Walk of Wisdom van Sint Jansberg naar Malden

Walk of Wisdom van Sint Jansberg naar Malden, etappe 1

Afgelopen week liep ik een bijzondere Nederlandse pelgrimsroute en genoot met volle teugen. Dit is de eerste etappe; de Walk of Wisdom van Sint Jansberg naar Malden. Wandel met ons mee door de prachtige natuur van de Sint Jansberg en over de Mookerheide.

Myfootprints.nl - Walk of Wisdom, Sint Jansberg naar Malden

Walk of Wisdom van Sint Jansberg naar Malden, routegegevens.

  • Totale afstand: 10 kilometer, 13 inclusief aanlooproute en extra stuk naar B&B
  • Voornamelijk onverharde paden
  • Horeca: in de plaatsen Mook en Molenhoek, iets van de route af
  • Startpunt: de Sint Jansberg (Groesbeek), of bij Botterpot (Heiland 8 Groesbeek)
  • Eindpunt: de slotlaan van Jachtslot Mookerheide, of bij B&B Aan de Bagijnstraat (Rijksweg 221, Heumen)

De Walk of Wisdom van Sint Jansberg naar Malden; het begin.

Samen met vriendin Paula maakte ik plannen voor een wandelvakantie in eigen land en besloten we de Walk of Wisdom te lopen. Het ideale startpunt voor onze week wandelen; Bed and Breakfast Botterpot in Groesbeek. Deze fijne B&B, waarvan Paula eigenaresse is, ligt op een kilometer van de route af.

Helaas moest Paula op het laatste moment afhaken maar mijn man en wandelmaatje Frank kon haar vervangen. Natuurlijk is de route ook alleen te lopen maar ik vind het fijn om samen te wandelen en ervaringen te delen dus ik was er erg blij mee. Zo kwam het dat we op een zomerse dag in juli startten met de Walk of Wisdom van Sint Jansberg naar Malden. Een korte route om even in te komen.

Walk of Wisdom Bed and Breakfast de Botterpot, Groesbeek

Wil je meer weten over deze fijne B&B? Lees dan hier mijn eerdere ervaring in de Botterpot.

De Sint Jansberg

Het heuvelachtige gebied van de Sint Jansberg ontstond in de ijstijd toen een enorme gletsjer vanuit het noorden over het land schoof. Je wandelt er over kronkelende paadjes door bos en langs waterrijke stukken en geniet van de bijzondere flora en fauna en fraaie vergezichten.

Van het hoge startpunt slingert het pad zich langzaam aan naar beneden. De route is makkelijk te volgen d.m.v. kleine witte bordjes en stickers met daarop de engel/pelgrim. Niet veel later wandelen we langs de Helbeek, één van twee beken die door het gebied stromen. Het zonlicht wordt gefilterd door het gebladerte en zorgt voor een aangename temperatuur. Het kraakheldere water, dat rechtstreeks uit de grond omhoog komt, weerspiegelt de bomen langs de rand en zorgt voor een sprookjesachtige sfeer.  Net op pad en nu al verliefd!

Walk of Wisdom start route Sint Jansberg naar Malden

an Sint Jansberg naar Malden

Walk of Wisdom van Sint Jansberg naar Malden, Helbeek

an Sint Jansberg naar Malden

Meer weten over de Sint Jansberg? Klik dan hier door naar de pagina van Natuurmonumenten.
De Mookerheide

Na een korte klim gaan we weer naar beneden waar we het bos uitlopen. Door de weilanden gaat het richting de Mookerheide, een prachtig heidegebied met uitgestrekte bossen. Hier is goed te zien hoe zwaar de heide het heeft na die enorme hitte en droogte van de laatste maanden. Het zand stuift alle kanten uit en dringt onze schoenen binnen. Zelfs de schapen die we onderweg tegenkomen zoeken beschutting en liggen opeengepakt onder de bomen. Tijd voor een korte pauze en een lekker stuk meloen op een beschaduwd bankje met uitzicht op Cuijk.

Walk of Wisdom van Sint Jansberg naar Malden

 

Walk of Wisdom van Sint Jansberg naar Malden, Mookerheide

 

Walk of Wisdom, schapen op de Mookerheide

 

Walk of Wisdom, uitzicht op Cuijck vanaf de Mookerheide

 

Inventief

We vervolgen onze weg over de oude groeve en latere stortplaats De Zandberg. Hier werd het huisvuil afgedekt door zand uit de groeve en ontstond er een nieuw stuk natuur. Na de sluiting van de stortplaats werd het geheel zodanig afgedekt dat hemelwater niet in de berg maar in het omringende landschap terecht komt. Wat een mooie manier om een probleem op te lossen.

We duiken even Mook in voor een kleine stop bij de supermarkt en vervolgen langs het kerkhof met oorlogsgraven onze weg naar de heide. Even is er twijfel want er staat ineens geen routebordje meer als we op de heide komen. Op goed geluk kiezen we het eerste pad rechts dat ons naar de uitkijktoren brengt en dat blijkt het juiste pad.

Walk of Wisdom, natuurpark de Zandberg

Verdedigingswerken op de heide

In het landschap zijn de resten te vinden van twee verdedigingswerken, de Mooker- en Heumense Schans. Vanaf het laatste hebben we een prachtig uitzicht over de omringende heide. We snappen direct waarom deze plek is uitgekozen voor het bouwwerk. Niemand komt hier ongezien naar boven!

Walk of Wisdom, Mookerheide

Walk of Wisdom, uitzicht vanaf de Heumense schans

Het Jachtslot Mookerheide

We verlaten het gebied door een klaphek en betreden niet lang daarna het terrein van het jachtslot Mookerheide. Een plek die voor ons bijzondere herinneringen heeft omdat vrienden van ons er een aantal jaar geleden trouwden. Helaas is het slot nu geen trouwlocatie meer, best wel jammer vinden wij. Wel is er een mooie landwinkel (open van dinsdag tot en met vrijdag van 9 tot 6 en op zaterdag tot 17:00 uur) en een terras waar we een kopje koffie met monchoutaart eten. Dat is lang geleden, nóg een stukje nostalgie!

Walk of Wisdom, uitzicht

Walk of Wisdom, jachtslot Mookerheide

Nog tijd om te zwemmen....

De officiële route van vandaag eindigt aan het eind van de Slotlaan. Vanaf daar is het nog ruim een kilometer wandelen naar onze Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat waar we hartelijk worden ontvangen. De etappe van vandaag is wat korter en daardoor is nog best nog vroeg als we aankomen. Leon biedt ons aan om twee fietsen mee te nemen zodat we nog even lekker een uurtje kunnen zwemmen. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen. Na het zwemmen eten we een hapje en gaan ons "thuis" weer opfrissen. Kamer Renée waar we slapen is voorzien van een airco, iets wat ons goed van pas komt op deze hete dag.

's Avonds is het heerlijk zitten op het eigen terras. Terwijl de sproeier hard aan het werk is genieten wij van de rust en kijken terug op een mooie dag in het Rijk van Nijmegen. Op naar morgen!

Zwemmen bij Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat, Mookerplas

Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat

De Route Walk of Wisdom van Sint Jansberg naar Malden zelf lopen?

Druk hier de route af

Wij wandelden bij temperaturen tot 39 graden de Walk of Wisdom van Sint Jansberg naar Malden. Lees hier alles over wandelen met heet weer.

Of klik voor alle wandeltips en etappes van de Walk of Wisdom door naar mijn speciale pagina van deze pelgrimsroute.

Veel plezier!

 

 

 

Geplaatst in Gelderland, meerdaagse wandelroute, Nederland, pelgrimsroute, Walk of Wisdom, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland, wandelvakantie.

2 reacties

  1. Wat een mooie route hebben jullie gelopen zeg! Nederland is zo mooi en toch ga ik amper op pad in eigen land. Zo stom eigenlijk. Mooi die heide ook. Wel warm met de temperaturen van afgelopen weken…respect!

    • Het was zeker warm, maar liever lopen met warm weer dan met regen want dat kan natuurlijk ook altijd gebeuren in onze zomers. Eén van onze overnachtingsadressen had gedacht dat we ons af zouden melden. “Met de vierdaagse wordt alles toch ook aangepast of zelfs afgelast”, helemaal verrast dat we gewoon kwamen. Dan kent ze Frank en Ivonne nog niet 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *