Mooiste wandeling van de Lofoten Wandelroute Tjeldbergtind Noorwegen

Mooiste wandeling van de Lofoten; naar de Tjeldbergtind bij Svolvaer

De mooiste wandeling van de Lofoten? Dat is vast de wandeling naar de Tjeldbergtind bij Svolvaer. Bij deze pittige wandelroute draait het allemaal om het schitterende uitzicht dat je tijdens de wandeling hebt. Eenmaal boven op de top heb je zelfs een 360 graden panorama over de hele kust én het groene achterland. Wandel je met ons mee?

De Tjeldbergtind, pareltje op de Lofoten

Wie gaat wandelen op de Lofoten kan kiezen uit een overvloed aan mooie wandelingen. Je hebt vast wel eens gehoord van de Reinebringen hike maar er is nog veel meer te ontdekken op de Lofoten. De meeste van deze wandelroutes gaan omhoog naar een top en staan garant voor mooie vergezichten tijdens het wandelen.

De 4 kilometer lange hike naar de Tjeldbergtind bij Svolvaer is onze persoonlijke favoriet en start vlakbij het plaatsje Osan. Hij kan als retour wandeling gelopen worden of je kunt er een rondwandeling van maken. Na een stevige klim kom je op een hoge bergkam en het allerlaatste stukje gaat via een touw tegen een steile helling naar boven. Een mooie uitdagende wandelroute die, net als de meeste andere wandelingen in Noorwegen, beloond wordt met een spectaculair uitzicht.

De mooiste wandeling van de Lofoten:

  • Startpunt: De kleine parkeerplaats net buiten Osan, in de buurt van Svolvaer.
  • Lengte route: 4 kilometer retour, middelzwaar.
  • Stijging en daling: 319 meter hoogteverschil.
  • Tijd: in ongeveer 2 uur te wandelen.
  • Horeca: niet op de wandelroute, wel in Svolvaer. Vlakbij de route vind je (in Osan) ook een Kiwi supermarkt.
  • Schoenen: serieuze trekkingschoenen of wandelschoenen, zeker als het heeft geregend.
  • Wij wandelden (een retourtje) vanaf de parkeerplaats tot bovenop de Tjeldbergtind.
  • Maak je de rondwandeling? Wandel dan tegen de klok in voor de makkelijkste afdaling (via het touw).
  • Ook mooi op de Lofoten: de hike naar de Ryten en Kvalvika.
  • Tip: ga zwemmen in het meer naast de parkeerplaats!
Tip. Wil je iets heel bijzonders? Ga dan zeearenden spotten tijdens een wildlife ribcruise door de Trollfjorden vanauit Solvaer.

Onze wandeling naar de Tjeldbergtind

Op een stralende dag in juni maken we onze tweede wandeling op de Lofoten. Nadat we gisteren de populaire hike naar de Reinebringen liepen hebben we een paar minder drukke wandelroutes op de Lofoten uitgezocht. We maken een stop bij de Kiwi in Osan om wat drinken en fruit te kopen. Daarna parkeren we op de kleine parkeerplaats bij de start van de wandeling. We smeren een paar boterhammen en trekken de wandelschoenen aan. Klaar voor de start!

Aan het eind van de parkeerplaats pakken we een pad naar rechts en niet veel later staat er een klein bordje bij een smal paadje. Hier gaan we naar links en beginnen we al snel aan een klim door een rotsachtig landschap. Het eerste deel is nog wat vlakker maar al snel wordt de klim steiler. Hier geen trappen zoals bij de Reinebringen dus je volgt je eigen pad.

Wandelen op de Lofoten Tjeldbergtind bij Svolvaer

We beginnen rustig aan

wandelroute Svolvaer Noorwegen, Mooiste wandeling van de Lofoten

Al snel gaat het steiler omhoog

Spectaculaire vergezichten op de kustlijn van de Lofoten

Het duurt niet lang of we genieten van de meest spectaculaire vergezichten. Een mooi excuus om af en toe even stil te staan, een foto te nemen en van het uitzicht te genieten. Dit is waar het om gaat op de Lofoten, steeds maar weer dat fantastische uitzicht! Op het eerste deel van de route hebben we uitzicht op de kust rond Svolvaer en het meer naast de parkeerplaats. Beneden ons varen zeilbootjes en ferry's. Hier zie je goed dat de Lofoten uit diverse kleine eilanden bestaan. Een heuvelachtig landschap met veel groen en nog meer water. Kan het nog mooier?

Uitzicht op Svolvaer vanaf Tjeldbergtind mooiste wandeling van de Lofoten

Stone with a view.....

Uitzicht Tjeldbergtind Lofoten Noorwegen

Wat een uitzicht!

Tjeldbergtind wandelen op de Lofoten

De Lofoten bestaan uit heel veel kleine eilandjes

Het mooiste uitzicht van de Lofoten!

In een gestadig tempo komen we steeds hoger tot we uiteindelijk een bergkam bereiken. Zowel aan de linker- als aan de rechterkant van de kam heb je een uitkijkpunt maar eigenlijk is het overal geweldig mooi. We wandelen eerst naar links en daarna naar de uiterste rechterpunt van de bergkam. Daar wacht ons nog een korte steile kloof waar we via een touw omhoog moeten klimmen. Hier genieten we tijd van het uitzicht terwijl om ons heen nog enkele andere wandelaars de top bereiken.

Twee jonge meiden komen van de tegenovergestelde kant aangewandeld. "Hoe is de route van die kant?" vraag ik. "Pff, behoorlijk steil hoor. Ik ben blij dat we via de andere kant afdalen" zegt één van hen. Wij twijfelden nog over de rondwandeling maar na het bekijken van de enorm steile afdaling besluiten we gewoon via hetzelfde pad terug te wandelen. Maar eerst ons broodje eten, op de plek met het beste uitzicht van de Lofoten.

De Reinebringen was mooi maar het 360 graden panorama uitzicht van de Tjeldbergtind overtreft alles. Wow, what a view! Dit is vast het aller mooiste uitzicht van de Lofoten!

Hiking Lofotes Norway Tjeldbergtind route Svolvær

Bovenop de Tjeldbergtind heb je een geweldig uitzicht

Mooiste wandeling van de Lofoten Touwen op Tjeldbergtind wandelroute

Het laatste stukje gaat via een touw omhoog

Mooiste wandeling van de Lofoten Wandelroute Tjeldbergtind Noorwegen

Joehoe, mooi uitzichtje hier hoor 🙂

Na de afdaling wacht een beloning

Na de lunch beginnen we aan de afdaling. Nog een laatste keer genieten van al die vergezichten maar wel uitkijken waar we onze voeten neerzetten.

Eenmaal beneden zijn we zo warm dat we besluiten nog even naar het naastgelegen meer te rijden om te gaan zwemmen. Dat is het voordeel van een reis met ons campertje, we hebben alles bij de hand. Na het zwemmen schenken we een glaasje in en proosten we op alweer een prachtige dag in Noorwegen. Daarna wordt het tijd om een slaapplaats te gaan zoeken in het noorden van de Lofoten maar dat is vast geen probleem op zo'n mooi plekje.

Wandelen op de Lofoten route Svolvaer

Op de terugweg

Zwemmen op de Lofoten bij Svolvaer

Zwemmen na het wandelen, wij doen het regelmatig op de Lofoten. Zalig!

 

Heb jij ook zo'n zin gekregen om te gaan wandelen in Noorwegen? Lees dan zeker even mijn blog met alle wandelingen die we in Noorwegen maakten. Op de Lofoten maar ook in het Noorse Fjordengebied, de Noordkaap en het uiterste zuiden van Noorwegen.

Wat is jouw mooiste wandeling van de Lofoten?

Tip: fijne wandelgids met nog meer wandelingen op de Lofoten

Geplaatst in Europa, Noorwegen, wandelen, Wandelen in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *