villa with pool ericeira

Emigreren naar Portugal; over hoge golven en altijd buiten zijn

De laatste jaren kom ik regelmatig in Portugal. De perfecte combinatie van fijn weer, cultuur, lekker eten en vriendelijke mensen maken het tot één van mijn favoriete Europese bestemmingen. En ik ben niet de enige! Deze week een verhaal over hoge golfen, surfen en altijd buiten zijn; Darcie over emigreren naar Portugal. 

Darcie over emigreren naar Portugal

Ik ben Darcie, 27 jaar en woon sinds oktober 2016 in Ericeira, Portugal. Samen met mijn vriend Jasper vond ik een vervallen villa op het internet en besloten we het samen te gaan omtoveren tot modern guesthouse. Na een grote verbouwing van 9 maanden zijn we sinds de zomer van 2017 open: Olá Onda Guesthouse

emigreren naar Portugal Sander en darcie

Surftoerisme in Portugal

In Nederland had ik een leuke baan bij een pr-bureau in Amsterdam en Jasper werkte in een snow- en skateboard winkel. We liepen al een tijdje rond met het idee om iets op te zetten in het surf toerisme. Maar het is best een grote stap om zomaar je baan op te zeggen, te emigreren naar Portugal en om in het buitenland helemaal opnieuw te beginnen. Toch werden we allebei erg enthousiast toen we op het internet ons huis vonden en besloten we er helemaal voor te gaan.

Emigreren naar Portgal Ola Onda Guesthouse

Room Vista - Ola Onda Ericeira Guesthouse Portugal

Een logische keuze

Emigreren naar Portugal was een logische keuze voor ons. Mijn moeder is Portugees en mijn vader is Nederlands. Ik ben in Nederland opgegroeid maar ging altijd elke vakantie naar Portugal om mijn opa en oma te bezoeken. Mijn grootouders woonden vlakbij Ericeira dus ik kende de omgeving al heel goed van al deze vakanties. Daarnaast zijn de golven hier erg goed en is het surf toerisme opkomend. De kustlijn hier is het enige surfreservaat van Europa en daarom ook een bijzondere bestemming.

emigreren naar Portugal surf matadouro

Hard werken, maar met plezier

We zijn hier nu iets meer dan een jaar en het bevalt ons heel goed. Emigreren naar Portugal was een goede zet. In de zomer is het hard werken, 7 dagen per week. Maar omdat we voor ons zelf werken voelt het niet altijd als werk en het is ook niet erg om er de hele dag mee bezig te zijn. Onze gasten zijn vaak erg leuk en de sfeer in ons guesthouse is heel goed. Daarom missen we Nederland niet zo erg.

Er is een redelijke groep expats in Ericeira, waarvan er veel ook surfen, dus je ontmoet best makkelijk nieuwe mensen. Portugal is een van de veiligste landen ter wereld en dit maakt het een erg prettig land om te wonen en om vakantie te vieren.

Vanaf half november tot half maart zijn we dicht, zodat we wat onderhoud aan het huis kunnen doen. Ook gaan we een maand naar Nederland om al onze vrienden en familie weer te zien en kerst te vieren. Volgende winter willen we graag het andere huis dat op ons terrein staat opknappen en omtoveren tot zelfstandige vakantiewoning. Het liefst zouden we ook nog in de winter een keer op vakantie gaan naar een tropische surfbestemming, wie weet volgend jaar of het jaar erna.

Emigreren naar Portugal surfen Ericeira

Integreren en cultuurverschillen

Er  zijn wat cultuurverschillen die lastig zijn om aan te wennen. Wij zijn als Nederlanders nogal direct en houden van duidelijke communicatie. Dat wordt hier niet altijd gewaardeerd en sommige dingen worden in onze ogen nogal omslachtig gedaan. Er wordt niet vaak ‘nee’ gezegd, ook al is er iets niet mogelijk. Wij horen liever gelijk dat er iets niet mogelijk is in plaats van er omheen te praten.

Ook is de bureaucratie in Portugal heel vermoeiend. Voor elk wissewasje moet je meerdere papieren hebben en naar allerlei kantoortjes gaan, waar je vervolgens uren moet wachten. Pas in het buitenland kom je erachter hoe goed de dingen in Nederland geregeld zijn.

Samenwerken

We hebben veel contact met de lokale bevolking van Ericeira omdat we veel samenwerken met diverse andere bedrijfjes. De surfschool waarmee we samenwerken is van Portugezen, en de mensen die mountainbike tours, wijntours en boot trips verzorgen zijn ook lokalen. En de bakker en de wasserette. Wij vinden het belangrijk om met hen samen te werken, zodat we de lokale economie ook steunen en iedereen er wat aan heeft dat wij hier een guesthouse hebben.

Onze buren zijn Portugees maar daar hebben we nog niet echt contact mee want aan beiden kanten van ons huis worden nieuwe huizen gebouwd, dus die wonen er nog niet. Je merkt dat de economie hier aantrekt en dat Ericeira populair is, op veel plekken word gebouwd.

Mijn tips voor een vakantie in Ericeira en Portugal

Ericeira is een klassiek Portugees vissersdorp dat de laatste jaren is uitgegroeid tot een surfbestemming van wereldniveau. Het aantal restaurantjes en winkeltjes groeit snel, maar het is zeker niet té druk hier. Dat zal het ook niet zo snel worden omdat er een koude golfstroom langs te kust loopt, en het zeewater erg koud is vergeleken met andere Zuid-Europese landen. De koude oceaan heeft ook veel invloed op het weer, het is hier niet standaard 30 graden. Het is de perfecte bestemming voor een actieve vakantieganger of iemand die het echte Portugal wilt ontdekken.

Ga eten in een restaurant met tl-verlichting, papieren tafelkleden en een hele grote tv met voetbal die aanstaat. Of ontbijt in een lokale pastelaria; drink voor 60 cent een espresso en eet een pastel de nata.

Ik heb ook wel tips voor stranden die niet helemaal vol liggen met toeristen of plekken om te surfen waar geen andere buitenlandse surfers zijn. Als onze gasten daar behoefte aanhebben adviseren we ze graag.

Vooral surfen is hier dus populair, en dat kan ik iedereen aanraden eens te proberen. Jong of oud, iedereen kan het leren. Het is een super goed gevoel om in de zee te zijn en mee te worden genomen door de golven. Door alle surfers die Ericeira bezoeken ontstaat er ook een relaxte en gezellige sfeer in het stadje.

Ribeira D'Ilhas Ericeira Surf Spot Guide Portugal

Naast surfen kun je uitstapjes doen naar de hoofdstad Lissabon, Ericeira ligt op maar een half uurtje rijden ten noordwesten van de stad. Ook kun je perfect surfen in Lissabon.

Bekijk de kastelen in het natuurpark van Sintra, de grootste golven ter wereld bij Nazaré of bezoek andere idyllische dorpjes zoals Óbidos.

Mooie natuurparken in de omgeving zijn: Serra de MontejuntoTapada de Mafra en Parque Natural de Sintra-Cascais. Deze parken kun je wandelend of per mountainbike ontdekken. Het is niet zoals in Frankrijk of Amerika dat de paden en routes heel goed zijn aangegeven, dus je moet het meeste zelf ontdekken, wat natuurlijk ook wel weer leuk is.

Eén van onze favoriete fietsroutes in Portugal is in Sintra. Hier kun je een mountainbike huren en dan via de kastelen helemaal tot aan de kust fietsen. Erg veel heuvels en smalle paadjes, maar ook veel mooie natuur en prachtige uitzichten.

Emigreren naar Portugal; een huis of grond kopen

Het is niet moeilijk om in Portugal een stuk land of een huis te kopen. Bijna alles wat te koop staat vind je op internet. Als je iets leuks hebt gevonden neem je contact op met de makelaar en plan je een bezichtiging. Als je echt van plan bent iets te gaan kopen moet je een advocaat inschakelen. Die helpt je dan met het op orde krijgen van alle papieren, zoekt uit of alles legaal is, of er geen schulden meer op het huis zitten en maakt het (voorlopige) koopcontract. Dit zijn belangrijke zaken, vooral omdat hier vroeger niet alles volgens de regels werd gedaan, maar ze nu wel heel streng zijn. Ook heb je een advocaat nodig bij de onderhandelingen.

Het is verstandig om rekening te houden met 10% extra kosten bovenop de kosten van het land/huis aan kosten voor de advocaat en overdrachtskosten/belastingen. Als je een stuk land koopt in Portugal is het belangrijk te weten of het bouwgrond is en of je er mee mag doen wat je graag zou willen.

Indien nodig kan je hier bij de Portugese bank een hypotheek afsluiten. Over het algemeen wordt er 75% door de bank verstrekt en de overige 25% moet je zelf kunnen betalen. Ze vragen wel dat je bewijs van inkomsten kan tonen van de afgelopen jaren. Als je uit de EU komt is het makkelijk om te emigreren naar Portugal en te werken, als je vanuit buiten de EU komt is het een stuk lastiger.

Wat ik mis aan Nederland?

Er zijn wel wat dingen die ik mis aan Nederland. Voornamelijk vrienden en familie, maar gelukkig is Portugal niet ver van Nederland en komen er veel mensen langs. Maar dat je in Nederland overal heen kan fietsen is echt een luxe, dat mis ik hier zeker. Hier doe je eigenlijk alles met de auto. Je kan wel mountainbiken natuurlijk, maar even op de fiets naar de supermarkt is hier alles behalve normaal. Er zijn geen fietspaden, het verkeer houdt er geen rekening mee en er zijn (te) veel heuvels.

Wat ik echt niet mis....

Als ik iets niet mis aan Nederland is het wel het weer! Het weer heeft toch wel veel invloed op hoe je je voelt. Hier schijnt de zon gewoon erg vaak, wat er ook voor zorgt dat we veel buiten leven en automatisch actiever bent. Het ‘binnen zitten’ in Nederland mis ik dus ook helemaal niet. De hele dag op kantoor heb ik nu ingeruild voor de hele dag buiten zijn, en bezig zijn in plaats van stil zitten.

We hebben nog geen idee of we hier voor altijd willen blijven of dat we ooit terug gaan naar Nederland. Of misschien ergens anders heen. We gaan het per jaar bekijken, want we weten niet wat de toekomst ons gaat brengen.

villa with pool ericeira

Heb je nog tips voor andere mensen die denken aan emigreren naar Portugal?

Bereid je goed voor. Weet waar je heen gaat, volg een taalcursus als je de taal nog niet spreekt, leer wat over de gebruiken in het land.

Als je net ergens heen geëmigreerd bent kan ik je aanraden om vooral te kijken waar mogelijkheden zijn om een nieuw sociaal leven op te bouwen. Als je bijvoorbeeld van yoga houdt, kijk dan waar de dichtstbijzijnde yoga school zit. Hier ontmoet je vast mensen met dezelfde interesses en dat maakt het weer een stukje makkelijker om te integreren.

Het is belangrijk om te onthouden dat niks voor altijd is, dus als het na een paar jaar niet (meer) bevalt, kan je altijd weer terug of ergens anders heen.

Hoe gaat het met Darcie? Een update vanuit Portugal:

Ik woon nog steeds in Ericeira in Portugal, op dezelfde plek. Ons bedrijfje Olá Onda Guesthouse heeft corona gelukkig overleefd, ook al was 2020 (uiteraard) het slechtste seizoen tot nu toe. In 2021 ging hebben we gelukkig weer een top seizoen gehad, en dit jaar ziet er ook goed uit dus we hebben er veel vertrouwen in. Ericeira is sinds corona ook steeds populairder geworden, omdat steeds meer mensen konden thuiswerken kwamen er steeds meer 'digital nomads' deze kant op. Ook schieten sindsdien de co-working spaces uit de grond. Daarnaast heeft de pandemie ook gezorgd voor meer liefhebbers van buitensport zoals surfen en mountainbiken, wat hier heel goed
kan.
Wij vertrokken in 2016 met z'n tweetjes uit Nederland, maar ondertussen hebben we ons gezin uitgebreid. In het voorjaar van 2020 besloten we een hondje te adopteren (een echte lockdown hond - want we hadden opeens hartstikke veel tijd om een puppy op te voeden) en in februari 2022 hebben we een zoontje gekregen.
Ons guesthouse Olá Onda proberen we elke winter nog iets mooier en beter te maken. Zo hebben we bijvoorbeeld geïnvesteerd in centrale verwarming (een luxe hier in Portugal) en nieuwe ramen met dubbel glas. In 2021 hebben we uitgebreid met het vakantiehuis 'Casa Olá Onda', pal naast het zwembad en geschikt voor 4 personen.
Nog steeds genieten we elke dag van ons leven hier, en we zijn erg blij dat we toentertijd de stap hebben durven nemen om te emigreren naar portugal. We hebben voorlopig geen plannen om ergens anders heen te gaan, we zouden hier graag ons kindje op laten groeien.

Dank je wel voor je verhaal Darcie. Net als jij ben ik geen fan van het Nederlandse binnen zitten (in de winter), gek op lekker weer en Portugal ligt op goede afstand van Nederland. Emigreren naar Portugal klinkt geweldig. Zelf hebben we het ook al eens overwogen. Je B&B ziet er prachtig uit, surfen is niet echt mijn ding maar Frank vind het leuk, dus wie weet komen we de golven van Ericeira nog een keer trotseren!

Las je het vorige deel van emigreren al? Daarin vertelt Monique over haar leven in Mali.

Ben je nieuwsgierig naar nog meer verhalen over het leven van de vrouwen? Klik dan zeker eens door naar de speciale pagina!

Gek op Portugal? Lees dan zeker ook even deze blogs;

Geplaatst in emigreren, Europa, Portugal.

5 reacties

 1. Klinkt alsof jullie echt helemaal je draai hebben gevonden in Portugal. Ik ben er pas 1x geweest, vorig jaar, maar wil er zeker nog eens terug. Even gekeken op de website van jullie guesthouse – ziet er prachtig uit!

 2. Wat leuk om te lezen dat jullie toch een droom zijn achterna gegaan. Veel mensen laten zich dan toch door iets teven houden. Een kennis van mij gaat ook altijd daar surfen. Denk zo twee keer per jaar. Zelf zou ik ook het fietsen missen. Hier pak je idd even snel de fiets.

 3. Hi Arlette,

  Dat is leuk om te horen, dankjewel! We hebben onze draai inderdaad gevonden in Portugal. Als je Ericeira eens wilt ontdekken, neem gerust contact met ons op 🙂

  Fijne avond!

  Groetjes,
  Darcie

 4. Mooi om te lezen dat jullie je droom gevolgd hebben. Is toch niet een stap die je zomaar even zet. Ik zou de dagen op kantoor ook echt niet missen. Heel dag buiten, het lijkt mij heerlijk. Ik ben nog nooit in Portugal geweest, maar dit ziet er schitterend uit!

  • Ik ken dit stukje van Portugal nog niet maar elke keer ben ik weer onder de indruk van het land. echt een fijn land om te reizen, maar ook om te wonen denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *