Midzomernacht op de Noordkaap in Noorwegen

Midzomernacht op de Noordkaap in Noorwegen.

Midzomernacht op de Noordkaap. Echt zo'n bucketlist dingetje voor onze reis naar Noorwegen. Niet alleen sta je op één van de meest noordelijke punten van het vasteland van Europa maar dit is ook een fantastische plek om de Midzomernacht mee te maken. En kun je niet precies op Midzomernacht op de Noordkaap staan dan is de periode er omheen ook perfect. In dit blog lees je onze ervaring met overnachten op de Noordkaap tijdens de middernachtzon én een wandeling naar de noordpunt van Noorwegen.

De Noordkaap

De Noordkaap, of Nordkapp, ligt op het eiland Magerøya en wordt traditioneel gezien als het meest noordelijke punt van Europa. Voor veel reizigers is het bereiken van de Noordkaap een echt bucketlist dingetje, zo ook voor ons. Na een reis van 6 weken door Noorwegen met onze camper stonden we op de steile rots naast de wereldbol die we al zo vaak op foto's zagen. Ruim na middernacht was het er nog licht en zelfs enorm warm en windstil. Hoe veel geluk kan een mens hebben?

De zomermaanden zijn de beste tijd voor je bezoek aan de Noordkaap. Niet alleen vanwege de middernachtzon maar ook vanwege het weer. In de wintermaanden ligt er vaak een dik pak sneeuw op de Noordkaap. In die periode mag je er alleen onder begeleiding naartoe.

Hoe kom je op de Noordkaap?

De kortste route vanuit Nederland naar de Noordkaap gaat via Zweden en is ongeveer 3000 kilometer lang. Onze route ging via de Noorse fjorden en de Lofoten naar Alta. Vanaf daar is het een klein stuk verder naar Olderfjord waar de routes uit Noorwegen en Zweden samenkomen.

Niet lang daarna bereik je via de 7 kilometer lange Noordkaaptunnel het eiland. Hier wacht een wereld vol ruige vlaktes, rendieren en de Middernachtzon. Het laatste deel van de route gaat over de E69.

rendieren op de weg richting de Noordkaap

Pas op voor rendieren op de weg richting de Noordkaap

De middernachtzon (in Noorwegen)

De middernachtzon is een bijzonder natuurfenomeen waarbij de zon niet onder gaat en het dus 24 uur per dag licht is! Dit fenomeen doet zich in de zomermaanden voor, tussen het zuiden van de zuidpoolcirkel en het noorden van de poolcirkel. Noorwegen is één van de beste plekken om de Middernachtzon te kunnen zien. Dit kan bijvoorbeeld heel goed op de Lofoten, de Vesterålen, Senja, diverse eilanden voor Tromsø én de Noordkaap. De zonsondergang is eindeloos lang.

Middernachtzon op de Lofoten

Middernachtzon op de Lofoten (2 uur 's nachts)

De dagen worden in snel tempo langer

Wij reisden vanaf begin juni langzaam aan naar het noorden van Noorwegen en merkten al snel dat de dagen steeds langer werden. Heel bizar en ook bijzonder om mee te maken. Je hebt 's avonds geen lamp nodig en als je wakker wordt staat de zon al hoog aan de hemel. Ruim na middernacht is het buiten nog licht en wordt je wakker doordat de felle zon in de camper schijnt. Het kostte mij soms moeite om in slaap te vallen omdat je niet beseft hoe laat het al is. Maar nu we weer terug zijn in Nederland missen we het wel.....

Middernachtzon op de camping in de Lofoten

Middernachtzon drukte op onze camping aan het strand

Midzomernacht op de Noordkaap

Midzomernacht is de kortste nacht van het kalenderjaar en valt op 21 juni. In Noorwegen, Zweden en Finland is het de start van de zomer en een reden voor een mooie feestje. Veel mensen kiezen ervoor om precies op die nacht op de Noordkaap te staan en daardoor kan het er juist op die dag heel druk zijn. Met campers maar ook met busladingen vol mensen die uitstapjes maken met grote touringcars.

Wij waren op weg naar de Lofoten en konden er daar ook volop van genieten. Ook de periode rond midzomernacht kent heel korte nachten dus eigenlijk is elke dag in die regio, rond die periode speciaal.  Halverwege juli is het bijvoorbeeld nog bijna 24 uur licht. En zo liepen wij om 1 uur 's nachts op de Noordkaap nog in korte broek, heel gek is dat maar ook erg leuk.

Overnachten op de Noordkaap

Heb je een camper dan kun je gratis overnachten op de Noordkaap. Verwacht geen paradijselijk plekje, want het is "gewoon" een grote parkeerplaats waar het heel druk is. En toch, het heeft iets. Hier komen reizigers uit alle landen van Europa samen om de middernachtzon te aanschouwen. Om te proosten op hun mooie reis door Noorwegen.

Wij vonden een mooi plekje aan de rand van het parkeerterrein en keken uit over het lager gelegen veld waar de tentjes van alle fietsers, motoren en een enkele auto stonden. Met rendieren die gewoon tussen de tenten doorliepen.... Op het terrein zijn een restaurant, enkele wc's, een souvenirwinkel en prullenbakken te vinden. Er is ook een filmtheater maar daar moet je (dik) voor betalen.

Ik vond de sfeer bijzonder, iedereen genoot en daarnaast hadden we ook nog eens heel mooi weer. Dat is zeker weleens anders op de Noordkaap. Het kan er namelijk enorm mistig zijn, koud en hard waaien. Van dat alles hadden wij niets. Je zou bijna zeggen dat we nog eens terug moeten om het ware gezicht van de Noordkaap te bekijken 😉

→Liever een hotel? Hytte Camp Nordkapp heeft fijne huisjes en ligt dichtbij de Noordkaap.

met de camper op de Noordkaap overnachten

Wat een bof met ons plekje én het weer op de Noordkaap!

Wandelen naar het meest noordelijke punt van het vasteland van Noorwegen

Wil je het uiterste noorden van het vaste land van Noorwegen bekijken? Dan moet je er nog even wat voor doen. Vanaf deze parkeerplaats aan de E69 kun je namelijk de Knivsfjellodden wandelroute lopen. Deze wandeling is 16 kilometer retour en heuvelachtig. Goed te doen voor iedereen die regelmatig wandelt. Wij deden, inclusief lunchpauze, 5 1/2 uur over de hike. Onderweg zie je vanaf diverse plekken de Noordkaap liggen met de miniatuur campertjes en mensjes op de top.

Noordkaap vanaf de  Knivsfjellodden

met de camper naar de Noordkaap

Zie jij de kleine campertjes en mensjes op de Noordkaap?

Leuke plaatsjes in de buurt

In de buurt van de Noordkaap vind je ook nog enkele leuke plaatsjes. Zo kunnen wij je het kleine Skarsvåg aanbevelen, hier kun je ook wandelen. Het iets grotere havenstadje Honningsvåg is ook de moeite van een stop waard. En onderweg altijd opletten voor rendieren want die steken zomaar over of blijven eindeloos lang voor je auto lopen, lief!

→Meer lezen over onze reis naar Noorwegen? Klik dan even door naar deze pagina.

Fijne reisgidsen voor je reis door Noorwegen:

 

Geplaatst in Noorwegen, scandinavie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *