canyoning in de Somoto Canyon

Esteli en de Somoto Canyon

Tijdens onze backpack reis door Nicaragua kwamen we in de stad Esteli van waaruit we de prachtige Somoto Canyon bezochten. Een bijzonder gebied, meer van het gebaande pad en door niet veel toeristen bezocht. Heb je wat meer tijd in Nicaragua of combineer je het land met Honduras? Dan kan ik je een bezoek aan dit gebied absoluut aanraden.

Esteli

Esteli is de derde stad van Nicaragua en ligt in het westen van het land, richting de grens met Honduras. Het is een echte werkstad waar je weinig toeristen vindt. Wil je het dagelijks leven in Nicaragua aanschouwen dan is dit een perfecte plek om het te doen. Voor toeristen is dit misschien niet de meest spetterende plek maar er is genoeg te beleven om je 1 a 2 dagen mee te vermaken.

Het gebeurt allemaal op en rond het centrale plein. Hier vind je diverse marktlieden die hun waren aan de man brengen en de grote kathedraal Our Lady of the Most Holy Rosary. Ben je fan van Streetart dan kun je je hart ophalen in en om het plein. Er zijn heel veel gave werken te vinden! Ook zijn er diverse winkeltjes en wat restaurantjes.

portretten Nicaragua, Esteli

Streetart aap van Vink Esteli Nicaragua

Hoe kom je in Esteli?

Je bereikt de stad het makkelijkst met de bus (maatschappij Cotran) vanuit Managua. Deze rijdt ongeveer elke 30 minuten en doet er ongeveer 3 uur over.

Ben je in León of wil je die kant uit dan zijn er 3 bussen per dag, waarvan de eerste vroeg in de ochtend al vertrekt. Deze rit duurt een kleine 3 uur. Wij reden vanuit Esteli naar León en hadden de laatste bus vanaf het station buiten het centrum. Vol is vol, dus vraag goed na wanneer de bussen gaan en kom niet te laat.

Wij reden van Rio San Juan richting Esteli en stapten over in San Benito. Een lange zit maar wel de moeite waard om wat meer van het lokale leven te zien.

Een handige site voor het plannen van je busritten vind je hier. Ook de hotels in Esteli helpen je graag aan informatie. Tickets koop je op het busstation of in de bus.

De Somoto Canyon

Nog iets meer in de richting van Honduras vind je de bijzondere Somoto Canyon. Een prachtig stukje natuur dat je op een actieve manier kunt verkennen. Ga je richting Honduras, reis dan die kant uit en slaap in Somoto. Blijf je net als wij in Nicaragua dan kun je ook een tour boeken of met de lokale bus zelf die kant uit en er eventueel ook een nachtje slapen.

Je mag de Somoto Canyon niet in zonder verplichte lokale gids, daarom kozen wij voor een dag met een tour vanuit Esteli. Met je geld steun je werkgelegenheid onder de lokale bevolking en het onderhoud van een mooi stukje natuur.

tour door de Somoto Canyon

 

Een tour naar de Somoto Canyon

Vanuit Esteli pakken we de lokale bus (07.30) naar Somoto. Daar staat een taxi op ons te wachten die ons naar de Somoto Canyon brengt. We gaan op pad met een kleine groep van 4 man en een gids. Je kunt kiezen uit meerdere tours en wij hebben die van 4 uur gekozen.

We krijgen een korte instructie en moeten een zwemvest aan. Daarna wandelen we een stukje langs de Pan American Highway voordat we bij het begin van de kloof aankomen. Daar staat ons een paar uur vol wandelen, klimmen op rotsen, er weer van af springen en dobberen te wachten. Door de zwemvesten is het relaxed dobberen, maar na een paar uur is het wel fris.

wandelen in de Somoto Canyon Nicaragua

fspringen in de Somoto Canyon Nicaragua

 

Spannend.....

Boven op de eerste rots is het best wel spannend. Je kijkt een aantal meters naar beneden waar de rivier is en dan gaan met die banaan. Eke volgende stop is een stukje hoger. We klauteren regelmatig uit het water en naar boven. De uitzichten zijn super en als we uitgekeken zijn springen we weer in het water.Wat een kick!

Onze limiet blijkt bij 8 meter te liggen. Dan vinden we het wel hoog genoeg, maar als je wilt kun je nog hoger. Terwijl wij rustig in het water blijven dobberen gaat gids Ricardo bij de volgende rots nog als echte showkikker het water in. Maar goed, hij doet dit al vanaf zijn jeugd vertelde hij ons.....

Na een kleine 3 uur komen we bij een rustig stuk waar een bootje op ons wacht.  Daarna wandelen terug naar het startpunt waar we lunchen. Tijd om lang te zitten hebben we niet meer want de lokale bus terug naar Esteli wacht niet. Wat een TOPDAG!

dobberen in de Somoto Canyon Nicaragua

in de Somoto Canyon

 

Wil je zelf deze tour naar de Somoto Canyon maken?

Wij boekten de tour in Esteli en betaalden 25 USD pp. Voor dat bedrag krijg je de taxi van Somoto naar de Canyon. Een tour van 4 uur met gids en een eenvoudige lokale lunch. Je moet zelf je busrit heen en terug betalen. Boek je liever ter plekke iets dan kan dat ook. Klik hier voor meer informatie.

Lees zeker ook onze andere verhalen en tips voor je reis door Nicaragua.

Geplaatst in Midden-Amerika, Nicaragua.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *