vrij zijn in Nederland

Vrij zijn in Nederland, vier die vrijheid!

Terwijl ik op weg was naar de supermarkt reed ik met de fiets door een straat vol vlaggen. Bij elk huis hing de vlag op half stok, als herinnering aan een tijd waar vrij zijn in Nederland niet zo vanzelfsprekend was.....Hoewel ik zelf geen oorlog heb meegemaakt vind ik 4 en 5 mei  toch altijd heel bijzondere dagen. Tijd om stil te staan bij die vrijheid waar we zo van genieten.

Maakt vrijheid gelukkig?

Vrijheid in Nederland. Het is zo'n enorm groot goed, maar vreemd genoeg kan de beleving een tijd lang ondersneeuwen in de dagelijkse beslommeringen......

De laatste maanden heb ik het lichamelijk zwaar. Slapeloze uurtjes, een stroom van opvliegers, altijd maar moe en ongeconcentreerd zijn. Alle beweging die meer is dan wandeltempo is een verzoeking. Het al lage energie niveau van die lange winter in Nederland die maar niet over wil gaan in die warmte van de lente..... HELLO OVERGANG!

Meer dan een maand zijn we bezig geweest om over te stappen op glasvezel van Telfort. Er kwamen diverse monteurs van meerdere bedrijven. We zaten een tijd zonder internet, tv en radio en gebruiken inmiddels een noodpakket. Na 4 weken vechten is besloten dat we eindelijk de stop eruit kunnen trekken. De dozen vol modems, kastjes, kabels en afstandsbedieningen bracht ik net naar de post..... en nu weer op voor een nieuwe aanvraag. TERUG BIJ AF, MAAR OOK OPGELUCHT.

Onze dakkapel die ineens enorm ging lekken. Waar menig timmerman naar keek, om vervolgens geen tijd te hebben om hem te maken. Gelukkig was daar uiteindelijk die handige neef die samen met een maatje ons na een paar weken uit de brand hielp. Een dag lang werd er lustig gezaagd, gefloten en getimmerd. WATERPROOF.

De cv ketel die we in de afgelopen winter 2 keer hebben moeten laten repareren. Keer op keer hebben moeten bijvullen als hij ineens weer te weinig water had. Monteurs die het probleem niet konden vinden, of het dachten te vinden.... Vorige week gaf ie de geest, zomaar zonder waarschuwing, geen cv en douche. Het werd ouderwets wassen met gekookt water en een washandje. De haren waste ik met een teiltje boven de gootsteen. Na ruim een week ploeteren is er een nieuw CV. De kachel doet het weer, en eigenlijk nog belangrijker, we kunnen weer douchen!

Vrij zijn in Nederland

Af en toe is het nodig om mijzelf te dwingen eens stil te staan en na te denken. Of beter gezegd, om eens te voelen wat het voor mij als vrouw betekent om vrij te zijn in Nederland.

Vrijheid om als vrouw te mogen kiezen om te werken. Liever niet te werken, of maar een beetje.....

Vrijheid om als vrouw te kunnen stemmen of je verkiesbaar stellen. Mee te kunnen praten over belangrijke zaken.

Vrijheid om te kiezen voor een gezin, of een leven zonder kinderen . (Helaas is het krijgen van kinderen niet altijd vanzelfsprekend). Om op jonge leeftijd kinderen te krijgen, of eerst jezelf te ontplooien. Een groot of juist een klein gezin.....

Vrijheid om te reizen. Om zo maar eens een terrasje te pikken of dat dagje sauna met vriendinnen.

Vrijheid om te gaan en staan waar jij wilt. Alleen of met een groep.

Vrijheid om zelf te bepalen welke kleren je aantrekt. De haren, benen en armen bedekt, zoals je geloof het vraagt. Niet gedwongen door geloof., de haren in de wind en de zon op je blote armen .

Vrijheid om te schrijven wat je wilt, je mening te uiten.

Vrijheid om al je geld er lekker doorheen te brassen of om te sparen voor later.

Vrijheid om je eigen partner te kiezen. Te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Hand in hand over straat te kunnen lopen. Of gewoon lekker te gaan samenwonen omdat je er geen behoefte aan hebt om te trouwen.

Gelijkheid.

Zomaar een paar voorbeelden van het vrij zijn in Nederland. Vrijheid waar jaren voor gestreden is. Door feministen, door soldaten, instanties als het COC, vakbonden. Ieder op hun eigen manier, ieder met het ultieme doel voor ogen. Gelijkheid van iedereen en de vrijheid om (binnen redelijke marges) zelf te kunnen én mogen beslissen. Dingen die we eigenlijk zo gewoon vinden, maar het helemaal niet zijn!

Dat is waar ik aan denk op vier mei, als we de mensen herdenken die zich opofferden voor óns geluk. Hoe graag zou ik met mijn magische stafje willen zwaaien en alle oorlog, hebzucht, discriminatie en armoede weg willen toveren.

En dat is wat ik vier op vijf mei. Wat gun ik het anderen ook om dit ultieme geluk te mogen ervaren! Het doet mij intens zeer dat we de laatste jaren steeds verder af lijken te raken van wat in mijn ogen goed mogelijk moet zijn. Als alleen maar......

Ik doe mijn ogen dicht, en even leef ik in die perfecte wereld. Waar iedereen vrij is om te doen wat hij of zij zelf kiest. Ongeacht ras, geslacht, geaardheid of afkomst.

Sta jij er weleens  bij stil hoe fijn die vrijheid in Nederland eigenlijk is?

Meer persoonlijke verhalen lees je in From The Heart.

 

Geplaatst in From the heart, Ivonne, persoonlijk.

15 reacties

 1. Zeker goed om af en toe bij stil te staan en dat deed ik dit jaar extra. We zijn namelijk in een land dat tot nog niet eens zo heel lang geleden jaren lang niet vrij was. En hier vierden ze gisteren, op 4 mei, hun vrijheid… Op verschillende plekken zien we nog de herinneringen aan de tijd van de koude oorlog. Wat een verschil met hoe t nu is!

 2. Het is af en toe goed om dingen in perspectief te zien. Er kan vaak iets tegenzitten maar vaak gaat het om luxe problemen. Problemen die je, als je in het buitenland op reis zou zijn, om zou lachen en accepteren. We hebben het best goed in Nederland. Zeker als je vaak reist besef je dat. Als je, zoals je aangeeft, andere vrouwen ziet die het een stuk minder goed hebben. Die worden onderdrukt worden of niet mogen stemmen. Het is goed om daar eens bij stil te staan. Dat doe ik ook elk jaar. Elk jaar weer. Om dingen in perspectief te zien en vooral gelukkig te zijn met hetgeen we hebben. Zo gek hebben we het nog niet.

 3. Mooi geschreven, maar ik vind dat we helemaal niet meer in vrijheid leven. De nulti culturele samen leving is een flop en gevaar voor Europa.Democratie bestaat ook niet meer. Je mag zeggen wat je wilt. Maar de beslissingen zijn al in Den Haag gemaakt. Ik vind het een kut land geworden. Hartelijke groeten Roger

  • Hoi Roger, ik snap wat je zegt en nee het is niet perfect in Nederland. Maar ik reis en zie en ervaar dingen in andere landen.
   De gids in Myanmar die pas in de bergen over politiek durfde te praten omdat je in het dorp spionnen had in naam van de overheid. Internet in China dat gecensureerd wordt door de overheid of niet toegankelijk is. Vrouwen die totaal ingepakt lopen niet mogen autorijden niet mogen stemmen enz. enz. Hier in Argentinië de continue controles als je een dorp of stad in of uitrijdt… Het zijn maar een paar voorbeelden waardoor ik me gelukkig prijs dat Nederland mijn thuisland is.

 4. Goedemorgen, de drukte en totaal geen groen meer in de randstad. Ik vind het kutland. Zoveel regeltjes . Je mag niks meer. Ben geloof ik de enige hier. Die er anders over denkt. Fijne dag allemaal. roger

 5. Ik ben het met je eens, Ivonne. En de vrijheid om te reizen is ook nog een belangrijk punt. Wij komen vrij makkelijk een land binnen en daar heeft onze regering toch ook voor gezorgd. Het enige lastige vind ik wel de vele regels want die maken het werken ook niet altijd even makkelijk maar als dat het ergste is.

 6. Wat heb je dit prachtig geschreven, dit zijn dingen die in het dagelijks leven zo klein lijken maar waar iemand anders inderdaad hard voor heeft gevochten. Heel goed om daar bij stil te staan!

 7. Kom ich an die grenze in der Niederlande steht ein schild herzlich wilkommen in der NDR NDR??? Ja.. Niederlandsche democratische republiek.. wasch ?? das ist doch unglaublich . die leben doch nicht in Oost Niederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *