Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen brug

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen, etappe 4

Wandel mee door bos en langs kleine stroompjes. Een mooie en gevarieerde route langs kasteel Hernen en over dijkjes tot aan de Waal. Op De Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen kun je in de droge tijd langs de oevers struinen op een speciale struinroute.

kaart Walk of Wisdom Hernen naar Winssen

De Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen, routegegevens.

  • Totale afstand: ruim 23 kilometer
  • Horeca; in Bergharen, net na Afferden ligt Café restaurant Tabaksplant direct aan de route en in Deest.
  • NB wegens werkzaamheden kun je op dit deel van de route helaas even niet struinen langs het water maar loop je iets verder weg over een fietspad
  • Startpunt: bij de molen in het Hernensche Bos, net na de Molenhoekweg
  • Eindpunt: de kapel van Huub en Adelheid Kortekaas op de dijk in Winssen

Buiten ontbijten voor de pipowagen

Op deze zomerse, maar nog wat bewolkte, ochtend ontbijten we alweer buiten. Terwijl onze buren nog liggen te slapen fluiten de vogels al volop om de nieuwe dag te begroeten. Karen en Marlene brengen een blad vol lekkernijen naar de pipowagen en dan is het tijd om afscheid te nemen van deze fijne plek. Het is een klein stukje lopen van Camping Zus en Zus naar het startpunt van de Walk of Wisdom waar we bij de molen het gebied van het Gelders Landschap induiken. Via een waterrijk gebied en het bos wandelen we richting Hernen waar we via een tunnel onder de A50 door piepen.

ontbijt camping zus en zus Hernen, Walk of Wisdom overnachten

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen startpunt

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen

Het kasteel en landgoed van Hernen

Langs de kerk wandelen we door Hernen om daarna de oprijlaan van het kasteel op te lopen. Kasteel Hernen werd nooit verwoest of belegerd en is niet verbouwd of gemoderniseerd. Daardoor krijg je er een goede indruk hoe een middeleeuws kasteel er uitzag. Ook heeft het een belangrijke rol gespeeld in één van mijn favoriete series uit mijn kindertijd; Floris!

Het kasteel bezoeken is mogelijk, maar als wij er zijn is het gesloten. Geeft niks, van buiten ziet het er ook al heel mooi uit! Na een rondje om het kasteel lopen we via een beukenlaan verder het landgoed op.

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen kasteel Hernen

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen beukenlaan
Bruggen en kikkers

Het volgende deel van de Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen gaat door een waterrijk stuk met daarin de Leurse Leigraaf en de Nieuwe Wetering. Terwijl we langs de oevers lopen springen er overal kleine kikkertjes voor onze voeten het pad over. We passeren een tweetal bruggen en genieten volop van de mooie natuur. Het is fijn om tussen al die droge stukken zo'n mooi nat gebied tegen te komen. Het riet fluistert in de wind en wij staan een tijd stil om naar de geluiden van moeder natuur te luisteren. Even helemaal alleen op de wereld....

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen brug

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen zonnebloem

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen

Nieuwe natuur langs de Walk of Wisdom

De route Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen brengt ons via de velden naar het kleine dorp Bergharen waar we al vrij snel natuurgebied 't Elzend inlopen. Landgoed 't Elzend was tot voor kort nog een boerenbedrijf en bestaat nu uit een bos, een landhuis en natuurterrein. Mooi om te zien hoe dit soort gebieden langzaam aan terug gegeven worden aan de natuur. Op het bord bij de ingang lezen we dat hier dassen leven, hoe gaaf zou het zijn om die tegen te komen? Onze kansen zijn klein zo midden op de dag, maar het blijft altijd spannend.

We wandelen door het bos en schuilen even onder de bomen voor een kleine bui. Tijd om een broodje te eten. Gelukkig is het snel weer droog en kunnen we weer verder. Een kort stukje op de doorgaande weg naar Afferden en dan slaan we weer linksaf bij een schattige boerderij. Zoals altijd fantaseer ik even hoe het zou zijn om hier te wonen, zo van het gebaande pad.

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen geiten in weide

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen brievenbus

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen boerderij

Wielen langs de Waalbandijk

Via het plaatsje Afferden komen we op de Waalbandijk. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht op de diverse Wielen (of Waaien). Hier is het water ooit door de dijk gebroken en door de stroming ontstonden er diepe gaten. Tegenwoordig zijn het grote plassen met ongerepte, nieuwe natuur. Inmiddels breekt de zon ook weer door en wordt het zo stiekem toch weer erg warm.

We verbazen ons over het feit dat er nergens een bankje staat om even rustig te zitten en het uitzicht in je op te nemen. Frank heeft wat last van zijn knie en wil even zitten om die te ontlasten. Waar zijn de bankjes als je ze nodig hebt? Uiteindelijk kiezen we er maar voor om op een paal te gaan hangen. Als we na deze pauze verder lopen komen we een minuut of 5 later, aan het eind van de dijk, een bankje tegen. Ja hoor.....te laat.

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen even uitrusten op de Waalbandijk

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen Waalbandijk

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen dijk

Een beetje teleurstelling

Inmiddels hebben we toch wel veel zin gekregen in een lekker kopje koffie. Helaas is er in Deest alleen een snackbar en kopen we bij de winkel maar wat fruit. Ook lekker, maar het is geen koffie. Daarna gaat het verder richting de Waal. Van te voren had ik me heel erg verheugd op het struinen langs de rivier maar helaas ligt dit eerste deel van de oevers en de struinroute op de schop. We moeten ons dus tevreden stellen met een verhard pad iets verder van de rivier af. Ook mooi, maar niet wat ik wilde.

Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen, onweer op komst langs de Waal

Bliksem en donder

Terwijl we lopen komen er van alle kanten donkere wolken aan. In de verte zien we bliksem en het gaat steeds harder waaien. Gelukkig blijft het alleen bij dreigen en trekken de wolken weer over. We eindigen bij het dorpje Winssen. Door de late planning was er voor ons geen enkele slaapplek langs dit deel van de route en daarom pakken we de bus naar Weurt. Hier vond ik een B&B die wel aan de route ligt, maar voor ons eigenlijk niet ideaal. Eind aan een prima dag wandelen op de Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen. Slapen, lekker hapje eten en op tijd naar bed.

Wil je zelf de Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen lopen?

Druk hier de route af

Heb je na het lezen van Walk of Wisdom van Hernen naar Winssen zin gekregen om zelf op pad te gaan?

Lees hier ook de vorige delen van onze route;

  1. de etappe van de Sint Jansberg (Groesbeek) naar Malden

  2. de etappe van Malden naar Grave

  3. de etappe van Grave naar Hernen

Of klik voor alle wandeltips en etappes van de Walk of Wisdom door naar mijn speciale pagina van deze pelgrimsroute.

Geplaatst in Gelderland, meerdaagse wandelroute, Nederland, pelgrimsroute, Walk of Wisdom, wandelen, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

2 reacties

    • Wij vonden het heerlijk wandelen, maar in de middag werd het wel erg heet. Het struinen maakten we nog helemaal goed op het deel van Winssen naar Nijmegen en in de Ooijpolder, geweldig vond ik dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *