Preikestolen wandeling Noorwegen

Preikestolen wandeling; hike door de mooie Noorse fjorden

De Preikestolen wandeling, of Preekstoel, is één van de bekendste wandelingen van de Noorse fjorden. Deze hoge klif steekt maar liefst 605 meter boven de Lysefjord uit. Bij goed weer heb je vanaf de klif een prachtig uitzicht over de fjord en het omringende berglandschap. Dit mooie uitzicht vanaf de Preikestolen is één van de grootste redenen waarom elke dag vele mensen deze 8 kilometer lange wandeling lopen. Ook wij wandelden naar de top en dit blog lees je onze ervaring en tips voor de Preikestolen wandeling.

De Preikestolen wandeling

De wandeling naar de hoge Preikestolen is niet lang en wordt geclassificeerd als middelzwaar. Op de heenweg wandel je 4 kilometer omhoog en overbrug je een hoogteverschil van 500 meter. Op de terugweg daal je diezelfde 4 kilometer weer af. Je wandeling gaat over rotspartijen en via stenen trappen en is goed gemarkeerd.

Wil jij ook wandelen naar de Preikestolen dan moet je een redelijke tot goede wandelconditie hebben. Eenmaal op de klif word je beloond met een prachtig uitzicht over de Lysefjord.

Dichtstbijzijnde plaats: Jørpeland. Hier vind je overnachtingsmogelijkheden, benzinestations en supermarkten.

Hoe lang duurt de wandeling naar de Preikestolen?

Voor de hike naar de Preikestolen moet je rekenen op enkele uren wandelen. Wandeltijd is ongeveer 4 a 5 uur voor de heen- en terugweg plus een stop en wat foto's maken boven op de klif.

Tip: Wil je de drukte voor zijn en vroeg starten met de Preikestolen wandeling? Overnacht dan aan de voet van de Preikestolen in dit hotel met prima ontbijt.

Wandelen door de mooie Noorse fjorden

Eind 2020 werden de Preikestolen en de nabijgelegen Kjeragbolt beiden geclassificeerd als Norwegian scenic hike. Heb je meer tijd of zoek je meer uitdaging? De Lysefjorden Rundt is een meerdaagse rondwandeling van 100 kilometer over de mooiste bergen rond de Lysefjord.

Preikestolen wandeling Lysefjord Noorwegen

Fantastisch uitzicht vanaf de Preikestolen!

Tip: wil je de Preikestolen eens op een andere manier bekijken? Maak dan een fjordcruise (vanuit Stavanger) door de Lysefjord, langs een waterval en zie de machtige Preikestolen van onderaf.

Waar parkeren voor de Preikestolen wandeling?

Je kunt de Preikestolen wandeling op meerdere plekken starten. Omdat de wandeling zeer populair is zijn er twee betaalde parkeerplaatsen gemaakt en wordt de toestroom geregeld door parkeerwachters. ( Auto/camper 250 NOK, prijs 2023)

Het meest dichtstbijzijnde startpunt voor de hike is de parkeerplaats Preikestolen P1. Omdat de wandeling populair is kan deze parkeerplaats snel vol zijn en word je naar de  Moslimyrå Parking (P2)  gewezen. Vanaf hier is het ongeveer een kilometer extra wandelen.

Een ander startpunt voor de Preikestolen wandeling is de Preikestolen camping. Vanaf hier kun je wandelen, maar dan komt er wel een aantal kilometers bij. Vanaf de camping rijdt er ook een shuttlebus (130 NOK pp, prijs 2023)

Met de bus naar de Preikestolen

Heb je geen eigen auto ter beschikking? In de zomermaanden is er een busdienst die vanuit Stavanger in ongeveer een uur naar de start van de Preikestolen rijdt. De bus stopt o.a. in Jørpeland. Voor info, prijzen en vertrektijden van de bus kun je terecht op de site van Pulpit Rock Tours.

Leestip: Altijd Noorwegen, over een leven in Noorwegen:

De beste tijd voor de hike naar Preikestolen

Het wandelseizoen bij de Lysefjord duurt van pakweg mei tot oktober. De rest van het jaar kan er sneeuw liggen en wordt het aangeraden om met een gids en/of speciale uitrusting rond de Preikestolen te wandelen. Wij hadden stralend weer op onze wandeling maar het weer in de bergen van Noorwegen kan snel omslaan.

Kijk voor je gaat wandelen even goed wat de weersvoorspelling is. Neem laagjes kleding en wat te eten en genoeg water of ander drinken mee.

Uitkijkpunt tijdens Preikestolen wandeling Noorwegen

vlonderpad op Preikestolen wandeling

Onze wandeling naar de Preikestolen

Vanuit Jørpeland rijden we met de camper richting de Preikestolen. Ik wilde graag wat later starten maar Frank heeft geen zin om tot een uur of 4 te wachten. Het is half 2 en we moeten bij de P2 parkeren omdat de P1 vol is. De extra kilometer wandelen gaat over een klein paadje langs de weg en is vlak.

Eenmaal op het eerste deel van de route is het erg druk. Voornamelijk met grote groepen van touringcars en bussen die naar beneden lopen. "Daar was ik al bang voor" zeg ik tegen Frank, "Net iets te vroeg".  Met al die drommen mensen op de traptreden lopen is niet mijn idee van een leuke wandeling.

De rust keert weder

Rond 2 uur zijn we ineens alle groepen gepasseerd en wordt het een stuk rustiger. Nu kan ik genieten van de hike en van de mooie omgeving. We stijgen gestadig, passeren een paar kleine veengebiedjes en een mooi uitkijkpunt. De Preikestolen zelf laat zich pas op het laatste deel van de wandeling zien en torent als een enorme massa boven de Lysefjord uit.

Hiking Preikestolen

Strike a pose

Natuurlijk staan we niet alleen op de Preikestolen, dat is een utopie op dit tijdstip, maar het is er ook niet echt druk. Ik maak een foto van een meisje met het uitzicht waarop zij vraagt of ze ons er ook even op zal zetten. Na een paar foto's zegt ze "And now strike your pose". Onze pose? Ok, daar is ie dan LOL.

strike a pose, on top of Preikestolen

De terugweg van onze wandeling

Nadat we een boterham hebben gegeten en een tijd naar de omgeving hebben gestaard wordt het tijd om aan de afdaling te beginnen. Nog een laatste keer genieten van de mooie natuur op deze wandelroute naar de de Preikestolen, want het gaat natuurlijk niet alleen om de top .

Ik vind het leuk om te zien dat er zo veel verschillende soorten wandelaars zijn op de Preikestolen wandeling. Uit diverse landen, oud, jong, met hond of zonder, puffend of lekker relaxed. Ieder geniet op zijn of haar eigen manier. Voor we het weten staan we weer aan het beginpunt van de hike en wandelen we naar de camper terug. Een mooie route die voor ons, als geoefend wandelaars, niet al te zwaar was.

veengebied Preikestolen wandeling

Afdaling Preikestolenhike via trappen

De afdaling lijkt steil maar gaat via goede trappen

Een mooie wandelroute

De Preikestolen wandeling is populair en met goede reden want hij is prachtig. Toch is het lang niet de enige hike met een mooi uitzicht over de Lysefjord. Zelf wandelden wij de volgende dag ook nog de hike naar de Sokkaknuten. Dit is een perfect alternatief voor de Preikestolen wandeling. Hier kwamen we slechts één andere wandelaar tegen en de uitzichten zijn net zo spectaculair én 360 graden!

NB: de Preikestolen zie je niet vanaf deze wandeling dus als je die wilt zien maak dan de andere hike of een boottocht, ook leuk!

Uitzicht Lysefjord vanaf Sokkaknuten hike

Uitzicht  op de Lysefjord vanaf Sokkaknuten hike

Handig om te weten over de Preikestolen wandeling:

 • Er zijn toiletten op de parkeerplaatsen, onderweg vind je geen toilet. Ook zijn er geen prullenbakken langs de wandelroute.
 • Op Preikestolen P1 vind je een restaurant, kleine winkel en toiletten, op P2 alleen toiletten.
 • De Preikestolen wandelroute is goed gemarkeerd wordt aangegeven met een rode T en rode stippen of strepen.
 • Draag goede wandelschoenen of gympen, de paden van de hike naar Preikestolen zijn rotsachtig maar goed.
 • Wil je de drukte vermijden? Start je wandeling eind van de middag of in de avond. Het is lang licht in de zomermaanden.
 • Ben je met de camper? Wij overnachtten in de haven van Jørpeland. (€18 incl toilet, douche, wasmachine en droogtrommel, prijs 2023).
 • Al onze verhalen en tips voor Noorwegen vind je op deze pagina.

Fijne reisgidsen voor je reis door Noorwegen:

Geplaatst in Noorwegen, scandinavie, wandelen, Wandelen in Europa.

2 reacties

  • Hoi Anita,
   De weg naar het startpunt van de Preikestolen wandeling is prima dus dat denk ik absoluut. Wij hadden gewone fietsen bij ons en hebben het gelaten 😉 Bij reviews van de camping las ik van meerdere mensen dat ze hem met een elektrische fiets gereden hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *