spiegeling bomen in Kulkesven Stiphoutse bossen

Wandelen rond Helmond; de Trage Tocht Helmond

Wil je wandelen rond Helmond? De Trage Tocht Helmond is een 16 kilometer lange wandelroute en start bij de Warande aan de rand van de stad. Onderweg wandel je langs kasteel Croy, door de Stiphoutse bossen en het open landschap rond Helmond. Wij wandelden deze route op een zonnige winterdag met de mouwen opgestroopt en rits open. Wandel je met ons mee?

Wandelen rond Helmond

Op een mooie winterdag zoek ik een nieuw gebied om te ontdekken in Brabant, het liefst binnen maximaal een half uur rijden. Mijn oog valt op de Trage Tocht Helmond. Hoewel wij niet zo ver van Helmond wonen gingen we nog nooit wandelen rond Helmond. Hoog tijd om daar verandering in aan te brengen. Snel zet ik de gps van de tocht in mijn telefoon, wandelschoenen aan, rugzak ingepakt en hop naar Helmond.

Een zonnige start bij de Warande

De parkeerplaats van stadspark de Warande is nog rustig. Wel zien we een bordje dat we officieel maar 3 uur mogen parkeren. "Hmmm, zullen we het erop wagen" vraagt Frank? We zullen rond een uur of 4 op pad zijn tijdens deze wandeling en besluiten de gok te nemen. Geen zin om rond te gaan rijden en te zoeken waar we anders nog kunnen parkeren. Zonde van het lekkere weer. We kijken even hoe de zon staat en besluiten de wandeling in omgekeerde richting te lopen. Dat is het voordeel van wandelen met de gps en de Trage Tochten, het kan zowel links- als rechtsom 😉

Wandelen rond Helmond Warandepark

wandelen Warandapark Helmond

Een zonnige start bij de Warande in Helmond

Rust en ruimte rondom Helmond

Stadspark de Warande ligt aan de rand van Helmond. Na een klein stukje door het bos komen we in het buitengebied waar we de kleine Stiphoutse Loop volgen. Er is gesnoeid en de paden zijn flink modderig na de regen van de afgelopen dagen. Geeft niks, we hebben niet voor niets goede wandelschoenen al is het wel glibberen en uitkijken waar je loopt. In een weide kijken twee kleine pony's ons verlangend aan. "Niet voeren alsjeblieft" lezen we op het bordje en dat staat er duidelijk niet voor niets.

Na een tijd opent het landschap zich en wandelen we over oude veldwegen en tussen de akkers. Ik stroop mijn mouwen op en geniet van de warmte van de zon. Een beetje vitamine D opdoen is altijd verstandig in de wintermaanden. Het valt ons op hoe enorm stil het hier is. Geen snelwegen, geen vliegtuigen, heerlijk! In de verte zien we rechts van ons kasteel Croy maar daar wandelen we op het laatste deel van de Trage Tocht Helmond langs.

paard Helmond

Heb je iets lekkers voor me?

Trage Tocht Helmond wandelen

De kleine Stiphoutse Loop

Stiphoutse Loop bij Helmond

wandelen door de velden bij Helmond

Oude akkers en rust in het buitengebied van Helmond

De Stiphoutse bossen en vennen

Hoewel het zonnetje heerlijk is zijn we blij dat we het open akkerland tussen Helmond. Aarle-Rixtel en Stiphout achter ons laten en weer wat meer bomen zien. Na een tijd op de rand van bos en akkers gewandeld te hebben bereiken we de Stiphoutse bossen. Een mooi gebied met bos, heide en diverse vennen waar we ineens weer meerdere wandelaars tegenkomen. Veel mensen die gaan wandelen rond Helmond kiezen voor een route door de Stiphoutse bossen en wij snappen wel waarom. Het is een mooi en gevarieerd gebied op korte afstand van de grote stad. Onze route gaat vandaag voornamelijk over de Geeneindse heide.

Het zonnetje schijnt volop en doordat het windstil is worden de omringende bomen mooi in de vennen weerspiegeld. Al wandelend over brede en smallere zandpaden passeren we meerdere vennen en natte vlaktes. Tijd voor een boterham, mét uitzicht. Zo fijn altijd die lunches in de buitenlucht.

Ook zo'n fan van vennen? Wandel dan de Vennenwandeling bij Oisterwijk

Langdaalven Stiphoutse bossen

Het Langdaalven in de Stiphoutse bossen

wandelen in de Stiphoutse bossen

spiegeling bomen in Kulkesven Stiphoutse bossen

Indrukwekkende spiegeling van de bomen in het Kulkesven

wandelen rond Helmond vennen in de Stiphoutse bossen
Wandelen rond Helmond; richting kasteel Croy

Nadat we de Stiphoutse bossen verlaten hebben wandelen we op de rand van het bos Molenheide en de akkers richting landgoed Croy. Daar gaat het over brede beukenlanen richting Kasteel Croy dat we al van ver boven het landschap uit zien steken. Even later wandelen we over kleine paadjes tussen de knotwilgen richting de slotgracht. Alles is gesnoeid en een beetje kaal maar in het voorjaar zal het hier weer lekker fris en groen zijn. Nu is het een beetje klunen over brede sporen in de modderige paden.

Nadat we even gestopt zijn om het kasteel van buiten te bekijken wandelen we verder. Via het beekdal van de Goorloop gaat het weer richting de Warande en beginnen we aan het laatste deel van onze wandeling rond Helmond.

wandeling Helmond

wandelen bij kasteel Croy

Over brede beukenlanen naar kasteel Croy

kasteel Croy bij Helmond

beekdal van de Goorloop

Het beekdal van de Goorloop

Terug in Helmond, rondje Warande

Het laatste stuk van onze wandeling gaat weer door de Warande. Dit voormalig jachtterrein is tegenwoordig een geliefd park bij mensen uit de omgeving van Helmond. Door het bos en langs vijvers. Langs de midgetgolfbaan die er nu verlaten bij ligt en het oude grafeiland midden in het landgoed. Terwijl we de parkeerplaats naderen wordt het langzaam aan steeds drukker. Families aan de wandel, kinderen fietsen en skaten op de baan die naast de vijver ligt. Een beetje gek na al die stilte van de afgelopen paar uur.  Snel in de auto en weeg uit die drukte.

familiegraf eiland de Warande

Het familiegraf eiland op de Warande

Handig om te weten over de Trage Tocht Helmond

 • De route is 16 kilometer lang en gaat door akkerland, de Stiphoutse bossen, de Warande en landgoed kasteel Croy
 • Startpunt: parkeerplaats de Warande in Helmond
 • Parkeren: parkeerplaats Warande. Let op, officieel is dit maximaal 3 uur toegestaan!
 • Openbaar vervoer: Bushalte Bachlaan, lijn 25 naar station Helmond
 • Voor deze wandeling rond Helmond worden goede wandelschoenen aanbevolen i.v.m. modderige paden
 • Horeca: Het Warande Park restaurant, vlakbij de parkeerplaats.
 • Kasteel Croy is in gebruik als kantoor en helaas niet te bezichtigen
 • Je volgt de Trage Tocht Helmond d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
 • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
 • Fan van Trage Tochten? Alle door ons gewandelde Trage Tochten vind je op deze handige overzichtspagina
Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Nederland.

3 reacties

 1. Marian, weliswaar een grappig gezicht, maar minder leuk is dat deze zijn gedumpt door mensen die ze niet leuk meer vonden omdat ze te groot werden voor hun schildpaddenbak..

  • Hoi Joke. Het is zeker minder leuk dat mensen de schildpadden gedumpt hebben en persoonlijk snap ik helemaal niets van dit soort gedrag. Wel vind ik het bijzonder dat ze op deze plek dan nog een tweede kans krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *