Walk of Wisdom van Malden naar Grave Hatertse Vennen

Walk of Wisdom van Malden naar Grave, etappe 2

De Walk of Wisdom van Malden naar Grave. Een mooie etappe over heidevelden, langs de Hatertse Vennen en over diverse zonovergoten dijkjes naar historisch Grave. Dag twee van onze 7 daagse wandeltocht over deze Nederlandse pelgrimsroute.Wandel je mee?

kaart Walk of Wisdom Malden naar Grave

 

De Walk of Wisdom van Malden naar Grave, routegegevens.

  • Totale afstand: 27 kilometer
  • Grote stukken zonder schaduw
  • Horeca; vliegveld Malden (Zweef inn), Restaurant St Walrick en in Grave volop
  • Startpunt: begin van de slotlaan van Jachtslot Mookerheide
  • Eindpunt: het centrum van Grave

 

Een goed begin

Na een vroeg en uitgebreid ontbijt worden we door Leon van Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat bij ons startpunt afgezet. Wel zo fijn op deze dag waar er temperaturen van rond de 37 graden voorspeld worden! We beginnen met wandelen aan het eind van de oprijlaan van jachtslot Mookerheide waar we de drukke weg oversteken en gelijk het bos in duiken. Al snel komen we via een klaphekje op de heide bij Mulderskop. Je voelt aan alles dat het vandaag écht heet gaat worden. De dag is net begonnen en we hebben het nu al enorm warm.

Bed & Breakfast Aan de Bagijnstraat ontbijt

Walk of Wisdom van Malden naar Grave

Walk of Wisdom van Malden naar Grave

Op het "heidestrand" is het al een drukte van jewelste. (wie zou dat toch gemaakt hebben?)

 

Heumensoord en Landgoed De Elshof

Met een wijde boog lopen we om het zweefvliegveld Malden waar het nog stil is. De heide maakt plaats voor de bossen van Heumensoord. Via een lange beukenlaan wandelen we landgoed de Elshof op. Als we later weer bij de grote weg uitkomen staat er geen enkel bordje. De telefoon moet er aan te pas komen om te bepalen dat we linksaf gaan richting Malden. Gelukkig vinden we een tijd later weer een bordje dat ons via een tweetal grote bruggen over het Maas-Waalkanaal en de A73 heen loodst. We zijn blij als we weer van de verharde weg afkunnen en opnieuw het bos induiken.

Walk of Wisdom van Malden naar Grave Mookerheide

Walk of Wisdom van Malden naar Grave Mookerheide

Walk of Wisdom van Malden naar Grave

Walk of Wisdom van Malden naar Grave Maas-Waalkanaal

Walk of Wisdom van Malden naar Grave afval en bankje

Er staat geen prullenbak, dan gooi je het toch gewoon op de grond, of niet dan?
De Hatertse Vennen

We komen in het vennengebied, één van de hoogtepunten op de Walk of Wisdom van Malden naar Grave. Het is nog net zo mooi als tijdens ons eerste bezoek afgelopen herfst, maar wat staat het water laag! Waar het vorig jaar stil was bruist het nu van het leven. De scoutingterreinen rondom de lapjes- of koortsboom staan vol tenten. We wandelen tussen de drukte door en dan is het tijd voor de lunch. Bij restaurant St. Walrick serveren ze een prima pannenkoek!

Walk of Wisdom van Malden naar Grave Haterse Vennen

Overasseltse en Hatertse Vennen St Walrick kapel met lapjesboom

Walk of Wisdom van Malden naar Grave Haterse Vennen

Walk of Wisdom van Malden naar Grave pannenkoekenhuis Sint Walrick

Heet, heter, heetst

Als we uit het bos komen moeten we opnieuw even zoeken en de telefoon erbij pakken. Het lijkt wel of er regelmatig bordjes of stickers zijn weggehaald. Gelukkig is er een bord met fietsknooppunten dat ons "de juiste weg wijst" (56-57-58 tot kapel).

Het volgende deel van de route is voornamelijk verhard en zonder schaduw. We blijven drinken en zijn blij dat we na een tijdje het nieuwe Mariakapelletje bereiken. Hier kun je een kaarsje aansteken waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Kankerbestrijding. Ook ligt er een boek van de Walk of Wisdom waarin je een verhaal of een andere mooie tekst kwijt kunt. Na een tijd gaan we verder, de hitte weer in.

Walk of Wisdom van Malden naar Grave Mariakapelletje glas in lood

Grave in zicht, de laatste loodjes....

wegen het zwaarst! Ik heb me namelijk vergist in de afstand van de Walk of Wisdom van Malden naar Grave. Als we gaan rekenen blijkt dat we vandaag geen 23 maar 27 kilometer lopen. Qua afstand voor ons wel te doen, maar op het laatste deel raakt ons water steeds meer op. Met deze hitte gebruiken we zo veel dat het bijna niet aan te slepen is. Even doorbijten denken we terwijl we langs een klein waterrijk gedeelte lopen.

Tegen beter weten in vraag ik een stelletje dat langs het water zit of we het laatste stuk kunnen afsnijden. Helaas is er maar één route naar Grave, via de brug over het kanaal, en moeten we het hele stuk lopen. "Als je het wilt heb ik nog wel wat water voor je hoor" zegt ze. De koelbox gaat open en mijn flesje wordt gevuld met heerlijk koel water. Wat een service, fijn zulke reddende engels!

Walk of Wisdom van Malden naar Grave brug

Walk of Wisdom van Malden naar Grave molen

Walk of Wisdom van Malden naar Grave kalf

Vocht doet leven

Gelukkig kunnen we net over het kanaal bij een kleine bakkerij nog een keer onze flessen vullen. En zo wandelen we tevreden langs het kanaal naar historisch Grave en onze B&B Gustav Interiors, midden in het centrum. Daar wacht ons een warm welkom en een lekkere luie bank op de zolderetage boven de winkel. Het appartement is prachtig ingericht in landelijke, Scandinavische stijl. Helaas lijkt de B&B niet meer beschikbaar, de mooie interieurwinkel kun je nog wel bezoeken als je in Grave bent.

Na een verfrissende douche en kopje koffie douche lopen we naar de waterkant waar we neerstrijken op een terrasje. Het vocht moet aangevuld worden. Proost!

Gustav Interior design en B&B Grave

historisch centrum Grave

Wil je zelf de Walk of Wisdom van Malden naar Grave lopen?

Druk hier de route af

Walk of Wisdom van Malden naar Grave Hatertse Vennen

Lees hier ook het eerste deel van onze route; de etappe van de Sint Jansberg (Groesbeek) naar Malden.

Wij wandelden bij temperaturen tot 39 graden. Lees hier alles over wandelen met heet weer.

Of klik voor alle wandeltips en etappes van de Walk of Wisdom door naar mijn speciale pagina van deze pelgrimsroute.

Geplaatst in Brabant, Gelderland, meerdaagse wandelroute, Nederland, pelgrimsroute, Walk of Wisdom, wandelen, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland, wandelvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *