Wandelen op Texel

Wandelen op Texel tips voor mooie wandelroutes op Texel

Wandelen op Texel gaat mij nooit vervelen. Bij elk bezoek aan Texel ontdek ik weer mooie nieuwe gebieden voor een fijne wandeling. Van uitwaaien op het strand rond de vuurtoren van Texel tot wandelen in de brede duinen bij De Koog. En wat dacht je van struinen in de natte vallei van de Slufter, oesters rapen of een wandeling op het Wad? In dit overzicht vind je mijn favoriete wandelroutes op Texel. Welk van deze wandelingen ga jij binnenkort maken?

Wandelen op Texel

Al vanaf mijn prille jeugd kom ik op Texel. Warme herinneringen aan onze vakanties met het gezin. Verse garnalen eten op de garnalenboot, een dagje zeehonden spotten in Ecomare, met de bolderkar richting het strand om kuilen te graven en met rode koontjes in bed. We hadden geen auto en vulden onze dagen met fietsen en wandelen op Texel met De Koog als onze vaste uitvalsbasis.

Nog steeds heeft Texel een warm plekje in mijn hart en kom ik er regelmatig. Het liefst om een paar dagen te wandelen op Texel. Met de fiets en auto kom je namelijk lang niet overal op het eiland en de mooiste plekken bereik je het best te voet.

trap bij dijk aan Waddenkust

Hop, de dijk op!

Wandelen bij de vuurtoren van Texel

De vuurtoren van Texel staat op de uiterste noordpunt, op een hoge duintop aan één van de breedste stranden van Texel. Doordat er vaak een lekker windje staat is het een ideale spot om uit te waaien op het strand of verkoeling te zoeken op een warme zomerdag. Vergeet ook zeker de vuurtoren zelf niet te bezoeken (tegen betaling). Nadat je stalen wenteltrap hebt beklommen ontvouwt zich een panoramisch uitzicht over Texel.

brede stranden bij de vuurtoren van Texel

Eindeloze stranden aan de noordkant van Texel rond de vuurtoren

De Groene Wissel De Cocksdorp

Tijdens de Groene Wissel De Cocksdorp is de vuurtoren van Texel vanaf bijna elk plekje op de wandelroute zichtbaar. Als baken aan het eind van de dijk, of stoer boven strand en duinen uit. De wandeling is 15 kilometer lang en neemt je mee langs de mooiste plekken in het noorden van Texel. Wandel langs het Wad, door het hoge gras tussen de akkers, over het brede strand en dwars door de duinen. Natuurlijk kom je op deze wandelroute ook pal langs de vuurtoren van Texel.

wandelen op Texel schapen en de vuurtoren

Wandelen op Texel, over de dijk richting de vuurtoren

oude houten pier Waddenkust Texel

Wandel ook even over de oude houten pier aan de Waddenkust

Wadlopen bij Texel

Wadlopen naar Texel is helaas niet mogelijk maar Wadlopen bij Texel kan wel! Onder begeleiding van een gids maak je een mooie excursie aan de Waddenkant van het eiland en leer je meer over het leven in de Waddenzee Je wandeling begint bij het dijkmonument bij De Cocksdorp en duurt ongeveer 2 uur.

Ook zin om eens lekker in de blubber te ploeteren? Reserveren kan via deze site.

Wandelen en oesters rapen

Ben je een liefhebber van oesters? Dan is Texel hét eiland voor jou. Aan de Waddenkust kun je namelijk bij laagtij zelf je eigen oesters rapen (max. 10 kilo p.p.), gewoon onderaan de dijk. Verser en natuurlijker kan het niet!

Wil je naast oesters rapen ook wat meer leren over oesters? Kies dan voor een speciale excursie met de Texelse "oesterman". Wij maakten een oesterwandeling vanuit "Op Oost" die zij speciaal voor hun gasten organiseren.

→Let op: het oesterseizoen is van grofweg eind september tot eind april, als de R in de maand zit. Ga je zelf op pad let dan goed op de getijden.

wandelen en oesters rapen op Texel

Wandelen en oesters rapen bij Laagtij met Op Oost

Wandelen in Nationaal Park Duinen Van Texel

Op Texel vind je een uitgestrekt duingebied. Deze duinen zijn onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel dat zich over de gehele westkust van het eiland uitstrekt. In het nationaal park vind je een enorm gevarieerd landschap vol natte duinvalleien, bos, strand en zelfs kleine stukjes heide. Ook de Slufter is een onderdeel van het nationaal park.

Een uitgestrekt netwerk van wandelpaden

In het duingebied van Texel vind je een uitgebreid netwerk van wandelpaden daarnaast zijn er meerdere uitgezette wandelroutes. Honden mogen mee op deze wandelingen maar moeten in de duinen altijd aan de lijn.

Wij wandelden de blauwe paaltjesroute, "de Seeting" die vanaf Ecomare naar De Koog en weer terug gaat. Eerlijk gezegd waren we onderweg al vrij snel het spoor bijster en hebben we daarom lekker vrij gewandeld. De duinen rond de Koog zijn geweldig mooi en goed te combineren met een lekkere strandwandeling. Op deze pagina van Nationaal Park Duinen van Texel vind je diverse tips voor mooie wandelroutes.

→Lees hier al onze tips voor wandelen in Noord-Holland

Wandelen op Texel Nationaal Park Duinen van texel

Wandelen door het bos rond De Koog

duinen en strand Texel bij De Koog

Over de duinen richting het strand bij De Koog
Wandelen in de Slufter

Eén van de mooiste plekken om te gaan wandelen op Texel is in de Sluftervallei. De Slufter is een uniek natuurgebied dat in directe verbinding staat met de Noordzee en onder invloed is van eb en vloed. Het grootste deel van het gebied is broed en rustgebied voor diverse vogelsoorten. Wie wil wandelen in de Slufter doet dat in het meest zuidelijk deel. Parkeer je auto of fiets bij de Sluftertrap. Daarna klim je over de duinenrij richting het uitkijkplatform voor het beste uitzicht over de Sluftervallei.

Een natte boel

Ben je uitgekeken wandel dan naar beneden en kies één van de wandelpaden door de vallei richting het strand. Goede wandelschoenen of laarzen zijn raadzaam want het water kan er behoorlijk hoog staan en paden zijn vaak drassig. Helaas troffen wij koud en grijs weer maar bij warm weer is het heerlijk om met de blote voeten door het water van de kreekjes te wandelen. Horeca vind je onderaan de trap bij de parkeerplaats.

→Let op: door de invloed van de getijden en stroming wordt zwemmen in zee bij de Slufter niet aangeraden.

wandelen in de Slufter Texel

Zicht op de Sluftervallei vanaf het wandelpad

Wandelen bij De Hors

De uitgestrekte zandvlakte De Hors ligt in het uiterste zuidpuntje van Texel. Hier mag je vrij wandelen, m.u.v. het gebied waar de dwergsterns broeden. Ontdek de wildernis van Texel en zie hoe piepkleine zandduinen ontstaan in het open landschap. Kijk tijdens het wandelen ook goed naar de zee want dit is de plek om zeehonden te spotten op Texel. Ook leuk: maak een speciale zeehondentocht met de boot.

→Let op: al struinend maak je al snel een langere wandeling dan je van te voren in gedachten had.

De eerste of laatste stop op Texel

Wij bezochten De Hors als laatste stop op weg naar de veerpont. De auto parkeerden we op de parkeerplaats aan de Mokweg. vanaf hier wandel je via het verharde pad tussen de Horsmeertjes richting het strand. Een andere mogelijkheid is om vanaf paal 9 naar links te wandelen dan kom je ook op De Hors.

→Ook leuk voor een laatste stop of op een regenachtige dag: het Texels Maritiem- en Juttersmuseum Flora aan de Pontweg (De Koog)

Texels Maritiem- en Juttersmuseum Flora

Klein deel van de collectie van Texels Maritiem- en Juttersmuseum Flora

Wandelen op Texel: het Noord-Hollandpad

Wil je een echte wandel uitdaging? Het lange afstandspad het Noord-Hollandpad begint op Texel bij De Cocksdorp en eindigt na een kleine 300 kilometer in Huizen. Op de eerste twee etappes van het Noord-Hollandpad wandel je aan de Waddenkant van Texel. Combineer het pad met één van de eerdergenoemde wandelgebieden aan de Noordzeekant van Texel en je wandel plaatje is compleet.

 

Waar ga jij het liefst wandelen op Texel?

Geplaatst in Europa, Nederland, Noord-Holland, wandelen, wandelen in Noord Holland, wandelvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *