wandelen Zoutelande uitzicht vanaf de duinen

Wandelen bij Zoutelande; de Trage Tocht Zoutelande

Wil je wandelen bij Zoutelande? Kies dan de 15 kilometer lange Trage Tocht Zoutelande. Deze afwisselende route neemt je mee over de hoogste duinen van Walcheren, het brede strand van Zoutelande en Valkenisse en door het open achterland. Bereid je voor op flink wat klimmen en dalen maar het spectaculaire uitzicht is de inspanning dubbel en dwars waard. Wandelschoenen aan en gaan!

Wandelen Zoutelande

Op zoek naar een mooie plek aan de Zeeuwse kust komen we uit bij Zoutelande op het eiland Walcheren, thuis van de hoogste duinen van Zeeland. Hier vinden we een kleine boerencamping op een kilometer van de kust. Vlakbij de brede stranden van Zoutelande, Domburg en Dishoek. Een ideale plek om even uit te waaien, te fietsen en wandelen. Aangezien ik fan ben van de Trage Tochten valt mijn oog al snel op de Trage Tocht Zoutelande.

Het is een stralende dag, praktisch windstil en de zon doet flink haar best. Vandaag belooft het rond de 16 graden te worden en dat in november, wat een bof! De camperbus kunnen we laten staan want vanaf de camping zitten we binnen no time op de route. Na het ontbijt trekken we onze wandelschoenen aan voor ons dagje wandelen rond Zoutelande. Via de velden wandelen we over een klein paadje naar een punt waar we de wandelroute oppikken.

typisch Zeeuws landschap bij Zoutelande

Twee lussen

De Trage Tocht Zoutelande bestaat uit twee grote lussen en vormt daardoor een 8. Omdat we willekeurig ergens op de route beginnen besluiten we eerst naar Zoutelande te wandelen en daarna via de duinen het zuid-oostelijk deel van de wandelroute te lopen. Daarna lopen we wederom via Zoutelande naar het strand om vervolgens via het strand en de duinen weer naar de camping terug te wandelen. Zo hebben we de meeste afwisseling.

In november zijn de velden kaal en ervaar je de uitgestrektheid van het Zeeuwse landschap op haar best. We wandelen dwars door de velden en een paar kleine bosschages. De trui gaat uit, wat is het genieten in dat warme zonnetje. Al snel bereiken we Zoutelande waar we links aanhouden en bij de duinen het pad omhoog pakken. Helaas zijn de bunkermusea gesloten maar het iets verderop gelegen wandelbankje is altijd open!

wandelbankje op duin Zoutelande

Wandelen over de hoogste duinen van Zoutelande

Van het uitzicht krijgen we nooit genoeg. Nadat we ons van het bankje hebben losgerukt gaat het steeds hoger de duinen in. We zitten vlakbij de hoogste duintop van Zeeland. Voor ons is het best een verrassing dat de duinen hier zó hoog zijn. Op de een of andere manier associeer ik Zeeland met vlak maar deze wandeling laat ons een geheel andere kant van Zeeland zien.

Aan de zuidkant van het dorp op 54 meter NAP vind je de hoogste duintop van Walcheren. Lange tijd werd gedacht dat de allerhoogste duintop van Nederland bij Zoutelande ligt ,maar dat blijkt onjuist. De állerhoogste duintop van Nederland vind je bij Schoorl, in het Noordhollands Duinreservaat. Het is maar dat je het weet ;).

Lange tijd volgen we het hoge pad over de duinen. Af en toe komt een fietser of andere wandelaar ons tegemoet maar verder is het rustig. Op de zee zien we grote vrachtschepen voorbij komen, op weg naar de Westerschelde en de haven van Antwerpen. Daarna is het tijd om af te dalen en het achterland weer op te zoeken. Via een lange trap gaat het naar beneden en komen we aan de voet van het duin in een stukje bos terecht.

Lees ook: wandelen over het strand en door de duinen van Meijendel (Wassenaar).

grote vaart Zeeland richting de Westerschelde

hoogste duinen van Zeeland op Walcheren

wandelen Zoutelande uitzicht vanaf de duinen

Eén van de uitkijkpunten op de hoogste duinen van Zeeland

trap vanaf de duinen bij Zoutelande
Het duinbos bij Valkenisse

Ons pad gaat dwars door het duinbos bij Valkenisse waarna we een weg oversteken en weer tussen de akkers en nieuwe natuur lopen. Een tijd lang wandelen we langs een brede sloot met uitzicht op de duinenrand en over een grindpad. Via diverse buitenwijken met veel vakantieparken bereiken we Zoutelande waar het inmiddels gezellig druk is. Vooral de "koffie en vis to go" doen het goed. Wij wandelen verder richting de duinen op zoek naar een mooi, rustig bankje met uitzicht om ons brood op te eten.

duinbos bij Valkenisse Walcheren

Trage Tocht Zoutelande

wandelpad op Walcheren

Vergezichten,  duinen en het strand van Zoutelande

Het laatste deel van onze wandeling gaat wederom over het hoge duinpad. Achter ons grazen de schapen en de vergezichten zijn weer om van te smullen. Niet veel later dalen we af naar het strand waar we korte tijd wandelen. Schelpjes rapen, genieten van de golfbrekers. Al veel te snel zijn we weer bij een trap die ons omhoog brengt. Nog een klein stukje over de duinen en daarna wandelen we de laatste kilometer terug naar de camping.

Tevreden trekken we de wandelschoenen uit en genieten van een lekker kopje koffie bij de camper in het laatste zonnetje van de dag. Dan is het tijd om de douche in te duiken, te koken en plannen te maken voor nog meer mooie wandel en fietsavonturen op Walcheren. We love Zeeland!

schapen op dijk Zoutelande

Zicht op Zoutelande vanaf de duinen

strand Zoutelande

wandelroute Zoutelande

Handig om te weten over wandelen bij Zoutelande

 • De afstand van de Trage Tocht Zoutelande is 15 kilometer en gaat over makkelijke paden.
 • Startpunt is de parkeerplaats aan de Nieuwstraat, Zoutelande.
 • Met het openbaar vervoer; bus 53 van/naar station Middelburg halte Nieuwstraat.
 • Doordat de route in 2 lussen gaat is hij makkelijk te halveren tot een kortere wandeling.
 • Houd rekening met een paar stevige klimmetjes wanneer je de duinen op gaat en zwaarder lopen op het strand.
 • Schoenen waarop je lekker wandelt zijn prima voor deze wandeling.
 • Horeca: in het centrum van Zoutelande en langs het strand.
 • Wij begonnen onze wandeling bij Minicamping de Visser. Deze ligt ideaal en is heerlijk rustig in het naseizoen.
 • Alle informatie die je nodig hebt om de Trage Tocht Zoutelande te wandelen, inclusief gps en routebeschrijving, vind je  (tegen betaling)  op de Wandelzoekpagina.
 • Ook een fan van Trage Tochten? Je vindt al onze wandelblogs op de speciale Trage Tochten pagina.
Geplaatst in Europa, kustwandeling, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelen in Zeeland.

2 reacties

 1. Hoi Ivonne! Mooie foto’s hoor😊 Mijn vriend en ik willen deze wandeling aankomend weekend doen en vroegen ons af hoelang jullie er ongeveer mee bezig waren?

  • Hoi Lilianne, wij hebben er ongeveer 4 uur over gedaan. Daardoor had ik alle tijd om foto’s te maken en konden we onderweg lekker rustig ons broodje opeten. Veel plezier met wandelen! Groetjes,
   Ivonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *