Reinebringen hike Lofoten Noorwegen

Wandelen op de Lofoten: de Reinebringen hike bij Reine

De Reinebringen hike is de populairste wandeling op de Noorse Lofoten en ligt vlakbij het kleine plaatsje Reine. Op deze wandeling klim je in korte tijd via een kleine 2000 traptreden naar een hoog uitkijkpunt. Volgens velen is het uitzicht van de Reinebringen het mooiste van de hele Lofoten. Ook wij gingen de uitdaging aan en in dit blog lees je onze ervaring en tips voor de Reinebringen hike.

Reine

Het kleine plaatsje Reine telt slechts 100 inwoners en is misschien wel het mooiste dorp van de Lofoten. Dat komt in de eerste plaats door de prachtige omgeving en de slingerweg die je naar het uiterste zuiden van de Lofoten brengt. Er is een klein haventje met de typische rode boothuisjes die prachtig tegen de rotsen afsteken.

Kom je in de buurt van Reine dan zie je de stokvis al aan de houten stellages hangen. In Reine zelf zijn een paar winkeltjes en restaurants en je kunt er prima overnachten.Voor de lekkerste Fish & Chips, visburger en vissoep ga je naar Tapperiet Bistro. Geen visliefhebber? Ze hebben er ook een prima pizza en een hamburger op het menu staan.

Vlakbij Reine vind je één van de bekendste bezienswaardigheden van de Lofoten: de wandelroute naar de Reinebringen.

Tip: wil je in reine overnachten? Alle kamers van Det Gamle Hotellet Guesthouse hebben uitzicht op zee. In Reine Rorbuer slaap je in authentieke vissershutjes. De cottages hebben een eigen keuken maar er is ook een restaurant. De fijnste camping in de buurt van reine is Moskenes Camping.

 

Is Noorwegen duur? Budget tips voor je vakantie in Noorwegen

De Reinebringen hike

De Reinebringen ligt in het uiterste zuiden van de Lofoten vlakbij het kleine plaatsje Reine en een paar kilometer van Å. Een wandeling naar de top van deze berg is al jaren één van de meest populaire activiteiten op de Lofoten. Het grootste deel van de wandelroute gaat via goed te belopen stenen traptreden. Slechts op het laatste stukje is er een wat lastiger paadje. De meeste wandelaars dalen ook weer af via de trappen maar wie wil kan er ook een langere, zwaardere route (heen of terug) lopen via de toppen van de berg.

De Reinebringen berg is met haar 450 meter helemaal niet zo hoog maar de klim naar boven is kort (nog geen 2 kilometer enkel) en daardoor behoorlijk steil. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht op de kust rond Reine. En als je onderweg dan toch even stil staat om op adem te komen dan kun je ook gelijk het laaggelegen kustlandschap in je opnemen.

Mooiste uitzicht Lofoten bij Reine

Kan iedereen naar de Reinebringen wandelen?

In principe kan iedere geoefende wandelaar de Reinebringen hike lopen maar reken er wel op dat hij behoorlijk zwaar is. Wij moesten regelmatig even stoppen om op adem te komen en wij hebben een prima conditie.

Heb je hoogtevrees dan is deze wandeling absoluut NIET aan te bevelen. Niet alleen daal je enorm steil af ook zijn er geen leuningen om je aan vast te houden. We zagen mensen met wandelstokken op de hike maar omdat het best druk is moesten ze soms even wachten tot ze weer verder konden wandelen. (En dat op een nog relatief rustig tijdstip)

Op de Reinebringen hike is wandelen met kinderwagens, rollators en dergelijke niet mogelijk. We zagen geen wandelaars met hond maar we kunnen ons voorstellen dat deze steile trappen ook geen goed plan zijn.

Wandel je met (kleine) kinderen? Op het bord aan de start van de hike wordt het afgeraden om de de Reinebringen hike met kinderen te maken.

Hike naar de Reinebringen, wandelen op de Lofoten

De steile trap van de Reinebringen hike is niet voor iedereen....

Parkeren bij de Reinebringen hike

Omdat de Reinebringen hike zo populair is is het behoorlijk lastig om een parkeerplek te vinden. Er is een kleine gratis parkeerplaats aan het begin van de weg naar Reine, niet ver van het startpunt. Vanaf hier wandel je nog een klein stuk langs de weg naar het begin van de wandeling.

Een andere mogelijkheid is om in het plaatsje Reine te parkeren. Dit kan vanaf 150 Noorse Kroon (NOK), ongeveer €13, duurder voor een camper.

Wij stonden iets verderop op parkeerplaats Steffenakken deze ligt langs de E10 richting Å. Hier mag je ook overnachten, iets waar veel gebruik van wordt gemaakt. Tent kampeerders kunnen aan de overkant van de weg een klein stukje afdalen en op een prachtige plek aan het water kamperen. Ideaal.

Ook parkeerplaats Steffenakken is behoorlijk druk maar er rijden geregeld auto's weg dus het is een kwestie van geduld hebben en een beetje geluk. Wij reden eind van de middag met onze camper die kant uit en konden gelijk een plekje bemachtigen. Na een rustige nacht wandelden we de volgende ochtend naar de start van de Reinebringen hike. Dat is nog een kleine 1,3 kilometer extra wandelen op een klein paadje langs de weg.

Onze ervaring op de Reinebringen Hike

Na een prima overnachting op ons gratis camper plekje zitten we rond half 9 aan het ontbijt. Daarna wandelen we rustig naar het startpunt van de Reinebringen Hike.

Al vrij snel komen we bij de trap en beginnen we aan de lange weg naar boven. Het eerste deel gaat nog maar al snel gaat het behoorlijk steil omhoog. Zelfs als we in een gestadig tempo naar boven klimmen is het nog best puffen geblazen en dat geldt voor bijna iedere wandelaar. Onderweg staan diverse bankjes maar ook aan de rand van de brede traptredes kun je vaak wel een plekje vinden. Terwijl we rusten kijken we naar de steeds kleiner wordende kustlijn beneden ons.

Reinebringen hike Reine Lofoten Noorwegen

In een gestadig tempo naar boven

Het mooiste uitzicht van de Lofoten

Eenmaal boven genieten we van het mooie uitzicht op Reine en de omringende kust. Wat zitten we hoog, en wat kunnen we ver kijken! Of wij het ook het mooiste uitzicht van de Lofoten vinden? We hebben nog een paar wandelingen op het programma dus de jury is nog onbeslist. Mooi is het in ieder geval wel!

Nog meer wandelen op de Lofoten en in Noorwegen? Je vind al onze tips in dit uitgebreide wandelblog.

Uitzicht op de E10 en Reine vanaf de Reinebringen hike

Uitzicht op de E10 en Reine vanaf de Reinebringen hike

Weer naar beneden

Nadat we uitgekeken zijn dalen we weer langzaam af. Het uitzicht is spectaculair maar omdat er geen relingen zijn moet je wel goed blijven kijken waar je loopt. We staan af en toe stil om de omgeving goed in ons op te nemen.

Inmiddels is het tegen het middaguur en al behoorlijk druk. Er komen vooral veel wandelaars naar boven dus we zijn blij dat we vroeg genoeg begonnen zijn. We ontmoetten drie Fransen die we al een paar keer tegengekomen zijn en kletsen even bij. Natuurlijk komen zij als fietsers ook deze bucketlist hike op de Lofoten wandelen :).

Na ongeveer 3 uur wandelen staan we weer beneden bij de camper. Tijd om te lunchen en een nieuwe plek op te zoeken. Morgen weer een nieuwe wandeling.

2000 treden op de Reinebringen hike Lofoten

Handig om te weten over deze hike bij Reine

 • De Reinebringen hike is 4 kilometer retour. De zwaarte zit hem in de stevige stijging en afdaling.
 • Het exacte startpunt van de hike is vlakbij de trappen.
 • Voor de wandeling en stop op de bergtop moet je op een uur of 3 rekenen.
 • Deze wandeling bij Reine is populair. Wandel in de ochtend of laat in de middag om de ergste drukte te vermijden.
 • In de zomerperiode is het bijna de hele dag licht. Dan is de Reinebringen hike ook 's avonds laat goed te wandelen. Heel bijzonder zo'n midzomernachtwandeling.
 • Parkeren kan betaald in Reine, of iets dichter bij de route op enkele gratis parkeerplaatsen.
 • Voor deze wandeling heb je geen speciale wandelschoenen nodig. Gympen waarop je lekker wandelt zijn prima.
 • Horeca: in Reine zowel als in Å zijn genoeg opties voor eten en overnachten.
 • Alle verhalen en tips voor Noorwegen vind je op deze pagina.

Zou jij het durven. de hike naar Reinebringen?

Fijne wandel en reisgidsen voor je bezoek aan de Lofoten:

Geplaatst in Europa, Noorwegen, wandelen, Wandelen buiten Europa.

4 reacties

 1. Misschien is het handig om in de blog ook te vermelden dat mensen vooral de weersvoorspelling moeten bekijken. Ze zullen niet de eerste toeristen zijn die niet meer zelfstandig naar beneden komen vanwege plotselinge weersverandering.

  • Dank voor je toevoeging Judith. Je kunt de Reinebringen hike en de meeste andere wandelingen in Noorwegen gerust vergelijken met bergwandelingen want je stijgt vaak behoorlijk. Wij houden met wandelen altijd rekening met omslaand weer en nemen laagjeskleding mee en voldoende eten en drinken. Beter mee dan om verlegen. Wolken kunnen snel komen opzetten, zeker op de Lofoten, en ook weer wegtrekken. Of juist op de top weer anders zijn dan iets lager, dat het bewolkt lijkt maar hoger op de berg schijnt dan de zon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *