routebordje Noord-Hollandpad bij Kolhorn

Weekend wandelen op het Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad van een kleine 300 kilometer. De route loopt van Texel via de binnenlanden tot aan Huizen en neemt je mee door de afwisselende natuur in Noord-Holland. Wij wandelden twee etappes van het Noord-Hollandpad in de buurt van Kolhorn en genoten van een heerlijk wandelarrangement. Een echte aanrader voor wie er een paar dagen helemaal tussenuit wil en fijne wandelingen wil combineren met de stilte van de natuur.

Een goede start van ons wandelweekend

Op een broeierige vrijdagochtend rijden we het erf op van Olling Art Inn waar we de komende dagen zullen slapen. We zijn vroeg want er is regen voorspeld en zo kunnen we wat speling inbouwen. Al snel staan we oog in oog met Theo en Coby. "Welkom", leuk dat je er bent. De studio is al klaar dus als je het wilt kun je de spullen al kwijt. Zal ik in de tussentijd vast koffie of thee zetten, of heb je liever iets anders?"

Coby loopt met ons mee naar Art studio ”t Atelier en we zijn gelijk verliefd, dat wordt genieten de komende dagen! Nadat we uitgepakt zijn raken we aan de praat. Over het Noord-Hollandpad, het leven in lintdorp Barsingerhorn en Noord-Holland. Over de mooie natuur rond de West-Friese Omringdijk en nog veel meer. De koffie is al lang op wanneer we met Theo in de auto stappen en naar de haven van Haukes rijden waar onze eerste wandeling start. En dan is het tijd voor actie. Rugzak op en gaan.

studio 't Atelier Olling Art Inn Barsingerhorst ambassadeur van het Hoord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandeling door het gevarieerde landschap van de provincie Noord-Holland. De hoofdroute loopt van Texel naar Huizen, is 284 km lang en verdeeld over 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. Bij Kolhorn kun je kiezen om een aftakking richting den Oever en de Wieringerwaard te wandelen (etappes 6 en 7).

Het Noord-Hollandpad is zowel van noord naar zuid als andersom te wandelen. Een mooie route die alles biedt wat Nederland tot Nederland maakt. Zo wandel je langs de Waddenzee, door de duinen, langs bloembollenvelden, heidevelden, molens en gemalen en historische dorpjes, over dijkjes en door de uiterwaarden. Naast de gevarieerde natuur geniet je er ook van bijzondere plekken als de West-Friese Omringdijk, de Stelling van Amsterdam, Unesco Werelderfgoed de Beemster en Kolhorn, onze uitvalsbasis.

Naast een goede bewegwijzering is er een mooi wandelboekje met routekaarten, bezienswaardigheden en andere praktische tips en een eigen website. Ook kun je langs de gehele route genieten van diverse aanbiedingen en arrangementen van de ambassadeurs van het Noord-Hollandpad, waaronder een wandelarrangement bij Olling Art Inn.

→Tip: wandel ook eens rond het indrukwekkende lintdorp Twisk.

 

 

overzichtskaart Noord-Hollandpad op Myfootprints

Klik op de foto om hem groter te zien

Dag 1 op het Noord-Hollandpad. Etappe 7 van Haukes naar Kolhorn (17 kilometer)

Nadat we Theo hebben uitgezwaaid beginnen we met een rondje om de kleine haven van Haukes en werpen een blik op het informatiebord van het Noord-Hollandpad. Vandaag wandelen we van noord naar zuid en volgen de bordjes met een rode cirkel en blauwe pijl. Al snel laten we de haven achter ons en bereiken we via een overstapje de grasdijk rond het Amstelmeer. Dit meer ontstond in 1924 als eerste stap in het afsluiten van de Zuiderzee. In de verte nadert een groot dik wolkendek en het is broeierig warm.

Terwijl we wandelen valt het ons op hoe stil het is. Beneden ons gakken de ganzen en een tweetal buizerds vliegt boven ons op zoek naar een lekker hapje. De inhammen van de kleine moeraseilandjes langs het meer zitten vol vogels. Van dichtbij bekijken is lastig want als ze ons aan zien komen vliegt de meute snel weg.

haven Haukes Noord-Holland

De haven van Haukes

Noord-Hollandpad Amstelmeer etappe 7

oevers van het Amstelmeer

Opstapje en vooroevers van het Amstelmeer

 

Over de Oostdijk langs de Anna Pauwlonapolder

Aan de zuidkant van het Amstelmeer gaan we even zitten om wat te drinken. Diverse plezierjachten komen langs varen, op zoek naar wat verkoeling. Daarna gaat de wandeling de hoge Oostdijk op en wandelen we tussen twee laag gelegen gebieden. Het uitzicht op de Anna Pauwlonapolder links- en de Wieringermeer rechts van ons is eindeloos. Wanneer het zonnetje er voorzichtig aan door komt piepen wordt het behoorlijk warm. "Dat kleine buitje mag er wel komen" zegt Frank, "dan wordt het misschien iets minder broeierig".  

Wandelen op het Noord-Hollandpad de Oostdijk

 

De stilte van het Noord-Hollands landschap

Aan het eind van de dijk bereiken we Pishoek waar we een mooi randje met uitzicht vinden om onze boterhammen op te eten. In de verte schiet een haas door de velden en een eenzame buizerd scheert boven ons. Op een enkel bootje na en een jogger komen we niemand tegen. Wat een stilte!

Na de picknicklunch wandelen we verder langs het Waardkanaal richting Kolhorn. Een eenzame dijkwoning staat stoer in de polder. Op een bordje lezen we dat de Waardpolder ideaal leefgebied is voor de otter en dat het wachten is tot ze er arriveren. Terwijl we verder wandelen en naar het met riet omzoomde water kijken speuren we goed het water af. Hoe leuk zou dat zijn om een kopje boven het water uit te zien komen.

Even later kruisen we het pad van een kudde schapen. Ze doen het rustig aan en scharrelen hun kostje bij elkaar of liggen in het lange gras op de dijk of in de schaduw van het riet.

Pishoek Noord-Holland

ruige berm bij Pishoek

dijkwoning in het Noord-Hollands landschap

schapen langs het Noord-Hollandpad

De Westfriese Omringdijk

Het laatste deel van onze wandeling gaat over de Westfriese Omringdijk naar Kolhorn. Aan deze dijk, die maar liefst 126 kilometer lang is, is langer gewerkt dan aan de Chinese muur. Een bijzonder staaltje vakmanschap.De zon schijnt inmiddels volop en we hebben wel zin in een lekker koel drankje in de schaduw en om de wandelschoenen uit te trekken.

Kolhorn is het eindpunt van etappe 7 van het Noord-Hollandpad. Nog een klein stukje naar Olling Art Inn waar we ontvangen worden met een koud biertje, sapje en een borrelplank vol lekkere hapjes op ons eigen terras. Daarna is het tijd om te douchen en even later komt Coby ons verrassen met het avondeten. Terwijl het langzaam aan donker wordt genieten we van de stilte om ons heen en de zwoele avond. Wat een fijne manier om onze eerste wandeldag mee af te sluiten.

Westfriese omringdijk bij Kolhorn

Over de Westfriese omringdijk naar Kolhorn 

borrelplank bij Olling Art Inn Barsingerhorn

Dat is nog eens thuiskomen na een lange wandeldag!

Dag 2 op het Noord-Hollandpad, etappe 8 van Obdam naar Kolhorn (22 kilometer)

De volgende ochtend starten we goed met een uitgebreid ontbijt op ons eigen terras. Daarna stappen we wederom bij Theo in de auto en dropt hij ons bij het station in Obdam. Vanaf hier gaan we terug wandelen naar Kolhorn. Omdat we de route nu van zuid naar noord wandelen volgen we vandaag de bordjes met een rode cirkel en blauwe pijl.

Na een klein stukje door een straat met mooie panden slaan we linksaf en laten we Obdam achter ons. In het landschap stonden ooit 6 molens waarvan er nu nog 3 over zijn. Iets verderop zien we één van die molens, de Obdammer Molen, al verschijnen. Deze molen wordt nog steeds gebruikt om de polder Obdam te ontwateren. Na het passeren van de molen  steken we het water over via een kleine loopbrug en na een stuk over een rustige weg wandelen we de polder in.

ontbijt bij Olling Art Inn Kolhorn

Obdammer Molen Noord-Hollandpad wandelroute

molen bij Obdam

brug in polder bij Obdam

Lange bomenlanen

Over lange bomenlanen en langs typische stolpboerderijen wandelen we richting Oude Niedorp. Er is geen apart fietspad en op deze zondag is het druk met motoren en fietsers. Hoewel iedereen goed rekening houdt met elkaar zijn we toch blij dat we na een tijd in Verlaat, net iets buiten Oude Niedorp aankomen. Even de rust opzoeken en een lekker plekje in de schaduw op het terras van The Irish Cottage waar we gaan lunchen.

prachtige bomen langs het Noord-Hollandpad etappe 8

boerderij aan het Noord-Hollandpad

Lunchtime: The Irish Cottage

The Irish Cottage ligt pal aan het Noord-Hollandpad midden in het kleine Verlaat en is een ideale stop voor wandelaars. Dit historische pand was lange tijd een overnachtingsplek en pleisterplaats voor bootreizigers. Tegenwoordig is het een ontmoetingsplaats voor recreanten en mensen uit de regio. Een bijzondere plek om je even in een hele andere sfeer onder te dompelen, een hapje te eten of gezellig bij te kletsen onder het genot van een lekkere Guinness of Ierse whiskey.

In de Ierse pub kun je poule en darts spelen, genieten van een goede pubmaaltijd in een bijzondere sfeer en van Live muziek op de eerste zondag van de maand. De oude boerderij is omgetoverd tot een sfeervol restaurant met behoud van vele details als de oude glas in lood ramen en bijzondere dakconstructie. In de loungebar is het goed toeven, kun je rugby en voetbalwedstrijden kijken, vergaderen, een feestje vieren of een whiskey proeverij bijwonen.

En dan is er natuurlijk nog het terras dat aan alle zijden rond het pand loopt. Zo is er altijd een fijne plek in de zon óf in de schaduw, net wat je wilt.

The Irish Cottage Verlaat Oude Niedorp

Over de glooiende oevers van het Kanaal Alkmaar-Kolhorn. 

Na de lunch is het tijd voor het tweede deel van onze wandeling. Via een kleine brug lopen we het dorp uit en steken iets verderop via een tunnel onder de weg door. Een overstapje brengt ons op een brede grasstrook langs het water dat er erg aanlokkelijk uitziet. Regelmatig komt er een plezierbootje voorbij varen.

Iets verderop steken we nogmaals een wat hoger gelegen dijkweg over en wandelen over de glooiende oevers van het Kanaal Alkmaar-Kolhorn. Dankzij de glooiende overgang van de oevers  is het gebied een walhalla voor vogels, insecten, libellen en ook diverse vissoorten zoals de bittervoorn.

wandelen Kanaal Alkmaar-Kolhorn

wandelen langs het Kanaal Alkmaar Kolhorn

schapen zoeken verkoeling op hete dag in zomer

Een beetje afkoeling kan iedereen wel gebruiken vandaag

Met de voetjes in het water

Iets verderop zien we aan de overkant van het water de Westermole opdoemen waarna we nogmaals het water oversteken, onze weg vervolgend via ruige stukjes natuur en langs kleine water poeltjes. Schapen zoeken de verkoeling van het struikgewas en de waterkant en wij krijgen inmiddels ook wel zin om even af te koelen. Met zo veel water langs het Noord-Hollandpad moet het lukken om een mooie plekje te vinden.

Als we iets later langs een klein bedrijventerrein aan de waterrand lopen zien we onze kans schoon. De schoenen gaan uit en we zitten prinsheerlijk op een kleine vlonder met de voetjes in het water. Wat staren naar de bootjes die voorbijkomen, het leven is goed.

Insectenhuis aan kanaal Alkmaar Kolhorn

Westermole en wilde bloemen langs akkers

zicht op de Westermole aan Kanaal Alkmaar Kolhorn

afkoelen aan het Kanaal Alkmaar Kolhorn Noord-Hollandpad wandelen

Op weg naar Kolhorn, het laatste stuk Noord-Hollandpad

Het laatste deel van de 8e etappe van het Noord-Hollandpad gaat via de kronkelige, ruige oevers van de Kromme Gouw. Rechts van ons het water, links de eindeloze vergezichten van het akkerland. De kousen opgestroopt want het gras staat hoog en af en toe zit er ook een brandnetel tussen. Terwijl het riet ruist genieten wij van het lichte briesje dat op is komen zetten. Dat kunnen we goed gebruiken want het zonnetje blijft er flink op los branden.Op dit deel van de route geen plezierbootjes meer, slechts de stilte van de natuur.

Na een half uurtje stappen bereiken we Kolhorn. Hier zit onze ervaring op het Noord-Hollandpad er op. We wandelen nog even door de straatjes en fantaseren over een leven in één van die schattige panden langs de waterkant. Daarna is het toch wel echt tijd om de schaduw op te zoeken en wandelen we terug naar Olling Art Inn voor een verkoelend drankje. We raken aan de klets met Coby en Theo en de tijd vliegt. Als ik uiteindelijk onder de douche sta barst het voorspelde onweer los. Eten doen we vanavond binnen. Lekker knus met de deuren open voor de broodnodige verkoeling.

#Ik wandelde deze etappes op uitnodiging van het Noord-Hollandpad. In mijn blogs deel ik altijd mijn eigen mening.

ruige oevers langs de Kromme Gouw bij Kolhorn Noord-Hollandpad

Nieuwe natuur en grasdijk langs de Kromme Gouw bij Kolhorn Noord-Hollandpad

huisjes aan het water in Kolhorn Noord-Hollandpad

Hier willen wij wel wonen!

binnenstad Kolhorn West Friesland

prachtige gevels in Kolhorn West Friesland

Overnachten bij Olling Art Inn in Barsingerhorn

Tijdens ons weekendje weg sliepen wij in het geweldige atelier van Olling Art Inn. Een fijn, rustig plekje midden in de natuur en met vrij uitzicht op vogelgebied de Molenkolk. Het atelier is met oog voor detail ingericht en overal voel het je kunstenaarsbloed van Theo stromen. Na een actieve dag wandelen op het Noord-Hollandpad is het heerlijk bij komen op één van de terrasjes of in de eigen hottub.

Vanuit Olling Art Inn heb je maar liefst 3 etappes van het Noord-Hollandpad om uit te kiezen. In het voorjaar zijn de bollenvelden een kleurrijk onderdeel van je wandelingen. Ook het strand van Callantsoog en mooie steden als Alkmaar, Enkhuizen en Hoorn zijn goed bereikbaar. Theo vertelt je graag meer over de historie van West-Friesland en de Westfriese Omringdijk waar je op dit deel van het Noord-Hollandpad over wandelt.

Naast 't Atelier hebben Coby en Theo ook een natuurhuisje op het terrein staan. In Te Warskip is het heerlijk toeven en kun je ook je hond meenemen.

Olling Art Inn Barsingerhorn Noord-Hollandpad

Overnachten in 't Atelier, wat een heerlijk plekje

Het Noord-Hollandpad wandelarrangement

Wandelaars van het Noord-Hollandpad kunnen bij Theo en Coby genieten van een heerlijk wandelarrangement. In dit arrangement zijn 2 overnachtingen inclusief een uitgebreid ontbijt en lunchpakket en een haal- en/of brengservice inbegrepen. In overleg kun je bagagevervoer regelen. Wil je net als wij ook een warme maaltijd gebruiken? Ook dat is mogelijk (tegen betaling) en een echte aanrader.

Heb je ook zo'n zin gekregen in een paar dagen wandelen, onthaasten en verwennerij? Lees hier meer over het wandelarrangement bij Olling Art Inn.

Meer weten over het hele Noord-Hollandpad? Klik dan even door naar de eigen website voor alle informatie.

Een mooie korting op het Noord-Hollandpad wandelarrangement.

In samenwerking met Theo en Coby mag ik aan jou als lezer 5% korting geven als je via mij een wandelarrangement bij Olling Art Inn boekt.Heb je interesse?

Gebruik dan bij het boeken de code WandelarrangementMyfootprints. Meer hoef je niet te doen.

 

wandelgids Noord-HollandpadWinactie: Noord-Hollandpad wandelgids

Ben je enthousiast geworden over het Noord-Hollandpad? Dan heb ik leuk nieuws voor je. Ik mag namelijk een wandelgids weggeven onder mijn lezers.

Wil je ook in aanmerking komen voor deze winactie? Doorloop dan deze simpele stappen:

 1. Laat in een reactie onder het blog weten dat je mee wilt doen en waarom het jou zo leuk lijkt het Noord-Hollandpad zelf te gaan wandelen.
 2. Doe dit voor 1 september 2020.
 3. Let op: zorg ervoor dat je een goed mailadres achterlaat zodat we jou kunnen benaderen.
 4. De winnaar krijgt persoonlijk bericht.
Geplaatst in Europa, Nederland, Noord-Holland, wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelen in Noord Holland.

22 reacties

 1. Ik zou heel graag mee willen dingen naar de wandelgids! Ik woon zelf in het mooie N.Holland,wandel daar graag en er zijn op het pad vast nog meer te ontdekken plekjes!

 2. Ik doe maar zelden mee aan winacties, maar na het lezen van je blog over dit pad is mijn interesse gewekt, dus heb ik besloten om mijn kans toch maar eens te wagen ! Mij spreekt dit pad vooral aan omdat het een totaal andere omgeving doorkruist dan wat ik in mijn dagelijks leven gewoon ben, zowel wat betreft natuur als bebouwing e.d. … Altijd leuk om eens op verkenning te kunnen in een nieuw, nog onbekend gebied, toch ?!

 3. O, dat vind ik wel heel leuk! In mijn jeugd woonde ik in de omgeving van etappe 15 en ik wil daar sowieso weer een keer naartoe. Of een keer met mijn moeder wandelen, die woont in 1 van de plaatsjes. Of juist een stukje van etappe 16, daar woont mijn vader in de buurt.

  • O, en wat ik ook fijn vind is dat het gewoon een gids is en geen app of website. Ik mag dan blogger zijn en veel online zijn, als ik ga wandelen of op reis ben wil ik niet steeds op mijn telefoon hoeven kijken. Nee, dan liever een gidsje. Maar misschien word ik gewoon oud, haha.

   • Of je wandelt met een wandelgids, gps of uitgeschreven route wordt niet bepaald door de leeftijd maar weer door persoonlijke voorkeuren. Zo wandel ik het liefst een gemarkeerde route via paaltjes of borden aangevuld met GPS op de telefoon. Dan kan ik zo veel mogelijk om mij heen kijken en hoef ik onderweg niet steeds die leesbril op te zetten. Dat laatste is trouwens wel leeftijdsgebonden 😉

 4. Wauw super .. omdat alle loopjes niet door gaan ivm Corona .. is dit wel een super idee .. elke week een stuk .. en eigenlijk zo dichtbij .. ( woon in zaanstreek) .. Thanks voor je leuke blog ❤️

 5. Na het lezen van dit blog heb ik serieuze interesse om dit eens te komen ontdekken. Ik ben nog nooit in Noord-Hollandse geweest, maar ga het in mijn planning opnemen voor volgend jaar.

 6. Heel graag doe ik mee met de win-actie! Het lijkt mij leuk een keer de andere kant van Nederland te ontdekken. Mijn wandelingen plan ik namelijk vooral in het oostelijke deel van ons land….. Dit boekje moet me dan eindelijk die denkbeeldige “grens” eens over laten gaan!

 7. Hallo Ivonne, samen met mij man liepen wij ook vaak diverse tochten en wandelvakanties. Helaas is hij in 2018 op 53 jarige leeftijd gestorven :-). Ik wil nu proberen of ik alleen een LAW kan lopen, qua conditie is het geen probleem maar mentaal zal wel een dingetje worden. Het Noord Holland pad lijkt me een mooi pad om daar mee te beginnen en te kijken of ik dat zonder mijn man ook kan.

  • Hoi Heleen, wat naar om je man zo jong al te verliezen. Wandelen is een mooie manier om dingen te laten bezinken en een goed gevoel te krijgen en een langeafstandswandeling lopen is een heel mooie ervaring die je lang bijblijft.

 8. Wat een leuke actie! Ik zou heel graag de wandelgids van het Noord-Hollandpad willen winnen omdat ik heel veel wandel in andere provincies van Nederland, maar nooit in Noord-Holland. Super leuk dus om te ontdekken wat voor moois dit stukje Nederland te bieden heeft!

 9. Hi Ivonne, wat heb je weer een leuke blog geschreven! Ja, ik wil mee doen met de actie. Bijna 30 jaar geleden vertrokken uit Noord-Holland, maar het Hollandse hartje klopt bij het wandelboekje. En met een zus die straks voldoende tijd heeft om te wandelen lijkt mij het heel leuk om met haar en andere leuke vriendinnen aan het ‘Noord-Hollandwandelproject’ te beginnen!

 10. Lijkt me Super leuk om t Noord Hollands Pad te lopen. Een mooie nieuwe uitdaging na t Pieterpad.
  Nederland is zo mooi en nog nooit in die omgeving gewandeld

 11. Zou graag meedingen naar de wandelgids omdat wij van plan zijn om het Noord-Hollandpad te gaan lopen. Mijn vriendin heeft met mij het Graafschappad gelopen omdat ik uit de Achterhoek kom. Nu wil ik graag samen met haar het Noord -Holland pad gaan doen omdat zij uit Zaandam komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *