Microavontuur: slapen op een kampeervlot in Noord-Holland

Slapen op een kampeervlot. Wij doen het tijdens onze reis door het noorden van Nederland en het is geweldig. Overdag vaar je naar de leukste plekjes en 's nachts kies je een fijne stek om aan te leggen en te overnachten. Eenmaal stevig verankerd bouw je in 5 minuten op het vlot je eigen tent. Je kookt je potje en valt in slaap met het kabbelen van het water en de geluiden van de vogels. Nieuwsgierig hoe het is om te varen én overnachten op een kampeervlot? Lees dan zeker even verder.

Slapen op een kampeervlot, een microavontuur

Slapen op een kampeervlot is geen nieuw concept. Tijdens een vakantie in Zweden maakte Apostolis voor het eerste kennis met kamperen op een kampeervlot. Deze vakantie inspireerde hem om in 2019 zelf een kampeervlot te bouwen. Met zijn gezin ging hij regelmatig op mini-expeditie in eigen land, "gewoon" vanaf zijn eigen voordeur in Uitdam in de achtertuin van Amsterdam. Terug naar de natuur, het vrije buitenleven er even helemaal uit en tot rust komen. Slow travel op en top!

Inmiddels is hij trotse eigenaar van meerdere kampeervlotten die hij verhuurt via Experience Waterland. Vanaf Uitdam vaar je met het vlot zo natuurgebied Waterland in voor je eigen microavontuur. Met een gangetje van 6 kilometer per uur tuf je tussen de weilanden en met riet omzoomde meertjes en kanalen. Onderweg leg je aan in een gezellig dorpje en op een hete dag spring je zo vanaf je kampeervlot het water in om even af te koelen.

Na een lange dag buiten zoek je een rustig plekje op om aan te leggen en je tent op te zetten. Daarna is het genieten van de ondergaande zon en val je in slaap met de geluiden van de natuur.

zonsondergang slapen op een kampeervlot

Genieten van de zonsondergang vanaf het kampeervlot

 

De tent opzetten

Het kampeervlot is voorzien van een ingenieus systeem waardoor je binnen enkele minuten je eigen tent opzet. Na het opstellen van het houten frame gaat het tentzeil er omheen, ritsen dicht en voilà. Met 2 personen kost het je nog geen 5 minuten.

Bij de start van je microavontuur krijg je een uitgebreide instructie over het opzetten van de tent, varen, tips voor leuke routes en het slapen op een kampeervlot. Tijdens het varen is het raadzaam om zo plat mogelijk te zijn. Fijn wanneer je onderweg bent en een must als je onder één van de lage bruggetjes door vaart.

Slapen op een kampeervlot, onze ervaring

Op een stralende dag eind maart rijden we richting Uitdam. Dit plaatsje ligt in het waterrijke gebied nét boven Amsterdam, in de buurt van Marken, Monnickendam en Volendam. Hier wacht Apostolis ons op. Nadat we hebben kennisgemaakt zetten we samen de tent vast een keer op en daarna krijgen we uitleg over het varen met- en slapen op een kampeervlot. Ook krijgen we tips voor leuke routes, plekjes om aan te leggen en bezienswaardigheden in Waterland. Wie wil kan helemaal naar Monnickendam varen maar omdat wij 1 nacht op het kampeervlot slapen blijven we iets dichterbij.

Niet lang daarna starten we de motor en beginnen we aan ons avontuur. In het beschermde natuurgebied mag je maximaal 6 kilometer per uur varen en dat is prima. Zo hebben we genoeg tijd om de omgeving in ons op te nemen en binnen een paar uur varen kun je veel zien. Het eerste kwartier is het nog een beetje onwennig maar al snel hebben we de smaak te pakken en tuffen we in rustig tempo over het water van het Uitdammer Die. De zon op onze snoet en de wind door de haren, heerlijk!

Myfootprints slapen op een kampeervlot

Met riet omzoomde slootjes en lage bruggetjes

Onze eerste stop wordt het pittoreske Broek in Waterland. Apostolis vertelde ons al van de palen met richtingaanduiding naar de verschillende dorpen en bij het tweede slootje vinden we de aanduiding richting Broek in Waterland. We verlaten het bredere meertje en varen door het met riet omzoomd slootje. De late middagzon geeft alles een warme gloed en terwijl Frank vaart geniet ik van het wuivende riet en de vogels.

Na een tijd komen we bij een behoorlijk laag brugje aan. Terwijl wij overleggen of we wel onder dit brugje door zullen passen passeert er een man. "Past prima hoor" roept hij van bovenaf  "maar als je het op prijs stelt wil ik de brug wel voor je openmaken. Kun je gelijk zien hoe het werkt". Zo gezegd zo gedaan en niet veel later tuffen we tevreden verder.

bewegwijzering op het water in Waterland

Duidelijke bewegwijzering  en vaarknooppunten in Waterland

natuurgebied waterland Noord-Holland

Met het kampeervlot door Broek in Waterland

Bij toerbeurt varen we een stukje terwijl de ander voorop het vlot in de stoel zit en lekker om zich heen kan kijken. Prima vol te houden zo.

Even later bereiken we Broek in Waterland waar we als ware pro's tussen de huizen en bootjes door laveren. We varen een rondje door het dorp, passeren nog een brug en leggen even aan om de benen te strekken. Daarna stappen we weer op en gaan we op weg naar onze overnachtingsplek. Hiervoor hebben we een mooi stekje bedacht op één van de meertjes iets verder terug.

varen door Broek in Waterland

 

Bukken!

Het eerste stuk gaat weer door hetzelfde slootje van de heenweg. Als we weer bij de lage brug komen besluiten we er onderdoor te varen. Alles gaat plat, zelfs het stuur heeft een "standje plat", en in gestadig tempo varen we onder de brug door terwijl we ons zo klein mogelijk maken. Het is best wel spannend en als we aan de andere kant komen kunnen we een klein euforisch gevoel niet onderdrukken. We did it!

brug in zicht kampeervlot Waterland

Brug in zicht 😉

natuurgebied waterland

Slapen op een kampeervlot, het Ransdorper Die

Ons einddoel van vandaag is het achterste van twee kleine meertjes, het Ransdorper Die. Daar kunnen we ons kampeervlot aanleggen aan een steiger of gewoon ergens het anker uitgooien. Nadat we het eerste meer gepasseerd zijn komen we bij Het nauw. Op de kaart ziet het er als een heel klein streepje uit en hoewel het slootje niet breed is kunnen we prima uit de voeten, hoewel.... Als ik even niet oplet omdat er een paar konijnen wegrennen en ik ze te lang nakijk varen we zo het riet in. Standje achteruit, een paar keer rustig steken en we zijn weer op koers.

Eenmaal op het tweede meer kunnen we de aanlegsteiger niet vinden maar zomaar ergens het anker uitgooien is eigenlijk net zo leuk. We zoeken een mooi plekje tussen het riet, ik gooi het anker uit en daar liggen we dan. Helemaal "Remi, alleen op de wereld". In de verte zien we de skyline van Amsterdam en om ons heen natuur.

futen in natuurgebied Waterland

microavontuur slapen op een kampeervlot

Zonsondergang aan de waterkant

In het laatste zonnetje drinken we een kopje koffie. Op het weiland naast ons is het een komen en gaan van ganzen en om ons heen zwemmen en zingen diverse watervogels. Dan is het tijd om de tent op te zetten en een hapje te koken. Na het eten zitten we prinsheerlijk op onze stoeltjes en zien de zon ondergaan. Drankje erbij, borrelnootjes en een beetje mijmeren. Het leven is goed.

Rond half 11 wordt het behoorlijk fris en duiken we onze dikke slaapzakken in. Nog even een beetje lezen en daarna vallen we in een diepe, ongestoorde slaap.

De volgende ochtend worden we uitgerust wakker, ontbijten en breken we de tent weer af. Daarna blijven we nog lekker even hangen voor we weer in rustig tempo terug varen en ons kampeervlot afleveren in Uitdam. Tijd om het water in te ruilen voor het vaste land en meer avonturen met de camperbus. Nieuwsgierig naar onze route? Lees dan:

→Camperroute in het noorden van Nederland met tips en bezienswaardigheden.

microavontuur overnachten op een kampeervlot

Heerlijk buiten koken, vanavond eten we spaghetti

slapen wakker worden op een kampeervlot

Nog even blijven liggen, tent open. Dat is pas lekker wakker worden!

Zelf op pad met een kampeervlot?

Heb je na het lezen van onze ervaring ook zin om te onthaasten en slapen op een kampeervlot? Wij kunnen je deze bijzondere ervaring van harte aanbevelen! Naast Uitdam kun je op dit moment ook varen en overnachten in de Haarlemmermeer. Daarnaast zijn er nog diverse andere plekken in ontwikkeling waar je binnenkort ook op pad kunt met een kampeervlot voor je eigen mini-expeditie.

Een dag en nacht met het vlot op pad kost je €145. Tent, gasstel, pannen, brandstof, kampeermatrassen en drinkwater zijn inbegrepen. Zelf zorg je voor je kussen, stoeltjes, slaapzak en persoonlijke spullen. Eten kun je, net als wij, gewoon zelf meenemen maar je kunt natuurlijk ook in één van de dorpjes eten (afhalen).

Voor meer informatie en het boeken van een kampeervlot kun je terecht op de website van Flötten. Meer bijzondere plekjes om te overnachten vind je op mijn speciale pagina.

Geplaatst in Europa, hotspots, kamperen, Nederland, Noord-Holland, overnachten.

2 reacties

  1. Hi Ivonne,
    Wat een leuk idee! Mooi om Waterland vanaf het water te zien.
    Wat ik mij alleen afvraag: wildkamperen is in Nederland niet toegestaan. Mag je dan zo maar willekeurig aanleggen? Of alleen bij afgebakende plekken? Of valt dit niet onder wildkamperen omdat dit niet op het vasteland is?
    Groetjes, Anne Marie

    • Hoi Anne Marie.

      Apostolis is in nauw contact met Staatsbosbeheer (de beheerder van het gebied) over wat er wel en niet in het gebied kan/mag. Zo mocht je voorheen bijvoorbeeld een klein kampvuurtje maken op het land, nu niet meer. Je mag overal aanleggen maar in principe blijf je op het vlot en daar moet je ook slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *