Walk of Wisdom van Grave naar Hernen

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen, etappe 3

Een etappe die voornamelijk in het teken stond van de hitte. En wij waren niet de enigen die zo veel mogelijk het water opzochten! Dag 3 van onze Walk of Wisdom van Grave naar Hernen. Loop je met ons mee?

kaart Walk of Wisdom Grave naar Hernen

De Walk of Wisdom van Grave naar Hernen, routegegevens.

 • Totale afstand: ruim 24 kilometer
 • Bijna geheel zonder schaduw, zorg voor voldoende drinken!
 • Voornamelijk over verharde paden
 • Horeca; in Grave, in Ravenstein en bij het pontje van Ravenstein, restaurant Heerlijkheid van Leur.
 • Wil je boodschappen doen; In Wijchen gaat de route pal langs een paar supermarkten
 • Startpunt: het centrum van Grave
 • Eindpunt: bij de molen in het Hernensche Bos, net na de Molenhoekweg

De stilte van de natuur

Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt gaan we op pad voor etappe 3 van de Walk of Wisdom van Grave naar Hernen. Vanaf de B&B bij Gustav Interiors zitten we zo weer op de route. We beklimmen via een trap de vestingsheuvel en wandelen verder over de wal. Via een parkeerplaats komen we op een drukke weg die we oversteken. Al snel gaan we rechtsaf, een kleine brug over en lopen we langs het water van de Hertogswetering. Fijn hoe snel de drukte van het stadje overgaat in de stilte van de natuur.

Walk of Wisdom van Malden naar Grave B&B Gustav Interiors Grave

 

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen

 

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen

 

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen

 
Klunen

Niet veel later blijkt een deel van het pad overstroomd te zijn (de waterstand wordt aangepast) en besluiten we via het naastgelegen weiland door te steken. De grond onder onze voeten is kurkdroog en doet bijna Afrikaans aan en de aardappelen staan er een beetje zielig bij.

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen verdroogd veld

 

We komen langs een kleine kerk en het klooster van Grave. Hier kun je ook slapen, deelnemen aan de ochtendmis en een maaltijd gebruiken. De route gaat hier rechtsaf en we verlaten het onverharde pad. Vanaf nu zal de ondergrond voornamelijk verhard zijn en zonder schaduw. We worden langzamerhand steeds warmer terwijl het kwik de 30 graden al nadert.

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen kerkje

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen kerkje

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen

 

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen

Dit huis op de dijk wordt nog bewoond.

Verkoeling zoeken

Langzaam aan banen we ons een weg over diverse dijkjes en komen daarbij o.a. door de Keentse uiterwaarden. Een bord waarschuwt ons voor de loslopende runderen die we hier tegen kunnen komen. Daar hoeven we echter niet "bang" voor te zijn zien we even later. Alles wat er leeft verzamelt zich in de laatste resten van een aantal grote poelen, ver weg van het droge middenstuk. Ik geef ze groot gelijk, wij zouden ook wel even in het water willen duiken maar dat zit er helaas niet in.

Na een kort bezoek aan het kleine stadje Ravenstein zoeken wij daarom onze verkoeling onder een parasol met een lekkere koude cola. Ook niet verkeerd. Daarna steken we met het voetveer over naar de overkant van de Maas waar ons wederom dijkjes en veel zon wachten. De waterflesjes zijn bijgevuld, dus we kunnen er weer even tegenaan.

Wisdom van Grave naar Hernen

 

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen Keent

 

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen verkoeling zoeken

 

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen, Ravenstein

 

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen

Wild spotten

Omdat het vandaag zo heet is op de Walk of Wisdom van Grave naar Hernen kunnen we optimaal genieten van de dieren. Het doet me denken aan onze tijd in Etosha National Park (Namibië) in de droge tijd. Alle dieren verzamelen zich bij de waterkant om te badderen, te drinken en af te koelen. Ze blijven lekker lang hangen en we kunnen ze goed bekijken. Zo ook de paarden en runderen aan de andere kant van Keent die zich groeperen onder de brug waar we de rivier oversteken.

Als wij rustig vanaf een bankje in de schaduw de boel observeren lopen komt er een stel op de fiets aan. Hij stapt enthousiast af, camera om de nek. "Ik had al gehoopt dat ze hier waren, dat doen ze wel vaker bij mooi weer". Samen sluipen we langzaam aan wat dichterbij, wat boffen we toch met kansen als deze!

paarden in het water op hete dag bij hernen

En dan, het bos!

De laatste kilometers van de Walk of Wisdom van Grave naar Hernen gaat gelukkig weer door een stukje bos. Inmiddels is het ongeveer 38 graden, dus we zijn er wel blij mee. We stoppen nog even op het terras van de Heerlijkheid van Leur en wandelen dan naar het eindpunt van vandaag, minicamping Zus en Zuswaar we een nachtje in de pipowagen gaan slapen.

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen oude ANWB wegwijzer

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen beukenlaan

Walk of Wisdom van Grave naar Hernen molen

Minicamping Zus en Zus in Hernen....

wordt gerund door de enthousiaste tweelingzusjes Karen en Marlene. Een heerlijke plek midden tussen het groen waar je volop kunt wandelen en fietsen. Wij zijn wel even uitgewandeld en duiken de heerlijke frisse douche in. Blij dat we even kunnen afkoelen en bijkomen van al die hitte.

minicamping Zus en Zus in Hernen

Wil je zelf de Walk of Wisdom van Grave naar Hernen lopen?

Druk hier de route af

Lees hier ook de vorige delen van onze route;

1- de etappe van de Sint Jansberg (Groesbeek) naar Malden

2- de etappe van Malden naar Grave

Of klik voor alle wandeltips en etappes van de Walk of Wisdom door naar mijn speciale pagina van deze pelgrimsroute.

Geplaatst in Brabant, Gelderland, meerdaagse wandelroute, Nederland, pelgrimsroute, Walk of Wisdom, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland, wandelvakantie.

4 reacties

 1. Hi Ivonne en Frank,
  Ik stuitte op jullie site omdat ik in het voorjaar de walk of wisdom wil gaan lopen . Het starterspakket heb ik inmiddels al binnen, en ben eea van de route aan t uitzoeken en berekenen ; de afstanden ) Nu merk ik dat jullie afstanden best flink afwijken van hetgeen het boekje van walk of wisdom aangeef . Als voorbeeld neem ik even Malden naar Grave . Jullie hebben t over 27 km in totaal tov de wow die op 20 km komt . Zo ook de afstand Hernen naar Winssen . Jullie komen op 23 km tov de wow die op 17 komt . Ik ben geen echte grote ervaren loopster namelijk en met mijn bepakking zou ik zelf de voorkeur hebben niet meer dan 17-20 km per dag te lopen …. Vandaar mijn vraag ….want anders moet ik het echt anders gaan doen voor mezelf vrees ik . Kun je er iets over vertellen ? Hartelijke groet Nancy

  • Hoi Nancy. Dank voor je reactie. Ik heb n.a.v. de verschillen alles nog even goed onder de loep genomen. De route zoals wij die we hebben gelopen is door ons met een tracker vastgelegd. Af en toe was er een kort stuk extra aan begin of eind omdat we van of naar ons overnachtingsadres wandelden. Op dag 2 zijn we een paar keer misgelopen omdat de bordjes ontbraken. Daar zit een deel van het verschil in.
   Ik heb als extra controle alle etappes én de complete route die wij wandelden “na laten rekenen” door deze website: https://www.sportdistancecalculator.com/save.php en kom dan nog steeds op de kilometers zoals ik die heb opgeschreven.

   Wat je kunt doen is met het boekje erbij pakken, de aantallen narekenen en dan zelf je overnachtingen erbij zoeken. Dan heb je de afstanden zoals zij die aangeven en kun je zelf je etappes samenstellen. Dat is wel zo fijn. Ik wens je veel succes met puzzelen en alvast heel veel plezier met wandelen van de Walk of Wisdom! Groetjes, Ivonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *