Wandeling bij de Wirpitschsee Salzburg

Wandelen in Oostenrijk: 5 minder bekende maar niet minder mooie wandelroutes.

Wandelen in Oostenrijk is altijd een goed plan! Vroeger ging ik al met mijn ouders op wandelvakantie in Oostenrijk en ook nu wandelen wij er graag. Wandelliefhebbers van over de hele wereld komen naar streken als Tirol en Karinthië en ook wij zijn fan van deze indrukwekkende berggebieden. Maar er is zo veel meer te wandelen in Oostenrijk. In dit blog geef ik je 5 tips voor een aantal minder bekende wandelroutes en wandelgebieden in Oostenrijk.

Wandelen in Oostenrijk

Of je nu een beginner bent of gevorderde wandelaar, wie er gaat wandelen in Oostenrijk zit eigenlijk altijd goed. In de lente, zomermaanden en herfst is het hele land namelijk één groot wandelparadijs. Er zijn talloze, eenvoudige routes met weinig hoogteverschil door de dalen. Of stap in de (ski)lift en wandel bovenop de berg. Vanuit een vaste standplaats heb je vaak al enorm veel mooie wandelgebieden binnen handbereik.

Geoefende wandelaars kunnen zich wagen aan echte kuitenbijters. Wie er liever een langere route wandelt komt in Oostenrijk ook helemaal aan zijn of haar trekken. Kies dan voor een meerdaagse trektocht langs hutten of wandelroutes met de tent.

Vakantie in Oostenrijk

Wandel over alpenweides vol alpenbloemen en klingelende koeienbellen. Adem die de frisse berglucht in. Hoor het ruisen van de bergbeken en zwem in helderblauwe bergmeren. En natuurlijk maak je regelmatig een stop bij een fijne berghut voor Kaffee und Kuchen of een lekkere lunch. Dat is vakantie in Oostenrijk!

Wirpitschsee wandelen Oostenrijk campertrip

De indrukwekkende Wirpitschsee in de provincie Kärnten

Minder bekende wandelroutes in Oostenrijk

Wij reizen graag op de bonnefooi en gaan dan regelmatig van het gebaande pad. Zo kwamen we al op diverse leuke plekjes die we van te voren nooit bedacht hadden. Ook trekken wij tijdens een reisdag graag een paar uur uit voor een mooie wandeling. Zo combineren we het nuttige met het aangename.

Elk van onderstaande wandeltips in Oostenrijk geeft je een korte beschrijving van de wandeling, startplaats, aantal kilometers, moeilijkheidsgraad en eventueel een link naar een uitgebreider blog.

bergwandeling Bezau Lindenau Oostenrijk

Genieten van het uitzicht bij Bezau

Wandelen bij Bezau (Voralberg)

Tijdens het rijden van de Deutsche Alpenstrasse was het moeilijk om campings te vinden. Hierdoor kwamen we uiteindelijk op een kleine boerencamping in Oostenrijk terecht. Helemaal niet erg want een paar keer wandelen in Oostenrijk stond toch al op onze planning.

Bezau is een kleine wintersportplaats in het Bregenzerwald waar je in de zomer geweldig kunt wandelen. Met de kabelbaan kun je halverwege uitstappen en dan omhoog wandelen. Eenmaal op de top kun je verder wandelen en bij goed weer de hanggliders zien vertrekken en genieten van het uitzicht. Natuurlijk is het ook mogelijk om eerst naar boven te gaan en de route naar beneden af te leggen.

Tip: sta je 3 dagen op een camping dan zijn diverse kabelbanen in de regio inbegrepen!

Wandelen op de grens van Duitsland en Oostenrijk

Tijdens een vakantie in Chiemgau in het zuiden van Duitsland wandelden wij meerdere grensoverschrijdende routes. De Beierse Alpen lopen naadloos over in die van Oostenrijk waardoor je makkelijk zowel door Duitsland als door Oostenrijk wandelt. Soms met een duidelijke overgang, soms zonder het te merken.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen hangbrug over de Tiroler Achen

Voetgangers brug over de Entenlochklamm in Oostenrijk

Wandelen over oude smokkelaarspaden op de grens van Duitsland en Oostenrijk

Een bijzondere wandeling is de smokkelaarsroute in de Beierse en Oostenrijkse Alpen. Deze bergwandeling gaat over oude smokkelaarspaden op de grens van Oostenrijk en Duitsland. Door het bos, langs het water van de Tiroler Achen en door de Entenlochklamm. Een echte aanraden en een lekkere kuitenbijter!

 • Start: Parkeerplaats Geigelstein Ettenhausen  (Duitsland) of bij de Wallfahrtskirche Maria Klobenstein (Oostenrijk)
 • Aantal kilometers: 13
 • Moeilijkheidsgraad: middelzwaar

→Meer over deze prachtige wandeling lees je in het uitgebreide blog

wandelen in de Beierse Alpen watervallen langs pad

Een stevige bergwandeling

Een andere prachtige wandeling begint net buiten het kleine plaatsje Hinterwossen (Beieren). Het eerste deel van de route stijgt behoorlijk en op het eind volgt een pittige afdaling. Onderweg kom je door de natuurlijke bossen van het Vogelspitz Naturwaldreservat, één van de grootste natuurreservaten van Beieren, en de Oostenrijkse Taubensee. Natuurlijk  ontbreekt een stop bij een fijne berghut niet op deze wandeling.

 • Start: Wanderparkplatz Hinterwosen (Duitsland)
 • Aantal kilometers: 10
 • Moeilijkheidsgraad: middelzwaar

→Meer over deze stevige bergwandeling lees je in het uitgebreide blog

Wandelen in Oostenrijk via Unterweisspriach naar de WirpitschseeVia het dal van de Unterweisspriach naar de Wirpitschsee

Wandelen in Oostenrijk; route naar de Wirpitschsee (Kärnten)

Op ongeveer 2 uur rijden ten zuiden van Salzburg vind je de Oostenrijkse provincie Kärnten. Hier wandelden wij een mooie route door het dal van de Hinterweisspriach naar de Wirpitschsee. Dit indrukwekkende bergmeer kun je alleen te voet bereiken. Het eerste deel van de wandelroute gaat door het dal met uitzicht op de omringende bergtoppen. Na het passeren van de Granglerhütte gaat het bergopwaarts en volgt een flinke klim door de bossen.

Parkeren doe je aan het begin van het dal bij de Dicklerhütte waarna je per voet of met de bus verder gaat. Of rijd door naar de betaalde parkeerplaats (P5) met een maximaal aantal auto's per dag. De tolpoort aan het begin van de weg laat zien of je er nog in kunt.

NB: de foto bovenaan het blog komt ook van deze wandeling!

 • Start: begin van het dal (Dicklerhütte) of eind dal (P5)
 • Aantal kilometers: varieert waar je begint en of je in het bos de steile bospaadjes of het brede bospad volgt, minimaal 12 kilometer retour
 • Moeilijkheidsgraad: middelzwaar
Wandelen in Oostenrijk de Kanisfluh Voralberg

Op weg naar de Kanisfluh

Wandelen bij Mellau en de Kanisfluh (Voralberg)

In de berggebieden van Voralberg kun je eindeloos wandelen. Wij wandelden een mooie route vanuit Mellau waar we met de kabelbaan omhoog gingen. Hier kun je kiezen voor een relatief makkelijke wandeling. Deze gaat naar de Alpe Kanis en de hoger gelegen Alpe Wurzach en Oberalpe. Wie er nog meer tijd heeft moet zeker de pittige klim naar de Kanisfluh maken. Vanaf deze top geniet je van een geweldig uitzicht. Ook heb je de mogelijkheid steenbokken te spotten.

Tip: overnacht je 3 nachten in de regio dan zijn diverse kabelbanen inbegrepen!

 • Start: de kabelbaan van Mellau
 • Aantal kilometers: 14 km tot aan de Oberalp (retour) en 10 tot aan de Kanisfluh (retour)
 • Moeilijkheidsgraad: tot de Oberalp makkelijk, naar de Kanisfluh pittig

 

Wij zijn nog lang niet uitgewandeld in Oostenrijk en hopen snel weer de mooie berggebieden te gaan verkennen.

Wat is jouw favoriete wandeling of wandelgebied in Oostenrijk?

Geplaatst in Europa, Oostenrijk, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

3 reacties

  • Vroeger gingen wij als gezin op vakantie in Lermoos en maakten we eindeloze bergwandelingen. Of we ook bij de Sebensee hebben gewandeld weet ik niet meer maar wel bij diverse bergmeren. Een geweldige omgeving. Later ben ik er nog een paar keer terug geweest maar helaas hadden we vaak pech met het weer waardoor we na een paar dagen verder reden.

 1. Jaaa, de regio van Ehrwald is echt fantastisch. Naast de Seebensee ligt ook de Drachensee, zo mooi. En op 1.5 uur rijden ligt ook nog de start van de Peter Habeler Runde, een 5-daagse huttentocht. Zo gaaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *