Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Duivelsberg

Walk of Wisdom van Nijmegen door de Ooijpolder naar Groesbeek, etappe 6

Struin langs de Waal, wandel door de Ooijpolder, de Bisonbaai en in de bossen rondom de Duivelsberg. Etappe zes van de Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek is er één vol variatie en prachtige natuur. Wandel je met ons mee?

kaart Walk of Wisdom Nijmegen naar Noord Groesbeek

De Walk of Wisdom van Nijmegen door de Ooijpolder naar Groesbeek, routegegevens.

  • Totale afstand: 23 kilometer
  • Horeca: restaurant Ooortjeshekken (na de Bisonbaai), in Beek-Ubbergen en Pannenkoekenhuis de Duivelsberg
  • NB: bij het eerste deel in Nijmegen zijn de routebordjes verdwenen (aug 2018). Volg daar de geel-rode markering van het Streekpad Nijmegen tot aan de Ooijpolder!
  • Startpunt: de Stevenskerk in Nijmegen
  • Eindpunt: Bed and Breakfast d'n Hoaf, Waldgraaf Groesbeek (direct aan de route)

Een stralende dag in  Nijmegen

Als we wakker worden hangt de tas met verse broodjes al aan de deur. Na een lekker rustig ontbijt in de tuin van B&B Down Tuin lopen we richting de bushalte voor de korte rit naar het centrum. Vanaf de Waalkade gaat het naar de Stevenskerk waar onze Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek begint. Het zonnetje schijnt al volop en het belooft opnieuw een warme, maar stralende wandeldag te worden. Het voordeel is dat we in de warme middaguren door de bossen van de Duivelsberg zullen lopen, dus dat komt helemaal goed.

*NB: inmiddels hebben Stef en Juul hun huis verkocht en is de B&B niet meer in gebruik.

Walk of Wisdom Bed and Breakfast Down Tuin ontbijt

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek streetart Imker

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Stevenskerk Nijmegen
Routebordjes verdwenen

Als we bij de Stevenskerk weg willen lopen kunnen we geen enkel routebordje vinden. Wel een plek op een paal waar één van de stickers gezeten heeft. Omdat we weten dat de Walk of Wisdom grotendeels de route van het Nijmeegs Streekpad volgt besluiten we deze bordjes te volgen. Hopend dat we ergens de bordjes met de engel weer tegenkomen. Via een paar mooie oude straten zijn we al snel bij de Valkenhof waar we schuin links aanhouden en het park inlopen.

We bewonderen het uitzicht bij de kleine kapel en daarna lopen we richting de Waal. Hier steken we de weg over en gaan vrijwel direct met een trap naar beneden. Eindelijk komen we het eerste routebordje tegen, we zitten op de goede weg.

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek sticker weg volg Streekpad Nijmegen

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek streetart

Leuk om af en toe wat Streetart tegen te komen.

Wandelen in de Ooijpolder

De Ooijpolder ligt ten oosten van Nijmegen. Het wordt gekenmerkt door een uitgestrekt landschap met kleine dorpen, boerderijen en mooie natuur. Lange tijd werd het gebied gebruikt als overloop bij hoge waterstanden. Tegenwoordig is het deels verdroogd en groeien er steeds meer bomen. Het geheel wordt beheerd door Staatsbosbeheer en kent een enorm gevarieerde vegetatie en een uitgebreid dierenleven. Naast Konikpaarden kun je tijdens het wandelen ook Gallowayrunderen tegenkomen.

Via een kleine voetgangersbrug lopen we de Ooijpolder in. Onder ons liggen de woonboten, bijna drooggevallen door de lage waterstand. We wandelen verder via de Waalstranden. Al snel bevinden we ons in een bijzondere wereld van wit zand, wilgen, gras en bloeiende bloemen. De contouren van Nijmegen worden steeds kleiner, tot we uiteindelijk de stad bijna helemaal uit het oog verliezen.

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeekvoetgangersbrug naar Ooijpolder

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek woonboten Ooijpolder

Walk of Wisdom de Waalstranden bij Nijmegen

Natuurlijke blokkade in de Ooijpolder

Na een tijd struinen door het zand langs de waterkant zoeken we het weer iets hogerop en gaan verder over een smal pad. Iets verderop stuiten we op een kleine groep Gallowayrunderen. Onverstoorbaar grazend op het pad en wat we ook doen, ze weten niet van wijken. Uiteindelijk zijn wij degenen die buigen en weer even naar beneden gaan om te passeren.

Vanaf een oud ooievaarsnest op een paal kijkt een kleine valk ons nieuwsgierig aan voor hij weer op jacht gaat. Het gebied leeft volop, geweldig om zo'n mooi stuk natuur zo dicht bij een grote stad aan te kunnen treffen!

Walk of Wisdom Waalstranden Ooijpolder

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek koeien op pad Ooijpolder

Gallowayrunderen in de Ooijpolder Walk of Wisdom

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek valk in Ooijpolder

De baas van de Ooijpolder.....

Even later treffen we het nogmaals wanneer een kleine groep Konikpaarden ons pad kruist. Wij staan aan de ene kant van het veerooster, zij aan het ander. Zich niets aantrekkend van de wandelaars en zelfs niet van de auto's die inmiddels aan alle kanten om ze heen staan. Heer en meester van het gebied! Wij genieten van wat we zien op de Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek en kunnen ons opnieuw bijna niet losrukken. Hier kunnen we uren naar kijken!

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Konikpaarden in de Ooijpolder

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek vechtende Konikpaarden in Ooijpolder

Auto versus Konikpaarden Ooijpolder

Afrikaanse steppes in de Ooijpolder

In dit deel van de Ooijpolder is veel boerenland teruggegeven aan de natuur. Iets wat ze in Brabant ook wel meer mogen doen wat ons betreft. In een kleine plas zien we een aantal ooievaars. Rustig stappend, speurend naar een lekker maaltje. We wandelen verder langs oude fruitbomen, verstopt tussen hoge grassen en struikgewas.

Vanaf de verderop gelegen uitkijktoren hebben we een mooi uitzicht op het gebied. Niet veel later wanen we ons even in Afrika met al dat geel en rood. Hier heeft de droogte een duidelijke impact gehad en snakt de natuur naar een beetje regen.

Walk of Wisdom ooievaars in de Ooijpolder

 

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Ooievaar in Ooijpolder

Walk of Wisdom uitkijktoren Ooijpolder

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek droogte zomer 2018

Wandelen door de Bisonbaai

Al snel komt een volgend hoogtepunt van de route van de Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek in zicht. De Bisonbaai is een voormalig zandwingebied dat geheel terug gegeven is aan de natuur. In de winter stikt het hier van de ganzen en eenden. Op deze hete zomerdag zijn er diverse badgasten. Helaas kunnen zij het water niet in omdat er blauwalg geconstateerd is. Wij wandelen een rondje om de baai en strijken dan even neer voor een welverdiend kopje koffie mét gebak bij Restaurant Oortjeshekken.

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Bisonbaai Nijmegen

Het toppunt van zomer.

Bijgetankt stappen we weer op en vervolgen onze weg. Opnieuw komen we op een kruising bij een picknickbankje zonder routeaanduiding. Het helpt dat we weten welke richting we uit gaan en we gokken er op dat we rechtsaf moeten. Gelukkig zien we even later weer een paaltje met aanwijzing, dat loopt toch wat relaxter.

Een boerenland pad brengt ons tussen de velden door naar het kerkje van Persingen. En dan ineens een mooie verrassing; een groot veld vol zonnebloemen. Terwijl ik tussen de bloemen staan sluit een 2-tal fietsers zich bij mij aan. "Wat is het prachtig hè" zegt de één. "Er zijn meer velden in de Ooijpolder, maar geen die zo mooi langs de weg staan". Het toppunt van zomer, met de Waalbrug op de achtergrond.

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Boerenlandpad

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek door de velden

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek zonnebloemen in de Ooijpolder

Aan het werk!

Niet veel later staan we voor het Persingse Veer, dat we met de hand moeten bedienen. Het lijkt makkelijk, maar valt behoorlijk tegen. Bij toerbeurt draaien we aan het grote wiel en zo komt het veer onze kant uit en steken we het water over. Verder door een mooi stuk nieuwe natuur waarna we de Rijksstraatweg oversteken. Nog een laatste blik op de Ooijpolder voordat we de bossen bij Beek in duiken.

Walk of Wisdom handveer Persingen

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek overzicht uiterwaarden Waal en Ooijpolder

De bossen en heuvels van de Duivelsberg rond Berg en Dal

Het laatste deel van de Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek gaat door de bossen rondom de Duivelsberg. Het pad slingert regelmatig langs de rand van het bos. Ook tippen we de rand van Beek-Ubbergen aan waar we even stoppen voor een cola en de flesjes bijvullen. Dat gaat er wel in op deze hete dag.

We kennen dit stukje van de route al van vorig jaar, toen we hier de N70 wandelroute liepen. Opnieuw valt het op hoe droog het is. Het gras is nu, in juli, al geler dan vorig jaar in oktober. Bomen laten hun (te kleine) kastanjes en eikels al vallen. We zijn benieuwd welke gevolgen dat voor de herfst heeft. Als we bijna in Groesbeek zijn stoppen we om wat te eten bij Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg. Vanaf daar is het nog een klein stuk naar Bed and Breakfast D''n Hoaf, dat pal aan de route ligt.

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Duivelsberg

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Duivelsberg

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Duivelsberg

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek door Beek-Ubbergen

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Duivelsberg

Walk of Wisdom van Nijmegen naar Groesbeek Duivelsberg

Breakfast D'n Hoaf Groesbeek

Bed and Breakfast D'n Hoaf Groesbeek

Logeren tussen de velden

Bed and Breakfast D'n Hoaf ligt midden tussen de velden aan de noordkant van Groesbeek. Aan de ene kant scharrelen de koeien van de buurman, nog bijna allemaal met een kalf. Aan de andere kant kijk je uit op het bos. Wat een heerlijk plekje! Onze kamer bevind zich op de bovenste etage van de boerderij. Een hele grote ruimte, van alle gemakken voorzien.

Na een lekkere douche gaat Frank even uithangen op de bank terwijl ik een rondje door de tuin wandel.  Niet lang daarna zit ik heerlijk in de schaduw en geniet samen met Annet en haar man van de zwoele avond. Na een uur is voor mij de pijp leeg en verdwijn ook ik naar boven. Eind aan een prachtige dag in het Rijk van Nijmegen!

Bed and Breakfast D'n Hoaf Groesbeek Walk of Wisdom

Wil je zelf de Walk of Wisdom van Nijmegen door de Ooijpolder naar Groesbeek lopen?

Geplaatst in Gelderland, meerdaagse wandelroute, Nederland, pelgrimsroute, Walk of Wisdom, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland, wandelvakantie.

2 reacties

    • Hoi Inge. Leuk dat je ook zo’n fan bent van de zonnebloemen. Je vind het veld tussen het kerkje van persingen en het het Persingse Veer. Ik hoop dat je het zo vindt. De exacte locatie weet ik niet precies maar er zijn meerdere velden in die hoek te vinden. Ik ben benieuwd of je mooie foto’s hebt kunnen maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *