Hotel con Corazón, Granada Nicaragua

Hotel con Corazón in Granada; hotel met een hart.

Via een tip kwam ik voor onze eerste overnachting in Nicaragua bij Hotel con Corazón terecht. Als je de naam van dit bijzondere plekje, aan de rand van het centrum van Granada, letterlijk vertaalt betekent het; "hotel met hart".  Een naam die niet beter gekozen had kunnen worden. Niet alleen vanwege de gastvrije ontvangst, maar ook vanwege de bijzondere gedachte achter het hotel.

Onze aankomst

Na een lange vlucht en een rit met de taxi rijden we de rustige straat waar Hotel con Corazón staat in. Het is laat en vanwege het tijdsverschil zijn we behoorlijk gaar. We krijgen de sleutels van onze kamer, "de rest komt morgen wel, als je uitgerust bent", en worden naar boven gebracht. Een snelle douche en daarna duiken we ons bed in.

De volgende ochtend worden we al vroeg wakker. Het is nog volledig stil om ons heen en al snel doezelen we weer weg. Een paar uur later schuifelen we naar beneden waar we in de patio een heerlijk ontbijt krijgen. Eieren, koffie, sinaasappelsap, yoghurt, fruit en versgebakken brood dat nog warm in het mandje ligt. Welkom in Nicaragua!

Hotel con Corazón, Granada Nicaragua

Hotel con Corazón: niet zo maar een plek om te overnachten

In 2006 komen Onno Oostveen en Marcel Zuidhof naar Nicaragua met een droomwens. Het realiseren van een succesvolle onderneming waarbij ze tegelijkertijd iets voor de lokale bevolking kunnen betekenen. En zo komt het idee voor Hotel con Corazón tot stand. Een boutique hotel in Granada, waarvan alle winst naar onderwijsprojecten gaat. Het benodigde geld wordt via crowdfunding bij elkaar gesprokkeld en na 2 jaar werken is het hotel klaar om gasten te ontvangen.

Tien jaar later draait Hotel con Corazón op volle toeren en wordt er hard gewerkt aan het "grotere plan". Het realiseren van hotels op andere bestemmingen als Suriname, Costa Rica en Cambodja om zo nog meer mensen een beter bestaan te kunnen bieden.

Hotel con Corazón, Granada Nicaragua

 

Hotel con Corazón, Granada Nicaragua

Een gast in het hotel

Terwijl ik dit schrijf ben ik al terug van mijn reis door Nicaragua. Een geweldig land waar ik enorm van heb genoten. Hotel con Corazón is nog steeds één van mijn favoriete overnachtingsplekjes in het land. Er zijn 15 kamers, eenvoudig maar gezellig ingericht.  En als je goed kijkt zie je in iedere kamer een stukje Nederland terug.

De sfeervolle binnentuinen, rustige ligging, heerlijke ontbijtjes, het zwembad en de ruime kamers.... Tel daarbij op het super enthousiaste en vriendelijke personeel. Ik snap wel waarom het hotel inmiddels al jaren lang een favoriet is onder reizigers en zelfs een prijs won bij Tripadvisor. Het is een perfecte plek om je reis door Nicaragua of Midden-Amerika te beginnen. Lekker relaxen en bijkomen van de vlucht terwijl je binnen korte tijd in het centrum van Granada bent. Via deze link kom je rechtstreeks op de eigen pagina van het hotel.

Hotel con Corazón, Granada Nicaragua

 

Hotel con Corazón, Granada Nicaragua

 

Hotel con Corazón badkamer

 

Hotel con Corazón, Granada Nicaragua

 

Hotel con Corazón, Granada Nicaragua

 

Pijnplekken

Eén van de grote pijnplekken in Nicaragua is de uitval van kinderen in het onderwijs. Iets waar je, na een paar dagen in het land, al snel pijnlijk bewust van wordt. Regelmatig zien wij jonge kinderen tijdens schooldagen bijvoorbeeld (meehelpen om) spullen te verkopen in plaats van in de schoolbanken te zitten.

Alle winst van Hotel con Corazón gaat naar het goede doel. Zo worden jaarlijks ( 2018) een kleine 300 studenten in het buitengebied van Granada gesteund. Kinderen krijgen naast hun gewone lessen extra les van de docenten die aan het hotel verbonden zijn. Daardoor is de kans veel groter dat zij hun school afmaken. Daarnaast is er een studiebeurs voor personeelsleden. Zij kunnen zich o.a. bijscholen in de Engelse taal, computervaardigheden en social skills. Vaardigheden die ze helpen om hun kansen op de arbeidsmarkt te versterken. Docenten die aan het hotel verbonden zijn betrekken ook de gezinnen bij het probleem. Met de families wordt gesproken over onderwerpen als schooluitval en toekomstperspectieven.

Het hotel biedt daarnaast werk en inkomen aan lokalen en koopt lokale producten. In de receptie is er een eigen tourbureau. Als je daar een tour boekt gaat ook deze winst naar het goede doel. Wij namen deel aan een cookingclass en kregen zo letterlijk én figuurlijk een kijkje in de lokale keuken!

cooking class Granada

 

Gallo pinto, platanen. Local dish Nicaragua

Wat kan ik zelf doen om bij te dragen?

Ben je enthousiast over het concept van Hotel con Corazón en wil je zelf een steentje bijdragen dan kan dat op 2 manieren;

1- Boek een overnachting (of meer 😉 ). Geniet van een mooi hotel, vriendelijk personeel en lekker eten. Wat is er fijner dan relaxen bij het zwembad in de wetenschap dat jouw overnachting het onderwijs in Nicaragua en de lokale bevolking ondersteunt? NB: Boek niet te laat want het hotel is populair en snel volgeboekt.

2- Participeer in de crowdfunding voor de nieuw te bouwen hotels. Wat dat inhoudt en hoe dat kan lees je op deze pagina.

Hotel con Corazón, Granada Nicaragua zwembad

* ik sliep 2 nachten in Hotel con Corazón op uitnodiging van het hotel. Toen ik zelf wilde bijboeken was het hotel helaas al vol, dus wees er snel bij als je enthousiast bent geworden. In mijn blogs deel ik altijd mijn eigen mening.

 

Bekijk nog meer bijzondere overnachtingsadresjes in buitenland én eigen land op de speciale pagina!

Wil je meer van Granada zien? Klik dan even door naar het speciale fotoblog voor een mooie impressie.

 

 

Geplaatst in hotspots, Midden-Amerika, Nicaragua, overnachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *