stenen pad op Fishermen's Trail bij Cabo de São Vicente

De Fishermen’s Trail wandelen: van Vila do Bispo naar Sagres

De Fishermen's Trail wandelen stond al jaren op mijn verlanglijst. Na een eerste kennismaking met deze mooie kustwandeling ging ik in maart terug naar de Algarve waar ik meerdere etappes wandelde. Wil je zelf ook de Fishermen's Trail wandelen? In dit blog vertel ik je alles over mijn ervaring op de etappe van Vila do Bispo naar Sagres.

De Fishermen's Trail wandelen

De Fishermen's Trail (Trilho dos Pescadores) is een voormalig visserspad en langeafstandswandeling in het zuidwesten van Portugal. Deze 226 kilometer lange wandelroute volgt de kust van São Torpes in de Alentejo naar Lagos in de Algarve. De trail wordt gezien als één van de mooiste kustwandelingen ter wereld en kan soms zwaar zijn door wind, hoogteverschil en mul zand.

De Fishermen's Trail wandelroute is onderdeel van de Rota Vicentina en opgedeeld in 13 verschillende etappes van tussen de 10 en 23 kilometer.

In dit wandelverslag lees je mijn ervaring op de tiende etappe van de Fishermen's Trail van Vila do Bispo naar Sagres. Na een rondwandeling bij Vila do Bispo (ook onderdeel van de Rota Vicentina) en het wandelen van de etappe van Lagos naar Luz is dit de derde route die ik wandel.

Molen in Vila do Bispo Algarve Portugal

In Vila do Bispo vind je nog deze historische molen

De Fishermen's Trail wandelen van Vila do Bispo naar Sagres

  • Aantal kilometers: 20,5.
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.
  • Horeca: In Vila do Bispo (+Lidl supermarkt) bij de vuurtoren van Cabo de São Vicente en in Sagres.
  • Overnachten: Pure Fonte Velha B&B (Vila do Bispo) en Casa Azul Sagres.
  • Wandelen met GPS, wandelboekje of te volgen via blauw/groene markering

Een regenachtige start in Vila do Bispo

Als ik de gordijnen opentrek is het grijs en valt er een gestadige stroom regen. Een snelle blik in de weer app vertelt me dat het rond een uur of 11 droog zal zijn. Gelukkig heb ik geen haast en daarom ga ik eerst uitgebreid ontbijten. Tijdens het ontbijt klets ik met een Duitse vader en zoon die de Fishermen's Trail in de omgekeerde richting aan het wandelen zijn.

Nadat ik heb ingepakt check ik uit, de regenjas aan en regenhoes om de rugzak. Gelukkig heb ik gisteren al een droog en zonnig rondje door het dorp kunnen wandelen.Vader en zoon vertrekken ook en na een kleine aanloop tot de route nemen we afscheid en scheiden onze wegen. "Geniet er van, fijne wandeling". Vila do Bispo is klein en al snel sta ik aan de rand van het dorp waarna ik via de velden richting de kust wandel.

Fishermen's Trail Vila do Bispo naar Sagres

Gezellig klinkerstraatjes in het centrum van Vila do Bispo

Een lange aanloop via de Historical Way

Nadat ik de laatste huizen gepasseerd ben sla ik linksaf richting Sagres. Eerlijk gezegd vind ik dit deel van de wandeling best wel eentonig. De weg is voornamelijk recht, de klei zompig en zwaar van de regen en er is weinig te zien en beleven. Gelukkig is het opgehouden met regenen en kan mijn regenjas uit.

Na een tijd wordt mijn pad versperd door een grote kudde koeien. Het is imposant om te zien hoe snel en efficiënt zij door de herder en zijn honden van de weg gedreven worden en ik weer vrij baan heb om door te wandelen.

herder langs Fishermen's Trail Vila do Bispo naar Sagres

Richting de kust

Na een klein uur wandelen bereik ik de kust en wordt de route steeds mooier. De zompige klei maakt plaats voor wit zand, grint en rotsen. Ik ga even zitten op een paar rotsblokken om wat te drinken en het uitzicht te bewonderen. Even later komt er een Duitse wandelaar langs die vandaag zijn laatste etappe van de Fishermen's Trail loopt tot de vuurtoren. Hij heeft blaren maar goede zin en na een kort gesprek wandel ik verder.Myfootprints outdoor blog Algarve Portugal

Happy hiker 🙂
Wandelen richting de vuurtoren en Cabo de São Vicente

Op het volgend deel van de Fishermen's Trail wandelen we richting de vuurtoren en Cabo de São Vicente. Terwijl ik langs de afwisselende rotskust wandel zie ik de vuurtoren langzaam aan steeds groter worden. Af en toe is het even zoeken naar de groen-blauwe markering van de Fishermen's Trail maar ik heb de gps track ook op de telefoon staan. Handig als back-up.

De rotskust is continu "in beweging", elke baai geeft weer een heel andere kijk en het uitzicht is eindeloos. Het pad van de Fishermen's Trail loopt soms iets van de kust af maar er zijn genoeg leuke alternatieve paadjes waardoor je pal langs de zee kunt wandelen. Ondanks de grijze lucht is het aangenaam wandelweer en je voelt hoe het zonnetje door de wolken heen probeert te breken. Onderweg kom ik diverse andere wandelaars tegen die de route in omgekeerde richting wandelen.

rostkust tussen Vila do Bispo en Cabo de São Vicente

Zie je die hele kleine vuurtoren? Daar wandel ik vandaag naartoe!

Fishermen's Trail wandelen

zandpad op Fishermen's Trail etappe 10

Wandelen door duinzand op de kliffen

Het mooiste deel van de wandeling

Halverwege de kust kom ik op het mooiste deel van deze etappe van de Fishermen's Trail. Na een kleine afdaling kronkelt het pad zich een weg door een grote, groene kloof met een heel scala aan verschillende rotsformaties. Van rode rotsen tot grijs en alles er tussenin. Het zand is geel en soms weer rood en het uitzicht aan de andere kant van de kloof is fantastisch. Een mooie plek om even te gaan zitten en een broodje te eten!

Fishermen's Trail wandelen etappe 10 Vila do Bispo naar Sagres

westkust Algarve vanaf de Fishermen's Trail

rotskust Algarve Fishermen's Trail wandelen

Prachtig plekje voor een picknicklunch!

Het meest zuidwestelijke punt van Europa

De Cabo de São Vicente is het meest zuidwestelijke punt van Europa. Deze plek wordt weleens het einde van de wereld genoemd want na de vuurtoren stop het land. Veel mensen die de Fishermen's Trail wandelen eindigen óf beginnen hier hun wandeling, voor mij is halverwege de etappe Het laatste deel richting de vuurtoren gaat over zandpaden die regelmatig vol stenen liggen waardoor het moeilijk is om je voeten neer te zetten. Daarna volgt een deel over een asfaltweg tot de vuurtoren.

De vorige keer dat ik hier stond waaide ik totaal van mijn plaat, deze keer is het een stuk rustiger. Er zitten wat mensen aan hun veel te dure drankjes en er zijn wat wandelaars.Omdat ik de vuurtoren al ken wandel ik vrij snel weer door. Helaas moet ik daarvoor eerst weer een stuk over de asfaltweg wandelen voor ik weer een kleiner rotspad langs de kust kan pakken. Op naar Sagres!

stenen pad op Fishermen's Trail bij Cabo de São Vicente

Mooi, maar lastig om te wandelen dit stenen pad op de Fishermen's Trail

Fishermen's Trail wandelen bij de vuurtoren en Cabo de São Vicente

De vuurtoren is voor velen een eind van hun Fishermen's Trail

Wandelen langs de surfkust van de Algarve

Terwijl de vuurtoren langzaam aan kleiner wordt wandel ik verder over kleine rotspaadjes en hoge kliffen. Met de wind in de rug en het ruisen van de golven beneden me is dit echt wat ik me bij het wandelen van de Fishermen's Trail had voorgesteld. Ik passeer het oude fort van Belixe  en na een kort stuk over de asfaltweg gaat het al snel weer richting een wandelpad op de klif.

En dan ineens breekt het zonnetje definitief door en blaast de wind de laatste wolken van de dag weg. Het wordt daardoor ook ineens diverse graden warmer, grappig hoe die zon zo bepalend kan zijn. De sweater gaat uit en ik twijfel of ik ook mijn broek af zal ritsen maar uiteindelijk ben ik daarvoor te lui. Sagres is niet ver meer.

kustpad Portugese Algarve wandelen bij Sagres

rood zand op kustpad bij Sagres Portugal

Sagres

De Fishermen's Trail gaat dwars door het centrum van Sagres en mijn hotel ligt aan de route. Onderweg passeer ik nog zo'n kleurrijke keramiekwinkel waar je blijkbaar tegenwoordig ook kunt overnachten.

Sagres is het eindpunt van deze etappe van de Fishermen's Trail. Het kleine kustplaatsje staat vooral bekend om de gezellige vibe en de surfstranden. Voor mij is het de tweede keer dat ik er ben en op de één of andere manier "grijpt" Sagres me niet zo als het anderen doet.  Geeft niks, het is een prima plek om te overnachten met genoeg restaurantjes en hotels. Nadat ik mijn intrek heb genomen in het Casa Azul Sagres neem ik een lekker bakje koffie in het zonnetje op mijn eigen terras met view.

Daarna bestel ik een pizza om mee te nemen naar het strand waar ik de zon in zee zie zakken. Tijd om terug te gaan naar het hotel, wat fruit te kopen voor morgen, te douchen en lekker te relaxen. Eind van een prima derde wandeldag op de Fishermen's Trail.

surf strand bij Sagres Portugal

Surf strand en ruige rotskust bij Sagres

Kleurrijke keramiekwinkel én vakantiehuisjes in Sagres Portugal

In dit kleurrijke keramiekwinkeltje kun je tegenwoordig overnachten!

terras bruine kamer hotel Casa Azul Sagres

Ik geniet vanaf  mijn terras in hotel Casa Azul Sagres

Praktische informatie over etappe 10 van de Fishermen's Trail

Etappe 10 van de Fisherman's Trail is 20,5 km lang en wordt geclassificeerd als middelzwaar. Je wandelt deze etappe in ongeveer 7 uur. De beste wandeltijd is september t/m juni. In de zomermaanden kan het erg heet worden en er is weinig schaduw langs de route.

Overnachten langs de route

Zowel in Vila do Bispo als Sagres kun je kiezen uit meerdere hotels. Ik boekte mijn overnachtingen in de Algarve via Booking.com.

Mijn overnachtingsadres in Vila do Bispo was B&B Pure Fonte Velha. Deze sfeervolle B&B ligt in de buurt van de bushalte én het centrum en is een heerlijke plek om te relaxen voor of na het wandelen. Er is een fijne tuin én een gezamenlijke keuken. Heel handig en gezellig om andere wandelaars te ontmoeten.

In Sagres overnachtte ik in Casa Azul Sagres. Een gezellige plek met een goede (surf en beach) vibe pal langs de Fisherman's Trail en niet ver van een bushalte.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Je bereikt Vila do Bispo makkelijk met het openbaar vervoer vanuit Lagos (bus 47, stopt ook in Sagres) of bus 94 vanuit Lissabon (via Lagos). Meer informatie over de bus vind je op de pagina van Eva Transportes (ook in het Engels). Houd er rekening mee dat er in het weekend minder bussen rijden.

Eten en drinken

Zowel in Vila do Bispo als Sagres vind je meerdere restaurants. In de wintermaanden moet je rekening houden met beperkte openingstijden of zijn restaurants soms gesloten.

In Vila do Bispo is er een Lidl op 500 meter van de route en in Sagres zijn er meerdere kleine supermarkten aan de route. Omdat je tijdens het wandelen vandaag niets tegenkomt kun je hier prima inkopen doen voor je dag wandelen op de Fisherman's Trail.

Bewegwijzering van de Fisherman's Trail

Je volgt de Fisherman's Trail via bewegwijzering met blauw- groene tekens. Daarnaast kun je de etappes wandelen via GPS of KMZ routes op je telefoon. Meer informatie en het GPX bestand van deze wandeling vind je op deze pagina.

Let op: het eerste deel van deze route loopt samen met de Historical Way en is aangegeven met rood-witte markeringen.

markering Fishermen's Trail rotskust Algarve

Spot jij de markering op deze foto?

Tip fijne wandelgids van de Rota Vicentina:

Zelf de Fishermen's trail wandelen tussen Vila do Bispo naar Sagres?

Alle plaatsen langs deze etappe van de Fishermen's Trail zijn bereikbaar met bus nr 47. Deze bus rijdt meerdere keren per dag, in het weekend minder. Het eerste deel van deze etappe vond ik persoonlijk minder maar als je eenmaal bij de kust aankomt is het een mooie wandeling.

Langs de route vindt je geen noemenswaardige horeca zeker niet in de wintermaanden. Zorg daarom voor voldoende drinken en wat te eten voor tijdens het wandelen, dit kun je in Vila do Bispo inslaan bij de Lidl (vlakbij de wandelroute).

Heb ik jou al kunnen inspireren om de Fishermen's Trail te gaan wandelen? Je vind al mijn wandelverslagen en handige tips op deze overzichtspagina van de Rota Vicentina.

Geplaatst in meerdaagse wandelroute, Portugal, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *