Wandelen bij Wolfhez bos bij de Wodanseiken

Wandelen bij Wolfheze; de Wolfhezer heide en de Wodanseiken.

Deze korte route van nog geen 5 kilometer brengt je door een zeer gevarieerd natuurgebied. Onderweg passeer je diverse grafheuvels uit de bronstijd, heidevelden en de oude Wodanseiken. Een heerlijke wandeling om even de benen te strekken als je niet zo veel tijd hebt maar toch een mooi gebied wilt bekijken.

bord wandelroute Wolfheze langs de heide en de Wodanseiken

Even lekker uitwaaien

De wandeling langs de heide en Wodanseiken is één van mijn favoriete routes uit de tijd dat ik in Wolfheze woonde. Nu kom ik er nog af en toe als we op bezoek zijn geweest bij mijn ouders en zin hebben om nog even wat te wandelen. Op een mooie zomerse dag zijn we nieuwsgierig hoe de heide er uit ziet na al die enorm droge weken.

We parkeren onze auto op de parkeerplaats aan de Wolfhezerweg waar we uit twee verschillende routes kunnen kiezen. De één gaat richting de heide, de ander gaat via een tunnel naar de andere kant van de Wolfhezerweg en loopt door het bos. Vandaag wordt het de blauwe route, deze vind ik net iets leuker dan de ander bovendien pik je zo nog een beetje zon mee, altijd lekker!

Oud wolfheze

Na een kort stukje door het bos komen  we al snel in een meer open gebied. Hier vind je grafheuvels die geplunderd, en later verder leeg gehaald zijn door onderzoekers. Tegenwoordig zorgt Natuurmonumenten ervoor dat er geen bomen op de heuvels groeien zodat ze niet door de wortels beschadigd kunnen worden. Niet veel later passeren we de plek waar ooit het oude Wolfheze stond. Ooit niet veel meer dan een kerk met kerkhof, een boerderij en een schaapskooi. Nu herinnert alleen een bord je nog aan het verleden. Wel jammer dat er niet iets meer bewaard is gebleven vind ik zelf.

De route gaat verder langs de heide en door wat kleine stukken met beuken en dennen. Vooral op de heide is goed te zien hoe zwaar de natuur het dit jaar heeft met al die droge en hete dagen. De heide is meer bruin dan paars op dit eerste stuk, wat zonde!

Droge heide tijdens het wandelen bij Wolfheze

Wandelen bij Wolfheze oude beukenbomen

Wandelen bij Wolfheze route ;langs de Wodanseiken

Heide en hazelwormen

Als we afbuigen aan het eind van de heide weet ik dat er een beekje is met water en na al deze hitte ben ik aangenaam verrast dat het niet droog staat. We lopen door een gebied vol oude stuwwallen uit de prehistorische ijstijd. Via een zandpad klimmen we  omhoog op één van de wallen en komen dan wederom in een groot heidegebied terecht. Waardoor het komt weet ik niet maar het is hier een stuk minder droog dan op het eerste stuk. Zo genieten we volop van de heide.

Tijdens eerdere wandelingen trof ik hier hazelwormen aan die lagen te zonnen op de paden. Hazelwormen zijn hagedissen zonder poten, waardoor ze meer op kleine slangen lijken. Frank heeft ze nog nooit gezien dus we letten goed op terwijl we wandelen maar helaas..... Jammer want net nu ik mijn camera bij me heb zien we ze niet.

We wandelen met een grote boog om de heide heen en halverwege buigt de route af richting het bos en de beroemde Wodanseiken.

Wandelen bij Wolfheze; de Wolfhezer heide en de Wodanseiken. riviertje

Wandelen Wolfheze de Wolfhezer heide en de Wodanseiken

Paddenstoelen tijdens wandelen bij Wolfheze; de Wolfhezer heide en de Wodanseiken

De Wodanseiken

In het stuk bos waar we nu lopen staan de zogenoemde Wodanseiken. Deze groep eiken is ongeveer 450 a 500 jaar oud en is veelvuldig vastgelegd door diverse 19e eeuwse landschaps schilders. Zij waren het die de naam Wodanseiken bedachten. Helaas zijn er de laatste jaren diverse van de eiken door ouderdom gesneuveld. Waar de wandelroute eerst pal langs de bomen liep is hij nu er omheen gelegd omdat het te gevaarlijk is er onder te lopen vanwege afvallende takken. Je bekijkt de bomen nu van een kleine afstand en ook nu zijn ze nog indrukwekkend.

Via het bos komen we uiteindelijk weer bij de parkeerplaats terecht en stappen we tevreden in de auto. Klaar voor de rit naar Eersel.

Wandelen bij Wolfhez bos bij de Wodanseiken

Wandelen bij Wolfheze informatiebord Wodanseiken

Wandelen bij Wolfheze route langs dede Wodanseiken
Wolven in de buurt van Wolfheze

Wist je dat er tegenwoordig ook enkele wolven te vinden zijn in de buurt van Wolfheze en de Wodanseiken? Houd je oren en ogen goed open want de kans op een ontmoeting met deze prachtige dieren is zeldzaam.

Handig om te weten over deze route

 • De totale route is ongeveer 4,5 kilometer lang en is uitgezet dmv  blauwe paaltjes en stenen met blauwe aanduiding erop.
 • Indien gewenst kun je de route uitbreiden met een tweede route aan de andere kant. Deze gaat door het bos.
 • Wil je nog meer wandelen dan kun je ook hier weer kiezen om een extra route aan de wandeling vast te knopen (zie bord bovenaan blog).
 • De auto parkeer je gratis op de parkeerplaats aan de Wolfhezerweg, schuin tegenover Fletcher Hotel Wolfheze.
 • Kom je met de trein dan stap je uit in het station Wolfheze. Daar kun de bus richting Doorwerth pakken.
 • Hier vind je ook een informatiebord over het gebied en de routes.
 • Schoenen waarop je lekker wandelt zijn voldoende.
 • Mooie tijd om te wandelen: als de heide bloeit, maar is het hele jaar door een fijne route.
 • Horeca in het dorp Wolfheze in de buurt van het treinstation (1,2 kilometer verderop langs de Wolfhezerweg) of bij Fletcher Hotel Wolfheze tegenover de parkeerplaats.
 • Meer over de wandeling vind je op de pagina van Natuurmonumenten.

Nog niet uitgewandeld?

 

Geplaatst in Gelderland, Nederland, wandelen, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

2 reacties

 1. Wij hebben geprobeerd de blauwe route te lopen, maar dat mislukte omdat we paaltjes volgden, zoals hier beschreven. Onderweg kwamen we er achter dat de route op stenen is aangegeven met blauwe verf. We gaan nog eens terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *