Rust, ruimte en de Noorse natuur. Voor Jolande waren het de drie belangrijkste redenen om met haar man en kinderen te emigreren naar Noorwegen. Het werd een verhuizing naar de omgeving van Geilo, een gebied dat ze al goed kenden van eerdere vakanties in Noorwegen. In dit blog lees je het persoonlijk verhaal van Jolande met tips voor je eigen emigratie naar Noorwegen of een vakantie in de buurt van Geilo.
Jolande over emigreren naar Noorwegen
Ik ben Jolande, 59 jaar. In 2012 ben ik met mijn gezin naar Noorwegen geëmigreerd. Inmiddels woon ik al ruim 11 jaar in Noorwegen, waarvan de laatste 5 jaar alleen.
De ruimte te klein, de files te lang.....
Op zich is het verhaal over onze emigratie naar Noorwegen geen bijzonder verhaal. Een verhuizing naar een ander land, gewoon een baan, geen spannende dingen. Waarom Noorwegen? Omdat we destijds graag om ons huis heen wilden lopen. Dat was lastig met een rijtjeshuis in Nederland. De ruimte werd te klein, de files te lang en we kwamen tijd te kort.
Waarom emigreren naar Noorwegen?
Destijds kozen we voor emigreren naar Noorwegen omdat we er veel waren geweest in onze vakanties. We hielden van de ruimte, de natuur en de rust in Noorwegen.
Achteraf moet ik zeggen: mijn (inmiddels ex-) man hield daarvan. Ik was absoluut mee in het emigratieproces, misschien wel de drijvende factor om naar het buitenland te vertrekken. Wonen in het buitenland was een wens die ik al had zolang ik me kon herinneren. Dus ik ging graag mee maar voor mij had het niet speciaal Noorwegen hoeven zijn.
Onze kinderen waren al grote pubers en minder enthousiast over de emigratie, maar er was weinig keuze. Het was nu of nooit voor ons, rond ons 50e was dit dé kans. We waren er zeker van dat emigreren naar Noorwegen een goede stap zou zijn.
Weer snel in een nieuw ritme
De eerste 6 jaar na onze emigratie naar Noorwegen kabbelden voort. Mijn man had een goede baan bij een bank, net zoals in Nederland. Ik vond al snel werk in de thuiszorg, niet echt mijn droombaan, maar het inkomen was welkom. Na een jaar huren kochten we een huis. We hadden een grote verbouwing en klusten verder rond het huis. Huisje, boompje, beestje in een klein dorpje ten zuiden van Hardangervidda.
Zoonlief vond een baan, een vriendin en zijn draai. Dochterlief ging na een jaar terug naar Nederland om haar opleiding daar af te maken en is daar gebleven. En na 5 jaar vond ik weer een baan op kantoor waar ik helemaal happy mee was.
Het leven gaat door, ook na emigreren en in een ander land
Wat mensen nogal eens vergeten is dat je leven na een emigratie gewoon doorgaat maar dan op een andere plek in een andere omgeving. Dat er dus ook in Noorwegen relatieproblemen kunnen ontstaan. Zo was er na 6 jaar, in 2018, een hele nare periode met als uitkomst dat ons gezin uiteen viel.
Mijn zoon kocht ons huis en ging daar wonen met zijn vriendin. Ik kocht een klein appartement in het dorp en mijn ex-man verhuisde naar een ander dorp en is uit beeld verdwenen.
Het uitzicht vanaf mijn appartement
Genieten van het eerste daglicht
Wonen in Noorwegen.
Ik woon aan de rand van de Hardangervidda, in Hol kommune en dan in het dorpje Hol zelf met 450 inwoners. Het bekendste dorp in de kommune is Geilo. Een wintersportdorp waar ook veel te doen is in de andere jaargetijden. Er zijn veel hutten en hotels.
Het hele jaar door reuring en snel buiten
Het voordeel van een toeristengebied is dat er altijd wel reuring is, men is gewend aan buitenlanders. Zelf hebben we destijds speciaal in dit gebied naar woonruimte gezocht toen we gingen emigreren naar Noorwegen. We zijn er verschillende keren op vakantie geweest en het voelde als thuiskomen.
Inmiddels zou ik wel graag ietsje dichter bij een grote stad willen wonen. Ziekenhuizen, andere winkels en een groot theater, het is allemaal op minimaal 3 uur rijden. Ik reis vaak naar Nederland voor familiebezoek en ook het vliegveld ligt op ruim 3 uur rijden.
Een voordeel van in Noorwegen wonen is dat je, zodra je een voet buiten de deur zet, ook echt buiten bent. Een uurtje skiën op zaterdagochtend of een zondagmiddag wandelen het is als een minivakantie. Heerlijk!
Dit is mijn achterland!
Kun je zomaar in Noorwegen gaan wonen en werken?
Ga je emigreren naar Noorwegen dan is het belangrijk om je school diploma's te laten omzetten in (minstens) Engels (dit kan o.a. via DUO). Ook is het belangrijk om te kijken of je diploma wel erkend wordt. Dit is namelijk helaas niet altijd het geval terwijl de opleidingen in Nederland gelijk (of zelfs beter) zijn dan die in Noorwegen.
De Noren zijn erg gesteld op diploma's en bachelors. Hoe hoger de opleiding hoe beter. Mijns inziens staren ze zich daar een beetje blind op, maar oké, zo is het hier.
In sommige beroepen, met name de zorg en onderwijs, zijn eisen aan de taal, minimaal niveau B2 (geloof ik).
Herkenbaar en hilarisch, Henk Brugman over zijn leven in Noorwegen:
Fulltime of parttime werken
Parttime werken wordt in Noorwegen niet veel gedaan. Er wordt veelal vanuit gegaan dat je fulltime wilt (moet) werken. Maar er zijn ook veel banen die niet de fulltime uren bieden maar een soort van 0-uren contracten zijn. De meeste gezinnen in Noorwegen hebben 2 fulltime inkomens.
Er is in Noorwegen een groot tekort aan medisch personeel. Aan verpleegkundigen (speciaal in de thuiszorg), huisartsen en verzorgenden. Ook aan aan leerkrachten, leiders en assistenten voor de kinderopvang. Er was een groot tekort aan timmerlieden, maar op dit moment is er een daling in de verkoop van hutten, waar het meeste werk in was waardoor veel bedrijven de vacatures terugtrekken.
Noorwegen kent hogere lonen maar ook hogere kosten
De kosten van levensonderhoud in Noorwegen zijn hoog, maar de lonen liggen ook hoger dan in NL. Het geeft als immigrant al snel de indruk dat je meer te besteden hebt en dat klopt wel een beetje. De zorgverzekering zit in de belasting verwerkt, dus die heb je niet apart. Maar auto's, wonen, kleding en zo zijn duurder. Zeker in het gebied waar ik woon heb je al snel een hele nieuwe, extra, garderobe nodig voor de winter.
Ik moet zeggen dat de Noren vaak een hele hoge lening voor hun huis hebben en ook voor hun auto's. Wat wij als Nederlanders misschien wat als overdadig kunnen beschouwen, maar het is de cultuur hier. Maar vergis je niet, ook hier zijn lage lonen en mensen die het net of net niet redden met hun inkomen!
Ouderschapsverlof in Noorwegen
Na de bevalling is er is ongeveer een jaar betaald verlof. Dit verlof kan verdeeld worden over beide ouders. Het eerste jaar is het gebruikelijk dat één van de ouders thuis is. Meestal stopt moeder de eerste periode met werken en blijft de vader daarna een periode thuis.
Kinderen gaan hier naar de barnehage als ze 1 jaar zijn. Afhankelijk van het werk van de ouders kan dat fulltime zijn of enkele dagen. In het jaar dat de kinderen 6 worden gaan ze na de zomervakantie naar school en eventueel naar de voor- en naschoolse opvang. De kinderen blijven hun hele schooltijd bij elkaar in de groep, dus geen zittenblijvers, dat kan hier niet.
Het contact met de Noorse inwoners
Afhankelijk van waar je in Noorwegen woont zijn er verschillen in het contact met de andere inwoners. Het hangt af van je baan, eventueel school voor de kinderen en hoe open de gemeenschap is. Veel dorpen zijn erg gesloten en als buitenlander kom je er moeilijk tussen. In grote steden is het (denk ik) makkelijker om je aan te sluiten bij clubs en dergelijke maar "her på landet", zoals we hier zeggen, kan het lastig zijn..
In het kleine dorpje, de kleine gemeenschap waar ik woon is het meest spannende wat we hebben een kaasmakerij met een café dat 1x per maand open is. Ik ben er 1 keer geweest en ons kent ons, je bent een buitenstaander. Ook heb ik gesport bij een trainingscentrum maar daar was ik meestal alleen en ik ontmoette er zelden Noren.
Ik heb een leuke baan op een folkehøyskole voor doven, wat maakt dat ik, naast Noors, ook nog eens Noorse gebarentaal heb moeten leren. Mijn schoondochter is Hongaars en ik heb veel niet Noorse collega's.
Ik red me best in mijn eentje, samen met mijn hond en kat. Maar toch, het leven zonder levenspartner beleef ik als eenzaam. Ik heb er nooit voor gekozen om alleen in het buitenland te wonen. Hoewel ik best wat gezellige contacten heb en erg leuke collega's, voel ik me niet opgenomen tussen mijn Noorse mede dorpsbewoners.
Spontaan op de koffie
Vriendschappen zoals we ze uit Nederland kennen blijven in Noorwegen uit, niemand komt spontaan op de koffie. Waar ik woon is veel toerisme, dus ze zijn wel wat gewend, maar erg close wordt het niet. En voor mij is dat oké, ik ben best wel wat introvert, dus red me wel.
Ik heb een Nederlandse vriendin die een stukje weg (4 uur rijden) woont. Zij heeft een hut bij mij in de buurt waardoor ik haar met regelmaat zie. Ik ken haar al vanuit Nederland en dat maakt dat je een gezamenlijke basis hebt. Het is makkelijker contact maken met andere buitenlanders en ik heb wel wat contact met Nederlanders die in de omgeving wonen. Maar we hebben zeker geen Nederlandse enclave hier, ieder is hier op zichzelf.
Welke taal spreek je in Noorwegen?
Ga je emigreren naar Noorwegen dan loop je er in dit deel van Noorwegen al snel tegenaan dat er weinig Engels wordt gesproken. Velen kunnen het wel maar gebruiken het gewoon niet. Er zijn wel veel Polen, Litouwers en zo, die wel Engels spreken. Dat zijn degenen die hier tijdelijk zijn. Ook in de hotels wordt vaak Engels gesproken omdat het personeel uit het buitenland komt. Maar in het dagelijkse leven is Engels spreken niet gebruikelijk.
Ook dat is in de grote stad (Oslo, Bergen, Trondheim) anders. Daar wordt veel meer Engels gesproken. In de steden is ook een grotere populatie met expats die voor internationale bedrijven werken.
In Noorwegen is familie enorm belangrijk
De Noren kennen elkaar van school, blijven hier hangen of komen terug na hun studie. Ze krijgen kinderen en ook die zitten weer bij elkaar in de klas. Familie is enorm belangrijk, dus alle feestdagen in Noorwegen zijn ook familiedagen.
Als ik zeg dat ik met kerst naar familie ga in Nederland dan snappen ze dat helemaal, want dat is wat je doet, je brengt de feestdagen met je familie door. Vorig jaar bleef ik thuis met kerst. Daar snapten ze niks van, je bent toch alleen? Ehm... ja...
Wat doet de Noor in de wintermaanden? Hobby's en activiteiten
Wat een Noor in de wintermaanden doet is een beetje afhankelijk waar hij of zij woont. In de omgeving van Geilo is het vooral langrenn (langlauf) en alpineskiën en ook wel wandelen. Ik ben niet heel fanatiek, maar af en toe maak ik ook een toertje op de ski's (langrenn).
Kinderen hebben veel buitenactiviteiten op school en het is heel gewoon als de ski's meegaan naar school. Ook kijken de Noren graag naar alle wintersport op de televisie.
Heel veel mensen breien (ook mannen) en je scoort echt punten met een zelfgebreide trui. Ik heb inmiddels ook al een hele stapel zelfgebreide Noorse truien. Naast breien is bakken ook een nationale hobby. Verder moet er in de wintermaanden veel sneeuw geschoven worden, dus dat neemt ook de nodige vrije tijd in beslag.
Winter in Noorwegen
Feestdagen en tradities in Noorwegen
Noren zijn gek op tradities en feestdagen worden in Noorwegen uitgebreid gevierd. De drie belangrijkste feestdagen zijn Kerstmis, Pasen en 17 Mai. Dagen die bol staan van de tradities en die je met je familie viert.
Kerstmis
Kerstmis is het eerste hoogtepunt in de winter in Noorwegen. Voor kerst moet er van alles gebakken worden en de voorbereidingen nemen weken in beslag. De huizen worden al vroeg versierd met lichtjes want in de mørke tid (donkere tijd) worden er veel kaarsen gebrand. De lichtjes en kachel gaan aan en het moet "koselig" zijn. Dat kun je vertalen als "warm en gezellig, cosy". Daar wordt in Noorwegen veel tijd en geld aan besteed.
Typisch Noorse Kerstgerechten
Iedere streek, iedere familie, heeft zo zijn eigen kerstdiner dat ieder jaar hetzelfde is. Hoofdgerechten kunnen zijn: Pinnekjøt (schaap/lam ribben die gedroogd zijn, op water geweld en gestoomd met "pinner" (berkehoutjes) voor de smaak. Ribbe, varkensrib met een vetrand, langzaam gegaard in de oven. Lutefisk, gedroogde en weer gewelde kabeljauw. Ieder gerecht heeft zijn eigen bijgerechten. En zonder dat speciale gerecht is het geen kerst.
Het kerstdiner is op kerstavond, julaften, en is het hoogtepunt van de kerst.
Pasen en het eind van de Noorse wintertijd
De wintertijd duurt in Noorwegen tot en met Pasen. Pasen is de afsluiting van de wintersport periode en na Pasen gaan de skiliften dicht. Ook Pasen wordt groots gevierd in Noorwegen. Je gaat skiën, drinkt chocolademelk, grilt worstjes, eet sinaasappels en kvikluns (soort kitkat) in de sneeuw, liefst met een zonnetje erbij: påskevær!
De nationale feestdag van Noorwegen, bunad en festdrakt
17 mai is de nationale feestdag van Noorwegen en weer vol met tradities. Velen dragen die dag de bunad, klederdracht van de streek waar ze vandaan komen. De kinderen mogen zich ziek eten aan ijs en worstjes. Er is een optocht en natuurlijk komt de familie bijeen. Ook wordt er die dag veel taart gegeten.
De laatste paar jaar is er een opkomst van de festdrakt, feestdracht, als tegenhanger van de bunad. Een bunad is vreselijk duur en daarom kiezen steeds meer mensen tegenwoordig voor gewoon feestelijke kleding of een festdrakt. Zelf je feestkleding maken is is iets van de laatste paar jaar. Het leuke is dat je het op een bunad kunt laten lijken, maar zonder de regeltjes die gelden voor de bunad. (De bunad is een verhaal apart.) Zelf heb ik ook een festdrakt gemaakt en heb die vorig jaar voor het eerst aan gehad.
Mijn zoon en ik op 17. mei (ik in mijn zelfgemaakte festrakt met een Nederlands tintje)
Gezellig samen eten op 17 mei, nationale feestdag Noorwegen
Wat te doen in en om Geilo?
Geilo staat vooral bekend als wintersportdorp maar in de zomermaanden kun je er mooi wandelen en fietsen. Ook zijn er enkele dierenparken in de regio. Zelf vind ik dit een hele fijne website om meer te lezen over de regio, activiteiten, overnachten en dergelijke.
Wandelen Bij Geilo
Een mooie wandelrouteroute bij Geilo is bijvoorbeeld Prestholtseter, een trap aangelegd door sherpa's met een mooi uitzicht over het dal. Of wandel de Ustedalsfjorden rundt, een wandeling in het centrum van Geilo. Je loopt rond het meer en in de zomermaanden kun je op Geilojordet koffie drinken, wafels eten en rondkijken in wat oude hutten. Verder zijn de wandelmogelijkheden op de Hardangervidda eindeloos.
Op de På tur - wandeling
Fietsen in de buurt van Geilo
Naast wandelen kun je rond Geilo ook fietsen. Aan de westkant (Vestlia) van Geilo is een downhill fietspad, je gaat met een stoeltjeslift omhoog en met de fiets weer naar beneden. Ook erg leuk om te doen.
In de buurt van Geilo kun je een leuke fietstour maken naar Finse. Dit dorpje is niet bereikbaar met de auto, maar wel met de trein en op de fiets. Hierbij huur je een fiets in Ustaoset. Finse is bekend uit de Star Wars films als Planet Hoth. Ieder jaar is er een conventie in Finse. Op zich is daar niet zoveel anders te doen dan wat wandelen, maar als je sportief bent is de fietstour makkelijk te doen. Op de terugweg ga je naar beneden dus je bent ook zo weer terug in Ustaoset.
Andere bezienswaardigheden en activiteiten bij Geilo
Op een uurtje rijden van Geilo ligt Langedrag, een dierenpark met dieren die hier in het wild voorkomen maar die je niet zo snel ziet. Elanden, gauper (linx), fjellrev (bergvos), rendieren... De andere kant uitrijden, in Flå, ligt het berenpark waar je behalve beren ook andere dieren kunt zien.
Ieder jaar is er een grote langrenn wedstrijd, Skarverennet, wat een hele happening is waar een groot deel van de inwoners vrijwilliger bij zijn, ik ook trouwens.
Terug naar Nederland of in Noorwegen blijven?
Zoveel jaar sinds het emigreren naar Noorwegen zou ik graag terug gaan naar Nederland, maar ik blijf in een spagaat zitten. Met een dochter in NL en mijn zoon die in Noorwegen woont is het lastig kiezen. Daarnaast heb je in Nederland de woningcrisis en vind nog maar eens een leuke (en gelijkwaardige) baan op je 59e. Het leven in Noorwegen is duurder dan in Nederland maar in Noorwegen heb ik een prima salaris waardoor het ook mogelijk is met regelmaat de familie in Nederland te bezoeken.
Alles bij elkaar maakt dat ik besloten heb om in Noorwegen te blijven tot ik 65 ben. Tenzij ik nog een leuke partner tegenkom, dan blijf ik misschien wel langer hier of ga ik eerder terug, al naargelang waar deze persoon woont. Maar de twijfel steekt geregeld zijn kop op, zeker in de winterperiode of als ik net terug ben van een familiebezoek.
Korte versus lange dagen.
Ik vind de periode waarin de dagen lang zijn met veel licht en de middernachtzon in Noorwegen heerlijk. In de winter ben ik de zon kwijt van november tot en met half februari. Dan is het echt genieten als eindelijk de zon weer boven de berg uit komt. Mijn vorige huis lag hoger en had het hele jaar zon. Het appartementje waar ik nu woon ligt meer in het dorp, lager dus en dan ben ik de zon een poosje kwijt.
Hoe ouder ik word, hoe langer ik in Noorwegen woon, hoe meer moeite me de koude, donkere periode me kost. Ik voel me moe en koud en verlang naar zon en warmte.
Wat mis ik aan Nederland?
Mijn familie, mijn dochter, even op de fiets naar de stad of boodschappen doen, een terrasje pakken. Hier ben ik afhankelijk van de auto, mijn fiets heb ik weggedaan. De ruime sortering in de supermarkten, winkels die meer verkopen dan alleen maar sportkleding...
Ik woon in een toeristengebied en sportwinkels voeren de boventoon. Winkelen kan 45 minuten verderop maar ook daar is de keuze niet reuze en iedereen koopt daar. De kans is dan groot dat je hetzelfde aan hebt als je collega. Ik koop dan ook vaak kleding als ik op vakantie ben of bestel online. De supermarkten zijn absoluut vooruit gegaan in de afgelopen 10 jaar, maar toch...
Wat ik niet mis aan Nederland is de drukte, de files, de verkeerslichten. Als ik naar Oslo rijd, naar het vliegveld bijvoorbeeld, kom ik geen verkeerslichten tegen. Dat is 3,5 uur rijden. Soms zijn er wat wegwerkzaamheden die gereguleerd worden met verkeerslichten, maar geen vaste.
Heb je nog tips voor anderen die ook willen emigreren naar Noorwegen?
Wil je emigreren naar Noorwegen besef je dan dat er ook in Noorwegen regels zijn. Dingen waar je tegenaan loopt, minder leuke kanten. Het is niet alleen wandelen in de natuur als je klaar bent met je werkdag. Het eerste jaar ben je druk met het vinden van je plek, een baan, contacten leggen, de taal en ga zo maar door.
Na dat eerste jaar komt alles in een rustiger vaarwater. En dan pak je je gewone leven weer op, met de dingen die je daarvoor ook al had. Zeker, het is heerlijk om met een stap buiten de deur in de natuur te staan. Maar dat gras in je tuin moet ook gemaaid (maar niet op zondag!), dat hout voor je kachel komt er niet vanzelf, de sneeuw op je oprit en je balkon zal je toch grotendeels zelf moeten opruimen.
In Noorwegen zijn de afstanden groter hoewel je daar ook wel snel aan went. Een ziekenhuisbezoekje kost je al snel een dag. De gezondheidszorg in Noorwegen is anders en er zijn lange wachttijden.
Familie op afstand, skypen is leuk maar is geen vervanging voor een bezoek. Na een paar jaar denk je, Nederland was zo gek nog niet... Maar het is absoluut een avontuur om te emigreren en in een ander land te wonen!
Handige websites voor wie ook wil emigreren naar Noorwegen:
Wil je meer informatie over emigreren naar Noorwegen? Neem dan zeker even een kijkje op norsk.nl, hier is veel informatie te vinden die je nodig kunt hebben voor een emigratie naar Noorwegen.
Voor het eventueel omzetten van je diploma na je emigratie naar Noorwegen omgezet dan kun je terecht op de website nokut.no.
Meer verhalen over emigreren
- Las je het vorige deel van emigreren al? Daarin vertelt Erica over haar emigratie naar Gambia.
- Ben je nieuwsgierig naar nog meer verhalen over het leven van de vrouwen? Klik dan zeker eens door naar de speciale pagina!
- Wil je meer lezen over onze reis met de camper door Noorwegen? Op deze pagina vind je alle blogs en tips voor je Noorwegen vakantie.
Tip: boek met handige tips voor wie wil emigreren naar Noorwegen:
Heel mooi verhaal,eerlijk en herkenbaar.
Het is Idd niet zo evident ,zeker niet als je er sommige momenten alleen voor staat.Geniet van de mooie momenten in de mooie rustige omgeving,en alles valt steeds op zijn pootjes.
De toekomst zal tonen waar je plaatsje is maar de super ervaring neemt niemand je af.
Respect en veel bewondering
Zou dit ook wel willen
Nog een mooi leven
Koen
Het is een heel fijn uw bevinden te lezen dat het ongeveer dezelfde bevinding heeft toen ik van 2002 tot 2007 in Noorwegen woonde. Woonde toen samen met mijn Noorse vriendin die helaas is overleden in 2007. Heb heel veel spijt dat ik naar Nederland ben teruggegaan en ben nu heel hard aan het werken om terug te emigeren naar Noorwegen. Woonde toen in het plaatsje Strand in de buurt van Alesund. Mijn ervaring is dat in de metaal ( waar ik werkzaam in ben) in Noorwegen is goed georganiseerd wat ik gezien heb. Mis de winters , het wandelen in de natuur . Jeg elsker Norske nature og cultur. En het vlees uit de winkel is weer anders gemanieerd en is gruwelijk lekker. Sinds 2,5 jaar vlog ik een Noorse Cursus om te klanken en woordenschat niet te verliezen. Ben inmiddels ruim 15 jaar in NL maar kun je mij misschien toelichten eventuele veranderingen waar je op moet letten , zoals UDI bijvoorbeeld?
Dan heb je waarschijnlijk al/nog een personnummer (f-nummer), dat maakt alles een stuk makkelijker. Je kunt dan een rekening openen bij de bank bv., simkaart regelen voor je telefoon, huurcontract, etc. Want dat is meestal de lastige periode, als je een baan hebt gevonden, aankomt in Noorwegen en je kunt dan pas je f-nummer regelen, dan zit je zonder noorse rekening etc. Alles is dan lastiger in die periode.
Het beste is een baan zoeken en dan verhuizen. Tenminste dat is mijn mening. Sommigen zeggen dat je gewoon maar moet komen en dan zoeken naar een baan. Ik hou wel van een beetje zekerheid ^.^ Verblijfsvergunning krijg je op grond van je baan/inkomen en levert normaal gesproken niet veel problemen op als Europeaan zijnde. Je moet kunnen aantonen dat je in je levensonderhoud kunt voorzien. Geen idee verder van de UDI eigenlijk. Ging destijds, 2012, allemaal soepeltjes. Je moet je papieren in orde hebben, makkelijkste is een paspoort, want een ID kaart blijft een beetje een lastig iets. Huizenmarkt is wat overspannen, dus huren zijn vrij hoog en koopwoningen zijn vrij duur, maar dat hangt ook af van waar je wilt gaan wonen. Zodra je een baan hebt, betaal je skatt en heb je dus gezondheidszorg. Als je nog specifieke vragen hebt, neem gerust contact op!
Med vennlig hilsen, Jolande