Nasjonal turisveg Hardangervidda camper route Noorwegen

Nationaal Park Hardangervidda, toeristische route en mooiste bezienswaardigheden

Nationaal Park Hardangervidda is het grootste park van Noorwegen en de grootste hoogvlakte van Europa. Het was één van vele bijzondere gebieden die we op onze reis door Noorwegen bezochten. We maakten er prachtige wandelingen, bekeken de mooiste watervallen en kampeerden aan de toeristische route Hardangervidda. Een ervaring om nooit te vergeten.

Nationaal Park Hardangervidda

Nationaal Park Hardangervidda is het grootste nationaal park van Noorwegen en heeft een oppervlakte van een kleine 4000 km2. Het park ligt op een groot bergplateau in de regio Vestland en is sinds 1981 beschermd hoogtegebergte. Een bijzonder gebied dat is ontstaan in de ijstijd onder invloed van gletsjers. Vol heldere rivieren, frisse bergmeren, hoogvlaktes, ruige bergtoppen en watervallen. Het hoogste punt van Hardangervidda ligt op 1863 meter boven de zeespiegel.

De ruige natuur van Hardangervidda verken je het best te voet. Ben je met de auto of camper rijd dan de 67 kilometer lange Hardangervidda toeristische route vanuit Øvre Eidfjord en maak dagwandelingen vanuit Kinsarvik en bij de Voringvossen waterval.

Zoek je een echte uitdaging? Maak dan een meerdaagse trekking dwars door Hardangervidda voor de ultieme Noorwegen ervaring. Hierbij wandel je van Mogen naar Kinsarvik en slaap je in hutten of de tent. Vissers vinden in Hardangervidda een overvloed aan zalm en forel in de heldere rivieren en in de winter kun je er skiën. Dit alles maakt het gebied tot één van de vele mooie bezienswaardigheden in het westen van Noorwegen.

Nationaal Park Hardangervidda Noorwegen

Wildstromende rivier Hardangevidda Noorwegen

Een mooie uitvalsbasis voor Hardangervidda

Ten westen van Hardangervidda ligt de schilderachtige Eidfjord. Iets verderop vind je het kleine toeristenplaatsje Øvre Eidfjord Beiden zijn een prima uitvalsbasis om het gebied te verkennen.

Vanaf Øvre Eidfjord start de Hardangervidda toeristische route die je naar Haugast brengt. In de Eidfjord kun je een fjordcruise maken en de nabijgelegen Bjorelo rivier is perfect voor het maken van kanotochten of  om te raften. Wandelroutes zijn er in overvloed en ook fietsers komen in dit gebied aan hun trekken.

Overnachten doe je op één van de campings, in huisjes (hytter) of een hotel. In Eidfjord vind je een supermarkt en beide plaatsjes hebben meerdere restaurants.

Ben je op zoek naar een bijzonder plekje? Overnacht dan in dit fijne, recent gerenoveerde vakantiehuis dat van alle gemakken voorzien is. Vanuit het huis en het terras heb je een prachtig uitzicht op de omringende natuur en er is goede wifi.

Wandelen in Hardangervidda

Tijdens onze camperreis maakten wij meerdere dagwandelingen in Noorwegen waaronder ook enkele in Hardangervidda. Hardangervidda heeft een uitgebreid netwerk van wandelpaden en de routes zijn goed uitgezet. De wandelpaden worden, net als andere wandelroutes in Noorwegen, bewegwijzerd met een rode T, aangevuld met rode stippen en strepen op stenen, bomen en dergelijke.

De beste tijd om te wandelen in Hardangervidda is grofweg van juni tot oktober. Houd er wel rekening mee dat er in juni nog sneeuwresten kunnen liggen en oktober vaak al de eerste sneeuwval kent. Wil je wandelen en kamperen met de tent dan doe je dat het best in de zomermaanden.

Voor meer informatie over je bezoek aan Hardangervidda kun je terecht bij twee bezoekerscentra. Je vind ze in Skinnarbu, ten zuiden van het park en in Øvre Eidfjord in het noorden.

Fijne wandelgids voor het zuiden van Noorwegen:

Mooie dagwandelingen in Hardangervidda

*De Trolltunga Hike

De wandeling naar de Trolltunga in de buurt van Odda in het westen van het Hardangervidda gebergte is één van de bekendste wandelroutes van Noorwegen. Deze imposante klif ligt zo'n 1100 meter boven de zeespiegel en steekt (net als de Preikestolen) boven het water uit. Deze stevige wandelroute is niet te onderschatten. Reken op zeker 10 tot 12 uur om de 27 kilometer lange retour wandeling te lopen. En kom op tijd want de wandeling is erg populair en de (dure, betaalde) parkeerplaatsen snel vol.

*4 watervallen hike bij Kinsarvik

In de buurt van Kinsarvik maak je een prachtige wandeling in de Husedalen Vallei aan de noordkant van Hardangervidda. Vanaf de speciale (gratis)wandelparkeerplaats wandel je in langzaam tempo steeds hoger tot de Sotefossen waterval. Daarna kun je nog verder wandelen en meer van Hardangervidda bekijken maar de meeste wandelaars keren hier om. Onderweg passeer je nog drie andere grote watervallen. In totaal wandel je een kleine 13 kilometer retour en stijg en daal je behoorlijk.

Sotefossen waterval 4 watervallen hike Kinsarvik Hardangervidda

De Sotefossen waterval, eindpunt van de 4 watervallen hike bij Kinsarvik

*Wandeling naar de Gaustatoppen

De 1881 meter hoge Gaustatoppen in de buurt van Rjuka trekt elk jaar meer dan 100.000 bezoekers. In de winter kun je er skiën, in de zomer wandelen. Deze wandeling is aan de zuidkant van Hardangervidda is minimaal 4 uur wandelen en kent twee gezichten. Het eerste deel tot de Gaustatoppen Turisthytta  is redelijk vlak en over een goed pad. Na de stop begint het echte werk en start een stevige klim over moeilijkere paden. Onderweg geniet je van panoramische vergezichten. je auto parkeer je op deze (betaalde) parkeerplaats.

*Wandelen naar de Voringvossen waterval

Vanuit deze parkeerplaats langs de route 7 in de buurt van Fossatromma wandel je via de mooie Måbødalenvallei naar de Vøringfossen waterval. Deze enorme waterval is één van de grootste trekpleisters van Hardangervidda en is 200 meter breed en maar liefst 145 meter hoog. De wandeling is ruim een kilometer (enkel) en goed aangegeven.

Voringvossen waterval Hardangervidda Noorwegen

De Voringvossen waterval is één van de bezienswaardigheden van Hardangervidda

De Hardangervidda toeristische route

De Hardangervidda toeristische route of Nasjonal Turisveg Hardangervidda is 67 kilometer lang. De route start bij de Eidfjord en gaat dwars door het park via route 7 naar Haugastøl. Omdat deze weg een doorgaande route is wordt hij sneeuwvrij gehouden en is de route het hele jaar door te rijden. Onderweg passeer je prachtige bergmeren en wildstromende rivieren

Wij reden de route in juni met onze camper en hadden veel geluk. Niet alleen scheen de zon volop en was de weg prima te berijden maar er lag nog regelmatig ijs in de bergmeren en de laatste resten sneeuw. Dit gaf het landschap een extra dimensie. Onderweg zijn er genoeg parkeerplaatsen om even te stoppen en te picknicken.

Tip: Wil je de Voringvossen waterval bezoeken? Met de camper mag je ook overnachten op de parkeerplaats bij de waterval.

 

Bevroren meer met steenmannetjes Hardangervidda toeristenroute

Bevroren meer met steenmannetjes langs Hardangervidda toeristenroute

Ook leuk om te lezen:

Geplaatst in Europa, Noorwegen, scandinavie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *