Lysefjord Noorwegen, Mooiste Noorse fjorden

Noorse Fjorden: dit zijn de mooiste fjorden van Noorwegen

Natuurliefhebbers opgelet! De Noorse Fjorden in Noorwegen zijn de perfecte bestemming voor een bijzondere vakantie en al jaren geliefd onder Nederlandse outdoor en natuurliefhebbers. Deze prachtige fjorden strekken zich uit langs de hele kustlijn van het land. In dit blog neem ik je mee op een reis langs de mooiste fjorden van Noorwegen en vertel ik je wat je er allemaal kunt doen.

De Noorse fjorden

De Noorse fjorden hebben een lange geschiedenis en zijn ontstaan gedurende meerdere ijstijden. Door de stuwing van ijs onder de zeespiegel werden bergen uitgehold en ontstond een prachtig landschap met diepe kloven en heuvelachtige kusten. Inhammen die zich later met water vulden. Een landschap dat uniek is voor Europa en met weinig andere plekken in de wereld te vergelijken is. In dit gebied kun je makkelijk elk jaar weer terugkomen om meer van de mooie bezienswaardigheden en natuur van Noorwegen te ontdekken.

De Noorse fjorden zijn lange, smalle inhammen die zich uitstrekken langs de kust van Noorwegen en worden omringd door hoge bergen en watervallen. Er zijn meer dan 1000 fjorden in Noorwegen te vinden, elk met haar eigen unieke kenmerken en schoonheid. Het langste fjord is het Sognefjord met een lengte van meer dan 200 kilometer en een diepte van ruim 1300 meter. Het kleinste fjord van Noorwegen is de Trollfjord, die tussen de Lofoten en de Vesteralen ligt. In deze steile fjord kun je tijdens een boottocht zeearenden spotten.

Nooit bevroren

Dankzij de warme golfstroom uit Mexico zijn de fjorden in Noorwegen nooit bevroren. Daarnaast zijn de wateren een thuisbasis voor een overvloed aan vissoorten. In de Noorse fjorden vind je zelfs een koudwater koraalrif en kun je duiken en snorkelen.

Fijne reisgids voor je vakantie in het Noorse fjordengebied:

De beste route in de Noorse Fjorden

Tijdens het plannen van onze reis zocht ik naar een mooie route door de Noorse fjorden en dat was best lastig. Uiteindelijk heb ik een aantal mooie bezienswaardigheden vastgezet en bepaalden we onze route ter plekke. Het grappige is dat het ook helemaal niet zo veel uitmaakt. Welke route door de fjorden van Noorwegen je ook kiest het is eigenlijk altijd mooi! Een "beste route" door de Noorse fjorden bestaat niet echt.

Het Geirangerfjord, het bekendste fjord van Noorwegen

Een van de meest bekende fjorden in Noorwegen is het Geirangerfjord, een 15 kilometer lange zijarm van het Sognefjord. Het is een van de meest bezochte fjorden vanwege de prachtige ligging tussen hoge bergtoppen en het kristalheldere water. Vanaf de omringende bergen stomen meerdere watervallen het fjord in waarvan de syv søstrene (de zeven zusters) de bekendste is. Voor het mooiste uitzicht op Geiranger en de Geirangerfjord bezoek je één van de vele uitkijkpunten in het gebied. Wandel bijvoorbeeld eens naar de Dalsnibba.

Met een diepte van meer dan 250 meter is het Geirangerfjord ook een van de diepste fjorden van Noorwegen. Je kunt het fjord verkennen met een relaxte bus en boottocht of door het maken van een stevige wandeling in de bergen langs het fjord. De Hurtigruten maakt een stop in het Geirangerfjord evenals meerdere cruiseschepen. Daardoor kan het wel druk worden rond het fjord en in Geiranger.

Noorse Fjorden, uitzicht over Geirangerfjord en Geiranger Noorwegen

Uitzicht over het Geirangerfjord en Geiranger

Het Sognefjord

Een ander bekend fjord in Noorwegen is Sognefjord. Dit is het langste en diepste fjord van Noorwegen met veel smalle vertakkingen. Het Sognefjord begint aan de kust ten noorden van Bergen, wordt omgeven door hoge bergen en is meer dan 200 kilometer lang.

Bekende plaatsjes aan het fjord en de zijarmen zijn Flåm, Laerdal en Balestrand. Natuurlijk verken je ook deze fjord het best tijdens een tocht met de kano, een boottocht of door te wandelen op één van de vele wandelpaden langs het fjord. Of maak een ritje vanuit Flåm over de Flåmsbana spoorlijn. Liefhebbers kunnen vanaf het eindpunt in Myrdal terugfietsen (bergafwaarts) of wandelen.

Het Nærøyfjord en het Aurlandsfjord

Het Nærøyfjord en het Aurlandsfjord zijn beide zijtakken van het Sognefjord en je vind ze in de buurt van het toeristenplaatsje Flåm.

Als je op zoek bent naar een minder drukke fjord, dan is het Nærøyfjord een goede keuze. Het Nærøyfjord is een van de smalste fjorden van Noorwegen en slechts 17 kilometer lang. Vanwege zijn natuurlijke schoonheid staat het fjord net als het Geirangerfjord op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het fjord is omgeven door hoge bergen en heeft een diepte van meer dan 400 meter.

Het Aurlandsfjord kun je vanaf het water verkennen maar ook van hoogte bekijken wanneer je over de Nasjonal Turisveg Aurlandsfjellet rijdt. Het mooiste uitzicht op de fjord heb je vanaf het Stegastein uitkijkpunt. Tijdens een boottocht van Flåm naar Gudvangen vaar je door het Aurlandsfjord en langs de mooiste watervallen van het Nærøyfjord. Terug reis je met de bus. Eén van de mooiste wandelroutes in Noorwegen is die door de Auerlandsdalen vallei in de buurt van Flåm.

zwemmen bij Flam, mooiste fjorden Noorwegen

Zwemmen in het Aurlandsfjord bij Flåm

Het Lysefjord, de meest zuidelijke fjord van Noorwegen

Het Lysefjord in Ryfylke is de meest zuidelijke fjord van Noorwegen en ligt vlakbij Stavanger. Het is waarschijnlijk het eerste fjord dat je bezoekt tijdens je vakantie in Noorwegen. Hier vind je enkele van de meest bekende bezienswaardigheden van de Noorse fjorden. Liefhebbers kunnen vanuit Stavanger een prachtige cruise maken op het fjord waarbij je de Preikestolen van onderaf bekijkt. Wandelaars kunnen hun beenspieren aan het werk zetten op uitdagende wandelroutes naar de Preikestolen (de preekstoel), Sokkaknuten, Trolltunga of de bergtop Kjerag.

In Stavanger is de historische wijk Gamle Stavanger met haar witte huizen de moeite van een bezoekje waard.

Gamle Stavanger

Gamle Stavanger

Preikestolen wandeling Lysefjord Noorwegen

Uitzicht op Lysefjord vanaf de Preikestolen

De beste tijd voor de Noorse Fjorden

De Noorse fjorden zijn in elk jaargetijde te bezoeken. De allerbeste tijd voor een bezoek aan de fjorden van Noorwegen is tussen pakweg juni en oktober wanneer alle wegen ontsloten zijn. Zo geniet je het meest van de fjorden en kun je ook over de mooie oude scenic routes als de Trollstigen, Gamle Strynefjellsvegen, Aurlandsfjellet ( Bij Flam) en de Scenic route Hardangervidda rijden. Ook voor wandelaars en fietsers is dit de beste tijd voor een bezoek.

In de lange Noorse winter kan er (veel) sneeuw vallen. De hoger gelegen wegen zijn dan vaak afgesloten. Voor liefhebbers van winterse koude, wintersport en een witte wereld is dit dé tijd om naar de Noorse fjorden te gaan. Deze periode is tevens de beste tijd om het Noorderlicht te spotten!

Overnachten in de Noorse fjorden

Wil je de fjorden Noorwegen goed bekijken dan heb je wel enkele weken nodig. Heb je minder tijd zorg er dan voor dat je minimaal een aantal nachten bij één van de Noorse fjorden overnacht. Om een mooie wandeling te maken, een uitkijkpunt te bezoeken of te genieten van de middernachtzon en de lange zomerse dagen.

In de fjorden van Noorwegen stikt het van de leuke hotels, bed & breakfasts, mooie campings en fijne huisjes. Wil je zeker zijn van een accommodatie boek dan op tijd want dit is één van de populairste gebieden van Noorwegen.

Bekijk de leukste accommodaties in het Sognefjord, Geirangerfjord, Lysefjord, Nærøyfjord en Aurlandsfjord.

Meer lezen over Noorwegen?

Geplaatst in Noorwegen, Roadtrips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *