hoofdgebouw Radio Kootwijk

Wandelen bij Radio Kootwijk; wandelroute heidewandeling

De natuur rond voormalig zendstation Radio Kootwijk is een goede uitvalsbasis voor het maken van een fijne wandeling op de Veluwe. Je kunt er het hele jaar door prima wandelen maar het gebied is op haar mooist in de late zomer, wanneer de heide bloeit. Ook in de herfst is het heerlijk wandelen en laten de beuken en eiken hun mooiste herfstkleuren zien.

Wij wandelden begin september de wandelroute heidewandeling (12,5 km) en parkeerden de auto bij de parkeerplaats aan de Hoog Buurloseweg. Vanaf hier wandel je naar de schaapskooi van Hoog-Buurlo waar de wandeling begint. De wandelroute is makkelijk te volgen via paaltjes met een rode kleur.

Wandelen bij Radio Kootwijk op de Veluwe

Wie er gaat wandelen bij Radio Kootwijk kan kiezen uit diverse routes met diverse afstanden. Zo is er naast de 12 kilometer lange Heidewandeling ook een ANWB wandelroute bij Radio Kootwijk. Het Rondje Radio Kootwijk is 13 kilometer lang en gaat door de bossen, over de Hoog Buurlose heide en langs Radio Kootwijk.

Iets verderop ligt het Kootwijkerzand. Dit bijzondere stuifzandgebied verken je met een vrije wandeling of via de korte, 3 kilometer lange wandelroute Kootwijkerzand. Hierbij kom je ook langs de uitkijktoren voor het beste uitzicht over het gebied. Ideaal voor wandelen met kinderen.

Liever een wat langere wandelroute? Wandel dan het 19 kilometer lange Boswachterspad Kootwijk. Een lange gevarieerde wandeling langs alles wat de Veluwe in Gelderland zo boeiend maakt. Van het Kootwijkerzand en het Kootwijkerveen tot de bossen en heide rond Radio Kootwijk. Deze route is te volgen via oranje paaltjes.

Ook leuk: wilde zwijnen spotten op de Veluwe!

Parkeren bij Radio Kootwijk

De wandelroute heidewandeling start op de parkeerplaats aan de Hoog-Buurloseweg. Voor ons een perfecte plek om te starten omdat wij tegen de schemer nog naar het nabijgelegen wildscherm aan de Alverschotenseweg willen rijden om daar wilde zwijnen en edelherten te gaan spotten. Het is een heerlijke nazomerdag en de drukte valt ons mee, plek genoeg op de parkeerplaats. Via een smal bospad wandelen we richting de schaapskooi. Gewoon de rode paaltjes volgen, lekker makkelijk! Zo hebben we alle tijd om van de omgeving te genieten.

*Parkeren voor Radio Kootwijk: Hoog Buurloseweg (gratis, maar een stukje lopen) of betaald op de parkeerplaats achter het voormalig hotel aan de Radioweg 1 (alleen met pin, €5 per dag)

wandelroute heidewandeling Radio Kootwijk

Makkelijk te volgen via de rode paaltjes

Heide op de Veluwe

Op het eerste deel van de route wandelen we door het bos en over lanen met oude beukenbomen. Al snel opent het landschap zich en zien we de heide voor ons liggen. Een grote, uitgestrekte vlakte van paarse heide afgewisseld met stukjes bos. Lange tijd wandelen we op de rand van heide en bos en soms even een klein stukje door het bos. Natuurlijk stoppen we  regelmatig zodat ik een paar foto's kan nemen of om de stilte op ons in te laten werken. Wat is het heerlijk om met die zon op ons gezicht zo maar wat over het landschap uit te staren.

beukenlaan bij Radio Kootwijk

heide wandeling op de Veluwe

enorme mierenhoop bij Radio Kootwijk

Een enorme mierenhoop, zo zien we ze niet meer zo vaak

Radio Kootwijk in zicht

Niet veel later krijgen we voor het eerst zicht op het hoofdgebouw van Radio Kootwijk dat stoer boven de heide uittorent.  Inmiddels zijn we zijn niet (meer) alleen. Op het wandelbankje zit een stel een broodje te eten terwijl ander stel foto's van de heide maakt. Terwijl ook ik me uitleef op de heidevelden passeren er nog regelmatig andere wandelaars. Het is duidelijk dat dit het drukst belopen deel van de wandelroute is.

We vervolgen onze route en laten de bosrand achter ons. Hier ervaren we de volle weidsheid van de Veluwe terwijl we op een groot zandpad dwars tussen de heidevelden wandelen. Wat is het mooi, de bloeiende heide verveelt nooit! De bebouwing komt steeds dichterbij en zo ook de drukte. Hier passeren niet alleen de wandelpaden maar ook de fietspaden Radio Kootwijk. Een plek waar mensen samen komen en even afstappen.

→Lees ook onze tips voor de mooiste heidewandelingen van Nederland.

heide Radio Kootwijk

heide en boomstronk Veluwe

hoofdgebouw Radio Kootwijk
Radio Kootwijk

De geschiedenis van Radio Kootwijk gaat terug tot in het begin van de vorige eeuw. Het hoofdgebouw werd neergezet om de lange golf zendapparatuur te huisvesten die nodig was voor communicatie met de overzeese Nederlandse koloniën. Na opening van de communicatielijn door Koningin Emma in 1929 kon er gebeld worden met Nederlands Indië en later ook met andere landen.Later werden er nog diverse andere gebouwen neergezet waaronder een hotel, woningen voor de arbeiders en kantoren.

Door de ontwikkelingen werd de communicatiefunctie uiteindelijk overbodig en ging Radio Kootwijk eind 1998 definitief uit de lucht. Tegenwoordig kun je er evenementen en concerten bijwonen, het gebouw zelfstandig bezoeken of met een gids op pad.

*Toegang Radio Kootwijk: € 5,- voor volwassenen, € 2,50 voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, kinderen tot 6 jaar gratis (prijs 2021).

Radio Kootwijk Veluwe

De stilte opzoeken

Nadat we even rond de gebouwen hebben gewandeld pikken we de rode heidewandeling weer op. Al snel laten we de drukte achter ons en lopen we opnieuw door een uitgestrekte vlakte. Hier komen we bijna niemand meer tegen met uitzondering van enkele fietsers op het stuk dat we langs het fietspad wandelen. Ook zien we hier veel sporen van wilde zwijnen. Die mogen op de Veluwe hun gang gaan en leven zich hier helemaal uit. Dat belooft wat voor straks als we richting het wildscherm gaan!

uitgestrekte vlaktes op de Veluwe

wandelroute heidewandeling Veluwe

wroetsporen van zwijnen langs een fietspad bij Radio Kootwijk

Wroetsporen van wilde zwijnen langs het fietspad

Terug richting de parkeerplaats

Op het laatste deel van de wandelroute heidewandeling gaan we langzaam aan weer terug richting de parkeerplaats. We wandelen over glooiende zandpaden tussen de heide en naaldbomen met onderweg een panoramisch uitzicht naar alle kanten. Al kletsend bereiken we uiteindelijk weer het bos met de beuken  en de parkeerplaats waar we tevreden instappen. Op naar het wildscherm!

wandelen bij Radio Kootwijk

Radio Kootwijk wandelen

 

Wil je nog meer wandelen? Lees dan ook eens onze tips voor de mooiste wandelingen en wandelroutes op de Veluwe.

Tips voor mooie wandelgidsen van de Veluwe

Geplaatst in Europa, Gelderland, Nederland, wandelen, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *