Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen Koninkspaarden langs de Waal

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen, etappe 5

Struin met ons mee langs de Waal op de Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen. Geniet van nieuwe natuur en het dierenleven langs de oevers op een route die eindigt in het centrum van gezellig Nijmegen. Onze 5e etappe van deze Nederlandse pelgrimstocht is weer een hele mooie.

kaart Walk of Wisdom Winssen naar Nijmegen

De Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen, routegegevens.

  • Totale afstand: 18 kilometer
  • Horeca: klein café bij Het Dijkmagazijn bij Beuningen, langs de Waalkade (Nijmegen) en in het centrum van de stad.
  • NB: bij hoog water is het soms niet mogelijk om dicht langs de oevers te struinen. Kies dan voor het dijkje.
  • Startpunt: de kapel van Huub en Adelheid Kortekaas op de dijk in Winssen
  • Eindpunt: de Stevenskerk in Nijmegen

terug naar Winssen, de start van onze wandeling

Na het ontbijt vertrekken we richting Winssen waar we starten bij de dijktempel. Gelukkig wordt er op dit deel van de Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen niet meer gewerkt zodat we hier de struinroute kunnen oppikken. We wandelen een klein stukje terug over het asfaltpad waar we gisteren liepen en steken via een hekje door richting de Waal. De struinroute; vrij wandelen langs de oevers en in het spoor van de koeien en paarden en de door hen uitgesleten paden door de begroeiing.

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen struinroute langs de Waal
Struinen langs de Waal

Het is vooral het struinen dat de Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen voor ons zo bijzonder maakt. Er waait een licht briesje en het zonnetje doet al aardig haar best. We lopen door het witte zand en over de kleigrond aan de oevers van de Waal. De klei doet denken aan die uit onze jeugd. We kunnen het niet laten om er een beetje mee te spelen en maken mooie kleibeestjes met de krabbenpootjes die we hier ook veel zien liggen. Afwisselend lopen we vlak langs het water en iets verder van de waterkant af, waar het meer begroeid is. Ook vandaag zoeken de dieren weer massaal het water op.

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen spelen met rivierklei

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen koeien langs de Waal

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen struinen langs de Waal

Een bijzondere wereld

Wat is het fijn dat de laatste jaren dit soort plekjes toegankelijk zijn gemaakt en dat we zo kunnen genieten, natuurbeleving ten top. Op het water is het een drukte van jewelste, schepen vol met vracht varen in een rustig tempo voorbij. Nooit beseft dat er zo ontzettend veel boten gebruik maken van deze route, zo leer je nog eens wat.

In de verte zien we een voor ons bekende brug liggen. Hier gaat de A50, waar ik elke week minstens 1 keer over rijd op weg naar mijn ouders, het water over. Grappig om die nu eens van de andere kant te bekijken. Van onderaf ziet hij er nog indrukwekkender uit dan wanneer je hem vanaf de weg bekijkt.

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen brug A50 op struinroute langs de Waal

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen struinen langs de Waal

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen hekje

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen onder de A 50 door

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen onder de A 50 door

Een dag vol ontmoetingen

Naarmate de dag vordert wordt het steeds warmer. De runderen en konikpaarden hebben de beschutting van de wilgen opgezocht en doen het rustig aan. We kunnen ze tot op een kleine afstand naderen en rustig observeren, zo bijzonder. Het lijkt wel op elke etappe van deze route beter wordt, wat is het weer fijn vandaag!

We buigen af richting de dijk op zoek naar een kopje koffie met wat lekkers. Helaas is de appeltaart nog niet ontdooit maar wel wacht ons een andere verrassing. "Hallo Ivonne", hoor ik als ik binnenloop in het café van bezoekerscentrum Het Dijkmagazijn. Tot mijn verbazing staat daar Rob Wolfs met zijn vrouw, die samen ook weer eens aan de wandel zijn. Ik ken Rob al lang "virtueel" maar nu staan we ineens oog in oog. Tijdens de koffie kletsen we over wandelen en hoe mooi deze regio is. De tijd vliegt vandaag voorbij en we moeten echt weer verder.

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen koeien langs de Waal

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegendicht struikgeas op struinroute langs Waal

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen Koninkspaarden langs de Waal

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen onder de omgevallen boom langs

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen langs de Waal

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen ontmoeting met Rob Wolfs

Oude fabrieksterreinen en een stukje geschiedenis van Nijmegen.

Na een kort stukje over de dijk gaat het verder onderlangs. Waar vroeger fabrieken stonden is het land terug gegeven aan de natuur. Helemaal goed is het er nog niet, maar het begin is gemaakt. Dan gaat het verder naar Lent. We passeren een klein stukje oude industrie waarna we via een bijzondere brug de rivier oversteken. "De Oversteek", of de Handtas, is een eerbetoon aan de 48 geallieerde soldaten die hier in 1944 de dood vonden. De contouren van Nijmegen komen in zicht.

Via de eerste trap gaan we naar beneden en lopen via het eiland door naar de spoorbrug. Langs de waterkant vinden we deze keer geen dieren maar de inwoners van Nijmegen, op zoek naar een beetje verkoeling. Er is zelfs een speciaal strand. We beklimmen de trap en steken over richting de stad. Eenmaal aan de overkant wandelen we richting de Waalkade en gaan even wat drinken.

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen onder de dijk langs

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen hekje

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen lights crossing

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen brug over eiland in Waal bij Nijmegen

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen brug over de Waal

De Stevenskerk

De Stevenskerk is het officiële start en eindpunt van de route. Omdat wij in Groesbeek begonnen zijn is de Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen nog niet onze laatste etappe. Nadat we de kerk even hebben bekeken gaan we nog een hapje eten in de stad. Keuze genoeg.

Daarna wandelen we terug richting de Waalkade waar we de bus richting ons overnachtingsadres van deze nacht pakken. Bed en Breakfast Down Tuin ligt aan de rand van de stad, op nog geen 3 kilometer van het centrum, heerlijk rustig in het groen. Precies waar we zin in hebben na zo'n dag vol indrukken. *Helaas hebben Stef en Juul een ander huis gekocht en is deze B&B niet meer beschikbaar.

Walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen Stevenskerk

 

Een zwoel einde aan een zomerse dag op de Walk of Wisdom.

Juul wijst ons waar alles is, "sorry dat het gras zo geel is, er is niet tegenaan te sproeien dit jaar" zegt ze, en daarna gaan we lekker douchen. Op deze zwoele zomeravond  zitten we prima aan de picknicktafel bij het licht van een lantaarn die Juul ons kwam brengen. Genietend van de vogels die de tuin bevolken, het kleine muisje dat in de struiken scharrelt en de lekkere temperatuur. En zo tikken de laatste uurtjes weg van alweer een prima dag van onze wandelvakantie in eigen land.

Wil je zelf de walk of Wisdom van Winssen naar Nijmegen lopen?

Geplaatst in Gelderland, meerdaagse wandelroute, Nederland, pelgrimsroute, Walk of Wisdom, wandelen, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland, wandelvakantie.

6 reacties

    • De wereld is inderdaad klein. Op reis kwam ik ook al regelmatig mensen tegen die familieleden van mij kenden. De collega van mijn tante, de buurman van mijn oom, overburen van schoonzus. Nederlanders vind je ook overal 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *