Fishermens Trail wandelen van Salema naar Luz

De Fishermen’s Trail wandelen van Salema naar Luz

Wandelen van Salema naar Luz via de Fishermen's Trail. Een mooie, niet al te zware wandeling langs gezellige vissersdorpjes en de mooie rotskust van de Portugese Algarve. In dit wandelblog lees je mijn tips voor het wandelen van de Fishermen's Trail in Portugal.

De Fishermen's Trail wandelen

De Fishermen's Trail (Trilho dos Pescadores) is een voormalig visserspad en langeafstandswandeling in het zuidwesten van Portugal. Deze 226 kilometer lange wandelroute volgt de kust van São Torpes in de Alentejo naar Lagos in de Algarve. De trail wordt gezien als één van de mooiste kustwandelingen ter wereld en kan soms zwaar zijn door wind, hoogteverschil en mul zand.

De Fishermen's Trail wandelroute is onderdeel van de Rota Vicentina en opgedeeld in 13 verschillende etappes van tussen de 10 en 23 kilometer.

In dit wandelverslag lees je mijn ervaring op de elfde etappe van de Fishermen's Trail van Salema naar Luz. Na een rondwandeling bij Vila do Bispo (ook onderdeel van de Rota Vicentina) en het wandelen van de etappe van Lagos naar Luz van Vila do Bispo naar Sagres en van Sagres naar Salema is dit de vijfde etappe die ik wandel. Een wandelroute langs de mooiste vissersdorpjes van de Algarve.

De Fishermen's Trail wandelen van Salema naar Luz

  • Aantal kilometers: 12.
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.
  • Horeca (+ supermarkt): In Salema, Burgau en Praia da Luz.
  • Overnachten: Salema Beach Apartment en Club House CVL ( Praia da Luz).
  • Wandelen met GPS, wandelboekje of te volgen via blauw/groene markering.

Tip: fijne wandelgids van de Rota Vicentina:

Een rustige start in Salema.

Na twee langere etappes op de Fishermen's trail staat er vandaag een kortere route op het programma. Ik ga wandelen van Salema naar Luz, een wandeling van 12 kilometer die me genoeg tijd geeft om lekker rustig aan te doen. Na de regen van gisteren is het helemaal opgeknapt en het belooft een prachtige dag te worden. Nadat ik verse broodjes heb gehaald bij de bakker begin ik met een lekker ontbijt op mijn eigen balkon. Mét uitzicht op zee, het ultieme vakantiegevoel!

Het kleine koffietentje beneden me vult zich met gasten en de eerste surfers en wandelaars wagen zich op het strand. Na het ontbijt slenter ik nog even rustig naar het strand en langs de witgekalkte huisjes. Daarna is het toch echt tijd om aan de wandel te gaan.

Vissersbootjes op strand Salema Portugal

De vissersbootjes liggen al weer klaar voor de volgende dag

Wandelen langs vissersdorpjes in de Algarve

Vandaag doet de Fishermen's Trail haar naam aan. Ik wandel namelijk over kleine kustpaadjes langs meerdere vissersdorpjes. Salema is het eerste vissersdorpje en ik ben verliefd. Op het kleine, door rotsen omgeven strand met de vissersbootjes, de kleurrijke, witgekalkte vissershuisjes en het hoogteverschil dat zorgt voor prachtige plaatjes.

Vanaf het strand klimt de Fishermen's Trail via een kleine trap en een lange klinkerstraat omhoog. De panorama's over de kust zijn fantastisch. Stiekem droom ik van een leven in zo'n kleurrijk vissershuisje. Zou het wat voor ons zijn?

Wandelen van Salema naar Luz Fishermen's Trail etappe 12

kleurrijke vissershuisjes in Salema Algarve Portugal

Wandelen langs kleurrijke vissershuisjes in Salema

Wandelen over de kliffen tussen Salema en Luz

Al snel bereik ik de rand van het dorp en wandel ik via enkele losstaande huizen tot ik bij de klif kom. Daar gaat de wandelroute rechtsaf om strak over de klif en pal langs de zee te wandelen. Een aardige klim die beloond wordt met een prachtig zicht op de kust.

Voor ik het in de gaten heb ben ik al best een stuk gevorderd en is Salema nog een klein stipje aan de horizon. Ook vandaag staan er weer wat klimmetjes én afdalingen op het programma maar ze zijn niet zo steil en daarom prima te doen.

Wandelen op de Fishermen's Trail wandelroute Algarve

Uitzicht over de kust en op Salema

Fishermen's Trail wandelroute

Kleine strandjes aan de Algarve kust

Na de eerste afdaling wacht mij één van de vele kleine strandjes die dit deel van de Algarve zo leuk maken. Ik ga even zitten om wat te drinken en koester me in het zonnetje terwijl de kikkers achter me kwaken en de golven rollen. Wat kan het leven toch goed zijn!

Daarna is het tijd voor een volgende klim. Terwijl ik naar boven wandel kijk ik regelmatig even achterom naar het veranderende panorama. Wandelen over de typische rode aarde die zo kenmerkend is voor de kust van de Algarve, genietend bij elke stap. Bij de volgende baai is het al drukker en wordt er gelachen, gegeten en gesurfd. De Portugezen weten wel wat genieten is!

Wandelen Salema naar Luz via Fishermen's Trail

wandelroute Algarve Portugal
Vissersdorp nr 2 langs de wandelroute, Burgau

Via de een klein wandelpad wandel ik aan de andere kant van de klif Burgau binnen. Ook dit is weer zo'n typisch vissersdorpje met gezellige huisjes en hoogteverschillen. Via kleine klinkerstraatjes en trappetjes daalt Fishermen's Trail af. De terrasjes zitten vol, iedereen geniet met volle teugen van deze prachtige dag.

Zelf wandel ik even naar het strand om wat fruit te eten en wat te drinken. Een paar dagen geleden heb ik al een leuk restaurant gevonden aan het strand van Praia da Luz om straks te gaan lunchen. De vissersbootjes liggen al klaar voor hun volgende tocht en mijn camera klikt er vrolijk op los.

Uitzicht op Burgau vanaf Fishermen's Trail

leuk vissersdorpje in de Algarve

beschilderd vissershuisje in Burgau Algarve

Gezellig toch zo'n mooie muurschildering?

Terrasjes en kleurrijke huisjes Burgau Portugal

Klinkerstraatjes en kleurrijke huisjes....

Wandelen van Salema naar Luz

Het grappige is dat Burgau op de helft van de etappe ligt maar het voelt niet zo. Misschien komt het doordat de route langzaam aan wat minder hoogteverschil heeft maar ik vlieg er overheen. Voor ik het weet komt Luz al in beeld en wandel ik via het oude fort richting het strand. Tijdens mijn wandeling op de etappe van Lagos naar Luz heb ik het dorp al bekeken dus ik weet precies wat ik wil. Gelukkig is er nog plek op het terras en al snel zit ik aan de koffie.

Mijn wandeldag van vandaag sluit ik af met een heerlijke hamburger in het zonnetje. Proost, op de Fishermen's Trail!

wandelen van Salema naar Luz kustpad langs Fishermen's Trail bij Praia da Luz

Fort Luz in de Portugese Algarve

Happy hiker, Fishermen's Trail voltooid!

Na de late lunch wandel ik rustig naar mijn hotel, check in en ga douchen. Daarna slenter ik nog een laatste keer naar het strand. Officieel is mijn wandeling over de Fishermen's Trail ten einde. Ik wandelde alle etappes tussen Vila do Bispo en Lagos plus een rondwandeling. In totaal ruime 100 kilometer wandelen langs de mooie kust van de Algarve en een kennismaking die zeker naar meer smaakt.

Als het morgen droog is wandel ik de laatste etappe nog een keer anders is er de bus naar Lagos, ook makkelijk.  En dan een andere vakantie meer etappes van de Fishermen's Trail aan de westkust. Daar heb ik al aan "geroken"en die wil ik graag wandelen maar dan hopelijk in gezelschap van Frank. Toch wel gezelliger.

 

 

Fishermen's Trail wandelen Salema naar Luz

Praktische informatie over etappe 12 van de Fishermen's Trail

Etappe 12 van de Fisherman's Trail is 12 km lang en wordt geclassificeerd als gemiddeld. Je wandelt deze etappe in ongeveer 4 a 5 uur. De beste wandeltijd is september t/m juni. In de zomermaanden kan het erg heet worden en er is weinig schaduw langs de route.

Overnachten langs de Fishermen's Trail

In Praia da Luz kun je kiezen uit meerdere hotels, in Salema is er wat minder aanbod, zeker in de winter, en ook wat duurder. Ik boekte mijn overnachtingen in de Algarve via Booking.com.

In Salema sliep ik in Salema Beach Apartment. Een tof appartement aan het strand met alles erop en eraan en een super balkon met uitzicht op zee. In Praia da Luz sliep ik in Club House CVL. Een goed, betaalbaar hotel met ontbijtbuffet, zwembad en ruime kamers op loopafstand van het strand.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid van de wandelroute

Je bereikt Salema  makkelijk met het openbaar vervoer vanuit Lagos (bus 47). Meer informatie over de bus vind je op de pagina van Eva Transportes (ook in het Engels). Voor de rit van Luz naar Lagos pak je bus 4 die op diverse plekken stopt, waaronder het centrale busstation bij de haven. Houd er rekening mee dat er in het weekend minder bussen rijden.

Eten en drinken in Salema en Luz

Zowel in Salema als in Luz vind je meerdere restaurants en winkels. In de wintermaanden zijn in Salema niet alle restaurants open, Luz is groter en drukker. In beide plaatsen vind je supermarkten voor je boodschappen. Halverwege de route is er horeca in Burgau.

Bewegwijzering van de Fisherman's Trail

Je volgt de Fisherman's Trail via bewegwijzering met blauw- groene tekens. Daarnaast kun je de etappes wandelen via GPS of KMZ routes op je telefoon. Meer informatie en het GPX bestand van deze wandeling vind je op deze pagina.

wandelen van Salema naar Luz vissersdorpje in de Algarve Portugal

Zelf de Fishermen's trail wandelen van Salema naar Luz?

Alle plaatsen langs deze etappe van de Fishermen's Trail zijn bereikbaar met de bus. Deze bus rijdt meerdere keren per dag, in het weekend minder.

Zomers weer? Neem je zwemkleding mee! Zowel Salema als Burgau en Luz hebben een fijn, wit zandstrand om te zonnen en/of zwemmen.

Heb ik jou al kunnen inspireren om de Fishermen's Trail te gaan wandelen? Je vind al mijn wandelverslagen en handige tips op deze overzichtspagina van de Rota Vicentina.

Geplaatst in Europa, meerdaagse wandelroute, Portugal, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

2 reacties

  1. Wat een leuke verslaglegging van de wandeling van Salema naar Luz. In Salema overnachtte ik in een Glampingtent ol de Eco camping, die goed georganiseerd, maar wel 1,5 km van het centrum ligt (teruglopen in dit geval). Ik naar Luz (22/03/24). Het is rustig weer en geniet.

    • Dag Cor, fijn dat je het zo naar je zin hebt op de Fishermen’s Trail. Ik koos bewust voor een overnachting wat dichterbij de trail maar de Eco camping lijkt me zeker ook leuk. Veel plezier nog met wandelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *