uitzicht vanaf Uitkijktoren Belvedère

Wandelroute Oranjewoud Heerenveen, Museum Bélvedère en de Belverdère toren

Oranjewoud Heerenveen ligt in Friesland, ten oosten van de stad Heerenveen en bestaat uit een verzameling voormalige landgoederen waar je vrij kunt wandelen. Hier wandel je door het bos, parken met statige bomenlanen en langs indrukwekkende buitenhuizen, waterpartijen en kleine weilandjes.

Combineer je wandeling in Oranjewoud met een bezoek aan Museum Bélvedère en beklim de Belvedère toren. Deze 100 jaar oude uitkijktoren is een rijksmonument en staat garant voor een prachtig uitzicht. Wie weet spot je vanaf dit hoge punt wel één van de vele damherten of reeën die in Oranjewoud leven.

Wandelroute in Oranjewoud Heerenveen

Op zoek naar een mooie wandelroute de buurt van Heerenveen vind ik de site van Janny, Wandelvanuit. Janny wandelt veel en heeft een mooie route door Oranjewoud op haar site staan en die lijkt ons wel wat. De wandelroute is 15 kilometer lang, een rondwandeling en start bij Hotel Tjaarda in Oranjewoud. Hier kunnen we de camper makkelijk parkeren. Omdat we al in Heerenveen zijn is het maar een klein stukje rijden en zo kunnen we na ons tweede bakje koffie direct aan de wandel.

→Tip: Stel zelf een route samen met de wandelknooppunten of ga lekker vrij wandelen in Oranjewoud Heerenveen. Wandelpaden genoeg!

Oranjewoud, aan de rand van de stad

Hotel Tjaarda ligt aan rand van Heerenveen midden in de bossen. We wandelen korte tijd over smalle, boomrijke paden en daarna verlaten we het bosgedeelte. Links van ons zien we de laatste huizen van Heerenveen, rechts van ons begint een nat gebied.

Op deze zonnige lentedag klepperen de ooievaars er vrolijk op los. "Love is in the air". Wanneer we dichterbij komen zijn ze stil en kijken ons vanaf hun hoge zitplek nieuwsgierig aan, alsof ze zich afvragen wie er zo vroeg op de dag hun rust komt verstoren. Niet veel later draaien we af en wandelen via een vlonderpad tussen de zwarte elzen het natte gebied in.

wandelroute Oranjewoud Heerenveen

ooievaars in Friesland

zwarte elzen in Oranjewoud
Museum Bélvedère

Aan het eind van het vlonderpad staan we voor Museum Bélvedère. Dit bijzondere museum voor moderne kunst werd in 2004 door Koningin Beatrix geopend en is één van de bezienswaardigheden van Heerenveen. Het moderne gebouw staat dwars op het kanaal van de Prinsenwijk en is zo ontworpen dat het goed in de natuurlijke omgeving past. Vanaf het museumcafé en terras kijk je langs het kanaal richting het mooie witte landhuis van Oranjewoud.

Helaas is het museum tijdelijk gesloten maar de beeldentuin is open. Nadat we een rondje door de tuin hebben gelopen bel ik aan bij het museum want hier hebben namelijk we iets heel leuks besteld. Een picknick in een rugzak!

Vanaf Museum Bélvedère kun je via diverse wandelpaden en de wandelknooppunten makkelijk zelf een mooie wandelroute uitstippelen in Oranjeveen en je lunch onderweg eten aan één van de picknickbankjes. Hoe leuk is dat!

museumcafé van Museum Bélvedère Oranjewoud

Museumcafé Museum Bélvedère Oranjewoud, nu leeg binnenkort hopelijk weer gezellig druk

Picknick in een rugzak

Terwijl ik even snel naar de wc ga pakt René de picknick rugzak voor me in. Wij nemen hem vandaag mee op onze lange wandelroute maar kunnen het niet laten om gelijk al een kijkje te nemen. De picknick wandelrugzak is helemaal compleet, met borden, glazen en bestek. Bij het reserveren van de picknick kun je kiezen uit een standaard indeling maar in overleg is er van alles mogelijk. Voor de echte liefhebbers is er zelfs een lekkere fles wijn bij te bestellen.

Onze picknick bevat meerdere broodjes, lekkere smoothies, water, een salade met zalm en garnalen en brownies. Het ziet er zó lekker uit dat we ter plekke (het is half 12) al een eerste broodje eten en één van de smoothies drinken, de salade bewaren we voor later. Daarna gaat de rugzak op mijn rug en wandelen we verder langs het kanaal in de richting van het landhuis.

op pad met picknick dagrugzak van Museum Bélvedère Oranjewoud

picknick lunch in rugzak van Museum Bélvedère Oranjewoud

Zeg nou zelf wie wil niet op pad in Oranjewoud met deze picknick lunch rugzak van Museum Bélvedère?

Reeën in Oranjewoud Heerenveen

Net voor het witte landhuis draaien we af en wandelen we opnieuw het bos in. Langs een prachtig huis waar ik best zou willen wonen. Even later bereiken we een meer open landschap. Na een kort stuk over een fietspad wandelen we verder over een prachtig paadje langs het water terwijl om ons heen de vogels volop fluiten.

Aan de overkant van het water graast een kleine groep reeën in het hoge gras. Wat bijzonder is het toch om op al onze wandelingen in Friesland steeds maar weer die reeën tegen te komen. In Oranjewoud leven veel reeën en terwijl we rustig naar ze kijken drinken we onze tweede smoothie uit de picknickrugzak. Zonnetje erbij, wat wil een mens nog meer?

prachtig huis op Landgoed Oranjewoud Heerenveen

Wie wil hier ook elke dag wakker worden?

smal wandelpaadje langs het water in Oranjezoud Heerenveen

Reeën bij Oranjewoud

Reeën bij Oranjewoud, 6 stuks veilig aan de overkant van het water.

Rust

Met een grote boog wandelen we on het veld met de reeën heen waarbij we iets verderop het water oversteken. Daarna gaat de wandeling verder over kleine paadjes langs de velden, een stukje fietspad en weer richting het bos. Hier staat een picknicktafel in de zon, ideaal om de rest van onze picknicklunch op te eten. Naast een enkele fietser komen we niemand tegen en is het heerlijk rustig. Niets dan geluiden van de natuur, daar houden wij wel van.

Oranjewoud

wandelen Oranjewoud Heerenveen

Gevarieerde bossen in Oranjewoud

Het volgende deel van de wandelroute gaat door de gevarieerde bossen van Oranjewoud. Door oude beukenlanen, langs loofbomen en mooie stukken met naaldbossen. Een specht roffelt op een boom en elk pad is weer een nieuwe verrassing. In de tussentijd houden we onze ogen goed open en speuren naar meer reeën maar die zitten vandaag liever in het gras zo lijkt het.

Na een tijd komen we bij een klein kanaal en wordt het landschap weer wat meer open. We wandelen langs een klein kerkhof met een klokkestoel. Even verderop verwijst een bordje naar de uitkijktoren Belvedère waar we nu naartoe wandelen.

beukenlaan op landgoed Oranjewoud

naaldbossen in Friesland

kerkhof met klokkestoel van de familie Limburg van Stirum
Uitkijktoren Belvedère Oranjewoud

De uitkijktoren van Belvedère in Oranjewoud is bijna 100 jaar oud en een rijksmonument. Het is gebouwd op een heuvel in het landschap waar eerder al een houten uitkijktoren stond. De uitkijktoren is 30 meter hoog en één van de eerste betonnen uitkijktorens die er ooit gebouwd is. Vanaf de top kun je eindeloos ver kijken, op een heldere dag zelfs tot aan de Waddeneilanden.

Na een pittige klim wacht ons een geweldig uitzicht op het landschap. wat het helemaal bijzonder maakt is de grote groep damherten die, net als wij boven staan, vanuit het omringende bos de velden op komt rennen. Er zit ook een witte bij, "een albino" zegt een ander stel dat we op de toren aantreffen. "Er is er één van in Oranjewoud. Bijzonder dat we die vandaag zien".

Fries Landschap akkers met struweel

Ideaal landschap voor een ree of damhert!

Uitkijktoren Belvedère

Uitkijktoren Belvedère

uitzicht vanaf Uitkijktoren Belvedère

Indrukwekkend uitzicht vanaf Uitkijktoren Belvedère

Wildlife in Oranjewoud  en rond Heerenveen

Nadat we van de toren zijn afgedaald wandelen we tussen de akkers en het bos verder. Ineens valt mijn oog op een klein bultje in het gras. Als ik door mijn telelens kijk blijkt het een ree te zijn die heerlijk in het gras staat. Niet veel later wandelen we bijna langs de plek waar hij staat en kan ik hem ook nog op de foto zetten terwijl hij naar ons kijkt, maar zich niet veel van ons aan lijkt te trekken. Even later treffen we op een andere akker wederom twee reeën. Het blijft een feestje vandaag in Oranjewoud!

Wat verderop maken de reeën plaats voor koeien, ook gezellig, daarna wandelen weer richting het kanaal dat we oversteken en na een klein stuk door het bos nog eens oversteken.

ree tijdens wandelen in Oranjewoud

reeën in de buurt van Heerenveen

koeien in weide Friesland

wandelbrug in Oranjewoud

Landhuis Oranjewoud en de Overtuin

En dan staan we ineens weer voor het witte landhuis Oranjewoud waar we nog een stuk wandelen door de Overtuin, aan de overkant. Kinderen spelen in het park en moeders sjouwen met speelgerei en picknickkleden, het is er een heerlijke dag voor. Wij wandelen na ons rondje door de Overtuin weer richting hotel Tjaarda waar een eind komt aan de wandeling bij Oranjewoud. Daarna rijden we door naar het zuiden van Heerenveen waar we op een heel leuk plekje gaan overnachten. De Picknick rugzak kunnen we daar achterlaten dan kan René hem later ophalen, ideaal.

Oranjewoud Heerenveen

wandelen door de Overtuinen

Rondje wandelen door de Overtuin

ooievaars in Oranjewoud Heerenveen

Nog een koppeltje ooievaars in Oranjewoud Heerenveen

B&B Uitgerust Voor Zaken in Heerenveen

Op de laatste dag van ons rondje door Friesland verwennen we onszelf met een fijne kamer in B&B Uitgerust Voor Zaken. Na een korte rit kunnen we onszelf via een zelf check in binnenlaten en kan het relaxen beginnen. We beginnen met een lekker bakje koffie op ons eigen terrasje en dan nog maar een kopje op één van de andere terrasjes. Hier laten we onze wandeling nog even op ons in werken en denken we terug aan 2 mooie weken in Friesland.

B&B Uitgerust Voor Zaken

terrasje aan het water B&B Uitgerust Voor Zaken

Lekker bijkomen na een lange wandeling

Een bijzonder plekje aan het water

Bianca en haar man hebben van een oude boerderij een geweldig mooie plek gemaakt. Met diverse ruime en sfeervolle kamers, zowel boven (met binnenterras) als beneden met buitenterras. Daarnaast is er een gezamenlijke leefruimte waar je (buiten coronatijd) zelf kunt koken en het ontbijt geserveerd wordt aan de lange tafel.

In de tuin zijn er meerdere zitjes en kun je onder de bloesembomen of vanaf het terras aan het kanaal rustig de voorbij varende bootjes observeren. Onze buren zijn met de boot aan het toeren en komen hier een nachtje slapen. Ook een heel tof plan!

De volgende ochtend worden we verrast met een mooi blad met bijzonder ontbijt, want het is Koningsdag. Daarna is het tijd om afscheid te nemen en begint de rit naar Noord-Brabant.

B&B Uitgerust Voor Zaken Heerenveen Myfootprintsnl

Wil je zelf een keer overnachten op dit bijzondere plekje?

Boek je kamer rechtstreeks bij de accommodatie of via Booking.com.

Handig om te weten over wandelen bij Oranjewoud Heerenveen

  • De route die wij wandelden is 15 kilometer lang en te vinden op de website Wandelvanuit.
  • Op de website van Janny krijg je meer informatie  over de wandeling en kun je ook de GPX downloaden.
  • In Oranjewoud kun je ook makkelijk zelf een route uitstippelen via wandelknooppunten of vrij wandelen.
  • Fijne startpunten voor wandelroutes zijn Hotel Tjaarda Oranjewoud of Museum Bélvedère. Op beide plekken kun je gratis parkeren
  • Tip: bestel een picknick in rugzak bij Museum Bélvedère en zoek een leuk plekje om die op te eten tijdens je wandeling.
  • Voor deze route zijn schoenen waarop je fijn wandelt prima.
  • Beklim zeker even de Belvedère toren en geniet van het uitzicht.
  • Houd tijdens het wandelen je oren en ogen open. In Oranjewoud leven naast vogels ook veel reeën en damherten.
  • Op de speciale pagina vind je al onze tips voor wandelen in Friesland.

 

Geplaatst in Europa, Friesland, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Friesland, Wandelen in Nederland.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *