Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek pad met grote varens

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek

Op onze laatste etappe van de Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek moesten we 2 keer omlopen. Een dag wandelen tussen de velden en door schaduwrijke bossen. Eindpunt van een bijzondere (wandel) vakantieweek in eigen land.

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek, routegegevens.

  • Totale afstand: 22 kilometer
  • Horeca: in Kranenburg en bij het Koningsven.
  • Startpunt: Bed and Breakfast d'n Hoaf, Waldgraaf Groesbeek (direct aan de route)
  • Eindpunt: de Sint Jansberg (Groesbeek), of bij B&B Botterpot (Heiland 8 Groesbeek)

Rustig wakker worden

Na een goede nachtrust worden we wakker van onze wekker. Het is heerlijk rustig bij B&B D'n Hoaf, zo midden tussen de velden. Als we alles hebben ingepakt gaan we naar beneden waar Annet de ontbijttafel al heeft gedekt. Terwijl de koeien in de verte scharrelen zitten wij heerlijk onder de grote bomen en maken ons op voor de laatste wandeldag. Vandaag lopen we de Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek. Een route tussen de velden en door de bossen.

Bed and Breakfast D'n Hoaf Groesbeek ontbijt in de tuin

Wie wil er nu niet zo de dag beginnen?
Wandelen tussen de akkers

Het eerste deel van onze route van de Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek gaat tussen de akkers door. Naast een eenzame wandelaar met hond die ons tegemoet komt en de koeien met hun kalfjes zien we niemand. Je voelt hier echt dat je in het buitengebied zit.

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek velden bij Groesbeek

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek wandelbankje

Bedevaartsplaats Kranenburg

Even later passeren we de grens met Duitsland. Het gaat verder langs de oude spoorbaan richting Kranenburg dat sinds de 14e eeuw een bedevaartsplaats is. Officieel gaat de route alleen langs het station maar wij lopen even het dorp in. Via een poort door de oude stadsmuur gaat het naar het centrum. Hier gaan we even lekker zitten voor een kopje koffie met Duitse küchen bij Bäckerei Derks. Omringd door voornamelijk Nederlanders, geen wonder want we zitten hier op slechts een paar kilometer van Groesbeek.

Nog even een stop bij de supermarkt voor wat broodbeleg en fruit en dan gaan we weer verder. Een kort stuk door de velden en dan duiken we het Reichswald in.

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek langs het oude spoor naar Kranenburg

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek stadsmuur Krananburg

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek langs de maisvelden

Oude pelgrimsroutes in het Reichswald

Aangekomen bij het Reichswald zijn er geen bordjes meer van de Walk of Wisdom. Voor het eerste deel kunnen we de routeaanduidingen en bordjes van de X7, of Pilgerweg volgen. We wandelen langs de rand van het woud en hebben een mooi uitzicht op de omgeving. Bij een groot hek verlaten we de Pilgerweg, slaan rechtsaf en volgen het hek tot bovenaan. Daar gaan we linksaf door een klaphek en houden rechts aan.

Het uitzichtpunt op de Mookerheide en de Sint Jansberg is aardig dichtgegroeid en valt een beetje tegen. Snel maar weer verder. Een grote specht roffelt op de takken en vliegt een tijd voor ons uit.

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek genoeg routes door het Reichswald!

 

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek doorkijkje Reichswald

 

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek door het Duitse Reichswald

Wat ruist daar in het struikgewas?

Met de aanwijzing van Paula slaan we iets later tussen de 2 herdenkingsbomen van Fisher en Schoenmakers linksaf. Het pad wordt een mini paadje en gaat door het dichte struikgewas. We moeten oppassen om ons niet open te halen aan de bramen of te branden aan de brandnetels. Frank loopt voor me en is ineens heel enthousiast. Voor hem kwam uit het struikgewas een beest gesneld om vervolgens aan de andere kant weer in de varens te verdwijnen. Helaas ging het te snel voor een echte goede blik maar het leek verdacht veel op een zwijn, een dier dat we nog steeds een keer in daglicht willen zien.

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek door het Duitse Reichswald struinpad

Hindernissen en omleidingen op de Walk of Wisdom

De laatste kilometers van de Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek zijn vol hindernissen. Eerst moeten we een stuk omlopen en een nieuwe route bepalen in het bos. Het pad ligt vol met omgewaaide bomen van de januaristorm. Men is druk aan het zagen en opruimen, maar wij kunnen er niet door. Verderop komen we het bos uit en moeten bij het Kroonven nogmaals omlopen. Hier is via een nieuwe sticker en korte officiële omleiding het pad goed te volgen. We komen in de buurt van ons startpunt en met een korte route door de bossen van de Sint Jansberg eindigt voor ons de Walk of Wisdom.

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek pad met grote varens

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek nieuwe route zoekenNieuwe route bepalen

Groesbeek bij het Koningsven

routebordje Walk of Wisdom routewijziging bij het Kroonven

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek op de Sint Jansberg

Kersenlimonade van Wim

Het is nog een kleine 2 kilometer wandelen naar de B&B van Paula en Wim, waar onze tocht een week geleden begon. Paula is er helaas niet, maar Wim heeft voor ons een heerlijke zelf gemaakte kersenlimonade koel staan.

Wat het meest bijzondere van de week was vraagt hij. Pffff, lastig om te zeggen. Zoveel dagen, zoveel indrukken. Vreemd dat het nu ineens voorbij is, de week is omgevlogen. Dan is het tijd om afscheid te nemen van Wim, van Gelderland en van al die mooie dingen die we zagen. Tijd om alle indrukken rustig op ons in laten werken.

Geplaatst in Duitsland, Gelderland, meerdaagse wandelroute, Nederland, pelgrimsroute, Walk of Wisdom, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *