strand Praia da Marinha Algarve Portugal

De Seven Hanging Valleys Trail, mooiste kustwandeling in de Algarve

De Seven Hanging Valleys Hiking Trail is één van de mooiste kustwandelingen in de Portugese Algarve. Wij wandelden de trail op een zonnige dag in november en genoten van de indrukwekkende rotsformaties en goudgele stranden. Wat een geweldige manier om de kust van de Algarve te bekijken. In dit blog vertel ik je over onze ervaring en geef ik je tips voor de Seven Valleys Hiking Trail. Wandel je met ons mee?

Wij zijn gek op wandelen en doen dat ook graag tijdens onze vakanties. Toen ik plannen aan het maken was voor onze reis naar de Algarve ging ik daarom op zoek naar mooie wandelingen. Iemand tipte mij om de Seven Hanging Valleys Trail te gaan wandelen. Deze mooie kustwandelroute start vlakbij Carvoeiro waar we een week op de camping stonden, ideaal!  Ook wandelden we diverse routes in de buurt van Lagos en Sagres. Na een ruime week kunnen we wel zeggen dat de Algarve stikt van de mooie wandelpaden.

De Seven Hanging Valleys Trail

De Seven Hanging Valleys Trail is naast de Rota Vicentina één van de meest populaire wandelingen van de Algarve. Deze wandelroute is niet te lang, makkelijk bereikbaar en gaat langs de mooiste baaien en stranden aan de kust bij Carvoeiro. De trail start bij Praia de Marinha waar je een informatiebord vindt en is goed te volgen via rood-gele tekens.

Tijdens het wandelen geniet je van een fantastisch uitzicht over de kust vanaf de kliffen. Wat ons betreft trek je zeker een dag uit voor deze wandeling zodat je onderweg ook lekker op het strand kunt liggen of zwemmen.

De Seven Hanging Valleys Trail is twee kanten uit te lopen maar de meeste mensen starten met wandelen bij Praia de Marinha. Wij overnachtten in Carvoeiro en wandelden de route vanaf daar tot aan Praia de Marinha. Nadat we lekker op het strand hadden gelegen zijn we ook weer terug gewandeld.

Leestip: dit zijn de mooiste wandelingen in de Portugese Algarve.

De Seven Hanging Valleys Trail in het kort

Startpunt: Praia da Marinha (hier kun je parkeren)
Eindpunt: Praia do Vale de Centeanes (ook hier kun je parkeren als je de route liever andersom wandelt)
Route: Praia do Vale de Centeanes, Alfanzina vuurtoren, Praia do Carvalho, Praia de Benagil en Praia da Marinha.
Lengte: 6 kilometer (als je ook weer terug loopt is het 12 kilometer) Vanuit Carvoeiro een kleine 2,5 / 5 kilometer extra
Tijdsduur: 2,5 uur (als je ook terug loopt 5 tot 6 uur)
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De beste tijd om de Seven Hanging Valleys Trail te wandelen

Hoewel je de trail het hele jaar door kunt wandelen is de beste tijd voor deze wandelroute het voor- en najaar en de wintermaanden. De Seven Hanging Valleys Trail is namelijk erg populair en in de zomermaanden kan het er behoorlijk druk zijn. Omdat je voornamelijk in de zon loopt is het bovendien ook erg heet.

Wandel je de route toch in de zomer? Zorg dan voor voldoende water en stop onderweg zeker om een keer lekker te gaan zwemmen. Begin vroeg op de dag dan is het strand bij Praia da Marinha nog niet al te druk. In de winter kan het wat frisser zijn en is het aan te raden een extra trui mee te nemen.

Een vroege start in Carvoeiro

Na een paar grijze dagen met harde wind belooft het vandaag eindelijk een zonnige, warme dag te worden in de Portugese Algarve. Daarom besluiten we al vroeg in de ochtend richting het strand van Carvoeiro te wandelen. Vanaf daar gaat er een mooi vlonderpad langs de kust tot het begin van de Seven Hanging Valleys Trail.

Vanaf het strand klimmen we direct naar boven tot we op de rotsen staan. Het uitzicht op de baai en de kustlijn voor ons is geweldig en de kleurrijke huisjes zien er gezellig uit in het zonnetje. Via de Carvoeiro Boardwalk wandelen we richting de eerste imposante baai op de route, de Algar Seco. Hier dalen we via diverse trappen af waarna we een tijdje tussen de door het water uitgesleten rotsen dwalen. Er zijn zelfs diverse kleine grotten te bewonderen. Onze wandeling kan nu al niet meer stuk.

Zicht op Carvoeiro vanaf kust wandelpad

Zicht op Carvoeiro vanaf het wandelpad

gekleurde huizen strand van Carvoeiro Algarve

Kleurrijke huisjes aan het strand van Carvoeiro

Algar Seco hike Carvoeiro Portugal

Via de trappen naar de Algar Seco

rotskust bij Carvoeiro Boardwalk

Vergezichten langs de Seven Hanging Valleys trail

Het officiële startpunt van de Seven Hanging Valleys Trail is nog een stukje verder maar we genieten volop. Iets verderop staat een schattig tafeltje en twee stoelen. Een perfecte plek om even een pauze te nemen en het uitzicht te bewonderen. We hebben geen haast, vandaag staat helemaal in het teken van de wandeling en we genieten van de vergezichten, zon, zee en strand.

Miradouro do Hotel Baía Cristal Algarve Portugal

Miradouro do Hotel Baía Cristal, what a vieuw!

Seven Hanging Valleys Trail; Praia do Vale de Centeanes

Nadat we ons hebben losgerukt van ons fijne zitje duurt het niet lang meer voor we bij Praia do Vale de Centeanes komen. Dit is het officiële eindpunt van van de Seven Hanging Valleys Trail maar het is prima om er te starten. Doordat de route goed is aangegeven kan het eigenlijk niet missen. Daarnaast zijn we niet alleen. Zelfs in het naseizoen zijn er genoeg mensen die deze trail wandelen dus mislopen gaat eigenlijk niet.

Het strand van Vale de Centeanes ligt heerlijk beschut tussen twee hoge kliffen. Het kleine terrasje van de O Stop is al open maar die bewaren we voor op de terugweg. We klimmen weer via de trap naar boven en wandelen verder bovenop de brede rotspartijen. Soms kun je kiezen om iets verder van de zee af te lopen maar wij wandelen zo dicht bij het water als mogelijk is.

rots in grot langs Seven Hanging Valleys Trail Portugal

Een van de Seven Hanging Valleys

Seven hanging Valleys Trail in Portugal

Een ware kustwandeling

Via de Farol de Alfanzina naar het strand bij Benagil

Het volgend deel van de Seven Hanging Valleys Trail wordt gedomineerd door de vuurtoren van Alfanzina. We zien hem al vanuit de verte met zijn guitige rode dopje" boven de begroeiing uitsteken. De wandelroute komt er vlak langs maar de vuurtoren zelf is niet te bezoeken.

Rond de vuurtoren wandelen we langs meerdere grote gaten in de rotsen die met hekken zijn afgezet. Hier zie je goed hoe de kust onder invloed is van de eeuwigdurende erosie. Op andere plekken vind je grote grotten of mooie bogen. Elk jaar een beetje minder rots en een beetje meer zee. Hoe zou de kust van de Algarve eruit zien over 100 jaar, of duizend?

Farol de Alfanzina Seven Hanging Valleys Trail

De vuurtoren als baken voor wandelaars

kustwandeling Algarve van Praja da Marinha naar Carvoeiro

Praia Do Carvalho

Nadat we de vuurtoren achter ons hebben gelaten wandelen we richting Praia Do Carvalho. Het kleine strand is te bereiken via een trap door twee tunnels en volgens zeggen een heerlijk plekje om even te relaxen en te zwemmen. Wij willen pas op het laatste strand gaan liggen. Daarom besluiten we bovenop de rotsen te blijven en door te wandelen tot Praia de Benagil.

wandelen in de Algarve Seven Hanging Valley Trail

Aan indrukwekkende rotspartijen geen gebrek op deze wandelroute

Langs Praia de Benagil naar Praia da Marinha

Bij Praia de Benagil blijkt het een drukte van jewelste te zijn. Nadat we de kleine vissershuisjes gepasseerd zijn (hier wil ik wel een nachtje slapen!) belanden we in één groot mierennest. Enthousiaste toeristen maken hier een boottocht naar de Algar de Benagil. Deze sprookjesachtige zeegrot kun je alleen vanaf zee bereiken en levert prachtige foto's op. Een bijzonder plekje dat wij voor een andere keer bewaren.

Daarna is het niet al te ver meer naar onze laatste stop op de route, het strand van Praia da Marinha. Hier eten we onze lunch, lezen een boekje en koesteren we onszelf in het warme zonnetje. Een paradijs op aarde en vreemd genoeg vandaag helemaal niet zo druk. Dat hadden we niet verwacht na al die mensen bij Benagil.

Na een paar uur beginnen we tevreden aan de terugweg. Na een paar uur wandelen komen we eind van de middag weer terug in Carvoeiro. Zo mag het elke dag wel zijn. Een heerlijke wandeldag in de Portugese Algarve. Wij kunnen je de Seven Hanging Valleys Trail van harte aanbevelen!

vissershuisjes bij strand Benagil Algarve

Fraaie vissershuisjes bij het strand van Benagil

strand Praia da Marinha Algarve Portugal

Het goudgele strand bij Praia da Marinha Algarve Portugal

zicht op Praia da Marinha vanaf Seven Hanging Valleys Trail

Van bovenaf lijkt deze kust wel wat op de Twelve Apostles in Australië

Tips voor de Seven Hanging Valleys Trail hike

 • Zoek een dag uit waarop het niet te hard waait dan is het een stuk leuker om te wandelen.
 • Pak picknickspullen in en ga lekker picknicken. Vanaf de rotsen heb je een prachtig uitzicht over de kust.
 • Neem voldoende water mee want onderweg kom je nauwelijks horeca tegen.
 • Vergeet niet om zonnebrand, zonnebril en een petje in te pakken want je wandelt voornamelijk in de zon.
 • Heb je geen zin om ook weer terug te wandelen? Neem dan een Uber terug naar het startpunt.
 • Handdoek en zwemkleding mee! De stranden langs de Seven Hanging Valleys Trail zijn prachtig en het water aanlokkelijk.
 • Goede gympen of wandelschoenen zijn aanbevolen voor de rotsachtige ondergrond.
 • Wandel je de Seven Hanging Valleys Trail wandelroute in de zomer? Start dan vroeg om de drukte voor te zijn.

Fijne reisboeken voor de Algarve:

Geplaatst in kustwandeling, Portugal, wandelen.

2 reacties

 1. Nét terug van weekje Algarve en elke dag heerlijk gewandeld. Tussen 14-16 graden, maar met de zon er bij was het heerlijk!!
  Wel een stevige frisse wind waardoor we toch af en toe een vest of fleece aan hadden (in de ochtend en later op de middag) Doen deze route!!! …maar wél met fatsoenlijke schoenen, want je moet soms toch wel wat omhoog en omlaag klauteren al zijn er op een paar lastige stukken nu trappen/vlonders gemaakt. 😎

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *