portretten Nicaragua, El Castillo

Rondreis Nicaragua een route van 3 a 4 weken

Ruim een maand trokken we met het openbaar vervoer en de backpack door Nicaragua. In dit blog vind je onze route met tips voor de must sees en ga je ook wat meer van het gebaande pad. Het verslag van onze rondreis Nicaragua.

rondreis Nicaragua bussen in Nicaragua

 

 

Een rustige start in Granada.

Granada is een goede plek om je rondreis Nicaragua te beginnen. Vanaf het vliegveld zit je er overdag binnen een uur met de lokale of "chickenbus". Wij kwamen laat in de avond aan en hadden een taxi gereserveerd die ons direct naar ons eerste hotel bracht.

kaart met de route van onze rondreis Nicaragua

 

De eerste 2 nachten sliepen we in hotel Con Corazón. Een heerlijke plek met fijne binnentuin met diverse hangmatten, een zwembad en elke ochtend een vers gemaakt ontbijt. Welkom in Nicaragua! Helaas moesten we daarna verkassen omdat er geen plek meer was. Wil je hier zelf slapen wees er dan snel bij!

Hotel con Corazón, Granada Nicaragua

Wat we deden:

Granada is een kleinschalige stad die je makkelijk al wandelend verkend. We slenterden over de levendige markt (aanrader!) en door de klinkerstraatjes vol kleurrijke panden. Vanuit klokkentoren van de Merced kerk bekeken we de stad van bovenaf. Ook wandelden we naar het grote kerkhof aan de rand van de stad.

's Avonds waren we op de drukke Calle de Calzade om mensjes te kijken onder het genot van een hapje en een drankje. We namen deel aan een cookingclass en op de laatste avond boekten we een avondtour naar de actieve vulkaan Masaya waar we vanuit de kraterrand in de borrelende lava keken. Wat een spektakel!

Voor een impressie van Granada klik je door naar dit fotoblog.

krater Masaya vulkaan Granada

 

Isla de Ometepe

Helaas is er op dit moment geen ferry meer naar Ometepe vanaf Granada. Daarom reisden we met de bus via Rivas naar het eiland en streken neer in Moyagalpa. We maakten een uitdagende hike op de Concepcion vulkaan en huurden een dag een brommer om het oostelijke deel van Ometepe te bekijken.

Achteraf bekeken was Isla Ometepe één van de leukste plekken van onze reis. Een heerlijk, relaxed eiland met geweldige stranden om even lekker niets te doen en pittige vulkanen om actief bezig te zijn. Omdat we Ometepe redelijk aan het begin van onze reis bezochten zijn we na een paar dagen weer weg gegaan. Mochten we nog een keer terug gaan naar Nicaragua dan staat er zeker weer een bezoek aan dit fijne eiland op het programma om meer te gaan bekijken.

Lees meer over Ometepe in dit uitgebreide blog

hike la Concepcion, Ometepe

 
San Juan del Sur

Vanaf Ometepe reisden we per ferry, bus en gedeelde taxi naar San Juan del Sur. Tijdens onze rondreis door Nicaragua hadden we wat twijfels of we wel San Juan in onze route zouden meepikken. De prachtige foto's van de stranden trokken ons over de streep en we besloten buiten het weekend om die kant uit te gaan. En wat bleek? San Juan del Sur is echt een prima plek die je zeker een kans moet geven. Surf, zwem, en huur een dag een brommer om de stranden in de omgeving zelf te bekijken.

#NB ga je naar Costa Rica dan steek je hier makkelijk de grens over.

Lees hier meer over onze dagen in San Juan del Sur.

El Ostional met de brommer vanuit San Juan del Sur

Van het gebaande pad

Het tweede deel van onze reis ging meer van het gebaande pad. Een route die niet zonder slag of stoot ging en waarbij we heel wat uren in de lokale bus zaten. Maar alle uren in de volgepropte bus waren het waard want wat zegen we weer veel mooie dingen. Heb je meer tijd dan moet je zeker deze regio in je rondreis Nicaragua opnemen! (NB Er zijn ook shuttlebussen maar deze rijden lang niet altijd omdat er te weinig mensen mee reizen en zijn bovendien een stuk duurder).

Van San Juan del Sur reisden we door naar de Rio San Juan ten noorden van het meer van Nicaragua. Daarna reden we richting het westen waar we wandelden in de nevelwouden bij Matagalpa. Via kleurrijk Esteli maakten we een dagtrip richting de Somoto Canyon waar we zwommen en van rotsen afsprongen. Een mooie dag om onze route van het gebaande pad mee af te sluiten.

El Cstillo Nicaragua

El Castillo, Rio San Juan

Een blokje rond.....San Juan del Sur naar Rio San Juan (El Castillo)

Via Granada gingen we door richting de Rio San Juan, dat aan de noordkant van het meer van Nicaragua ligt. De directe veerboot van Ometepe naar San Carlos vaart helaas niet meer. Daardoor was het puzzelen voordat we een route gekozen hadden. Er zijn drie opties voor deze trip.

  • 1- met het O.V. via Costa Rica. (Perfect als je Nicaragua met Costa Rica wilt combineren!)
  • 2- met de bus rond de zuidkant van het meer en dan een privé boot die je naar San Carlos brengt. Een goede optie maar helaas heel erg duur.
  • 3- Met de bus via Managua of Granada, onze keus.

Wij kozen voor een extra stop in Granada en hoopten hier een hike naar de Mombacho vulkaan te kunnen maken. Helaas was er alleen maar mist in de heuvels die dag zodat we het niet hebben gedaan. Next time....

Rondreis Nicaragua, Granada Nicaragua

Rio San Juan

Vanaf Ometepe ging onze reis verder per bus. Omdat we liever niet via Managua gingen reisden we via Granada. Ik had gelezen dat er elke dag meerdere bussen gingen maar eenmaal ter plekke was het lastig om locaties en tijden te achterhalen. Het kostte ons diverse keren navragen en we kregen elke keer een ander antwoord. Uiteindelijk stonden we om 9 uur 's morgens vlakbij de oude pier in Granada. Na een lange rit met de bus, een nacht in San Carlos en boottocht kwamen we de volgende middag in het kleine El Castillo aan.

We klommen naar het kasteel en keken uit over de rivier. Genoten van de stilte en het dagelijks leven in het kleine dorp en maakten een hike met gids in het Indio Maiz reservaat. Tijdens een nachtelijke boottour gleden we onder een heldere sterrenhemel fluisterstil door het water. Op zoek naar wildlife als kaaimannen, vogels en bijzondere hagedissen. Een mooie afsluiter van onze tijd aan de rivier.

kaaiman Rio San Juan Nicaragua

De Corn Islands

Liefhebbers van strand, palmbomen en het onderwaterleven moeten zeker de Corn Islands in hun rondreis Nicaragua opnemen. Een bestemming die je het makkelijkst bereikt met een binnenlandse vlucht vanuit Managua. Wil je liever niet vliegen dan is Rio San Juan een goede plek om die kant uit te gaan. Let op; de reis met het openbaar vervoer en de boot is tijdrovend en deze regio is niet altijd veilig!

Toen wij in Nicaragua waren in februari was het weer slecht (storm/regen). Aangezien we op onze reis in Belize af gingen sluiten besloten we de Corn Islands te laten voor wat het was en ons de lange reis te besparen.

NB:Standaard is maart/april beter voor deze regio dan februari, maar elk jaar is anders.

Matagalpa

Na een lange busrit met overstap in San Benito kwamen we aan in Matagalpa. Matagalpa is de derde grootste stad van Nicaragua, maar wordt weinig bezocht. Als je net als wij een liefhebber van bergen en wandelen bent dan is deze regio een must see op je rondreis Nicaragua.

We maakten 2 prachtige wandelingen naar de nevelwouden van Selva Negra en naar het grote kruis met beeld van Maria in het Reserva Natural Apante.  We genoten van de bemoste bomen en watervallen, glibberden door de modder, vonden een schuilplek bij een bewaker van het grote kruis en aten samen met hem ons brood op. Na een paar dagen met regelmatige regenval besloten we verder te reizen richting het uiterste westen van Nicaragua.

mosses in trees hiken Apante Matagalpa Nicaragua

Esteli en de Somoto Canyon

De busrit van Matagalpa naar Esteli kostte ons een paar uur. Ik had Esteli uitgekozen als opstappunt voor de Somoto Canyon en geen echte verwachtingen van de stad zelf. Tot mijn verbazing troffen we in het centrum enorm veel mooie Street Art aan. Genieten voor mij als echte fan.

Vanuit Esteli maakten we een dagtocht naar de Somoto Canyon. We pakten we de lokale bus (07.30) naar de plaats Somoto en reden verder met een taxi naar de Canyon. Onder begeleiding van een gids wandelden we richting de kloof waar we op rotsen klommen, er weer van af sprongen en dobberen in het water. Een top ervaring die ik je echt kan aanbevelen!

#NB: ga je naar Honduras dan is dit de plek om de grens over te gaan.

Lees hier meer over Esteli en de tour naar de Somoto Canyon.

fspringen in de Somoto Canyon Nicaragua

Léon

Onze rondreis Nicaragua eindigde in Léon. Een authentieke, wat "ruigere" stad die minder bezocht wordt dan Granada maar absoluut de moeite waard is. Het was even puzzelen hoe we van Esteli in León moesten komen. Na de frisse dagen in de bergen was het weer wennen en zweten in een León van ongeveer 35 graden. We vonden een plekje met een fijne schaduwrijke tuin waar we ook nog eens zelf konden koken. Onze in Al Solé Guesthouse kamer was 25 USD en echt de beste deal die we de hele reis hadden.

Wat we NIET deden was het beklimmen van het dak van de Kathedraal op het centrale plein. Eén van de weinige dingen waar ik spijt van heb op onze reis. Wel maakten we een geweldige hike naar de Telica vulkaan en sliepen een nacht in een tentje onder de kraterrand. De Telica is één van de actiefste vulkanen van het land. Een heel bijzondere ervaring.

foto van de maand hike Telica vulkaan Nicaragua

León Nicaragua

 

Lekker uithangen aan het strand.

Tijdens onze laatste dagen van de rondreis Nicaragua lagen we aan het strand bij Playas de Penitas. Even relaxen en genieten van het strand, zwemmen en lekker eten en drinken. Vanuit die plek wilden we verder reizen richting Guatemala. Helaas lukte het regelen van de route met de boot en via El Salvador die we in gedachten hadden ons niet.  Uiteindelijk besloten we weer terug te reizen naar León. Hier pakten we een shuttlebus naar Antigua en eindigde onze rondreis Nicaragua.

 

Geplaatst in backpacken, Midden-Amerika, Nicaragua.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *