te wandelen in de Algarve. In dit blog vind je mijn tips voor de mooiste wandelroutes in het zuiden van Portugal en de Algarve.

Wandelen in het westen van de Algarve

Het westen van Portugal heeft een Mediterraan klimaat dat onder invloed staat van de Atlantische Oceaan. Hierdoor is het over het algemeen wat koeler waardoor je er het hele jaar door prima kunt wandelen. In de wintermaanden kan het wat meer regenen in de Algarve en door de wind is het in de zomer (bijna) nooit te heet.

De westkust van Portugal heeft de ruigste kustlijn van de Portugese Algarve en hier wandel je zonder al te veel mensen tegen te komen. De zuidwestkust van de Algarve, vanaf Sagres tot Lagos en Portimão, is een stuk toeristischer maar ook hier kun je nog rustige plekjes vinden zeker wanneer je buiten het hoogseizoen gaat wandelen.

rotskust Algarve Fishermen's Trail wandelen

rostkust tussen Vila do Bispo en Cabo de São Vicente

kustwandeling Algarve Rota Vicentina Fisherman's Trail

Imposante rotskust langs Fishermen's Trail aan de westkust van Portugal

De Fishermen's Trail en Rota Vicentina wandelen

 • Lengte: in totaal 750 kilometer, makkelijk in korte stukken op te delen
 • Start en eindpunt: São Torpes (Alentejo) en Lagos (Algarve)

Ben je op zoek naar een mooie meerdaagse route om te wandelen in de Algarve? Wat dacht je dan van een wandelvakantie op de Fishermen's Trail? Deze uitdagende kustwandeling maakt deel uit van de Rota Vicentina, een netwerk van ruim 750 kilometer aan wandelpaden aan de Portugese zuidwestkust. Onderweg passeer je schattige vissersdorpjes, ruige rotsstranden en hoge kliffen met spectaculaire uitzichten.

De Fishermen's Trail is aangegeven met blauw-groene markeringen kan twee kanten uit gewandeld worden. Zelf wandelde ik in een kleine week van Vila do Bispo naar Lagos. het is de mooiste wandeling die ik in de Algarve maakte en ik ga zeker meer van deze mooie wandelroute lopen.

Lees meer over mijn wandelingen op de Fishermen's Trail en krijg handige tips voor het wandelen van de Rota Vicentina in de Algarve.

De lange trap naar Ponta da Piedade

Praia de Camilo Lagos Portugal

boulevard Praia de la Luz

De gezellige boulevard van Praia de la Luz

Wandelen naar de Ponte da Piedade bij Lagos

 • lengte: 11 kilometer
 • Hoogtepunten: Lagos, Praia de la Luz en Ponte da Piedade
 • Deze wandelroute is één van de etappes van de Fishermen’s Trail

De Ponte da Piedade bij Lagos is één van de meest bekende plekjes van de Portugese Algarve. Deze Goudgele rotsformatie heeft diverse bogen die een mooi contrast vormen met de blauwe zee. Het beste uitzicht op de Ponte da Piedade heb je vanaf het uitkijkpunt. Of daal af via de lange trap en bekijk de rotsen van dichtbij. Een plek die je zeker moet bezoeken als je in Lagos bent.

Omdat de Ponte da Piedade tussen Lagos en Luz ligt kun je er van beide plaatsen naartoe wandelen. Tussen Lagos en Luz gaat een prima busverbinding en er is genoeg horeca in beide plaatsen. Zelf wandelde ik van Lagos naar Luz en ook andersom via de Fishermen's Trail. Vanuit Luz begin je met een flinke klim naar het rotsplateau Rocha Negra, vanuit Lagos is de klim wat geleidelijker. Trek zeker een dag uit voor deze wandeling want onderweg zijn er diverse strandjes waar je even lekker kunt liggen of zwemmen.

In dit blog vind je al mijn tips voor Lagos Portugal, één van mijn favoriete plaatsen in de Algarve.

Wandelen in het centrale deel van de Algarve

Het centrale deel van de Algarve is het meest toeristische deel van Zuid Portugal. Hier vind je ook het vliegveld van Faro waar de meeste mensen hun vakantie in de Algarve starten. Dit deel van de Algarve is vooral geliefd onder zonaanbidders maar je kunt er ook geweldig veel mooie wandelingen maken.

Er staat wat minder wind in dit deel van de Algarve waardoor het er in de wintermaanden net iets beter toeven is dan aan de westkust. Ook in het centrale deel van de Algarve kun je weer genieten van een fraaie kuststrook met kliffen, rotspartijen en goudgele stranden. Ideaal voor een korte of lange wandeling vanuit een gezellige uitvalsbasis als de kleinschalige badplaats Carvoeiro.

zicht op Praia da Marinha vanaf Seven Hanging Valleys Trail

Zicht op Praia da Marinha vanaf Seven Hanging Valleys Trail

kustwandeling Algarve van Praia da Marinha naar Carvoeiro

De Seven Hanging Valleys Trail wandelen

 • Lengte: 6 kilometer (of 12 kilometer heen en terug)
 • van Praia do Vale de Centeanes naar Praia de Marinha (of andersom)
 • Hoogtepunten: uitzichten, Benagil Caves, Praia de Marinha

De Seven Hanging Valleys trail is één van de populairste routes om te wandelen in de Algarve. Deze wandelroute is niet te lang, makkelijk bereikbaar en gaat langs de mooiste baaien en stranden aan de kust bij Carvoeiro. De trail start bij Praia de Marinha waar je een informatiebord vindt en is goed te volgen via rood-gele tekens. Tijdens het wandelen volg je de kustlijn en kom je onder andere langs een vuurtoren en een aantal sinkholes waar je de zee binnen ziet stromen. Op andere plekken vind je grote grotten of mooie bogen.

Eén van de mooiste bezienswaardigheden langs deze hike zijn de Benagil Caves waar je alleen via het water kan komen. Voor een bezoek aan deze grot boek je een boottocht of een kanotrip vanuit diverse plaatsen aan de kust van de Algarve.

Een wandeling vol prachtige uitkijkpunten, rotspartijen, kliffen en strandjes. Vergeet niet je zwemspullen mee te nemen want de zandstranden langs de route zijn uitnodigend. Zelf stopten we op het strand van Praia da Marinha waar we lekker relaxten en onze lunch opaten. Ook het strand van Praia Do Carvalho, dat te bereiken is via een lange trap, is een fijne plek om even te relaxen tijdens het wandelen.   

In dit blog lees je al onze tips en ervaring over wandelen op de Seven Hanging Valleys Trail in Zuid Portugal.

Uitzicht op Carvoeiro wandelen in de Algarve

Zicht op Carvoeiro na de eerste klim

De wandelroute is gemarkeerd met geel rode markeringen die de meeste wandelingen in de Algarve aangeven

De geel rode markeringen vind je op de meeste wandelingen in de Algarve

Wandelen van Carvoeiro naar Ferragudo, Caminho dos Promontórios

 • Afstand: 6 kilometer (enkel)
 • Startpunt: Praia Paraíso (Carvoeiro) en Praia do Molhe (Ferragudo)

Tijdens mijn treinreis vanuit Lagos naar Faro maakte ik nog een stop om een dag bij Carvoeiro te wandelen. Hierbij stapte ik uit bij station Estombar Lagoa. om daarna met de Uber Taxi naar het strand van Carvoeiro te rijden. Hier kon ik nog even wat drinken voordat ik ging wandelen. Aan het eind van de wandeling sliep ik een nacht in Ferragudo om vanaf daar de volgende dag door te reizen naar Faro.

Deze wandeling volgt de contouren van de kust tussen Carvoeiro en Praia do Molhe bij Ferragudo en is goed gemarkeerd met geel rode markeringen. Het grootste deel van de wandeling loop je bovenop de kliffen, op het laatste deel wandel je over het strand. Tijdens het wandelen klim en daal je een aantal keer en geniet je van een spectaculair uitzicht op de kust.

Let op: vanwege aardverschuivingen is het eerste deel van deze wandeling via de kliffen afgezet. Vanaf het strand maak je een korte klim tot bovenop de klif. Daarna wandel je een klein stukje door Carvoeiro om uiteindelijk via een heel klein paadje weer richting de zee te lopen. Ik moest even zoeken naar dit paadje daarom heb ik de locatie voor je aangegeven via Google Maps. Vanaf deze plek is de wandeling weer goed aangegeven.

Algar Seco Cliff Walk afdalen naar de Algar Seco grot

Afdaling naar de grot aan het eind van de Algar Seco Cliff Walk

Wandelen in de Algarve: de Algar Seco Cliff Walk

 • Lengte: 570 meter
 • Makkelijke route over een boardwalk, te combineren met de Seven Hanging Valleys Trail

Een andere mooie wandelroute bij Carvoeiro is de Algar Seco Cliff Walk. Deze korte wandelroute gaat over houten vlonders en begint of eindigt bij de de Algar Seco grot. Hier daal je af via een lange trap en kom je in een prachtige grot. Wandel je nog wat verder door dan sluit de route aan op de Seven Hanging Valleys Trail.

Vissersbootjes bij Olhos de Água Albufeira Algarve

Vissersbootjes bij Olhos de Água

Wandelen in de Algarve rood gele rotsen bij Praia de Falésia

Wandelen bij de rood gele kliffen van Praia de Falésia

Olhos de Água en Praia da Falésia, authentiek Albufeira

 • Afstand: zo lang je wilt
 • Hoogtepunt: kliffen met pijnbomen en rood-gele rotsformaties

Albufeira is één van de meest toeristische badplaatsen van de Algarve. Zoek je het wat meer authentieke Portugal pak dan de bus of auto naar het strand van Olhos de Água om te gaan wandelen. Vanaf dit pittoreske vissersplaatsje wandel je over een fraai kustpad met enkele uitkijkpunten naar het strand van Praia de Falésia. Nadat je bent afgedaald wandel je verder over het strand en langs imposante rood en gele rotspartijen.

Je kunt deze wandeling net zo kort of lang maken als je wilt want dit strand loopt nog een heel eind door. Bij laag water vind je bij Olhos de Água ook getijdepoeltjes. Wil je de route iets langer maken? Dan kun je ook starten met je wandeling bij Praia Maria Luísa en via de Trilho dos Olhos d'Água naar Olhos dÁgua lopen.

Wandelen in de Algarve Playa da Barrinha Faro

zonsondergang bij Parque Natural da Ria Formosa in Faro Portugal

Zonsondergang bij Parque Natural da Ria Formosa in Faro

Wandelen bij Playa da Barrinha en Ria Formosa, Faro

 • Afstand: rond de 4 kilometer
 • Zwemspullen mee!

Vanaf de kade bij het kasteel van Faro neem je het veer en vaar je naar Playa da Barrinha, het strand van Faro. Onderweg krijg je al een eerste indruk van Parque Natural da Ria Formosa.

Vanaf de pier steek je door naar het strand waar je linksaf slaat en net zo ver loopt als je kunt (afhankelijk van eb en vloed!). Aan het eind van het strand kun je via een vlonderpad  aan de andere kant van de duinen terug wandelen. Hier vind je nog diverse kleine vissershuisjes en op het water zie je  flamingo's hun hapje bij elkaar scharrelen.

Een andere mooie wandeling bij Faro is de Ludo Hiking Trail. Deze 7 kilometer lange wandelroute begint aan de zuidwest kant van Faro en gaat door Parque Natural da Ria Formosa. Tijdens het wandelen kun je vogels spotten en op zoek te gaan naar de flamingo's. (Het best bij laag water)

Meerdaagse wandeling vanuit Faro naar het westen van de Algarve

Tijdens mijn verblijf op de Fishermen's Trail kwam ik in contact met een vader en zoon. Zij wandelden vanuit Faro via de kust naar Lagos om vanuit daar de Fishermen's Trail te wandelen. Dit is geen uitgezette route maar goed te doen omdat er in de Algarve zo veel uitgezette wandelpaden zijn. Slechts het stuk door Portimão is wat minder maar daar kun je eventueel gebruik maken van een Uber taxi (aldus vader en zoon). Een mooie uitdaging voor wie er wil wandelen in de Algarve, maar je moet er wel de tijd voor hebben. Reken op een aantal weken wandelen als je de hele route wilt lopen.

Geplaatst in Europa, Portugal, wandelen, Wandelen in Europa.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *