zonsondergang strand Zeeland

Wat te doen in Zeeland? Tips voor je vakantie of weekendje Zeeland.

De laatste jaren komen we regelmatig in Zeeland. Het is even rijden maar zo ontzettend fijn want er is er is enorm veel te zien en doen in Zeeland. Wil je eens lekker uitwaaien, vakantie vieren of een weekendje weg in eigen land? In dit blog vind je onze tips voor de leukste dorpjes, bezienswaardigheden en activiteiten in Zeeland.

Steeds weer terug naar Zeeland

Frank komt al jaren in Zeeland om er te duiken en dat kun je er perfect. Zelf ben ik een enorme fan van wandelen over de brede standen met de stoere golfbrekers en door de uitgestrekte duinen. Alleen dit is al reden genoeg voor ons om steeds weer terug te keren.

Maar er is nog veel meer te zien en doen in Zeeland. Zo spot je er bijzonder wildlife als zeehonden, bruinvissen en zeepaardjes. Ook kent Zeeland een roemruchte geschiedenis waarvan je nog veel terug ziet. Van bunkers uit de tweede wereldoorlog tot grote Deltawerken als de Oosterscheldekering, de Brouwersdam en Deltapark Neeltje Jans. En dan zijn er nog de sfeervolle dorpjes als Middelburg, Zierikzee, Vlissingen, Goes, Veere en het Bourgondische Sluis.

Heb jij ook al zin in een paar dagen Zeeland?

 

De eilanden van Zeeland op de kaart

Zeeland bestaat uit meerdere eilanden. Het heeft best even geduurd voordat ik precies wist hoe het allemaal in elkaar steekt en nog vergis ik me regelmatig.

De bekendste eilanden zijn Schouwen-Duiveland, Walcheren en Zuid-Beveland. Hier komen de meeste mensen om hun vakantie of weekendje weg door te brengen. Ook onze tips zijn veelal op deze eilanden te vinden.

Voor alle duidelijkheid vind je hier een kaart die ik op de site van de VVV Zeeland spotte. Zo heb je een duidelijk overzicht welk eiland je waar kunt vinden.

Klik op de kaart om hem groter te zien.

Wat te doen in Zeeland, onze tips

In dit blog vind je onze tips voor de leukste bezienswaardigheden en activiteiten op de verschillende eilanden in Zeeland. Natuurlijk is het overzicht nog lang niet compleet. Mocht je na het lezen van dit blog nog aanvullende tips hebben dan horen wij het graag van je. Laat ze dan in een reactie achter onderaan het blog. Zo help je ons om nog meer mooie dingen in Zeeland te ontdekken de komende jaren.

Time to Momo Zeeland, reisgids met veel leuke tips:

Zeehonden spotten bij Renesse (Schouwen-Duiveland)

Renesse staat bekend om het brede zandstrand en de gezellige drukte in de zomermaanden. Maar je kunt er ook geweldig goed zeehonden spotten!

Bij laag water vind je de zeehonden op grote zandbanken voor de kust van het strand van Renesse. Wij parkeerden de auto bij Strandpaviljoen "De Haven van Renesse" en wandelden daar het strand op. Voor het spotten van zeehonden op de zandbank heb je een verrekijker of camera met telelens nodig. Heb je die niet kijk dan goed naar de zee. De zeehonden komen regelmatig dichter bij de kust en kijken je vanuit het water nieuwsgierig aan.

Een andere plek om zeehonden te spotten is bij de spuisluis van de Brouwersdam. Hier parkeer je de auto of fiets en kun je de zeehonden van dichtbij bekijken. Dit kan zowel aan de Noordzee zijde van de dam (de beste optie) als de Grevelingen zijde.

Geloof me, na een ontmoeting met deze guitige jongens kan je dag niet meer stuk!

zeehond strand Renesse

Sportieve activiteiten in Zeeland

Zeeland is een geweldige provincie voor de liefhebbers van actieve vakanties en outdoor activiteiten. Waterratten kunnen zich helemaal uitleven op zee en in de binnenwateren die de provincie rijk is. Zeeland staat al jaren bekend als de mooiste provincie om te duiken en snorkelen. Ook zeilen (op het Veerse Meer) en kitesurfen zijn populaire activiteiten. Of wat dacht je van een dagje suppen of kanoën op de grachten van Middelburg?

Blijf je liever met twee benen op de vaste wal en vraag je je af wat je kunt doen in Zeeland? De gevarieerde natuur ontdek je prima tijdens het maken van een mooie fietstocht of wandeling. Dit zijn onze persoonlijke tips voor sportieve waterratten én landrotten.

Snorkelen en duiken in Zeeland

De provincie Zeeland is al jaren een begrip onder duikers. Nederlandse, Belgische en Duitse duikers weten de provincie te vinden vanwege de goede voorzieningen en het bijzondere onderwaterleven. Met name Nationaal Park de Oosterschelde (veelal stromingsduiken) en de Grevelingen zijn drukbezocht. Hier vind je honderden verschillende duikstekken, waaronder de Zeelandbrug. Dit wordt beschouwd als één van de mooiste duikstekken van Nederland.

Het leuke van duiken in Zeeland is dat je zowel in zout als brak water kunt duiken. Voor de ervaren duikers is het ook mogelijk om stromingsduiken te maken.

Tijdens een duik kun je van alles tegenkomen. Van Anemonen, krabben en kreeften tot sepia's. Als je geluk hebt spot je tijdens de duik zeepaardjes of een zeehond. Voor de liefhebbers zijn er in Zeeland meerdere scheepswrakken te vinden. Daal af naar het 60 meter lange "Le Serpent" in het Grevelingenmeer of het het Galjoen zonder Poen" in de Oosterschelde.

Ben je een fan van snorkelen? Probeer dan mooie stekken in de Grevelingen zoals het gemaal van Dreischoor.

kokerworm tijdens duiken in Zeeland

Kokerworm. Foto van Erwin Gerritsen, duiker en onderwaterfotograaf

Wandelen en uitwaaien in Zeeland

De Zeeuwse natuur is enorm gevarieerd en staat in het teken van het water. Hier combineer je een wandeling over het strand met de uitgestrekte duinen en het Zeeuwse achterland. Tijdens het wandelen kom je bijna altijd wel één of meerdere damherten of reeën tegen of oude bunkers uit de tweede wereldoorlog.  Er is een overvloed aan uitgezette wandelpaden maar je kunt ook deelnemen aan excursies en begeleide wandelingen.

Een paar van onze favoriete wandelgebieden zijn de Manteling (Walcheren), Boswachterij Westerschouwen (Schouwen Duiveland) en Natuurgebied Oranjezon (Walcheren). Van vriendin Els kreeg ik de tip om in het voorjaar te wandelen in de Zak van Zuid-Beveland. Hier is het genieten wanneer de natuur in volle bloei staat, aldus Els.

Onze persoonlijke favoriete wandeling is het Boswachterspad Meeuweduinen. Deze route is 12 kilometer lang en heeft alles in zich wat Zeeland te bieden heeft. Ook de Trage Tocht Zoutelande kan ik je van harte aanbevelen. Deze wandeling gaat over de hoogste duinen van Zeeland en het uitzicht is geweldig.

wandelen Boswachterij Westerschouwen Zeeland

Wandelen in Boswachterij Westerschouwen

Met je kop in de wind: fietsen op Zeeland

Ben je een fan van fietsen dan kun je in Zeeland eindeloos veel mooie tochten maken. Via het Zeeuwse fietsknooppunten netwerk stippel je makkelijk een leuke route uit. Zo bepaal je zelf waar je fietst en hoe veel kilometers je wilt rijden. Houd er bij het uitstippelen wel rekening mee dat je aan de kust zit en regelmatig kunt rekenen op een (flinke) bries. Zeker als je route pal langs de kust gaat of over één va de hoog gelegen dijken is het soms behoorlijk trappen.

Op sommige plekken is het mogelijk om "buitendijks" te fietsen. Dit doe je bijvoorbeeld op Schouwen-Duiveland tussen Zierikzee en de Plompe Toren. In de wateren op dit stuk kun je ook bruinvissen spotten dus houd je ogen goed open tijdens het fietsen!

Ook is het mogelijk om een dag een elektrische fiets te huren. Ideaal voor wie er lekker op pad gaat maar liever niet té hard wil (of kan) trappen.

Tip: Fietsgids Zeeland, de 25 mooiste routes:

fietsen op Zuid-Beveland Zeeland

Molens genoeg in Zeeland

Studio Bruinvis (Schouwen-Duiveland)

Net buiten Zierikzee vind je Studio Bruinvis. Hier wordt onderzoek gedaan naar het leven van de bruinvis in de Oosterschelde. Dit is één van de beste plekken om bruinvissen te spotten. Bruinvissen zijn een kleine walvissoort en als je geluk hebt kun je ze hier vanaf de kant zien.

Wij zagen ze niet maar hoorden wel het geluid van een voorbij zwemmende bruinvis via de speciale paal. Hier hoor je opnames van een hydrofoon die onder water aan een boei hangt. Blijf een tijd staan, staar over het water en wie weet! Ook wanneer je geen bruinvis ziet is het een bijzonder stukje Zeeland. Hier ervaar je het gebied op haar best. Op de dijk, met achter je de natuurgebieden Levensstrijd en Rengerskerke en voor je de Zeelandbrug.

Studio Bruinvis bij Zierikzee

Studio Bruinvis en de Zeelandbrug

De Deltawerken en Neeltje Jans.

Wanneer je Zeeland binnenrijdt is de kans groot dat je over één van de Deltawerken rijdt. Deze dammen en sluizen ontstonden na de watersnoodramp van 1953, ter bescherming van het laaggelegen achterland. Tegenwoordig rijd je van het ene eiland naar het andere via diverse dammen (en 2 tunnels). Stap onderweg zeker even uit om al dat geweld op je in te laten werken.

De Oosterscheldekering is de bekendste van de werken. Hier kun je een pijler beklimmen en de stormvloedkering van binnen bekijken.

Bij informatiepark en attractiepark Neeltje Jans boek je een rondleiding in de stormvloedkering. Ben je in Zeeland met de kinderen? Bezoek dan het aquarium, maak een boottocht of leer meer over zeehonden en zeeleeuwen. Een uitje voor het hele gezin!

Een andere bekende plek is de Brouwersdam. Hier kun je zeehonden spotten en ook watersporters zijn gek op dit stukje Zeeland. In de zomer is de Brouwersdam thuis van het bekende Concert at Sea.

Ook in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk (Schouwen-Duiveland) kun je meer te weten komen over de watersnoodramp en de Deltawerken

stormvloedkering Zeeland

De Stormvloedkering vanaf Noord Beveland

 

De mooiste stadjes en dorpen van Zeeland

Elk eiland van Zeeland heeft één of meerdere dorpen die je echt moet bezoeken als je in de buurt bent. Historische Middelburg, Veere en Zierikzee herinneren aan het rijke handelsverleden van de VOC. Maar ook Sluis, Goes en Vlissingen zijn niet te missen pareltjes.

Aan de mooiste stranden van Zeeland

Zoek je een gezellig dorp aan het strand? Kies dan voor Renesse met haar brede strand. Voor mij persoonlijk is Domburg de "place to be".  Hier vind je naast een fijn strand ook de golfbrekers waar ik zo gek op ben. Deze golfbrekers vind je trouwens aan alle stranden die aan de Noordzeekant van Zeeland liggen. Ze zorgen ervoor dat de stroming "gebroken wordt" en de zandafslag minder is. Maar ook zorgen ze voor geweldige plaatjes!

golfbrekers op strand Domburg

Verliefd op de golfbrekers aan de Zeeuwse stranden

Zierikzee (Schouwen-Duiveland)

Zierikzee heeft ons aangenaam verrast. Dit kleine stadje telt maar liefst ruim 500 monumenten en staat daarmee in de top 10 van steden met de meeste monumenten. Na onze wandeling hadden we nog een ruim uur voordat het donker werd en besloten het centrum in te wandelen.

Ik was vooral onder de indruk van de oude Noordhavenpoort en de Zuidhavenpoort en de naastgelegen haven. Omdat we niet zo veel tijd hadden wandelden we vooral in dit deel van de stad. Ook het imposante stadhuis, de historische herenpanden rond de binnenhaven en de Sint Lievens Monstertoren zijn prachtig. Wij komen zeker nog een keer terug om wat meer tijd uit te trekken voor Zierikzee.

Voor duikers is Zierikzee trouwens ook een mooie uitvalsbasis want er zijn meerdere duikstekken vlakbij de stad te vinden, waaronder de Zeelandbrug.

Zierikzee Zuiderhavenpoort

De Zuidhavenpoort in Zierikzee

Goes (Zuid-Beveland)

Ik bezocht Goes tijdens een bloggers trip in het voorjaar van 2020. Omdat het er best druk was maakten we slechts een korte stop. Best jammer want ik had er zeker langer willen blijven. De binnenstad  van Goes is vol monumentale panden, leuke winkels en fijne terrasjes. De meeste indruk maakte de gezellige stadshaven. Echt zo'n plek waar je uren kunt zitten en staren naar de bootjes en drukte op het water.

stadshaven Goes

Bootjes en mensen kijken in de gezellige stadshaven van Goes

Middelburg (Walcheren)

Middelburg is de hoofdstad van Zeeland en vol historie. Tijdens een stadswandeling van een paar uur kun je al heel veel van deze mooie stad zien. Wandel over de stadsbolwerken en langs de oude Koepoort. In het hart van het stadscentrum moet je zeker het oude stadhuis en de indrukwekkende kerk bekijken. Ook de grachten met de monumentale panden zijn een lust voor het oog. Wandel zeker even door het kleinste straatje van Middelburg; de sfeervolle Kuiperspoort. Naast lekker slenteren kun je in Middelburg ook goed winkelen en naar een fijn restaurant of terrasje hoef je nooit lang te zoeken.

Wil je Middelburg van bovenaf bekijken? Dat kan vanuit de Lange Jan. Deze ruim 90 meter hoge  toren steekt ver boven de stad uit en zie je al vanaf ver.

Kuiperspoort Middelburg

De Kuiperspoort, thuis van het Kuipersgilde (17e eeuw)

Sluis ( Zeeuws-Vlaanderen)

Het bourgondische Sluis ligt het dichtst bij de Belgische grens en misschien is het dat wat het vestingstadje nét dat beetje anders maakt. Een heerlijke plek om te winkelen, lekker door de straatjes te slenteren en een hapje te eten en drinken. Wil je een beetje meer cultuur? Bezoek dan het Belfort. Deze middeleeuwse toren, met klokken die alleen geluid werden bij ernstige zaken als brand, is tegenwoordig een museum. De toren kun je beklimmen voor het beste uitzicht.

Zoek je nog een leuke plek om te overnachten in de buurt van Sluis? Lees dan hier onze ervaring in Tiny House Groede.

Veere (Walcheren)

Veere is een prachtig stadje aan het Veerse meer. Waar ooit de handelsschepen lagen vind je nu plezierjachten. Ik bezocht Veere samen met vriendin Mary-Joan en we slenterden een uurtje door de binnenstad. We doken wat winkeltjes in, zaten op een terrasje en dronken een kopje koffie met uitzicht op het mooie stadhuis.

Gek om te zien hoe gezellig druk de straten toen waren en hoe rustig het nu is. Veere is een heerlijke plek om zomaar even wat rond te snuffelen in de winkels of een snoepje te proeven in oma's snoepwinkel.

centrum en stadhuis Veere Zeeland

Stadhuis en gezellig centrum Veere

Vlissingen (Walcheren)

Vlissingen is een havenstad en ligt aan het begin van de Westerschelde. De historische binnenstad is een beschermd stadsgezicht met prachtige panden. Ook heeft Vlissingen een eigen  strand waar het heerlijk toeven is. Vanaf het strand of de hoger gelegen dijk kun je kijken naar de grote schepen die via de Westerschelde van- of naar Antwerpen varen. Iets lager wandel je pal langs het water over de grote boulevard.

Wij stapten op de fiets en maakten een mooie tocht van Zoutelande naar Vlissingen en weer terug. Onderweg stopten we bij diverse strandopgangen waaronder die van het gezellige Dishoek. Ook leuk: Vlissingen is het jaarlijkse decor voor het Film By The Sea festival (september).

blik op Vlissingen vanaf het fietspad

Vlissingen vanaf het fietspad vanuit Zoutelande

Een vreemde eend in de bijt. Flamingo's spotten bij Battenoord

In het haventje bij de plaats Battenoord vind je iets heel bijzonders. Hier kun je namelijk sinds een aantal jaar flamingo's spotten! Technisch gezien ligt dit plaatsje net ten noorden van Zeeland op het Zuid-Hollandse Goeree-Overvlakkee. Toch wil ik het je niet onthouden omdat het zo leuk is. Plus het is makkelijk te bezoeken vanuit Zeeland of op weg er naartoe.

Wanneer je de auto bij het haventje geparkeerd hebt loop je naar de kleine uitkijktoren of de dijk op. Vanaf beide plekken zie je ze al staan. Het is heel bizar om ineens een hele rij knalroze flamingo's te zien staan. Heel dichtbij kom je niet dus heb je een verrekijker of camera met telelens neem die dan zeker mee!

flamingos Battenoord Goeree-Overflakkee

TIP: Bezoek Zeeland in het laagseizoen.

Wij bezochten dit jaar voor het eerst Zeeland in het laagseizoen (november) en we kunnen het iedereen aanraden. Niet alleen is het een stuk rustiger dan in het hoogseizoen maar het weer in Zeeland is vaak ook nog heerlijk tot ver in het jaar.

Een ander voordeel is dat je tussen 1 november en 1 april overal gratis kunt parkeren. Daarnaast mogen honden overal de stranden weer op, genieten voor baas én hond dus.

Wil je kamperen houd er dan rekening mee dat veel campings gesloten zijn vanaf 1 november. In 2020 mogen de campings bij uitzondering allemaal open blijven om het gemiste seizoen "goed te maken". Een feit waar wij dankbaar van profiteerden met het camperbusje.

buitendijks wandelen bij Zierikzee

Buitendijks wandelen bij Zierikzee

 

De mooiste zonsondergang in Zeeland (fotograferen)

Ben je een fan van mooie zonsondergangen? Dan zijn de Noordzee stranden "de place to go", zeker op een zonnige dag waarbij je ook nog wat wolken hebt. Zoek een mooi plekje op het strand of neem plaats op een bankje op de duinen. Een mooier einde van je dag in Zeeland kun je je niet wensen.

Tip: bij de stranden van o.a. Domburg, Dishoek, Vlissingen en Westenschouwen staan de golfbrekers. Die vormen (bij laag water) een perfecte voorgrond voor een mooie zonsondergang foto.

zonsondergang strand Zeeland

Zonsondergang op het strand van Domburg

Er is altijd wat te doen in Zeeland!

Wat je ook doet, welk van de eilanden je ook kiest je zit altijd goed. Het leuke is dat je makkelijk meerdere plekken in Zeeland in één vakantie kunt bezoeken. Zo kampeerden wij met vrienden op Noord-Beveland en wandelden op Walcheren. In de tussentijd maakten de mannen een duik op weer een ander eiland. Door de dammen en tunnels ligt alles binnen handbereik en hoef je vaak niet ver te gaan om veel te zien.

Wat is jouw favoriete deel van Zeeland?

 

Meer tips en fijne reisgidsen voor Zeeland

Geplaatst in Europa, Nederland.

4 reacties

  1. De flamingo’s! Ik ben zo verrast!! Zeeland vind ik ook een heerlijke provincie voor weekendjes weg (of langer). De volgende keer wil ik wel meer van Schouwen-Duiveland ontdekken. En de steden bezoeken als er minder maatregelen zijn en de horeca weer open.

    • Ik wist al een paar jaar dat er flamingo’s bij Battenoord te vinden zijn maar het blijft verrassend om ze in Nederland aan te treffen! Verder is Schouwen-Duiveland ook een heerlijk eiland dat ik je zeker aan kan bevelen. De steden zijn absoluut een stuk leuker als er wat meer te beleven is. In de zomermaanden kan het er wel behoorlijk druk zijn dus dan raad ik aan om in het voor of najaar te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *