Met de camper naar de Lofoten in Noorwegen

Noorwegen is één van de favoriete landen voor een vakantie in Europa. Voor outdoor en natuurliefhebbers is er in Europa geen mooiere reisbestemming te vinden. In 2023 gingen wij voor het eerst zelf met de camper naar Noorwegen. We troffen het want Noorwegen liet zich van haar beste kant zien en het weer was enorm goed.

Na een reis van 6 weken hebben we al zo veel moois gezien. We reden van het uiterste zuiden via de Noorse fjorden, de kystriksveien en de Lofoten naar de Noordkaap, wat een vakantie! Op deze pagina vind je handige tips en de mooiste bezienswaardigheden in Noorwegen. Mooie wandelroutes, fijne steden in Noorwegen, scenic routes door de Noorse fjorden en wandelen naar gletsjers.

Onze hele reis is te volgen via het reisdagboek.

Fijne reisgidsen voor je vakantie in Noorwegen:

Tips en verhalen over Noorwegen

Het weer in Noorwegen en de beste reistijd

Wat hadden wij een bof met het weer in Noorwegen. Van onze 6 weken in juni/juli hadden wij slechts een paar dagen minder weer en hadden we bijna elke dag onze korte broek aan. Zomers in Noorwegen kunnen heel mooi zijn maar het verschilt per regio. De beste reistijd voor een vakantie in Noorwegen is tussen pakweg juni en september.

De Noorse fjorden in de zomer

De meeste vakantiegangers gaan naar de Noorse fjorden. Deze regio kent een kust klimaat met aan de kust meer wind en regen. Het weer is wisselvalliger dan in andere delen van Noorwegen. Zo heb je er de ene dag zon, de andere dag weer regen of mist. Dit kan ook allemaal op één dag gebeuren. De stad Bergen heeft de meeste regenval van Noorwegen. Aan de fjorden is het droger en zonniger.

De Noordkaap en het hoge noorden

Het weer in het hoge noorden is een stuk kouder dan in de rest van Noorwegen. Hier tref je vaak 4 seizoenen op één dag. Wij hadden er enorm veel geluk en troffen 25 graden en windstil weer op de Noordkaap. Dit is samen met o.a. de Lofoten, de perfecte plek om van de midzomernacht en middernachtzon te genieten!

In de wintermaanden ligt er vaak een dik pak sneeuw op de Noordkaap en mag je er alleen onder begeleiding naartoe.

Middernachtzon en het Noorderlicht

Tussen eind juni en begin augustus wordt het in Noorwegen nergens helemaal donker. Hoe noordelijker je gaat hoe beter je deze middernachtzon kunt meemaken. Het is heel bijzonder om midden in de nacht nog volop licht te hebben en perfect om er nog op uit te gaan en bijvoorbeeld een middernachtzon wandeling te maken.

Het Noorderlicht zie je in Noorwegen juist in de winterperiode. Tussen eind september en eind mei is het in het noorden van Noorwegen bijna de hele dag donker. In die tijd kun je het noorderlicht aan de lucht zien dansen. Wij zagen het eerste noorderlicht al eind augustus tijdens onze reis in Fins Lapland.

Tip: Zoek een rustig plekje op zonder lichtvervuiling voor het mooiste noorderlicht.

Handige websites en apps voor je vakantie in Noorwegen

  • Vegvesentrafikk en Vegvesen.no: App en website met recente informatie over wegwerkzaamheden, wegafsluitingen en dergelijke. Handig voor bij het uitstippelen van je route.
  • UT: Outdoor app en website met een overvloed aan wandelroutes, fietsroutes, ski en langlaufroutes. Een must have voor de outdoor liefhebber. Wij vonden er diverse leuke tips voor wandelroutes.
  • Park4Night: App en website met tip voor campings, camperplaatsen en wildkampeer plekjes. Maar ook voor verzorgingsplaatsen, picknickplekjes en dergelijke. deze app is ideaal voor een reis met de camper of tent kampeerders.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *