vooraanzicht kasteel van Pena

Tips voor je bezoek aan de kastelen van Sintra Portugal

Sintra in Portugal stond al lange tijd op onze bucketlist. Het is één van de meest populaire dagtrips vanuit Lissabon maar je kunt je makkelijk meerdere dagen vermaken in dit bijzondere gebied. Dit zijn onze tips voor je bezoek aan de sprookjeskastelen van Sintra.

Sintra Portugal

Op ruim een half uur rijden van Lissabon vind je in het Sintragebergte de kastelen en paleizen van Sintra. Midden in een bosachtige omgeving met enorme hoogteverschillen. Vol kronkelende weggetjes, wandelpaden, indrukwekkende oude panden en sprookjesachtige tuinen. Vanaf de hooggelegen uitkijkpunten kijk je alle kanten uit en kun je op een mooie dag de kust en zelfs Lissabon zien.

Sinds 1995 staat het natuurpark Sintra-Cascais op de werelderfgoed lijst van UNESCO en het is één van de meest bezochte plekken in Portugal. Een plek die ook jij zeker niet mag overslaan tijdens een citytrip Lissabon of een vakantie in Portugal.

Myfootprints bij Sintra kasteel van Pena

Lissabon-Sintra, met de auto of het openbaar vervoer.

Sintra met de auto:

De meeste mensen bezoeken Sintra vanuit Lissabon. Heb je, net als wij, een auto ter beschikking dan is het ongeveer een half uur rijden. Omdat wij Sintra op doordeweekse dagen in november bezochten was het heerlijk rustig en konden wij de auto gratis en voor de deur van het Palácio da Pena parkeren en tweede dag bij Quinta da Regaleira.

Ben je er grofweg tussen april en oktober dan is het een stuk drukker en parkeer je het best in het dorp Sintra zelf want verderop is het filerijden (of je moet er heel vroeg bij zijn). Vanaf hier kun je verder met buslijn 434 die je via het historische centrum naar het Palácio da Pena  en het Castelo dos Mouros brengt. Naar Quinta da Regaleira pak je bus 433.

NB: in het dorp zijn de meeste parkeerplekken tegen betaling!

Wil je graag met de auto op pad dan kun je er makkelijk één huren. Je huurt in Lissabon al een auto vanaf een Euro of 20, all in.

Tip:  Combineer het beste van de regio met deze dagtour vanuit Lissabon naar Sintra en vissersdorp Cascais.

Sintra met het de bus en trein:

Ook met het openbaar vervoer is Sintra goed te bereiken. Ben je er in de drukke maanden van het jaar dan zou ik deze optie aanbevelen. Ook zou ik aanraden om je treinkaartje van te voren te kopen omdat er vaak lange rijen staan bij de verkooppunten.

Er zijn twee grote treinstations van waar je de trein kunt pakken. Rossio, meestal gebruikt door mensen die al in de stad zijn, of Oriente, voor reizigers die vanaf de richting van het vliegveld komen. Beide treinen zijn in gebruik als forenzentrein en rijden op regelmatige basis. Wel kunnen ze heel vol zijn. De rit duurt tussen de 40 en 50 minuten en kost je ongeveer €5. Vanaf het treinstation pak je één van de bussen die in het kopje met de auto beschreven staan.

 

Wandelen naar de kastelen:

Natuurlijk kun je vanaf het treinstation ook wandelen maar bereid je voor op een pittige tippel van meerdere kilometers waarbij het laatste stuk flink omhoog gaat.

Meer informatie over Sintra, openingstijden en bereikbaarheid vind je op de eigen site.

Meer informatie over Quinta da Regaleira vind je op de eigen site

wandelen in Sintra
Wat kun je allemaal zien in Sintra?

De meeste mensen bezoeken Sintra 1 of 2 dagen en je moet echt keuzes maken. Dit is een overzicht van de meest populaire plekken. Wij bezochten zelf nummer 1 t/m 3 en reden op dag 2 met de auto naar de kust om daar uit te waaien op het meest zuidwestelijke puntje van Portugal, de Cabo de Roca, ook de moeite waard!

 1. Quinta da Regaleira
 2. Het park en/of paleis da Pena
 3. Het Castelo dos Mouros
 4. Het Palácio Nacional de Sintra
 5. Het Palácio Nacional e Jardins de Queluz
 6.  Het Parque e Palácio de Monserrate

Voor het paleis van Pena en de Moorse kastelen kochten wij één toegangskaartje en kregen daardoor 5% korting (prijs in 2019: €13,30 en 7,70 incl. korting). Voor Quinta da Regaleira moet je een apart ticket kopen. De prijs voor volwassenen is €8 (prijs 2019), kinderen en 65 plussers betalen minder.

Cabo de Roca Portugal

Het kasteel en de tuinen van Pena

Volgens mij heeft iedereen de plaatjes van de zuurstokroze, gele en rode torens van het Pena-paleis weleens voorbij zien komen. Niet iedereen is er gek op, maar wij zijn fan en kunnen je een bezoek absoluut aanbevelen. Kies je voor Pena dan kun je alleen een bezoek brengen aan het kasteel of deze combineren met de tuinen.

Het paleis is van binnen echt prachtig en ingericht in oude stijl. Zelfs in november, aan het begin van de dag, vonden wij het al redelijk druk maar volgens een gids was het een verademing in vergelijking met de drukte van het hoogseizoen.

Tips:

 • In het hoogseizoen koop je de kaartjes het best online van te voren om wachtrijen voor het kasteel te vermijden. (Je krijgt dan ook wat korting)
 • Bezoek eerst het kasteel en dan de tuinen.
 • Combineer Pena met het Moorse kasteel. Ze liggen vlakbij elkaar en je krijgt 5% korting als je de kaartjes in één keer koopt. NB: i.v.m. de drukte en openingstijden eerst Pena, dan het kasteel.

vooraanzicht kasteel van Pena

Sintra kasteel van Pena

Het Castelo dos Mouros

Vanuit het kasteel van Pena loop je binnen korte tijd naar het Moorse kasteel. Gebouwd door de Moren in de 10e eeuw, hoog gelegen op een heuvel met een geweldig uitzicht naar alle kanten. Geen vijand die hier voorbij kwam!

Wandel over de imposante verdedigingsmuren en beklim de wachttorens. Vanaf de hoogste toren zie je het kasteel van Pena liggen zodat je die ook van een andere kant kunt bekijken. In het complex kun je ook zitten en een klein hapje of drankje nuttigen en er zijn wc's.

Castelo dos Mouros in Sintra

Castelo dos Mouros Sintra

Het mooiste paleis van Sintra: Quinta da Regaleira.

Als je maar één dag hebt in Sintra dan mag Quinta da Regaleira niet aan je bezoek ontbreken. In de buitengewoon fantasievol aangelegde tuin rond het paleis kun je uren rondzwerven. Je vind er verrassende doorkijkjes, een waterval, verborgen zitjes, trappen en torens,en spannende grotten die je overal naartoe leiden (zaklantaarn mee!).

Onze persoonlijke favoriet is de Poço Iniciático, een prachtige put die gebruikt werd voor rituelen en waar je in kunt afdalen. In de tuinen kun je gerust een paar uur ronddwalen en in november is het heerlijk rustig! Let ook goed op de details van de gebouwen, je komt ogen te kort.

Poço Iniciático Quinta da Regaleira

bankje in Quinta da Regaleira

details paleis van Quinta da Regaleira Sintra

paleis van Quinta da Regaleira

Sintra in het laagseizoen.

Ik ben blij dat ik eindelijk Sintra van mijn bucketlist af heb kunnen strepen en kan het je van harte aanbevelen in het naseizoen op stap te gaan. Het is een beetje geluk hebben met het weer maar dit weegt volgens mij niet op tegen de drukte van het hoogseizoen.

Zoals ik schreef is er in Sintra genoeg te beleven. Als wij nog een keer die kant uit gaan wil ik graag het Palácio Nacional de Sintra bezoeken want dat ziet er op foto's ook geweldig mooi uit. Misschien slapen we dan ook wel een nachtje in de stad want er zijn genoeg leuke hotels te vinden en dan kun je lekker gelijk op pad. Wat je ook kiest, 1 dag of meer, vanuit Lissabon of een hotel vlakbij, vervelen ga je je zeker niet.

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Heb jij de sprookjeswereld van Sintra Portugal al eens bezocht?

 

 

 

Geplaatst in bucketlist, Europa, Portugal.

4 reacties

 1. Sintra is tof hè? Wij hebben er in totaal twee dagen doorgebracht en ja wij vonden het kasteel ook ontzettend tof. Wilde hier al zo lang naar toe. Wij zijn toen ook naar een tof uitzichtpunt gehiked met rotsen. Vanuit daar had je ook een prachtig uitzicht op het kasteel.

 2. We zijn 21 september met de trein van 8.10 vanaf Rossio naar Sintra gegaan. Daar werden we met een taxibusje a 5,00 p naar het Park van Paleis de Peña gebracht. We liepen naar de ingang van het kasteel en konden zonder anderen rustig buiten foto’s maken en even na 9.30 naar binnen.
  Toen we uit het kasteel kwamen was het veel veel drukker buiten . De koffie was heerlijk bij het kasteel en we liepen in het park naar het kruis en later de valleiroute naar de uitgang. Daar konden we doorsteken naar het Moorse Kasteel. Deed me erg aan de Chinese muur denken .
  Daarna inde begeleiding van een fluitist naar het centrum . En daarna naar de trein. ( had genoeg indrukken opgedaan)
  De andere kastelen bewaren we voor een andere x.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *